Problems with led strips

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Led valonauhaa on jokapaikassa. Niihin tulee vikoja, mutta mistä tiedän miten se korjataan? Led nauhan vianmääritys voi olla vaikeaa.

Vielä muutama vuosi sitten led tekniikka oli vain asiantuntijoiden tiedossa. Kun teknologia oli alkeellisimmillaan, ledit olivat eräänlainen altavastaaja tekniikan maailmassa. Viime aikoina led valaistustuotteet ovat kuitenkin alkaneet vallata yhä suuremman osan markkinoista (50 % maailmanlaajuisesti 2023) ja saatavilla on lukuisia malleja, jopa kuluttajatasolla. Niinkin paljon, että led valonauhat ovat nyt helposti saatavilla lähes joka paikassa.

Koska niitä on joka paikassa, on myös erilaisia ongelmia. Led nauhan vianmääritys ja ongelman ratkaisu onnistuu kuitenkin usein myös kotikonstein. Tässä on joitakin yleisiä led nauhavalaistuksen ongelmia, jotka voivat auttaa led nauhan vianmäärityksessä ja näinollen ratkaista ongelmasi. Löydät apua omaan mahdolliseen led-nauha ongelmaasi yksinkertaisesti noudattamalla alla lueteltuja ratkaisumalleja. Jokainen ongelma on selitetty lyhyesti, ja siihen on tarjottu helppo ratkaisu.

Led nauha vilkkuu

Virtalähteesi teho ei riitä, jos ledit vilkkuvat toistuvasti. Led nauhan vianmääritys kannattaa aloittaa tarkastelemalla virtalähdettä ja nauhojen määrää. Tämä nimittäin usein tarkoittaa, että virtalähteessä on liian monta led nauhaa tai siihen kytketty led valonauha on liian pitkä. Esimerkiksi tarvitaan vähintään 72 W muuntajatehoa, jotta voidaan syöttää 5 metriä 14,4 W/m led nauhaa. Muuntaja siirtyy ”ylikuormitussuojaus”-turvatilaan, jos tämä määrä saa virtaa vain 40W lähteestä. Tässä tilassa laite kytkeytyy päälle, toteaa, että siltä loppuu hauikset, tiputtaa painot ja yrittää uudestaan, mutta ei jaksa ja kytkeytyy sitten jälleen pois päältä. Sitten sykli toistuu.

Voit joko ostaa tehokkaamman virtalähteen, joka pystyy käsittelemään tarvittavaa kokonaiswattimäärää, joka on suurempi kuin kaikkien led nauhojesi kokonaiswattimäärä. Tai sitten voit jakaa nauhat kahden samankokoisen virtalähteen kesken, eli hankkia toisen samankokoisen virtalähteen, kuin sinulla nyt on. Muuntaja kannattaa aina mitoittaa hieman yli, koska se lisää muuntajan käyttöikää merkittävästi.

Jos haluat lisätietoja, voit lukea Kuinka korjata välkkyvät Led nauhat.

Ledit ovat niin kuumia, että ne polttavat kosketettaessa.

Tähän voi olla kaksi selitystä. Led nauhan vianmääritys kannattaa aloittaa tarkastelemalla litoksia ja muuntajan ja nauhan yhteensopivuutta. Joko 12 V:n led nauhat on kytketty 24 V:n virtalähteeseen tai nauhan varrella voi olla ”oikosulku”. Oikosulku voi tapahtua, jos tina juotoksen + ja – koskettavat toisiaan. Lisäksi ulostulon positiivinen ja negatiivinen liitin voivat koskettaa toisiaan, silloin kun nauhan toisessa päässä ulostulokaapelin + ja – osuvat yhteen.

Nauhat toimivat edelleen, vaikka 24 voltin syöttäminen 12 voltin led nauhaan aiheuttaisi ongelman. Led nauhat näyttävät kirkkaammilta kuin niiden pitäisi, koska lähetät niille yli kaksi kertaa enemmän virtaa. Ongelma on kuitenkin se, että näin toimimalla voidaan lisätä tulipalon todennäköisyyttä ja vahingoittaa vakavasti ledejä (usein muutamassa tunnissa).

Tarvitset 12 V:n virtalähteen tai muuntimen, joka laskee 24 V:n jännitteen 12 V:ksi, jos 24 V:n virtalähde syöttää 12 V:n nauhoja.

Riippumatta siitä, uskotko, että kyseessä on oikosulku, kannattaa suorittaa vianmääritys ja tarkistaa huolellisesti jokainen nauhan osa ja varmistaa, etteivät liitännät kosketa toisiaan. Jos led nauhat ovat oikosulussa, voit joko juottaa led nauhasi uudelleen tai leikata juotoksen veitsellä niin, että positiivinen ja negatiivinen pää eivät enää ole kosketuksissa toisiinsa.

RGB led nauha kärähtänyt
RGB led nauha kärähtänyt

Led nauhat polttavat sulakkeen

Tähän on kaksi mahdollista syytä. On mahdollista, että virtalähteesi on rikki. Josko virtalähteesi on ehjä, niin sitten virran määrä on liian suuri sulakkeelle, jotta sulake pystyisi käsittelemään sitä kerralla.

Vianmääritys kannattaa tehdä irrottamalla virtalähteet ryhmästä ja yritä kytkeä ne takaisin yksi kerrallaan, kunnes sulake laukeaa. Jos uskot, että jokin virtalähteistä on vioittunut, näin hoidat ongelman ratkaisun ja selvität mikä niistä on rikki.

Sulake ei pysty käsittelemään tulovirtaa, jos se laukeaa, kun kaikki on kytketty ja kaikki muuntajat on testattu. On tarpeen lisätä sulakkeen kokoa, jos se on mahdollista (kaapelin koko ratkaisee). Ongelman ratkaisu voi myös olla, että vaihtaa virtalähteet toisen sulakeryhmän taakse, jos se laukeaa jatkuvasti.

Ledien kirkkaus vähenee loppua kohti

Jännite putoaa nauhan loppua kohden, minkä vuoksi ledien kirkkaus vähenee loppua kohti. Led nauhan vianmääritys kannattaa aloittaa tarkastelemalla led nauhojen pituuksia.

Suurinta osaa yleisistä led nauhoista voidaan käyttää 5 metrin pituisina. Vaikka ne saavat virtaa vain toisesta päästä, ei tule havaittavaa jännitehäviötä. Erikoisnauhat voivat olla 10, 15 tai 20 metriä pitkiä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä että 12 V nauhat kestävät yhdestä päästä syöttöä 5 metriä ja 24 V nauhat kestävät 10 metriä. Siis ilman havaittavaa jännitehäviötä eli valonalenemaa.

Liian pitkän, yhdestäpäästä syötetyn led nauhan valo himmenee loppua kohti mentäessä. Ratkaisuna on joko jakaa nauhat pienemmiksi ja syöttää jaetut pätkät omilla syötöillään tai asentaa nauhat renkaaksi eli liittää molemmat nauhat samaan virtalähteeseen. Ongelman ratkaisu on siis helppo, ja lisäksi helposti vältettävissä asennusvaiheessa.

Led nauhani rullalla ja haisee kuin se palaisi

Led nauhat kuumenevat liikaa, jos kytket ne päälle ja jätät ne kelalle. Käytä ja testaa led nauhoja vain silloin, kun niitä ei ole kääritty tai kelattu rullalle.

Maalasin vahingossa led nauhojeni päälle

Jos olet vahingossa maalannut led nauhasi päälle, tai maalarit maalasivat, on olemassa tapa pelastaa ne. Huomaa kuitenkin, että led nauhat on AINA asennettava alumiiniprofiilin ja suojuksen sisään. Silloin olisi erittäin helppoa vain puhdistaa kansiä

Kuitenkin riippuen maalin määrästä, led nauhat voidaan joskus pelastaa. Maali nauhojen päällä voidaan poistaa pyyhkimällä. Käytä vain vedettömiä puhdistusaineita, jotta ledit eivät vahingoitu. Ledien päällä oleva kuivunut maali voidaan poistaa myös hienolla veitsellä. Varmista, että nauhat ovat puhdistuksen aikana pois päältä.

Led nauha ei syty lainkaan

Virtalähteessä saattaa olla toimintahäiriö, jos ledit eivät syty. Jos sinulla on useampi kuin yksi virtalähde, ongelman ratkaisu on kytkeä toinen virtalähde samaan nauhaan ja katsoa, toimiiko se nyt. Jos se toimii, tarvitset uuden virtalähteen, koska nykyinen on vaurioitunut.

Led nauhan liima menettää tarttuvuuttaan

Lähes kaikissa olosuhteissa led nauhojen asentaminen on helppoa. Joustavuus tämän tyyppisen valaistuksen sen merkittävin ominaisuus. Entä jos liima ei kuitenkaan pidä?

Aloittelijat, jotka poistavat teipin suojuksen liian pian, voivat kohdata tämän ongelman. Ennen kuin poistat liiman kuivumisen estävän suojuksen, päätä mihin haluat nauhan menevän. Varmista ennen led valonauhan sijoittamista, että alue on puhdas. Käytä alkoholipohjaista puhdistusainetta metallien kuten alumiini profiilien pintojen puhdistamiseen. Mihin tahansa led nauhan sijoitatkin, siellä ei saa olla pölyä, rasvaa tai roskia. Halvemmissa led nauhoissa käytetään toisinaan vain paperiliima teipeissä, joka ei ole kovin kestävä ratkaisu.

Huomaa lopuksi, että led nauhaa tulisi käyttää AINA alumiiniprofiilien kanssa. Led nauhan teippi tarttuu hyvin alumiinipintaan, kun pinta on puhdistettu.

Led nauhan osat eivät syty

Jos valaistun led nauhan osassa on pala, jossa on vain kolmen ledin osa (tai 6 ledin 24V:n tapauksessa), joka ei pala, jossakin osassa voi olla ”avoin piiri”. Tämä tarkoittaa, että yksi led tai yhden osion yksi komponentti on irronnut valmistusvirheen, kuljetuksen tai asennuksen aikana syntyneen mekaanisen vaurion seurauksena. Tämän seurauksena kaikki ledit kyseisellä alueella (2,5-10 cm) ovat menettäneet virran, eivätkä siksi syty. Led nauhan vianmääritys kannattaa aloittaa tarkastelemalla nauhaa lähemmin. Mekaaniset vauriot ovat usein silmin havaittavissa.

Harkitse jokaisen ledin ja muiden komponenttien juotosliitosten lämmittämistä kyseisen rikkoutuneen segmentin varrella, jos sinulla pysyy tinakolvi kädessä. Jos et osaa kolvata, paras toimintatapa on leikata leikkausmerkkiä pitkin ja poistaa rikkoutunut pätkä ja laittaa uusi pala takaisin. Tässäkin tosin tarvitaan juotoskolvia, mutta sen juottaminen on huomattavasti helpompaa.

Led valonauhat eivät mene päälle

Kun juuri sammutit valonauhan, oliko se aikaisemmin päällä? Olet laittanut sen takaisin päälle, mutta mitään ei tapahtunut.

Ennen kuin heität ledit pois, tarkista, toimiiko virtalähde. Useimmiten virtalähde on se mikä hajoaa eli vianmääritys kannattaa aloittaa siitä.

Jos sinulla on erillinen ohjainyksikkö ja muuntaja, led nauhan vianmääritys voidaan aloittaa niistä. Kokeile ohittaa ohjain ja kytke led nauha suoraan muuntajaan varmistaaksesi, että led nauha toimii.

Jos kaukosäädin käyttää paristoja, kokeile laittaa uudet paristot. Yritä nollata ja ohjelmoida kaukosäädin uudelleen.

Jos olet epävarma, vie virtalähde (ja ohjain) elektroniikkaa korjaavaan liikkeeseen (vaikka LedStoreen) nopeaa testiä varten. Testaus kestää vain muutaman sekunnin.

Led valonauha ei sammu kokonaan

Vaikka kytkin on pois päältä, led valonauha palaa edelleen. Kokeilit nopeasti erilaisia asioita selvittääksesi oudon valonlähteen. Et keksi ratkaisua ongelmaan. Toisinaan vain yksi väri jää palamaan, kun sammutat sen kaukosäätimellä.

Kyse voi olla indusoidun jännitteen aiheuttamasta ongelmasta. Siirrä valonauha ja ohjain eri paikkaan ja tee testejä selvittääksesi, mikä on vialla. Jos kaikki on hyvin eri paikassa, se tarkoittaa, että edellisessä sijoituksessa paikassa oli ongelmia indusoidun jännitteen kanssa. Etsi sähköjohtoja, jotka tulevat lähelle led nauhan johtoja ja jotka aiheuttavat vuotoa.

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä sähköasentajaan, koska led nauhan vianmääritys on vaihtunut sähköistyksen vianmääritykseksi.

Led valonauhan kaukosäädin ei toimi

Kaikki toimi äsken. Kaukosäädin ei enää toimi. Sen lisäksi värit eivät enää vaihdu. Tai et voi sammuttaa led nauhaa, kun haluat. Toisin sanoen, kaukosäädin ei toimi riippumatta siitä, mitä nappia painat.

Joskus on helppo unohtaa missä tai kuinka kaukana jokin asia on. Jokaisella kaukosäätimellä on maksimietäisyys. Yritä siirtää vastaanotinta, niin pääset eroon tästä pienestä harmista. Tarkista paristot. Tehdasparistot saattavat kestää pitkään, mutta joskus vain muutaman kuukauden. Paristojen väsyessä myös signaalin kantama lyhenee.

Jos ongelma ei ole tyhjät paristot, saatat joutua nollaamaan parituksen ja tekemään sen uudelleen.

Vastaanotinyksikön, virtalähteen ja led nauhan välillä on myös oltava hyvä yhteys. Jos kaapeleissa on ollut löysä yhteys, led nauhan lämmitys ja jäähdytys useita kertoja, on saanut liitoksen hajoamaan lopullisesti.

Harvoin kaukosäätimet lakkaavat toimimasta. Toisaalta halvat markettisäätimet saattavat lakata toimimasta.

Led nauhan liitin ei toimi

Led valonauhassasi on kohtia, joista led valonauha voidaan leikata. Näissä kohdissa tapahtuu myös liitos johtoja varten tai led nauhan jatkaminen.

Aloita led nauhan vianmääritys tarkistamalla liittimet. Jos avaat pikaliittimen, näet kaksi liitäntää. Sen jälkeen aseta nauha liittimeen ja sulje kansi.

Todennäköisesti et saanut liittimen napaisuutta oikein, tai siellä on vain likaa (yleensä pölyä tai rasvaa).

Myimme pikaliittimiä useita vuosia sitten, mutta lopetimme niiden käytön, koska liian usein ne vain pettävät. Käytä juotoskolvia tehdäksesi pysyviä liitoksia, joita ei tarvitse korjata.

Valon väri on erilainen nauhan lopussa.

Yhdessä led nauhassa jotkut ledit palavat hyvin himmeinä ja sammuvat lopussa. Myös valon väri vaihtelee paljon. Tämä voi johtua virran absorptiosta.

Led nauhan vianmääritys voidaan tehdä testaamalla asennus toisella led nauhalla, jos sinulla sellainen on. Jos tulos on sama, sinulla on jännitehäviö ja tarvitset uuden led muuntajan, jossa on enemmän tehoa, tai voit laittaa liitäntäjohdon myös led nauhan päähän ja reitittää sen takaisin samaan muuntajaan. Eli tehdä nauhasta ikäänkuin renkaan.

Jos toinen led valo toimii oikein, ensimmäinen led valo on saattanut vahingoittua jollakin tavalla. Esimerkiksi led nauhaa ei saisi koskaan taivuttaa enempää kuin yhden asteen verran.

Led nauhojen leikkaamisen ongelmat

Led nauhaa on ehkä leikattava. Et kuitenkaan löydä osoitettua merkkiä. Led valonauhat on helppo leikata, eivätkä ne menetä hyödyllisyyttään leikattaessa. Jos et näe painettua merkkiä leikkaamista varten, voit aina leikata juotospisteiden väliltä, jotka esiintyvät 50-10 cm:n välillä led nauhasta riippuen.

Kun leikkaus on tehty, juota liitokset uuteen johtoon. Lyhyen testin jälkeen aseta nauhat sinne, missä tarvitset niitä.

Led nauha syttyy, kun kosketan sitä

Kun vahingossa kosketat led nauhaa, se syttyy joskus. Jotkut nauhat toimivat joka kerta samalla tavalla, mutta toiset eivät. Useimmat led nauhat reagoivat asioihin, jotka aiheuttavat ongelmia virranjakelussa. Halpa virtalähde on yksi esimerkki. Sitä kutsutaan ”kapasitiiviseksi kytkennäksi”, kun kosketat sitä.

Vaihda virtalähde EMC-sertifioituun virtalähteeseen. Se on parempi kuin tavallinen virran kohinanvaimennussuodatin, joka on vain nopea korjaus.

Led valonauha surisee

Tarkemmin sanottuna tuo ääni tulee led nauhan muuntajasta. Se johtuu enimmäkseen ei-yhteensopivasta TRIAC-led muuntajasta ja himmentimestä. Ne vain eivät ole yhteensopiva. Sinun on vaihdettava toinen niistä.

Lisätietoja, voit lukea Miksi led lamput surisevat, kun niitä himmennetään?

Välkkyvät nauhavalot

Uudet led valonauhat ovat paikoillaan ja sinulla on syntymäpäiväjuhlat. Testaat kameraa ja huomaat jotain heti. Kuva välkkyy ja heiluu.

Tätä välkkymistä on kahdenlaista.

Ensimmäisessä voit nähdä välkkymisen omin silmin. Siinä tapauksessa sinun kannattaa tarkistaa, onko siinä vaurioita tai kosteutta. Useimmiten ongelma voi johtua jostain kosteudesta. Jos olet onnekas, led nauha voidaan pelastaa kuivauksen jälkeen. Jos siinä on vauriota, niin vaihda vioittunut osa.

Toisenlainen välkkyminen voidaan korjata muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä. Poista nykyinen led nauhan muuntaja. Vie se mukanasi lähimpään led asiantuntijan liikeeseen ja pyydä korvaavaa laitetta, jossa on KORKEA (yli 500 Hz) PWM-päivitysnopeus.

Lisätietoja, voit lukea Miksi led valot välkkyvät videolla?

Led nauha ei ole niin kirkas

Kaupassa näkyi, kuinka kirkas led nauha oli, mutta kun sait sen kotiin, se ei valaissut yhtä paljon. Mitä tapahtui?

Ensin saattaa olla viallinen led muuntaja, joka ei anna tarpeeksi virtaa led nauhalle, tai olet ostanut 24V led nauhan, mutta yrität käyttää sitä 12V led muuntajalla.

Toinen syy voi olla ympäristö. Jos kaikki pinnat ovat valkoisia, valo näyttää hyvin kirkkaalta. Mutta jos pinnat ovat tummia, sama valo näyttää hyvin himmeältä kyseisessä asennuksessa. Muista, että tumma ympäristö saattaa syödä 50 % valotehosta.

Led nauha himmenee loppua kohti

Tämä ongelma ilmenee pidemmillä nauhoilla. Kaikki lyhyemmät led nauhat toimivat, mutta pitkillä on tämä ongelma. Jännitehäviö johtuu led nauhan kuparin resistanssista.

Toisin sanoen, kun led nauha pitenee, vastus kasvaa. Led nauha ei syty, koska sähkö ei pääse toiseen päähän.

Mitä pitäisi siis tehdä? Led nauhasi tarvitsee enemmän virtaa. Sinun on lisättävä liitäntäjohtoja led ohjaimeen nauhassa 6-9 metrin välein. Tai jos led nauhan pituus on alle 22 metriä (24V), voit vain lisätä toisen liitäntäjohdon led nauhan toiseen päähän ja kuljettaa sen samalle muuntajalle. Sitten virta kulkee molempiin suuntiin muuntajalta ja valot palavat hyvin.

Led nauha himmenee ajan myötä

Led valosi ovat olleet sinulla pitkään. Ne tekivät hyvää työtä, mutta viime aikoina ne alkoivat himmentyä. Valo on menettänyt kirkkauttaan, joten haluat tehdä siitä taas kirkkaamman. Led valo ei voi olla todella kirkas ja kestää pitkään.

Jotta Led nauhat kestävät pitkään, niiden on haihdutettava lämpöä tehokkaasti. Jos olet juuri laittanut led nauhan kaapin alle, suoraan puuta vasten… Se ei pysty haihduttamaan lämpöä ja se himmenee nopeammin ja kuolee. Tämän vuoksi nauhat tulee asentaa aina alumiiniin.

Myös muuntajasi voi olla syyllinen.

Tarkista, onko jännite led nauhassa edelleen oikealla tasolla. Yleismittarilla voidaan mitata, kuinka paljon järjestelmän jännite on laskenut.

Vaihda siis ohjain tai led nauha.

Lisätietoja, voit lukea Kuinka kauan Led nauhavalot kestävät?

Osa led nauhasta ei syty

Vain yksi osa led nauhastasi syttyy tai vain puolet siitä toimii. Vielä tärkeämpää on, että tämä ongelma voi koskea suurta osaa koko nauhasta yhdessä tai useammassa kohdassa. Tässä on yksi ongelman ratkaisu, jotta sinun ei tarvitse vaihtaa koko valonauhaa:

Ensin kannattaa merkitä tussilla ne ledit, jotka eivät enää toimi. Seuraavaksi irrota valonauhan virtalähde.

Jos kaikki loput ledit led nauhasta ovat pimeänä tietyn pisteen jälkeen, sinulla on todennäköisesti ongelma juotosliitoksessa, joka on rikkoutunut liian suuresta lämmöstä tai vääntyneestä led nauhasta. Kuumenna juotoskohta vain uudelleen, jotta virta voi virrata eteenpäin.

Jos ongelma on vain yksi 10 cm pätkä led nauhan välillä, on mahdollista korjata rikkoutunut osa leikkaamalla se terävällä veitsellä, leikkausmerkkien tai tehdasjuotosten kohdalta. Poista katkaistu osa ja vaihda tilalle uusi. Juota se sitten takaisin molemmista päistä.

Huomaa että leikkauskohdissa on plus- ja miinusmerkit. Pidä led nauha sitten samalla tavalla juottaessasi, että + ja – eivät mene väärinpäin. Eli aina plussa plussaan ja miinus miinukseen, kun on led nauhoista kyse.

Ylikuumenemisongelma – led nauha on liian kuuma kosketettavaksi.

Led valot ovat erittäin kirkkaat, kun kytket sen päälle. Jos asetat kätesi nauhan päälle, huomaat, että se on lämpimämpi. Pieni lämpö ei haittaa. Jos se on liian kuuma kosketettavaksi, sinulla on ongelma. Diodit työskentelevät liian kovaa, koska sähköä on liikaa, mikä johtaa liialliseen kuumuuteen. Älä koskaan anna ledien kuumentua liikaa. Toisin sanoen ledinauhasi eivät kestä yhtä kauan, jos käytät liikaa virtaa tai jännitettä tai jos et käytä alumiinia lämmön haihduttamiseen.

Eli tarkista ensin, että led nauhasi ja led muuntajasi ovat molemmat 12V tai 24V, eikä eriarvoisia. Mikäli ne ovat samanarvoisia, et todennäköisesti pysty tunnistamaan ongelmaa ilman testausta. On parasta testata sähköjärjestelmä nähdäksesi, onko ylivirtaongelmia.

Jos taas olet asentanut led nauhan ilman metallista alustaa, johtuu kuumuus ledistä itsestään. Lämmönpoistoon kannattaa AINA käyttää metalliprofiilia. Käytä mitä tahansa alumiinista perusprofiilia. Led nauhasta tulee viileämpi, koska metalli imee liian lämmön itseensä ja luovuttaa sen pois.

Led syttyy himmentimestä ja sammuu sitten

Toinen yleinen ongelma on, että nämä led valonauhat yhtäkkiä syttyvät ja sammuvat. Tämä voi johtua siitä, että himmennin tai led muuntaja on viallinen. Testaa ohittamalla himmennin ensin kytkemällä jatkuva virta muuntajalle. Jos led nauhat toimivat, himmennin on rikki. Muussa tapauksessa vaihda muuntaja.

Koko led valonauha ei syty

Varmista, että led nauhan jännite ja led virtalähteen jännite ovat samat JA että siinä on +15 % enemmän tehoa (POut) kuin led nauha tarvitsee.

Varmista, että led nauhan positiivinen ja negatiivinen napa on kytketty oikein.

Jos kaikki edellä mainitut toimenpiteet on toteutettu, mutta led nauha ei vieläkään toimi, se voi olla rikki tai led nauhasi muuntaja on rikki.

Samassa osassa vain yksi led on pois päältä ja muut ledit palavat.

Siru on saattanut palaa loppuun. Voit nähdä, onko led sirujen pinnalla mustia täpliä. Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi sähköstaattinen rikkoutuminen, epävakaa led virtalähde tai suuri virtapiikki.

Ostamassani led nauhassa on eri väri kuin edellisessä joka oli saman värinen

Eri valmistajilla on erilaiset värilämpötilan toleranssit. Jokaisella erällä on yleensä jopa 200 kelvinin toleranssit, joten vaikka Kelvin olisi sama, toleranssin takia heittoa voi olla silti. Vähän samaan tapaan kuin esim. maali- ja kangaserissä.

Myös viimeistelymateriaalit vaikuttavat suuresti, ja SMD 3000K on eri näköinen valo kuin COB led 3000K, koska siinä on erilainen fosforinen kansi. Täällä lisää aiheesta.

Sitten on vielä CRI. Huono CRI ja hyvä CRI saa valon ja valaistavat pinnat näyttämään erilaiselta.

Led nauhaa ei voi himmentää

Vakiovirtaiset led nauhat ja vakiojännite (DC=Direct Current) led nauhat ovat kaksi tällä hetkellä saatavilla olevaa led nauhatyyppiä. Jatkuvavirtaisiin (CC=Constant Current) led nauhoihin tarvitaan virtalähde, joka himmentää ja lähettää PWM-signaaleja.

FAQ, Usein kysyttyjä kysymyksiä

[/vc_column_text][vc_toggle title=”Miksi Led nauhat eivät toimi?”]Huono juotosliitäntä lämmön tai taivutuksen vuoksi on vikaantunut. Voit tarkistaa painamalla kutakin sirua ja juotosta sormella.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miksi led valonauhat lakkaavat toimimasta?”]Led valot ja led valonauhat voivat hajota useista syistä. Joissakin tapauksissa syynä voivat olla ulkoiset tekijät, kuten virtalähde tai himmennin, joka ei toimi hyvin laitteen kanssa. Joskus ongelma voi olla siinä, miten valonauhat on liitetty.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Mikä on led valonauhojen käyttöikä?”]Tyypillinen led kestää 50 000 tuntia.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miksi led valot vikaantuvat nopeasti?”]Lämpö on tärkein syy siihen, miksi led valot vikaantuvat, vaikka perussyitä on lukuisia. Syynä voivat olla useat erilaiset suunnittelu- ja kokoonpanovirheet.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miksi led valonauhani eivät syty?”]Jos sinulla on ylimääräisiä virtalähteitä, kokeile liittää ne samaan led nauhaan ja katso, korjaako se ongelman. Jos näin tapahtuu, tarvitset uuden virtalähteen, koska nykyinen virtalähteesi on vaurioitunut.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miten led virtalähde testataan?”]

  1. Tarkista virran tulo jännite yleismittarilla.
  2. Tarkista DC-lukema yleismittarilla.

 

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miten korjaan led nauhan jossa toisen pään jännite on pudonnut?”]Leikkaa pitkät led valonauhat lyhyemmiksi tai lisää liitäntäjohto myös toiseen päähän.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miksi Led nauhat palavat loppuun?”]Hehkulamput ja loisteputket lopettavat valon säteilemisen, kun ne palavat loppuun tai alkavat välkkyä. Ledit eivät toimi näin. Sen sijaan ne menettävät ajan myötä vähitellen kykynsä tuottaa valoa.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Millainen virtalähde tarvitaan led valonauhoihin?”]Tarvittavan virtalähteen koko riippuu siitä, kuinka pitkä led nauha on. Koska jokainen 1 metrin mittainen osa kuluttaa esim. 14,4 wattia ja 5 metrin mittainen osa 72 wattia, suositellaan vähintään 72 + 15% watin tehoa.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Miten led valonauhat liitetään virtalähteeseen?”]Jos se käyttää 5,5mm tynnyripistoketta, kytke ne vain yhteen. Jos led nauhassa paljaat johdot, niin sinun on katsottava led nauhan painatusta määrittääksesi positiivisen ja negatiivisen. Oikeat liitokset pitäisi olla myös merkitty led muuntaan (+ ja -).

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lopuksi

Uskon, että tämän artikkelin lukemisen jälkeen olet jo ymmärtänyt led nauhojen yleiset ongelmat. Jos sinulla on kysyttävää tai ideoita, jätä kommentti alle, kiitos.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2 thoughts on “Led nauhan vianmääritys

    1. Hei Marko, Tarkasta punaisen johtimen liitos kaapelin molemmista päistä, sekä mahdollinen juotoskohta. Kun ledipiiri saa kunnon kontaktin, niin nauhan punainen värikin kyllä palaa. Voit olla meihin yhteydessä halutessasi, niin selvitetään tilanne tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *