Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index

Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa lähellä sataa. CRI-luku kertoo meille sen, miten hyvin LED-lamppu näyttää värit sellaisena kuin ne oikeasti kuuluvat olla. LED-valaisimien lopullista murrosta on kriitikoiden mukaan estänyt heikko kyky tuottaa valaistun kohteen värit luonnollisesti. Tämä ilmenee sinertävänä valona tai harmaana huntuna. LED-piirille kaikkein vaikeinta on tuottaa punaista väriä (R=9).

Värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0=värit eivät toistu lainkaan ja 100=täydellinen värintoisto. Joskus nähdään asteikko myös negatiiviseen päin, jolloin valo voi jopa vähentää jotain tiettyä värisävyä ympäristössä. Led-valaisimille ilmoitetaan värintoistoindeksinä myös ns. Ra-arvoja, jotka ovat monesti mitattu suppeammalla skaalalla kuin CRI-arvo. Tässä Ra-luvussa ei ole esimerkiksi mukana punaisen sävyt, tai ihon sävyt, jolloin arvo on ns. kaunisteltu luku ledin todellisesta laadusta.

Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen, kuinka hyvin valo toistaa muiden objektien värit. Valon värilämpötila taas ilmoittaa sen, minkä väristä valkoista valoa valaisin tuottaa. Värilämpötila ilmoitetaan Kelvineissä. Perinteinen hehkulamppu on tyypillisesti 2 700K (kellertävä), toimistovalo 4 000K (valkoinen), ulkona Suomessa noin 5 500K (sinertävä). Nykyään sisustuksessa suosituimmat valonsävyt ovat 3 000K (lämmin valkoinen) ja 4 000K (neutraali valkoinen).

Aiemmissa valonlähteissä värintoistoindeksi ei ollut niin tärkeässä roolissa, sillä valonlähteiden, kuten hehkulampun valo oli aina korkealla tasolla värintoistoindeksimielessä. Led-tekniikka on tuonut energiansäästöä ja muita hyviä puolia, mutta värintoistoindeksiin on kiinnitettävä huomiota.

Korkean CRI:n LED-valaisimien hinta?

LED-valot, jotka hipovat täyden spektrin värintoistoa ovat hyvin kalliita. Vai ovatko? Pääset verkkokauppaan tästä.

Hyvä värintoisto merkitsee paljon. On kiva nähdä meikatessa tai ruokaa laittaessa oikeat sävyt, tai erottaa minkä värisiä vaatteet tai kalusteet oikeasti ovat. Lisäksi huonossa valossa ihmisen mielen valtaa apaattisuus ja jokin tuntuu olevan pielessä vaikka valot ovat päällä.

Valo, jonka värintoistoindeksi on yli 85, koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Alle CRI 80 jäävä valo taas koetaan luonnottomaksi tai värittyneeksi tai jotkin tietyt kohteet näyttävät valossa omituisilta. Edullisten LED-valaisimien heikkous on edelleen heikko värintoisto (CRI 60-80). Tarkista siis, mitä olet ostamassa, jos valon laadulla on sinulle merkitystä. Varsinkin kun kyseessä on LED-valaisimien hankinta, jotka parhaimmillaan kestävät noin 50.000 tuntia, eli käyttötunneista riippuen noin 15 vuotta ilman polttimon vaihtoa.

Meidän näkemyksemme mukaan valaistuksella joko pilataan tai tuodaan kauniisti koti esille. Valaistus on yksi näkyvimmistä osasta kotiamme, koska se asettaa tunnelman kaikelle muulle sisustukselle.

Tyypillisiä vaatimuksia CRI-arvolle:

Valo- tai videokuvaus yli 90
Kotikäytössä yli 85
Toimisto yli 80
Teollisuus yli 70

LedStoren valaisimien CRI on jopa 98!

Tähänkin LedStore tarjoaa uusia innovaatioita ja LED valaisimia, jossa aikaisemmin vain kaikkein kalleimmissa tuotteissa nähdyt ominaisuudet ovat nyt kaikkien saatavilla. LedStore tarjoaa hyvän värintoiston LED valaisimia jokaiselle eli luksusta jokaiseen kotiin! LedStoren tuotteet valmistetaan omilla sopimusvalmistajillamme, ja tuotekehitämme ne yhdessä maailmanluokan tehtaiden kanssa.

LED paneeli CRI 95
LED polttimot CRI 95-97
LED spotit CRI 98, annamme spoteille 7 vuoden takuun.

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved