Viisi tärkeintä asiaa led-nauhavalaistuksen suunnittelussa

Led-valonauhavalaistuksella saadaan moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistus. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Kokosimme viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus onnistuu.

1. Valitse valaistava kohde

Onko tarkoituksenasi valaista epäsuorasti seinän, lattian tai katon kautta? Tai onko tarpeen saada led-nauhasta tasainen ja tehokas valo suoralla valaistuksella? Epäsuora valaistus on parhaimmillaan lisävalona ja tunnelmavalona yleisvalon rinnalla.

Ota huomioon se, että mitä kauempana esimerkiksi huoneen laidoilla valo on, sitä pienempi määrä siitä riittää koko tilan valaisuun. Lisäksi tulee huomioida se, että epäsuora valaistus, esimerkiksi epätasaiseen pintaan heijastettuna tuo sen näkyviin, ja kohdistaa omalta osaltaan huomion valaistavaan pintaan.

Led-nauhavalaistus on upea lisä esimerkiksi kylpyhuoneissa suihkuseinän taustalla ja saunassa tarpeeksi matalalle asennettuna. Keittiössä työtasolla, kaapiston päällä ja / tai sokkelitasolla valaiseva led-nauha lisää tunnelmaa ja työskentelymukavuutta. Olohuoneissa led-nauhavalaistus on omiaan esimerkiksi verhojen taustalla, tai kiertämässä huonetta seinäprofiilissa. Lisäksi makuuhuoneet, vaatehuoneet, portaikot sekä työ- ja harrastetilat saavat oman lisänsä led-nauhavalaistuksesta. Led-nauhavalaistus sopii moneen tyyliin, ja lisäksi pihalle.

Led nauhavalaistus sopii sekä suoraan että epäsuoraan valaistukseen

2. Valitse led-nauhavalaistus tarkoituksen mukaan

Led-nauhan hintaan vaikuttaa muun muassa se, minkä tehoinen se on. Mitä tehokkaampi led-nauha, niin usein sitä hintavampi se on. Myös muut laatutekijät vaikuttavat hintaan, kuten led-nauhan yksittäisten ledien värintoistokyky (CRI) ja tasalaatuisuus, sekä katkaisuväli.

Led-nauhan perustiedoissa watit on ilmoitettu joko metriä kohti W/m tai kappaleelle, esim. 5 m. Kannattaa olla tarkkana tässä kohdassa, jotta saa sen tehoisen nauhan kuin tarvitsee. Lisäksi led-nauhassa on ilmoitettu jännite V, joka on yleensä joko 12V tai 24V. Näitä tietoja tarvitset, kun hankit led-nauhalle sopivan muuntajan. Lisäksi led-nauhan tiedoista on hyvä selvittää ainakin värilämpötila (kelvin-lukema), kosteussuojaustiedot (IP-luokitus), sekä liitosjohdon olemassaolo.

Pienitehoinen led-nauha kuten 7,2 W/m on omiaan tunnelmavalaisuun. Mitä suurempi teho (ilmoitetaan watteina), sitä enemmän valoa led-nauhasta saadaan. Epäsuora asennus, esim. alas lasketun katon reunahyllylle asentaminen lisää tyypillisesti tarvetta suurempitehoiselle led-nauhalle, kuten 14 W/m tai enemmän.

Led-nauhavalaistus syntyy valitsemalla oikea led-valonauha
Led nauhoissa on eroja Valitse nauha käyttötarpeen mukaan

3. Alumiiniprofiili suojaa led-nauhaa

Led-nauhassa on materiaalina ohutta kuparia, ja johtimina pienet määrät kuparia, joten se ei itsessään luovuta kovinkaan tehokkaasti lämpöä. Mitä tehokkaampi led-nauha on, sitä enemmän lämpöä se päällä ollessaan tuottaa. Jos led-nauhan lämpötila ylittää 50 Celsiusta, sen käyttöikä alkaa lyhentyä. Lisäksi led-nauhan päälle kertyvä pöly vaikeuttaa nauhan jäähtymistä.

Led-nauha siis tarvitsee asennuskaverikseen alumiiniprofiilin, joka pidentää led-nauhan käyttöikää, ja jonka muovikansi suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta. Alumiiniprofiili on erittäin kevyt, ruostumaton ja johtaa erinomaisesti lämpöä. Eli alumiinin ja led-valonauhan yhdistelmällä saadaan pitkäikäinen ja kestävä led-nauhavalaistus.

Alumiiniprofiilia ostaessaan on hyvä kiinnittää huomiota profiilin yksikköpituuteen: sitä myydään sekä metrin mittaisina tai lyhyempinä, mutta myös esim. 2,5 metrin kankina. Lisäksi hintaan joko sisältyy tai ei sisälly suojaava muovikansi, kiinnittämistä helpottavat kiinnikkeet, profiilin päädyt viimeistelevät päätytulpat. Erityyppiset alumiiniprofiilit antavat mahdollisuuden toteutettua upeita, koristeellisia ja yksilöllisiä led-nauhavalaistuksia. Profiileita voi tyypillisesti myös maalata.

Led-nauha valaistus tulee aina kiinnittää alumiiniin
LedStorella on hyllyssä 15 erilaista alumiiniprofiilimallia led nauhavalaistukselle

4. Led-nauhavalaistuksen muuntajan koko lasketaan kokonaiskuorman mukaan

Muuntajan ominaisuuksista tärkeimmät led-nauhavalaistuksen kannalta ovat muuntajan jännite, kuormankesto, kosteussuojausluokitus, himmennettävyys ja pistotulpallisuus. Muuntaja, joka soveltuu led-nauhalle antaa tasajännitettä, joko 12V tai 24V.

Valitse led-nauhan kanssa samalla jännitteellä toimiva muuntaja. Muuntajan kokoluokka kasvaa, mitä suurempi määrä led-nauhaa siihen liitetään. Peukalosääntönä, valitse 15 % suurempi muuntaja kuin led-nauhan kokonaisteho on. Jos sinulla on esimerkiksi 5 metriä 7W led-nauhaa, kannattaa valita sille vähintään 40W kuormaa kestävä muuntaja. Muista myös, että led-nauhan himmennettävyys riippuu muuntajan ominaisuuksista. Väri- ja värilämpötilasäädettäville led-nauhoille tarvitset useampikanavaisen muuntajan, plus- ja miinuslähdöt eivät yksistään riitä esimerkiksi RGB+W värisäädettävälle led-nauhalle.

Jos muuntaja asennetaan kosteisiin tiloihin, niin suojausluokituksen on hyvä olla vähintään IP44, eli roiskeveden pitävä. Jos haluat kuluttajana kytkeä led-nauhan itse verkkovirtaan, niin muuntajassa pitää olla verkkovirtapistoke eli töpseli valmiina. Monissa led-nauha-asennuksissa on hyvä kääntyä sähköammattilaisen puoleen.

Led-nauhavalaistus tarvitsee muuntajan
LedStoren varastovalikoimaan kuuluu 33 erityyppistä ja kokoista muuntajaa led nauhoille

5. Led-nauhavalaistus onnistuu langallisesti ja/tai langattomasti

Led-nauhavalaistuksen voi kytkeä kodin langalliseen seinäkatkaisijaan, jolloin sitä käytetään kuten muitakin kodin valaisimia. Led-nauhavalaistusta voidaan helposti ohjata myös langattomasti, jolloin ei tarvitse asentaa uusia seinäkytkimiä. Langattomat seinäpainikkeen näköiset käyttökytkimet ovat usein myös himmentimiä, jolloin led-nauhaa saa käytettyä monipuolisesti. Led-nauhalle on lisäksi olemassa kaukosäätimiä, joita voidaan käyttää joko ainoana ohjauksena, tai kauko-ohjauksella voidaan täydentää seinäpainikeohjausta.

Jos led-nauhassa on esimerkiksi värilämpötilasäätö- tai värinvaihto-ominaisuuksia, tulee valita juuri kyseisten ominaisuuksien säätämiseen soveltuva ohjaus. Valaistuksen ohjauksen saa haluttaessaan liitettyä muun muassa taloautomaatioon, jolloin erilaiset ohjelmoinnit esimerkiksi Wifi-verkossa tulevat mahdollisiksi. Nämä vaativat sopivat laitteet sekä muuntajalta että valaistuksen ohjaukselta.

Led nauhavalaistuksen ohjaustapoja on useita Kuvassa VaLO sarjan langattomia himmenninohjaimia kahdelle ryhmälle yhdelle ryhmälle ja kaukosäädin RGB+W led nauhalle

 

Tervetuloa tutustumaan led-nauhavalaistukseen showroom-myymäläämme Vantaan Koivuhakaan, Mesikukantie 16. Teemme myös valaistussuunnittelua ja mittatilausled-nauhavalaistuksia LedPajallamme.

Tuotteet löytyvät tuoteryhmittäin verkkokaupassamme seuraavasti:

Led-nauhat sivulla: https://ledstore.fi/led-nauhat

Alumiiniprofiilit sivuillamme: https://ledstore.fi/alumiini-profiilit-led-nauhoille

Muuntajat verkkokaupassamme: https://ledstore.fi/led-muuntajat

Led-valaistuksen ohjaus, langattomia ja langallisia: https://ledstore.fi/langaton-ohjaus

Autamme mielellämme oikeiden tuotteiden valinnassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *