RF himmennys pääkuva

n

LED-valoista on tullut nopeasti monien kotitalouksien ja yritysten ensisijainen valaistusratkaisu niiden energiatehokkuuden ja pitkän käyttöiän ansiosta. Yksi LED-valojen haasteista on kuitenkin yhteensopivuuden puute perinteisten himmennysmenetelmien kanssa. Tässä kohtaa RF-himmennys voi tulla ratkaisuksi.

RF-himmennys (radiotaajuus) mahdollistaa LED-valojen kauko-ohjauksen, mikä tarjoaa käyttäjille enemmän joustavuutta ja mukavuutta. Tässä artikkelissa käsitellään LED-valojen RF-himmennyksen etuja ja haittoja sekä sitä, miten se eroaa perinteisistä himmennystavoista. Tämä artikkeli täydentää valaistuksen himmennystekniikat artikkelisarjaamme.

RF-himmennys ja sen edut LED valoille

Yksi RF-himmennyksen tärkeimmistä eduista on mahdollisuus ohjata valoja etänä, yleensä kaukosäätimellä.

Toinen RF-himmennyksen etu on sen yhteensopivuus monenlaisten LED-valojen kanssa. Perinteiset himmennysmenetelmät, kuten 0-10V ja PWM, eivät ole yhteensopivia kaikentyyppisten LED-valojen kanssa. RF-himmennys sen sijaan on yhteensopiva useampien LED-valojen kanssa, koska RF-vastaanotin voi sisältää erilaisia himmennystekniikoita, mikä tekee siitä monipuolisemman ratkaisun.

RF-himmennys mahdollistaa myös tarkemman valojen kirkkauden hallinnan. Tämä mahdollistaa tasaisemman himmennyskokemuksen ja mahdollisuuden asettaa valot tietylle kirkkaustasolle. Käyttämällä RF-himmennystä päästään usein himmennystasossa lähelle nollaa eli valot ovat lähes sammuksissa.

RF HImmennys tarjoaa monipuolisen tuotevalikoiman
RF HImmennys tarjoaa monipuolisen tuotevalikoiman

RF-himmennys ja sen haitat LED-valoilla

RF-himmennyksen suurin haittapuoli on mahdolliset häiriöt. RF-himmennysjärjestelmät saattavat toimia samalla taajuudella kuin muut langattomat laitteet, kuten Wi-Fi-reitittimet ja Bluetooth-laitteet. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä ja vaikuttaa negatiivisesti himmennysjärjestelmän suorituskykyyn. Esimerkiksi signaalin läpimeno painikkeelta vastaanottimeen voi pysähtyä, koska viallinen sähkölaite samassa sähkövaiheessa tuottaa RF-häiriötä juuri samalle taajuudelle.

Euroopassa RF-laitteilla on oltava LoRa-taajuudet, jotka on asetettu kahdelle alueelle: EU433 (433,05-434,79 MHz) tai EU863-870 (868,1-868,5 MHz). Ostaessasi RF-laitteita tarkista, että ne ovat standardien mukaisia.

Toinen haittapuoli saattaa olla lyhyt kantama, koska RF-laitteiden kantama on valmistajasta riippuen 10 – 30 metriä. Lisäksi jokainen seinä puolittaa kantaman.

Miten RF-himmennys eroaa perinteisistä himmennystekniikoista?

On tärkeää huomata että RF-himmennys ei ole himmennystekniikka, vaan tapa kuljettaa käsky himmentimelle, joka on aina kytketty valaisimeen. Eli se on langaton tapa antaa käsky himmentimelle.

Perinteinen himmennys käyttää johtoja, kun taas RF-himmennys käyttää radiotaajuussignaaleja valojen ohjaamiseen. Ohjaimen tai led-ohjaimen himmennystapa voi olla mikä tahansa, kuten PWM tai TRIAC.

Toinen keskeinen ero RF-himmennyksen ja perinteisten himmennystapojen välillä on yhteensopivuus. Kuten aiemmin mainittiin, RF-himmennys on yhteensopiva laajemman led-valo valikoiman kanssa (koska himmennystapoja on useita), kun taas perinteiset himmennystavat voivat olla yhteensopivia vain tietyntyyppisten led-valojen kanssa.

RF-himmennys väännettynä rautalangasta

Oletetaan, että sinulla on huoneessasi lamppu ja haluat säätää sen kirkkautta.
Ajattele lamppua ilmapallona, joka on täynnä valoa. Mitä enemmän valoa lisäät ilmapalloon, sitä kirkkaammaksi lamppu muuttuu. RF-himmennysjärjestelmä on kuin kaukosäädin, jolla säädät, kuinka paljon valoa ilmapallossa on. Kaukosäätimessä käytetään radiosignaaleja. Nämä ovat erityisiä viestejä, jotka kulkevat ilmassa ja lähettävät viestejä kaukosäätimestä lamppuun. Eli painamalla kaukosäätimestä himmennä -painiketta, lamppu himmenenee.

RF-himmennyksen historia

RF-himmennyksen historiasta ei ole täysin varmaa tietoa, mutta Lutron oli ensimmäinen joka hyödynsi kaupallisesti 2 suuntaista RF-kaukosäädintä valojen ohjaukseen, esittelemällä RadioRA valojen ohjausjärjestelmän vuonna 1997.

Erilaisia RF himmentimiä
Erilaisia RF himmentimiä

Mitä eroa on RF-himmennyksen ja ZIGBEE-himmennyksen välillä?

RF-himmennys ja Zigbee-himmennys ovat molemmat tekniikoita, joita käytetään LED-valojen kirkkauden, värien ja värilämpötilan säätämiseen etänä. Niillä on kuitenkin joitakin keskeisiä eroja ominaisuuksiltaan ja sovelluksiltaan.

RF-himmennys

Radiotaajuushimmennys eli RF-himmennys käyttää radioaaltoja himmenninkytkimen ja LED-valojen väliseen viestintään. Tämä mahdollistaa valojen etäohjauksen sekä antaa mahdollisuuden ohjata useita valoja kerralla. RF-himmennystä käytetään tyypillisesti asuin- ja liiketiloissa, ja sitä voidaan ohjata kaukosäätimellä tai älypuhelinsovelluksella. Useimmat RF-laitteet eivät ole yhteensopivia keskenään, joten kun valitset toimittajan, olet juuttunut siihen. RF-himmennys käyttää 434 tai 869 MHz:n taajuutta.

RF Hmmennys kodissa. Langaton painike seinällä.
RF Hmmennys kodissa Langaton painike seinällä

Zigbee-himmennys

Zigbee-himmennys käyttää langatonta Zigbee-protokollaa himmenninkytkimen ja LED-valojen väliseen viestintään. Se on myös RF, eli radiotaajuus lähetys, mutta 2.4Ghz alueella. Tämä mahdollistaa valojen tarkemman ohjauksen, sekä mahdollisuuden integroitua muihin älykkäisiin kodin laitteisiin, kuten termostaatteihin ja turvajärjestelmiin. Zigbee-himmennystä käytetään tyypillisesti älykotisovelluksissa, ja sitä voidaan ohjata älypuhelinsovelluksella tai äänikomennoilla.

Yksi tärkeimmistä eroista RF-himmennyksen ja Zigbee-himmennyksen välillä on niiden tarjoama ohjauksen ja integroinnin taso. RF-himmennys on yleensä yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi, kun taas Zigbee-himmennys tarjoaa kehittyneempiä ominaisuuksia ja integraatiota muiden älykkäiden kodin laitteiden kanssa.

Isoin ero Zigbee-järjestelmän ja RF-järjestelmän välillä on kuitenkin se, että Zigbee-laitteet muodostavat keskenään Mesh-verkon ja RF-laitteet eivät. Mesh-verkko vahvistaa signaalia eli käytännössä jokainen laite on vahvistin, jonka ansiosta järjestelmä on erittäin vakaasti toimiva, eikä signaali ole niin herkkä seinille ja muille esteille.

Zigbee-himmennyksellä tekniikkana on identtinen valikoima himmennystekniikoita led-valojen himmentämiseen, kuin RF-järjestelmällä, mutta Zigbeessä on saatavana polttimoita. Nämä tosin voivat rajoittua tiettyihin tuotemerkkeihin ja malleihin. Varmista kun ostat Zigbee-lamppua, että se toimii Zigbee-standardeilla eikä vain valmistajan omalla applikaatiolla.

Molemmissa järjestelmissä on saatavilla Enocean-tekniikka, mikä tarkoittaa, ettei paristoja tarvita. Eli painikkeita, jotka eivät vaadi sähköä saati paristoja. Pelkkä kytkimen käyttö tekee sille sähköä.

Kumpi sopii minulle?

Yksinkertaistaen. Jos sinun on ohjattava vain muutamaa valoa, käytä RF-tuotteita, jos monta huonetta, käytä Zigbee-tuotteita. Kun et tarvitse puhelinsovelluksia tai yhteyttä kotiautomaatioon, sinulla voi olla perus RF-himmennys. Jos taas haluat ohjata monipuolisemmin ja käyttää kotiautomaatiota, käytä silloin Zigbeetä.

Yhteenveto

LED-valojen RF-himmennys tarjoaa kätevän ja monipuolisen ratkaisun LED-valojen kirkkauden ohjaamiseen. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon kustannukset ja mahdolliset häiriöt, kun päätetään, käytetäänkö RF-himmennystä vai ei. Viime kädessä päätös riippuu tilan ja yksilön erityistarpeista ja -vaatimuksista.

RF Himmennys – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on LED-valojen RF-himmennys?

RF-himmennys on menetelmä, jolla LED-valojen kirkkautta ohjataan radiotaajuussignaalien avulla. Tämä mahdollistaa kauko-ohjauksen ja paremman yhteensopivuuden monenlaisten LED-valojen kanssa, sillä RF himmentimessä voi olla monenlaisia himmennystekniikoita.

Miten RF-himmennys eroaa perinteisistä himmennysmenetelmistä?

Perinteiset himmennysmenetelmät, kuten 0-10V ja PWM, perustuvat siihen, että LED-valoille lähetetään kaapeleita pitkin matalajännitesignaali kirkkauden säätämiseksi. RF-himmennys käyttää sen sijaan radiotaajuussignaaleja himmentimen kaverina.

Voidaanko RF-himmennystä käyttää kaikentyyppisten LED-valojen kanssa?

Kyllä, RF-himmennys on yhteensopiva laajan valikoiman LED-valoja kanssa. On kuitenkin tärkeää tarkistaa ensin LED-valon yhteensopivuus ennen RF-himmennyksen käyttöä.

Miten RF-himmennystä voidaan ohjata?

RF-himmennystä voidaan ohjata kaukosäätimellä, älypuhelinsovelluksella tai jopa äänikomennoilla älykkään kotiavustajan kautta.

Mitkä ovat LED-valojen RF-himmennyksen edut?

RF-himmennyksen etuja ovat muun muassa kauko-ohjaus, yhteensopivuus monenlaisten LED-valojen kanssa ja valojen kirkkauden tarkempi hallinta.

Mitkä ovat LED-valojen RF-himmennyksen haitat?

RF-himmennyksen haittapuolia ovat mm. mahdolliset häiriöt.

Voiko RF-himmennys häiritä muita langattomia laitteita?

Yleensä toisinpäin. RF-himmennys toimii samalla taajuudella kuin muut langattomat laitteet ja Bluetooth-laitteet. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä ja vaikuttaa negatiivisesti himmenninjärjestelmän suorituskykyyn.

Kuinka paljon RF-himmennysjärjestelmä maksaa?

RF-himmennysjärjestelmän kustannukset voivat vaihdella järjestelmän ominaisuuksien ja ominaisuuksien mukaan. Se voi olla edullisempi tai kalliimpi kuin perinteiset himmennysmenetelmät, mutta esimerkkinä TRIAC himmennin 50-150€ tai TRIAC himmennin vastaanotin + langaton painike = 90€

Onko RF-himmennys hyvä valinta tilaani?

Päätös RF-himmennyksen käytöstä riippuu tilan ja ja sinun tarpeista ja -vaatimuksista. On tärkeää ottaa huomioon kustannukset ja mahdolliset häiriöt, kun päätetään, käytetäänkö RF-himmennystä vai ei. SE on hyvä valinta esimerkiksi yksittäisen valon ohjaamiseen, mutta ei koko talon ohjaukseen.

Voiko RF-himmennystä käyttää kaupallisissa tiloissa?

RF-himmennystä voidaan käyttää sekä asuin- että liiketiloissa. Se voi tarjota enemmän joustavuutta ja mukavuutta valaistuksen säätämiseen tilan tarpeiden mukaan, mutta vain pienissä osissa. Suurempiin asennuksiin ZIgbee langaton.

Led himmennys asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *