LEDit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

LEDit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index

Korkealaatuisissa LED valoissa on myös korkea CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90. CRI-luku kertoo meille sen, miten hyvin LED lamppu näyttää värit sellaisena kuin ne oikeasti ovat. LED valaisimien lopullista murrosta on kriitikoiden mukaan estänyt heikko kyky tuottaa valaistun kohteen värit luonnollisesti. Tämä ilmenee sinertävänä valona tai harmaana huntuna. LED piirille kaikkein vaikeinta on tuottaa punaista väriä (R=9).

Värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0=värit eivät toistu lainkaan ja 100=täydellinen värintoisto. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen, kuinka hyvin valo toistaa muiden objektien värit. Valon värilämpötila taas ilmoittaa, minkä väristä valoa valaisin tuottaa. Värilämpötila ilmoitetaan Kelvineissä. Perinteinen hehkulamppu on tyypillisesti 2 700K (kellertävä), toimistovalo 4 000K (valkoinen), ulkona Suomessa 5 500K (sinertävä). Nykyään sisustuksessa suosituimmat valonsävyt ovat 3 000K (lämmin valkoinen) ja 4 000K (neutraali valkoinen).

Korkea CRI LED valaisimien hinta?

LED valot jotka hipovat täyden spektrin värintoistoa ovat hyvin kalliita. Vai ovatko ? Katsopa itse tästä.

Hyvä värintoisto metkitsee paljon. On kiva nähdä meikatessa tai ruokaa laittaessa oikeat sävyt, tai erottaa minkä värisiä vaatteet tai kalusteet oikeasti ovat. Lisäksi huonossa valossa ihmisen mielen valtaa apaattisuus ja jokin tuntuu olevan pielessä vaikka valot ovat päällä.

Valo, jonka värintoistoindeksi on yli 85, koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Alle CRI 80 jäävä valo taas koetaan luonnottomaksi tai värittyneeksi tai jotkin tietyt kohteet näyttävät valossa omituisilta. Edullisten LED valaisimien heikkous on edelleen heikko värintoisto (CRI 60-80). Tarkista siis, mitä olet ostamassa, sillä aina ei kannata juosta vain hinnan perässä. Varsinkin kun kyseessä on LED valaisimien hankinta, jotka parhaimmillaan kestävät sen 50.000 tuntia. Valaistuksella joko pilataan tai tuodaan kauniisti koti esille. Valaistus on yksi näkyvimmistä osasta kotiamme, koska se asettaa tunnelman kaikelle muulle sisustukselle.

Tyypillisiä vaatimuksia CRI arvolle

Valo- tai videokuvaus yli 90
Kotikäytössä yli 85
Toimisto yli 80
Teollisuus yli 70

LedStoren valaisimien CRI on jopa 97!

Tähänkin LedStore tarjoaa uusia innovaatioita ja LED valaisimia, jossa aikasemmin vain kaikkein kalleimmissa tuotteissa nähdyt ominaisuudet ovat nyt kaikkien saatavilla. LedStore tarjoaa hyvän värintoiston LED valaisimia jokaiselle eli luksista jokaiseen kotiin!

LED paneeli CRI 95
LED polttimot CRI 95-97
LED spotit CRI 92, tällä hetkellä +85 (varastossa huhtikuu 2016)

admin
Meet the author / admin

2 Comments

 • seppo jalkanen

  isävainaa oli hyvin kuuluisa muotokuvamaalari viikossa ei ollut montaa tuntia jolloin hän pystyi maalaamaan areljeen valo ei aurinkoinen päivä ainoastaan pohjoisesta antava valo kävi kannoin hänelle kylki vääränä UTU oy..n uusia lamppuja mikääm ei käynyt nyt olen varma kun led keksittiin niin sieltä löytyisi sopiva joka ei vääristä väri’ä

  • Sanna Salmela

   Kiitos hyvästä kommentistasi! Muotokuvamaalareilla muun muassa on silmää valolle, ja sen eri sävyille 🙂 Nykypäivänä ledeissä on kyllä valinnanvaraa, kun halutaan tiettyjä valon sävyjä.
   Valoisaa kevättä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>