Brelihin kerrostaloasunnossa uusittiin putkiremontin yhteydessä myös kylpyhuoneen valaistus ja wc valaistus, sekä keittiössä työtasovalaistus. Kun kattoihin tuli alaslaskuja, niin upotettaville led-spoteille kuin katon kourusta epäsuorasti valaisevalle led-nauhavalaistuksellekin avautui mahdollisuus, jota hyödynnettiin. Valaistussuunnitelma tehtiin asiakkaan toiveiden mukaisesti, suunnittelijana LedStoren Harriet Währn.

Kylpyhuoneeseen hieno muutos – valaistuksen uusiminen muutti tilan edukseen

Kylpyhuoneeseen valaistus suunniteltiin lisäämällä reilusti valoa. Aiemmin katossa oli kaksi GU10-kantaista halogeenia ja peilikaapin päällä oli kaksi pientä lamppua lipassa. Kattoon asennettiin kaksi 9W värilämpötilasäädettävää led-alasvaloa, eli spottia Kiinteä Kantti. Suurin muutos valaistukseen tuli LedStoren värilämpötilasäädettävällä erittäin tasaisella uutuus led-nauhalla Tunnelma SOLO CCT 7,2 W/m, jota tuotiin tilaan sekä uuden kattopaneloinnin ja seinän väliseen uraan alumiiniprofiilissa, sekä seinään upotettuna ensimmäisen ja toisen laattarivin väliin. Seinään asennettiin led-nauha vesitiiviiseen uppoprofiiliin, ja suihkun kulma tiivistettiin vielä silikonilla.

Kylpyhuoneen valaistus toteutettiin laattasaumassa led nauhalla
Kylpyhuoneen valaistus Led nauha asennettiin alumiiniprofiilin sisään laattojen väliin

”Onnistunut kylpyhuoneen valaistus! Tällaista ratkaisua emme ole aiemmin suunnitelleet, joten Brelihin kylpyhuone upotettavine profiileineen toi meille uutta kokemusta led-nauhavalaistuksen käyttöön”, iloitsee LedStoren Janne Halttu.

Kylpyhuoneeseen saatiin paljon uutta ilmettä valaistuksen uusimisella

”On hienoa, että suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon myös valaisinasennukseen liittyvät kysymykset, ja kylpyhuone oli siinäkin mielessä LedStoren kanssa mukava toteuttaa. Led-nauhat ja muuntajat ovat hyvä ratkaisu kylpyhuoneen valaisuun, sillä ne ovat huollettavia, ja johdotukset on putkitettu, eli jos jotain ongelmaa tulee tai haluamme vaihtaa nauhaa alumiiniprofiilin sisään, niin se onnistuu. Led-kiskot tehtiin asennusvalmiiksi LedStoren Pajalla, mikä säästi aikaa asennuksessa”, Brelih kuvailee.

Kylpyhuoneen valaistus muutti tilaa valtavasti
Kylpyhuoneessa muuttui koko ilme valaistuksen uusimisen jälkeen

Wc valaistusta – pehmeää tunnelmaa epäsuoran valon avulla

WC valaistus haluttiin pitää samalla tyylillä kuin kylpyhuoneessa. Seiniä kiertämään laitettiin epäsuora led-nauhavalaistus. Pieneen tilaan riitti lisäksi yksi 9 W alasvalo. Valot ovat sekä himmennettäviä että värilämpötilasäädettäviä, eli valkoisen valon Kelvineitä saa liukuvasti säädettyä langattomasta seinäohjaimesta noin 2 500 K – 6 500 K lämpimän ja kylmän valkoisen välillä. Ohjaimia varten ei tarvinnut vetää johtoja, mikä säästi aikaa ja vaivaa.

