Valaistus saunaan onnistuu penkin reunasta tai kiukaasta

Saunominen on suosittu tapa rentoutua ja rauhoittua monissa kulttuureissa ympäri maailman. Saunaan liittyy monia rentouttavia vaikutuksia, jotka johtuvat paitsi lämmöstä ja höyrystä myös saunan valaistuksesta. Oikein toteutettu valaistus saunaan voi parantaa saunan vaikutuksia merkittävästi ja luoda miellyttävän ilmapiirin, joka auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Saunan valaistuksen suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota moniin seikkoihin, jotta se luo juuri halutunlaisen tunnelman ja auttaa rentoutumaan. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia sauna valaisuun liittyviä tekijöitä, kuten luonnonvalon ja led-valojen vaikutuksia, erilaisten saunavalaisimien ja -valojen käyttöä, valon värin vaikutuksia ja käytännön vinkkejä saunaan valaistuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Luonnonvaloa saunaan: ikkuna rentoutumiseen

Luonnonvalo on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa ja voi parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Luonnonvalon käyttö saunassa voi parantaa saunan rentouttavia vaikutuksia.

Suomalaiset ovat mökkeilevää kansaa ja saunan ikkuna on samalla ikkuna Suomalaiseen sielunmaisemaan. Metsä- tai järvinäkymä saunan ikkunasta rauhoittaa varmasti kiireisen kaupunkilaisen.

Eli jos mahdollista, sauna kannattaa rakentaa siten, että se mahdollistaa luonnonvalon ja maisemien käytön. Tämä tarkoittaa ikkunoiden lisäämistä. Tunnelmaa voi myös tuoda saunaan pehmeiden valaisimien tai himmennettävien led valojen avulla.

Valaistus saunaan - Luonnonvaloa saunaan
Luonnonvaloa saunaan

Saunan vaikutus hyvinvointiin

Tutkimuksessa ”Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence” Tutkimusessa tavoitteena oli tarkastella systemaattisesti olemassa olevaa kirjallisuutta suomalaisen saunan vaikutuksista mielialaan, hyvinvointiin ja fyysiseen tilaan.

Kirjoittajat kävivät läpi 70 sisäänottokriteerit täyttävää tutkimusta ja havaitsivat, että säännöllinen saunominen oli yhteydessä subjektiivisen hyvinvoinnin, stressin vähentymisen ja rentoutumisen paranemiseen. Lisäksi saunominen oli yhteydessä verenpaineen alenemiseen, sydän- ja verisuonitoiminnan lisääntymiseen ja immuunijärjestelmän toiminnan paranemiseen.

Kirjoittajat päättelivät, että suomalaisella saunomisella näyttää olevan lukuisia myönteisiä vaikutuksia sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, ja sitä tulisi harkita mahdollisena terapeuttisena toimenpiteenä yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Valaistuksella saunassa pyritään tukemaan hyvinvointia.

Led valaistus saunaan: Luodaan tunnelmaa ja rentoutumista

Led valaistus on yleistynyt saunan valaistuksessa, sillä se on kirkas, kestävä ja helppo asentaa. Led valaistuksen avulla voit luoda tunnelmaa ja rentoutumista juuri haluamallasi tavalla. Monet led valot ovat himmennettäviä, joten voit säätää niitä mielialan mukaan.

Led valaistus on myös energiatehokas vaihtoehto perinteisille valaisimille. Led lampuilla on pitkä käyttöikä, joten sinun ei tarvitse vaihtaa niitä kovin usein. led-valaistus on myös turvallinen valinta, sillä se ei kuumene yhtä paljon kuin perinteiset valaisimet.

Led nauha lauteen alla
Led nauha lauteen alla

Led nauhat ovat yksi suosituimmista tavoista käyttää led valaistusta saunassa. Nauhat voidaan asentaa esimerkiksi katon ja seinien rajaan, jolloin ne luovat pehmeän valaistuksen ja auttavat rentoutumaan. Led nauhoja on saatavana eri väreissä ja ne voidaan säätää erilaisiin kirkkaustasoihin ja väreihin. Led nauhojen asentaminen saunaan on helppoa, mutta on tärkeää varmistaa, että ne ovat turvallisesti asennettu ja niiden käyttö on saunan lämmössä turvallista.

Värin vaikutus tunnelmaan: Rentoutumista edistävät värit

Värien vaikutus mielialaan on hyvin dokumentoitu. Jokainen väri luo tietyn tunnelman ja voi edistää rentoutumista tai virkistäytymistä. Tämä pätee myös saunan valaistukseen. Eri väreillä on erilaisia vaikutuksia, ja valitsemalla oikean värin voit luoda juuri haluamasi tunnelman.

Punainen on yksi suosituimmista väreistä saunan valaistuksessa. Punainen väri edistää rentoutumista ja auttaa rauhoittumaan. Se auttaa myös verenkiertoa ja lisää energiatasoa. Sininen on toinen suosittu väri saunan valaistuksessa. Sininen väri edistää rentoutumista ja auttaa lievittämään stressiä. Se voi myös auttaa parantamaan unen laatua. Vihreä väri edistää tasapainoa ja harmoniaa. Se auttaa myös rauhoittumaan ja edistää unen laatua. Keltaisen värin sanotaan auttavan parantamaan mielialaa ja lisäämään energiaa. Oranssi väri auttaa rentoutumaan ja edistää ilon tunnetta.

Valitsemalla oikean värin saunan valaistukseen voit edistää rentoutumista. Värien vaikutus yleisesti rentoutumiseen on tutkittua. Yleistäen sininen valo vaikuttaa piristävän ja punainen rauhoittavan. Tässä yhteydessä puhumme valkoisen valon väristä.

Valaistus saunaan - Lämmin valo saunassa
Valaistus saunaan Lämmin valo saunassa

Siksi suosittelemme aina lämmintä 2500-3000K led valoa saunan seinille. Jos sinulla on rohkeutta, voit toki lisätä muitakin värejä saunaan. Saunan valaistus viime kädessä on oma päätös ja siihen vaikuttaa myös sisustus.

Valaistus saunaan – Käytännön vinkit

Jos haluat parantaa saunakokemustasi uudella saunan valaistuksella, on muutamia käytännön vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan oikeat valaisimet ja asentamaan ne turvallisesti.

Valitse oikeat valaisimet

Saunan valaistuksessa voi käyttää erilaisia valaisimia, kuten led spotteja, led nauhoja tai kuitu-valoja. Led valot ovat yleensä energiatehokkaita ja helppoja asentaa, kun taas kuituvalot ovat todella työläitä. Kuitu-valoilla voidaan toki luoda kauniita valokuvioita, mutta ne voivat olla kalliita ja hankalia asentaa. Valitse valaistus saunaan, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi.

Valitse oikea kirkkaus

Saunan valaistuksen kirkkauden tulisi olla sopiva, jotta se luo rentouttavan ilmapiirin, mutta ei ole häiritsevän kirkas. Himmennettävät valot ovat hyvä vaihtoehto, koska voit säätää kirkkautta tarpeen mukaan.

Valitse oikea väri

Värit vaikuttavat mielialaan ja voivat edistää rentoutumista ja hyvinvointia. Tutki erilaisia värivaihtoehtoja ja valitse väri, joka sopii parhaiten tarpeisiisi. Sauna on rentoutumista varten, joten unohda vilkkuvat värivalot. Saunoissa on eroja ja tummaan saunaan tarvitaan myös paljon enemmän valoa kuin vaaleassa saunassa.

Turvallisuus

Valaistuksen asentaminen saunaan voi olla vaarallista jatkuvan kosteuden vuoksi. Noudata siis turvallisuusohjeita. Muista aina varmistaa, että valaisimet ovat turvallisesti asennettu ja etteivät ne aiheuta tulipaloriskiä. Led nauhat ovat yleensä helppoja ja turvallisia asentaa, mutta on tärkeää varmistaa, että ne on tarkoitettu käytettäväksi saunassa ja ne eivät kuumene liikaa saunan lämmössä.

Asennus

Jos et tunne olevasi varma valaisimien asentamisessa, voit aina palkata ammattilaisen tekemään sen puolestasi. On tärkeää varmistaa, että valaistus saunaan on asennettu turvallisesti ja asianmukaisesti, jotta vältetään mahdolliset riskit.

Valaistus saunaan – Mistä ostan?
Saunan valaisimia voi ostaa monista kodin sisustuskaupoista ja verkkokaupoista. Valaisinten valikoima vaihtelee eri myymälöissä, joten kannattaa tehdä hieman tutkimusta ja vertailla eri vaihtoehtoja. Led valonauhoja voi myös löytää monista verkkokaupoista ja ne ovat yleensä helppoja asentaa. Moni myy myös valmiita led nauha saunaan -paketteja

Yhteenveto

Saunan valaistus on tärkeä osa rentouttavaa saunakokemusta. Huolellisella suunnittelulla ja oikeanlaisilla valaisimilla voit luoda saunaasi miellyttävän ilmapiirin, joka auttaa sinua rentoutumaan ja rauhoittumaan. Värillä on myös todellinen vaikutus ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, joten valitsemalla oikean värin voit edistää rentoutumista ja hyvinvointia.

Muista aina noudattaa asianmukaisia turvallisuusohjeita, kun asennat saunan valaistusta. Jos et tunne olevasi varma asennuksessa, voit aina palkata ammattilaisen tekemään sen puolestasi. Valitse valaisin, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi, ja nauti rentouttavasta saunakokemuksesta.

Saunavalaistuksen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja Ledeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja Ledien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *