, , kesäkuu 2, 2017

Valitse led nauha oikein – teho vaikuttaa käyttökohteeseen

Valitse led nauha oikein – teho vaikuttaa käyttökohteeseen

Valitse led nauha valaistustarpeen ja käyttökohteen mukaan. LedStoren valikoimissa olevissa led nauhoissa on tarpeeksi valinnanvaraa ja mahdollisuuksia niin pienten, kuin suurempienkin valaistustarpeiden toteuttamiseen sekä kuivissa että kosteissa tiloissa. Käyttökohteina led nauhalle ovat muun muassa työtasojen valaisu, katon tai seinän epäsuora yleisvalo, keittiön sokkelin valaistus, portaikon ja kaiteiden valaistus tai ulkotiloissa esim. portaikon tai talon räystään valaisu.

 

Led nauhan valinnassa kannattaa huomioida seuraavat asiat: soveltuva nauhan teho (W/m), riittävän korkea IP-luokitus, valkoisen valon värisävyn valinta, oikeanlaisen muuntajan ja himmentimen valinta ja soveltuva alumiiniprofiili. Laadukkaat led piirimme tuovat säästöä sähkölaskuun ja tuottavat hyvälaatuista, korkean värintoistoindeksin (CRI) valoa.

 

Helmeile 7,2W/m -led nauhasta sopivasti tehoa kevyesti valaistaville kohteille

Sokkelin valaistus keittiössä.
Sokkelin valaistus 7,2W/m nauhalla keittiössä.

Jos tarpeena on valaista esimerkiksi kaiteita, portaita, sokkeleita tai lauteiden alaosia sisällä tai ulkona, niin Helmeile 7,2 W/m
led nauha (12V) on oikea valinta. Valoteholtaan valaisin tuottaa 500 lumenia per metri. Nauhasta valitaan valon värilämpötila, joko 3 000 K lämmin valkoinen tai 4 000 K neutraali valkoinen. Helmeile 7,2W/m -led nauha on pöly- ja kosteussuojattu kotelointiluokassa IP65, joten se sopii sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Nauha on itsessään päällystetty kellastumattomalla läpinäkyvällä muovikuorella. Led piirejä nauhassa on 30 kpl metrillä, joten nauhassa on havaittavissa kevyt pistemäisyys suoraan edestä päin katsottaessa. Valon laatu on tässä nauhassa erinomainen, sillä värintoistoindeksi, CRI, on yli 90. Nauha on himmennettävä.

 

Helmeile 14,4W/m -led nauha monipuoliseksi yleisvaloksi

Saarekkeen valaistus ja epäsuora valaistus led nauhalla.
Saarekkeen ja katon valaistus led nauhalla.

Kirkkaampaa valoa tarvitsevan kannattaa valita Helmeile 14,4 W/m -valonauha. Käyttökohteina monipuolisesti kodin eri tilat, sekä kuivat että kosteat tilat, joissa tarvitaan yleisvalaistusta. Tämä nauha soveltuu parhaiten epäsuoraan valaistukseen ja työtasovalaisuun. Valoteholtaan valaisin tuottaa 1 000 lumenia per metri. Valaisimesta on omat mallit kosteisiin ja kuiviin tiloihin, mikä kannattaa ottaa huomioon tuotetta tilatessa. Valon värisävyksi voidaan valita joko 3000 K tai 4000 K, joista 4000 K on suositumpi työskentelytiloissa, kun taas 3000 K valitaan useimmiten makuuhuoneen värisävyksi.

Helmeile-led nauhassa on 60 lediä metrillä, ja nauhassa valojen pistemäisyys on havaittavissa edestä päin katsottaessa, joten suosittelemme sitä epäsuoraan valaistukseen tai asennettavaksi syvempään profiiliin, jolloin pistemäisyys tasoittuu. Pistemäisyys on lisäksi havaittavissa heijastuksena työtasossa, jos valaistava työtaso on kiiltävä ja profiili erityisen matala. Nauhaa saa sekä 12V että 24V jännitteellä. Suuremman jännitteen, 24V, valonauhalla voidaan tehdä pidempiä yhtäjaksoisia led nauhan asennuksia, kun virransyöttö on vain nauhan toisesta päästä.

 

Värisävyn säätö ja väriä vaihtavat 14,4W led nauhat: Tunnelma ja Kameleontti

Tunnelma led nauhaan (24V) kannattaa puolestaan tutustua, jos tarpeena on muuttaa valkoisen valon värisävyä tilanteen tai vaikka vuorokauden ajan mukaan.  Tunnelma-led nauhassa värisävyn voi vaihtaa hyvin lämpimästä, kellertävästä 2 500 K:n valosta, kylmän sinertävään valkoiseen 6 500 K:n valoon. Tässä led nauhassa värisävyn valinta tapahtuu langattomasta seinäkytkimestä. Valon värilämpötilan säätöön tarvitset nauhan lisäksi esimerkiski VaLO-sarjan RGB/CCT vastaanottimen, sekä värilämpötilansäätöpainikkeen. Nauhassa on 24V jännite.

 

Efektivaloiksi suosittelemme LedStoren Kameleontti RGB-led nauhaa (12V), jossa valon väri saadaan aidosti säädettyä sinisen, vihreän, punaisen ja valkoisen (4000 K) sävyissä kaukosäätimen ja ohjausyksikön avulla. RGB (red, blue, green + 4000 K) led nauha on suosittu harrastustiloissa, leffahuoneissa, lastenhuoneissa ja spa-osastoilla. Nauha on himmennettävä ja vesitiivis kotelointiluokassa IP65.

 

Tasainen 17W/m led nauha vaativampiin valaistuskohteisiin

Olohuoneen valaistus 17W/m led nauhalla.
Olohuoneen valaistus 17W/m led nauhalla. Tässä kohteessa tasainen nauha on eduksi.

Tasainen 17W/m led nauha (24V) sopii vaativiin kohteisiin. Käyttökohteina ovat korkeat tilat sekä kohteet, joissa led nauhan valopisteet jäävät näkyviin tai heijastuvat esim. rosterisesta työtasosta. Nauhan antama valaistus on tasaista, koska siinä on 240 led piiriä metrillä. Led pisteet eivät näy häiritsevästi, kun led nauhaa katsotaan suoraan alhaalta. Valoteholtaan led nauha tuottaa 1 200 lumenia per metri. Nauhasta on omat mallit kosteisiin ja kuiviin tiloihin, mikä kannattaa ottaa huomioon tuotetta tilatessa.

Valon värisävyksi voidaan valita joko 3000 K, 3500 K tai 4000 K, joista 3500 K on tällä hetkellä suosituin. 4 000 Kelvinin led nauhaa hankitaan usein mm. kellaritilojen valaisuun, sillä siitä saadaan kirkas ja puhdas, päivänvaloa muistuttava valo. Tämä mallistomme tehokkain nauha kuumenee myös eniten ja hyötyy selvästi, jos sen kanssa valitaan profiili, jossa on reilusti alumiinia jäähdyttämässä nauhaa, kuten 45° profiilissamme. Hyvä jäähdytys lisää nauhan käyttöikää selvästi.

 

Led nauhojen himmennysvaihtoehdot

Kaikki led nauhamme ovat himmennettäviä, mutta himmennyksen toteutus riippuu muuntajasta ja käytetyistä säätimistä. Helpoiten himmennys toteutetaan käyttämällä TRIAC muuntajaa, jota himmennetään perinteisillä pyöritettävillä himmentimillä. Tarkista kuitenkin aina ensin yhteensopivuus, sillä kaikista vanhimmat mallit eivät välttämättä toimi kunnolla LedStoren nauhojen kanssa. Hyviä kokemuksia meillä on mm. Schneiderin Exxact sarjasta.

Toinen hyvä ratkaisu on langaton himmennys, jossa himmennys tapahtuu vastaanottimessa, muuntajan ja nauhan välillä, minkä vuoksi muuntajan ei tarvitse olla himmennettävä. Tätä kutsutaan toisio puolen himmennykseksi. Langattomalla himmennyksellä nauhan saa säädettyä himmeämmäksi kuin muilla malleilla, jopa niin hämäräksi, että se näyttää olevan sammuksissa. Langaton himmennys on erinomainen kohteisiin, joissa on aiemmin ollut kytkimellinen valaisin, mutta seinäkytkin on puuttunut. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi keittiöt, jossa valaistuksena on ollut loisteputki, jonka kyljessä on ollut on–off-kytkin ja valaisimeen on tullut vain jatkuva sähkö.

Meillä on mahdollista valita myös DALI-järjestelmään sopivat muuntajat tai 1-10V himmennykseen sopiva muuntaja. Nämä ovat kuitenkin tähän mennessä olleet vähemmän kysyttyjä vaihtoehtoja.

 

Sanna Salmela
Meet the author / Sanna Salmela

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>