Wc tilan kohdevalaistusta spoteilla ja epäsuoraa valaistusta led nauhalla Seinässä näkyy valokatkaisimen yläpuolelle asennettu langaton ohjain

Eteisen valaistus koki suuren muutoksen

Eteisessä putkiremontti aiheutti hieman päänvaivaa katon alaslaskun suhteen. Eteisessä oli nimittäin täyskorkea liukuovikaappi, mikä aiheutti haastetta. Pohdinnan jälkeen ratkaisuksi osoittautui laskea kattoa kaapin ympäriltä. Samalla päätettiin hyödyntää myös tätä kattoon, kaapiston päälle jäävää tilaa valaistukseen.

Eteiseen saatiin monipuolinen valaistus kauniilla 9W Pyöreä R023 alasvaloilla ja Tunnelma SOLO CCT 7,2 W/m led-nauhalla alumiiniprofiilissa, joka valaisee katon kautta eteistä ja tuo tilaa aikaisempaa avarampaa tunnelmaa. Myös näitä valoja voidaan ohjata langattomasti. Säätimestä voidaan himmentää sekä muuttaa portaattomasti valojen värilämpötilaa. Valoja voidaan käyttää myös erikseen, joten led-nauhaa voidaan pitää päällä vaikka öiseen aikaan himmennettynä tuomaan pientä kajoa kulkuvalona.

Eteisen valaistuksen lisääminen lisäsi huoneeseen tilan tuntua ja pehmeää valoisuutta Led nauhat ja led spotit ovat värilämpötilasäädettäviä ja himmennettäviä

Keittiössä innovatiivista luovuutta ja led-kiskot lisävalona

Brelih kiinnostui myös keittiön lisävalaistuksesta, sillä vanhat halogeenit sekä kaapistojen yläpuolella että työtasojen valaistuksessa alkoivat olla hieman tehottomat. Niistä ei kuitenkaan haluttu kokonaan eroon, joten ratkaisuksi halogeenien rinnalle otettiin myös kylpyhuoneen valaistukseen käytettyä valonauhatyyppiä: värilämpötilasäädettävät ja himmennettävät led-valonauhat alumiiniprofiilissa.

Alumiiniprofiili on tärkeä erityisesti keittiössä, jossa työtasolla roiskuu vettä ja rasvaa, sekä kaapistojen päälle kertyy helposti pölyä. Muovidiffuuseri led-alumiiniprofiilin pinnalla estää lian suoran kontaktin led-piirille, ja itse materiaali jäähdyttää nauhaa ja pitää sen pitkäikäisenä. Molemmilla tasoilla on omat muuntajat, joten nauhojen kirkkautta ja värilämpötilaa voidaan säätää erikseen.

Brelih innostui led-nauhan monipuolisuudesta, ja halusi myös kattovalaisimen, jossa olisi käytetty samaa led-nauhatyyppiä kuin muuallakin keittiössä, ja päätyi toteuttamaan itse oman valaisimensa.

”Löysin malliksi yhden valaisimen, jonka kuvan perusteella toteutin omani. Hankin LedStoren led-nauhan alumiiniprofiilissa valonlähteeksi, ja muuntajalle tein sopivan kokoisen kattorasian. Puutyöt ovat minulle sen verran tuttuja, että runko syntyi helposti. Lisäksi valaisimessa on keskellä metalliputki, jonka sisällä kulkee johto muuntajalle, ja sivuilla olevat vaijerit vahvistavat valaisinosan pysyvyyttä ja ovat tyylikäs yksityiskohta. Valaisin on himmennettävä ja liukuvasti värilämpötilasäädettävä. Näin monipuolisilla säädöillä en olisi saanut valaisinta kaupasta”, kertoo Brelih tyytyväisenä.

Keittiöön tuotiin lisää laadukasta valoa led nauhalla Keittiön kaapiston päällä ja työtasovalaistuksella Lisäksi led nauhaa käytettiin itsetehdyn valaistuksen valonlähteenä
Led nauha kaapiston alapinnassa asennettiin halogeenispottien lisäksi Led nauhat ovat värilämpötilasäädettäviä ja himmennettäviä joten keittiöön saatiin lisää valoa ja vaihtelunmahdollisuus himmennyksen ja värilämpötilasäädön kautta

Valaistusremontissa käytetyt tuotteet

Spotteina käytettiin malleja led alasvalo Pyöreä R023 ja Kiinteä Kantti SQ023 valkoisella rungolla. Spotit liitettiin langattomiin 24VDC 50W Zigbee-ryhmämuuntajiin, jotta liukuva värilämpötilasäätö tuli mahdolliseksi. Ohjainpainikkeena langaton valkoinen Zigbee-säädin värilämpötilan säätöön ja himmennykseen. Nämä on mahdollista yhdistää myös Hue Bridge mobiiliohjaukseen, koska muuntajina ovat Zigbee-tuotteet.

Kylpyhuoneen valaistus ja muiden tilojen valaistus ohjattiin Zigbee laitteilla
Alasvalot toteutettiin laadukkailla korkean värintoistoindeksin spoteilla ja Zigbee ryhmämuuntajilla jotka liitettiin langattomiin ohjaimiin

Led-nauhana käytettiin SOLO 7,2 W/m TUNNELMA CCT nauhaa, jossa värilämpötilan ja valon kirkkauden voi valita portaattomasti. Kylpyhuoneen valaistusta varten käytettiin asennuskiskon a  uppoasennettavaa 2500x8x28 IP 65 profiilia. Muissa tiloissa käytettiin epäsuoraan asennettua pintaprofiilia 2500x16x18 .

Kylpyhuoneen valaistus asennettiin upotettavalla profiililla seinälle
Erittäin tasainen SOLO nauha asennettiin kylpyhuoneessa uppoprofiiliin vas ja muissa tiloissa pintaprofiiliin

Tämä onnistunut kylpyhuoneen ja muiden tilojen valaistusremontti kannatti, sillä asumisviihtyvyys parani valtavasti!

Kylpyhuoneen valaistuksella on suuri merkitys viihtyisyydelle sekä työskentelymukavuuteen. Kylpyhuoneissa vietetään paljon aikaa, välillä rentoutuen ja välillä esimerkiksi pyykkihuollon parissa. Kylpyhuoneen valaistuksen onkin hyvä olla muuteltava, mikä tässä kohteessa toteutui hienosti. Valaistus kylpyhuoneen kaikissa kulmissa on tasainen, mikä lisää tilan tuntua ja antaa mahdollisuuden valon käyttöön monipuolisesti. Välillä voidaan pitää päällä vain epäsuoraa valaistusta katon kautta, ja välillä kohdespotteja. Seinältä alhaalta valaiseva nauha tuo lisäksi uuden valaistustason, mikä on tervetullut lisä. Muiden tilojen remontissa hyödynnettiin samoja elementtejä, ja saatiin viihtyisyyttä ja valojen monipuolista käyttöä lisättyä.

Jos haluat lukea lisää remonteista niin kurkkaa nämä

Lue tästä toisesta remontista, jossa valaistuksella saatiin paljon aikaan: Sisustussuunnittelijan valaistusvalinnat – esittelyssä valmis kerrostalokohde

Tässä Janne Halttu laittoi uuden kaksion valaistuksen uusiksi: Kaksion valaistusremontti

Tule tutustumaan, jos esimerkiksi kylpyhuoneesi kaipaa uutta valaistusilmettä!

Tervetuloa Lamppukauppa Led Storen myymälään jossa esillä koko valikoima. Sijaitsemme Vantaan Koivuhaassa, osoitteessa Mesikukantie 16! Palvelemme päivittäin valaistussuunnittelussa sekä teemme led-nauhavalaistuksia asennusvalmiiksi asiakkaan tarpeen mukaan. Pihalla, suoraan oven edessä maksutonta parkkitilaa! Tutustu tuotteisiimme, https://ledstore.fi, ja palveluihimme https://ledstore.fi/blog/valaistussuunnittelu, https://ledstore.fi/blog/mittatilaus ja https://ledstore.fi/blog/asennus/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *