Tunnelmallisen ja toimivan valaistuksen suunnittelu moderniin maisemahuvilaan

Tunnelmallisen ja toimivan valaistuksen suunnittelu moderniin maisemahuvilaan

Pihlaksen perheen unelma rantahuvilasta toteutui, kun Puumalaan rakentui 108 m2 kokoinen kahden makuuhuoneen pulpettikattoinen järvenrantahuvila kauniille männikköiselle kalliotontille.

"Valaistussuunnittelukumppaniksi valikoitui LedStore muun muassa siksi, että saimme samalta toimittajalta sekä suunnitteluosaamisen että teknisen valaisintuntemuksen. Integroitavassa valaistuksessa on olennaista se, että myyjä tuntee tuotteensa hyvin", kuvailee Petteri Pihlas.

Liikkeelle valikoimaan tutustumalla

Pihlakset aloittivat valaistuksen suunnittelun tutustumalla eri nettisivuihin, ja etsimällä tyyliltään Pluspuun malliston Nauvo-huvilaan sopivia valaisimia: "Etsimme yleisvalaistukseen upotettavia spotteja, joissa olisi mielellään musta sisäkehä. Käytimme paljon aikaa alun kartoitusvaiheeseen, ja LedStorella näytti olevan laaja valikoima, runsaasti tuotetietoja ja heidän sivustoltaan sai hyvän vaikutelman pitkäjänteisestä toiminnasta ja laadukkaista valaisimista."

Kartoitusvaiheessa yleisvaloksi löytyi LINJA-spotti, jossa mustasta valaisinpohjasta valaisevat tehokkaat pienet spotit pienellä avauskulmalla. Pieni 15 asteen valon avautumiskulma ja musta sisäkehä yhdessä vähentävät tehokkaasti sivuttaishäikäisyä, juuri kuten Pihlakset toivoivatkin. Toinen valikoimasta esiin noussut valaisin oli seinä FUNK. Pihan valaistukseen tuntui sopivalta FUNK Pillar valaisin.

Yleisvalaistukseksi valikoitui LINJA-spotti. LedStorella valaisinta on kolmea kokoa, ja kahta valon värilämpötilaa (3000 ja 4000 Kelviniä).

Valaistussuunnittelu on vuoropuhelua asiakkaan kanssa

Pihlakset olivat yhteydessä LedStoreen ja suunnitelma hoitui sopivan joutuisasti Jannen ja Liisan kanssa. Suunnitelma piirrettiin pohja-, julkisivu- ja asemakuviin. LedStoren valaistussuunnittelussa otetaan huomioon asiakkaan toiveet, ja suunnitellaan tilaan tarpeeksi valoa, joka palvelisi sekä tunnelmallisena valaistuksena että kirkkaana yleisvalona. Valaisintuntemus on huippuluokkaa, sillä LedStore suunnittelee valaisimiaan yhdessä valmistajien kanssa ja toimii niiden maahantuojana. Käytössä on siis aina ensikäden tieto tuotteista.

Yleisvalon ja tunnelmavalon yhteisvaikutelma luo kokonaisuuden

Huvilaan suunniteltiin yleisvaloksi asiakkaiden toiveiden mukaisesti sopiva määrä LINJA 5-spottivalaistusta.

"Vaihtoehtoina olivat 4W tehoiset LINJA 2-spotit ja 10W tehoiset LINJA5-spotit, mutta LINJA5-spoteilla saatiin tilaan järkevä määrä valaisimia ja symmetrinen sijoittelu. Symmetrinen linjaus on erityisen tärkeää yhtenäisen kattopinnan alueilla, jossa valaisimet näkyvät kaikki yhtä aikaa. Yleisvalaistukseen saatiin myös sopiva määrä lukseja. LINJA5-spotit suunniteltiin olohuone-ruokahuone-tilaan, keittiöön, eteiseen ja makuuhuoneisiin, jolloin visuaalinen yleisilme pysyi pelkistettynä", kertaa suunnittelija Liisa Korhonen valaisimien valintaa.

LINJA 5-spottia valittiin huvilan yleisvalaistukseksi sekä sen tunnelmallisuuden että tehokkuuden vuoksi.

Makuuhuoneisiin LINJA-spottivalot sopivat hienosti, kun halutaan tuoda kapeakeilaista valoa vain sängyn reunoille kohdemaisesti.

"Led-nauhavalaistuksesta käytiin keskusteluita, että mihin kohtiin se kokonaisuuden kannalta sopisi. Lopulta totesimme, että led-nauhavalaistus täydentää hyvin olohuoneessa epäsuorana valaistuksena katonrajasta, jossa se tuo lisää valotehoa ja toimii myös illalla hyvin tunnelmavalaistuksen FUNK-valaisimien rinnalla", kertoo Liisa, ja jatkaa:

"Kohteessa tunnelman luomiseen tehostevaloksi sopi led-nauha HELMEILE 7,2W/m, joka tehtiin tarvittaviin mittoihin ja kiinnitettiin mustaan alumiiniprofiiliin LedPajallamme. Asennusvaiheessa kohteessa sivuttaishäikäisyä tasoitettiin listalla. Kun seinäpinta on valkoinen niin siitä saadaan hyvin heijastevaloa myös pienempitehoisella nauhalla. Lisäksi luonteva valinta keittiön työtasovalaisuun oli tehokkaampi led-nauha HELMEILE 14,4 W/m alumiiniprofiilissa. Muuntajat valittiin sen mukaan, halutaanko valoja himmentää, vai riittääkö käyttöön on/off valokatkaisija. Suunnittelussa otimme huomioon myös sen, että valitut valaisimet ja virtalähteet sopivat asiakkaan sähkökalustesarjaan, tässä tapauksessa ABB:n Impressivo-himmentimiin."

 

Olohuoneen seinustalle epäsuoraa valaistusta tuo led-nauha alumiiniprofiilissa.

Keittiön tasoille tuovat hyvää ja tasaista työvalaistusta led-nauhat alumiiniprofiilissa, eli led-kiskot. Kohdevaloa tuovat LINJA-spotit.

Epäsuoraksi valaistukseksi valikoituivat säädettävällä valon valaistuskulmalla varustetut, selkeät valon ja varjon rajat seinään piirtävät mustat FUNK-valaisimet. Ne sopivat hyvin tilan mustakehyksisiin ikkunoihin ja tunnelmaan. Myös nämä valaisimet ovat himmennettäviä. Seinään asennettavat Funk-valaisimet sopivat sekä ulkotiloihin että sisälle.

Ulkovalaistus suunniteltiin häikäisemättömäksi

Ulkovalaistukseksi suunniteltiin terassin kulmiin FUNK Pillar -valaisimet, jotka antavat sopivan määrän valoa epäsuorasti. "Ne eivät häikäise illalla lainkaan sisälle päin, koska valo avautuu piiloon jäävästä valonlähteestä alas. Koska huvilassa on suuret ikkunat järvelle päin, niin terassin valaistus näkyy päällä ollessaan myös sisään. Meidän työhömme kuuluu muun muassa miettiä eri näkökulmista valaistuksen toimivuutta", kuvailee Liisa valaistussuunnittelutyötä.

"FUNK Pillarit tuovat sopivan epäsuoran valon pihaan. Tosi miellyttävä valaisin käytössä", vahvistaa Petteri.

Talon päätyihin kulkuväylille suunniteltiin seinän kautta valaisevat, mutta tehokkaat seinä FUNK-valaisimet. Niiden avauskulmaa voidaan säätää monipuolisesti, joten valokeilan voi asettaa mieleisekseen helposti.

FUNK Pillar valaisee hyvin kolmeen suuntaan, mutta ei häikäise, sillä valonlähde on piilossa valaisimen yläosassa. Valonlähde ei myöskään helposti peity lumeen, sillä valaisin on metrin korkuinen.

Onnistunut valaistus tuo talon parhaat puolet esiin

Pihlakset ovat tyytyväisiä suunnitteluun ja valaistukseen joka toteutettiin suunnitelman avulla.

"Mökistämme tuli tosi valoisa mutta samalla tunnelmallinen, vaikka on kaikki valot päällä samaan aikaan. LINJA5-valaisimet ovat pienikokoisia, mutta tehokkaita. Kun menimme tilaan ensimmäisen kerran valojen asentamisen jälkeen, niin ihmeteltiin ovatko valot ollenkaan päällä. Se onkin oikeastaan sitä, mitä toivoimme. Valaisin on kirkas ja samalla tunnelmallinen: se ei heijasta sivusta päin ja luo keilamaisen kohdevalaistuksen lattiaan saakka."

LedStoren valaistusuunnittelupalvelu oli juuri sopiva perheen tarpeisiin.

"Suunnitteluprosessi oli helppo ja mutkaton. Saimme nopeasti ensimmäisen ehdotuksen, josta yhdessä suunnittelijan kanssa muodostui hyvä lopputulos. Toteutimme melkein kaikki jutut, joita suunnittelija ehdotti. Ei tarvittu liikaa hifistelyä, mutta käytännöllistä suunnittelua ehdottomasti. On hyvä, ettei palvelua ole hinnoiteltu ylikalliiksi", summaa Petteri.

Valaistussuunnitelma selkeyttää sähkösuunnittelua

LedStoren valaistussuunnitelma on hyvä tehdä ennen sähkösuunnitelmaa tai käsi kädessä sen kanssa. Kunnon valaistussuunnitelma säästää aikaa työmaalla ja selkeyttää sähkösuunnittelua. Myös hän piti tätä puolta arvossa:

"Sähkösuunnitelma pitää rakentaessa olla ja monet tietävät sen, mutta teknisessä mielessä ei valaistussuunnitelmaa vaadita. Mutta kun on kunnon suunnitelma valaistukselle, niin on helpompi myös kilpailuttaa sähköurakka", Petteri kiittelee.

LedStoren valaistussuunnittelupalvelussa tehtiin käytännöllinen suunnitelma, jolla huvilaan saatiin toteutettua asiakkaiden toiveiden mukainen valaistus. Kuvassa yksi sivu Pihlasten pohjakuvaan piirretystä suunnitelmasta.

 

Tutustu LedStoren valaistussuunnittelupalveluun sivustollamme: ledstore.fi/valaistussuunnittelu

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved