Led putki varastossa

Led putki loisteputken tilalle? Loistenputken myynti loppuu syksyllä 2023 EU alueella. Mitä tilalle? Lue artikkelista miten perinteinen loisteputki voidaan korvata.

Loisteputken historiaa

T8-loisteputki on ollut pitkään käytössä ja se on ollut suosittu valaistusratkaisu erityisesti teollisuus- ja liiketiloissa. T8-loisteputki kehitettiin vuonna 1981 General Electricin toimesta korvaamaan aiemmin käytössä ollut T12-loisteputki. T8-loisteputki on halkaisijaltaan yhden tuuman, mikä tekee siitä ohuemman kuin T12-loisteputki, ja sillä on myös pidempi käyttöikä. T8-loisteputki oli ennen LED-putkien tuloa yleisimmin käytetty loisteputki teollisuus- ja liiketiloissa.

Miten loisteputki toimii?

Loisteputki toimii sähkövirran avulla, joka virittää putkessa olevan elohopeahöyryn, joka sitten tuottaa ultraviolettivaloa. Ultraviolettivalo reagoi sitten putken sisäpuolella olevan fosforipinnoitteen kanssa, mikä tuottaa näkyvää valoa. Loisteputki vaatii myös ballastin säätämään sähkövirran putkelle.

Mikä on ballasti ja miksi niitä ei käytetä LED-valoissa?

Kun valaistusala siirtyy perinteisistä valonlähteistä LED-valoihin, moni ihminen miettii ballastien kohtaloa. Ballastit ovat välttämättömiä monille valaisimille, mutta niitä ei käytetä LED-valoissa.

Magneettinen ballasti

Magneettisia ballasteja on käytetty perinteisissä valaisimissa vuosikymmenien ajan. Ne ovat vastuussa virran säätämisestä lampussa ja antavat alkuiskun, joka tarvitaan lampun käynnistämiseen, sillä loisteputken syttymisjännite on tyypillisesti 400-600V, vaikka käyttöjännite on alhaisempi. Magneettiset ballastit toimivat luomalla magneettikentän langan kelojen ympärille. Kun jännite kytketään keloihin, se luo sähkömagneettisen kentän, joka säätää virran lampussa. Vaikka magneettiset ballastit olivat ennen standardi monissa valaisimissa, niillä on useita haittoja, jotka tekevät niistä vähemmän toivottavia vaihtoehtoja.

Sähköinen ballasti

Sähköinen ballasti on päivitetty versio magneettisesta ballastista, joka käyttää elektronisia komponentteja virran säätämiseen lampussa. Sähköiset ballastit ovat tehokkaampia ja tuottavat vähemmän lämpöä kuin magneettiset ballastit, mikä tekee niistä paremman valinnan energiatehokkaalle valaistukselle. Ne voidaan myös tehdä pienemmiksi, mikä on erityisen tärkeää pienissä valaisimissa, kuten kiskovalaisimissa. Sähköiset ballastit ovat tällä hetkellä standardi monissa valaisimissa, mutta niitä ei edelleenkään käytetä LED-valoissa.

Ballastin tehtävä

Ballastin tehtävä on säädellä virtaa, joka kulkee lampussa. Perinteiset valaisimet tarvitsevat ballastin antamaan alkuiskun, joka tarvitaan lampun käynnistämiseen ja säätelemään virtaa käytön aikana. Ballasteja tarvitaan perinteisten valaisimien oikeaan toimintaan, ja ballastin laatu voi vaikuttaa huomattavasti lampun suorituskykyyn.

Miksi LED-valoissa ei käytetä ballastia?

LED-valot eivät käytä ballasteja, koska ne toimivat eri tavalla kuin perinteiset valaisimet. Toisin kuin perinteiset valaisimet, LED-valot eivät tarvitse korkeaa jännitettä käynnistämiseen, eivätkä ne tarvitse ballastia virran säätämiseen. Sen sijaan ne käyttävät LED muuntajaa, joka säätelee virtaa ja jännitettä ja tarjoaa tarvittavan tehon LED-valon käyttämiseen. Led muuntaja on niin pieni että se mahtuu putken sisälle.

Led tube internals. Kuva:lightinghomes.net
Led tube internals Kuvalightinghomesnet

Mikä oli hyvää loisteputkessa?

Loisteputkessa oli monia hyviä puolia, mikä teki siitä hyvän valaistusratkaisun. Yksi suurimmista eduista oli sen energiatehokkuus. Loisteputki pystyi tuottamaan paljon valoa käyttäen vain vähän energiaa verrattuna hehkulamppuun. Se oli myös kustannustehokas ratkaisu suurten tilojen valaistukseen. Loisteputkella oli myös hehkulamppuun (1000 tuntia) verrattuna pitkä käyttöikä (15000 tuntia), mikä tarkoitti, että se vaati vähemmän huoltoa verrattuna muihin valaistusratkaisuihin.

Mikä oli huonoa loisteputkessa?

Vaikka loisteputki oli hyvä valaistusratkaisu, siinä oli myös haittapuolia. Yksi tärkeimmistä ongelmista oli myrkyllisen elohopean läsnäolo putkessa, mikä teki sen hävittämisestä vaarallista ja vaati erityisiä hävitysmenetelmiä. Toisena ongelmana oli se, että jotkut loisteputket aiheuttivat vilkkumista, mikä saattoi aiheuttaa silmärasitusta ja päänsärkyä joillekin ihmisille.

Jätekasa pienenee led putkilla
Jätekasa pienenee led putkilla

Miksi loisteputki kiellettiin?

Loisteputki kiellettiin Euroopassa vuonna 2012 sen energiatehottomuuden (vrt. Led) ja myrkyllisyyden vuoksi. EU:n asettama tavoite oli edistää energiatehokkuutta, joka auttaisi vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Loisteputken energiatehokkuus oli huonompi kuin monilla muilla valaistusratkaisuilla, kuten LED-putkilla. Kielto koski erityisesti hehkulamppujen, loisteputkien ja muiden vanhentuneiden valaistustuotteiden käyttöä.

Vaikka loisteputkien myynti kiellettiin EU:n alueella vuoden 2012 alussa, niin loppuvarastojen myyntiä on sallittu näihin päiviin saakka ja syyskuussa 2023 tulee lopullinen kielto poistaa loisteputket myynnistä. EU alueelle ei ole saanut tuoda UUSIA loisteputkia enää vuosiin, ja kaikki täällä myytävät loisteputket ovat vanhaa varastoa. Myös useat muut maat ovat ottaneet käyttöön vastaavanlaisia kieltoja ja sääntelyjä vanhentuneiden valaistustuotteiden käytöstä.

RoHS direktiivi

RoHS-direktiivi (Restriction of Hazardous Substances Directive) on Euroopan Unionin (EU) antama säännös, joka rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivi on tarkoitettu suojelemaan ihmisten terveyttä ja ympäristöä vaarallisilta kemikaaleilta.

RoHS-direktiivi rajoittaa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa käytettävien kuuden aineen määrää: lyijy, elohopea, kadmium, kuusiarvoinen kromi, polybromatut bifenyylit (PBB) ja polybromatut difenyylieetterit (PBDE). Näiden aineiden käyttö on kiellettyä tiettyjen rajojen ylittävissä määrissä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, joita myydään EU:ssa.

RoHS ja CE logo
RoHS ja CE logo

RoHS-direktiivi koskee laajalti elektroniikkaa, kuten tietokoneita, matkapuhelimia, televisioita, valaistustuotteita, sähkötyökaluja, leluja ja muita vastaavia laitteita. Direktiivi on ollut voimassa vuodesta 2006 lähtien, ja sen tarkoituksena on vähentää elektroniikkalaitteiden vaikutusta ympäristöön ja ihmisten terveyteen, sekä edistää kestävää kehitystä.

LED putki, miksi se on loistava valinta

Led putki loisteputken tilalle! LED-putki on nykyaikainen valaistusratkaisu, joka on ympäristöystävällinen, energiatehokas ja turvallinen käyttää. LED-putki käyttää vähemmän energiaa ja tuottaa vähemmän lämpöä verrattuna loisteputkiin, mikä tarkoittaa, että se on myös turvallisempi käyttää. LED-putket eivät sisällä myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa, mikä tekee niiden hävittämisestä turvallista ja ympäristöystävällistä.

LED-putken käyttöikä on myös huomattavasti pidempi kuin loisteputkien, mikä tarkoittaa, että se vaatii vähemmän huoltoa ja korvaamista. LED-putket ovat myös monipuolisempia, ja niitä on saatavilla eri muodoissa ja väreissä. Ne ovat myös helposti himmennettäviä, mikä antaa käyttäjälle enemmän hallintaa valaistuksen määrästä.

Lisäksi uusissa led putkissa on mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten valittava värin lämpötila ja käytettävä teho.

3in1 Led putki on led putkien kuningas
3in1 Led putki on led putkien kuningas

Käyttämällä led putkea pienemmällä teholla sen käyttöikä pitenee, koske led piiri ei lämpene niin paljoa.

Kuinka kauan ledit kestävät, riippuu siis lämpötilasta.

Loisteputken korvaaminen led putkella

Loisteputken korvaaminen LED-putkella on helppoa. Led putki loisteputken tilalle tuo monia etuja käyttäjille.

LED-putken asentaminen on myös kustannustehokasta pitkällä aikavälillä, sillä se kuluttaa vähemmän energiaa ja kestää pidempään kuin loisteputki. Vaikka LED-putki onkin alkuinvestointina kalliimpi, sen käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät. LED-putken käyttöikä on noin 50 000 tuntia, kun taas loisteputken käyttöikä on vain noin 15 000 tuntia.

Led putken edut

  • Värintoisto: Laadukkaassa led putkessa värintoisto (CRI) on korkea, jopa 98
  • Ei vilkkumista: Led putkissa ei esiinnyt vilkkumista, joka ärsyttää silmiä
  • Ei ongelmajätettä: Led putket eivät sisällä ongelmajätteitä
  • Monipuolisuus: Uusissa led putkissa voit jopa itse valita värisävyn kytkimestä!
  • Pitkä käyttöikä: Led putket kestävät jopa 80000 tuntia!

Compatible eli yhteensopivat led putket

LED-putken asentaminen on yksinkertaista, ja se voidaan tehdä usein ilman, että tarvitsee muuttaa valaisimen rakennetta. Siihen vaaditaan ns. Compatible led putki. LED-putki toimii usein suoraan vanhan loisteputken ballastilla, mikä tarkoittaa, että ballastia ei tarvitse poistaa tai korvata. Tämä tekee korvaamisesta helppoa ja nopeaa.

Led putki yhteensopiva
Led putki yhteensopiva

Näissä ratkaisuissa vanha ballasti siis jää edelleen valaisimen runkoon ja kuluttaa koko ajan sähköä turhaan. Eli tällaisissa ratkaisuissa meillä on Ballasti -> led putki jossa on lisäelektoniikkaa ballastia varten -> virtalähde -> led piirit.

Paloriskit perinteisessä loisteputkivalaisimessa ovat Ballasti ja hapertuneet liittimet, sekä itse loisteputki. Siksi suositellaan myös rungon vaihtamista vanhojen putkien kanssa.

Non-Compatible eli single-end led putki

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki LED-putket eivät ole yhteensopivia kaikkien valaisinten kanssa. Jotkut LED-putket vaativat valaisimen muokkaamista, jotta ne toimivat oikein. Siksi on tärkeää valita oikea LED-putki korvaamaan loisteputki. On olemassa LED-putkia, jotka toimivat suoraan vanhojen loisteputkien ballastilla, mutta on myös LED-putkia, jotka vaativat ballastin poistamista tai korvaamista.

Led putki single end asennus
Led putki single end asennus

Näissä uudentyyppisissä led putkissa ideana on että valaisimen runko myös uusitaan tai muokataan vanhaa loisteputken runkoa. Muutostyönä sieltä poistetaan ballasti ja verkkovirta johdetaan suoraan toiseen päähän putken kantaan. Toinen pää on yleensä tällaisissa led putkissa oikosuljettu, jotta putki ei päästä jännitettä läpi.

Mikäli tälläinen putki asennetaan perinteiseen loisteputken kantaan ilman muutostöitä, tapatuu jotain seuraavaa:

  1. Led putki ei syty
  2. Sulake palaa sähkötaulusta
  3. Led putki vioittuu

Jos jotain näistä tapahtuu ota yhteyttä myyjäliikkeeseen tai sähkömieheen. Muista että sähkötyöt tulee teettää aina ammattilaisella.

Lopuksi

Vaikka loisteputki on ollut pitkään suosittu valaistusratkaisu, sen energiatehottomuus ja myrkyllisyys ovat johtaneet sen kieltämiseen Euroopassa. LED-putki on ympäristöystävällinen, energiatehokas ja turvallinen vaihtoehto loisteputkelle. LED-putki on myös pitkäikäisempi ja monipuolisempi. Loisteputken korvaaminen LED-putkella on helppoa, mutta on tärkeää valita oikea LED-putki ja varmistaa sen yhteensopivuus vanhan valaisimen kanssa.

Valitsemalla oikean LED-putken, voit parantaa valaistustasi, säästää energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä sekä edistää ympäristönsuojelua. Muista kierrättää vanha loisteputkesi oikein!

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut Led-valaistuksen asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin.

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led valonauhoja profiilissa.  Myös asennettuna.

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valot Galleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *