Led ulkovalaistus

Ulkovalaistus on tärkeää Suomen olosuhteissa. Ledien käyttö on erinomainen vaihtoehto, koska ne kestävät hyvin kylmää. Voit toteuttaa monipuolisen ja toimivan pihavalaistuksen LedStoren valoilla. Tässä blogitekstissä kerromme yleisimmät vinkit, joilla onnistut ulkotilojen led valaistuksessa. Käyttämällä monen tyyppistä valaistusta, saat ulkotiloista mielenkiintoiset ja tiloihin niiden tarpeisiin sopivaa valoa. Valikoimissamme ovat esimerkiksi ulkokäyttöön sopivat led nauhat, led spotit, matalat valopylväät, muurivalaisimet ja seinävalot.

Keskitymme tässä pääasiassa pientalojen ja mökkien ulkotilojen valaistukseen. Ulkotilojen valaistuksella tarkoitamme muun muassa terassin, talon ulkoseinän, räystäiden, pihakäytävien, istutusten ja muurien valaisemista. Valaisimet voidaan asentaa toimimaan katkaisimesta, tai automaattisesti ajastimen tai liiketunnistimen kanssa.  Muista että sähkötyöt tekee aina alan ammattilainen.

Led ulkovalaistuksen valoteho kohdilleen

Monipuolinen ulkovalaistus led nauhalla ja spoteilla.
Julkisivu on valaistu sekä led nauhalla että spoteilla

Parhaimmillaan ulkovalaistus korostaa pihan yksityiskohtia, sekä luo turvallisuutta ja tunnelmaa. Led valot ovat tehokkaita valaisijoita, joten valaistuksen voimakkuuteen eli kokonaisluksien määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Myös valon värisävy valitaan halutun tunnelman mukaan. Ulkotiloissa valitaan useimmiten värisävyksi lämmin valkoinen eli 3000K.

Kun ympäristö on ulkona hämärä tai pimeä, niin suosittelemme valitsemaan valaisimen, joka ei päällä ollessaan häikäise. Sopivassa valaistuksessa silmä tottuu myös valaistuksen ulkopuolella olevaan osaan pihaa melko nopeasti. Suomessa talvi ja lumi tuovat oman lisänsä valaistuksen kokemukseen, sillä lumi heijastaa valoa, ja lisää näin ollen valaistuksen ”tehoa”.

Lukseina kymmenen molemmin puolin on peukalosääntönä ulkotiloissa hyvä valon määrä. Se on siis huomattavasti matalampi kuin sisätilojen yleisvalaistuksessa käytettävä 200-300 luksin voimakkuus. Pihan valaistussuunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaista siinä missä sisätilojenkin valaistus- ja sähkösuunnitelman teossa. Usein valaistusta voidaan miettiä myös puutarhasuunnitelman yhteydessä.

Ulkovalaistus kohteen mukaan – nauhat, spotit ja pilarit

 

Ulkovalaistus portaissa
<a href=httpsledstorefiled ulkovalot target= blank rel=noopener noreferrer><em>Led nauha ulkoportaiden valaisussa<em><a>

Led ulkovaloissa on monia vaihtoehtoja pihavalaistuksen toteuttamiseen.

Led nauhalla voidaan toteuttaa tyylikkäästi korostusvalaisu tai tunnelmavalaisutus. Suosituin asennuspaikka julkisivussa on talon räystään alareunaan. Nauhalla saadaan toteutettua halutun pituinen valolista, sillä nauhaa voidaan leikata 10 cm välein (HELMEILE 7,2 W/m).

Led valonauhaa voidaan käyttää myös porrasaskelmien alareunassa ja porraskaiteessa tehosteena ja kulkua valaisemaan. Myös katetun terassin tai autokatoksen kattosäleikköön led nauha sopii hienosti joko yhtenäisenä valolistana tai halutun pituisina pätkinä.

 

Mikä valon sävy ulkona?

Suosittelemme ulos lähtökohtaisesti 7,2W/m tehoista HELMEILE led nauhaa. Modernimpaa ilmettä saadaan valkoisemmalla 4 000 Kelvinin nauhalla, ja maanläheisempää, asteen verran kellertävämpää valoa 3 000 Kelvinin nauhalla.

Omakotitalon ulkovalaistus

Ulkovalaistus onnistuu suosituilla seinävalaisimilla, jotka ottavat lisäheijastusta valkoisesta pinnasta.
Pelkistetyt CUBIC 2 seinävalaisimet sopivat hyvin moderniin kivitaloon

Talon ja pihapiirin sisäänkäynnit varastoon ja autotalliin kannattaa valaista hyvin. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi LedStoren seinävalaisimet, jotka valaistevat joko alaspäin tai kahteen suuntaan, ylös- ja alaspäin. Myös katokseen tai räystääseen upotetut spottivalot tai plafondit sopivat tarkoitukseen hyvin.

Pilarivalaisimet

Käytävät ja terassin oleskelutilat voidaan reunustaa tunnelmallisesti pilarivalaisimilla, joita LedStoresta löytyy 800 ja 1000 mm korkuisina. Paras ulkovalaistus suuntautuu valaisimesta alaviistoon, joten valo ei häikäise. Pilareista voidaan valita joko eteenpäin tai eteen- ja taaksepäin valaiseva malli tai vapaasti suunnattava malli.

LedStoren pyöreä pilarivalaisin taas sopii erinomaisesti myös matalien istutusten joukkoon. Kulkuväylien ja ulkoportaiden valaisussa erinomainen ratkaisu ovat myös alaviistoon suuntautuvat, upotettavat Led muurivalaisimet. Valaisimien mukana toimitetaan upotusrasia, joka asennetaan valuvaiheessa muuriin tai portaikkoon. Tämän jälkeen asentaminen on erittäin helppoa. Suurimmassa osassa ulkovalaisimiamme (seinävalaisimet ja valaisintolpat) valon värisävynä on 3 000 tai 3500 Kelviniä.

Kohdevalaistus

Kohdevalaisuun ulkona voidaan käyttää led valonheittimiä, jolloin valo saadaan suunnattua haluttuun paikkaan. Valonheittimillä tehty ulkovalaistus on käyttökelpoinen esimerkiksi mökillä, jossa puita valaisemalla saadaan kaunis ja viihtyisä, jopa näyttävä lopputulos. Valonheittimillä valaistaan lisäksi usein myös parkkipaikkoja ja isompia julkisivuja (usein kohtaa jossa ei ole ikkunoita, luonnollisesti). Valonheittimet ovat todella energiatehokkaita, 10 watin valaisimella saadaan 900 lumenin valontuotto. Valonheittimien valon värisävy on 4 000 Kelviniä.

Terassin valaistus

Terasseille asennettava ulkovalaistus on yleensä upotettavaa valaisinta. Valikoimassa on useita eri malleja joita voidaan yhdistellä vapaasti. Terassi valoja 1 ,2, 4 suuntaan tai ylös. Sarja rakennetaan siis halutuilla kombinaatioilla asiakkaan toiveen mukaan. Saatavana 3000 tai 4000K

Ulkotilojen valaisimissa kosteudenkesto tärkeää

LedStoren ulkokäyttöön tarkoitetuissa valaisimissa kosteudenkesto on otettu huomioon. Valaisimissamme IP-luokitukset vaihtelevat IP44 ja IP65 välillä. Erityisesti led nauhat ovat hyvin suojattuja. IP65 led nauha on päällystetty kellastumattomalla silikonilla. Led nauhat tarvitsevat toimiakseen myös virtalähteen, joita on saatavissa meiltä sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin. Muut ulkovalaisimemme sisältävät muuntajan valmiiksi, ja se on useimmiten sijoitettu valaisimen rungon sisään. Pilari-, muuri-, ja seinävalaisimissa suojausluokitus on IP55, valonheittimissä IP65.

 

Ulkovalaistus artikkeleita sivuillamme:

Led ulkovalaisimet valaistuksessa

Led NEON nauha terassille asennus

Pihan valaistuksessa hyödynnetään monenlaisia ledejä

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut Led-valaistuksen asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin.

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led valonauhoja profiilissa.  Myös asennettuna.

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valot Galleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa, myös ulkovalaistus

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

 

 

3 thoughts on “Led ulkovalaistus – huomioi nämä seikat

  1. Hei, ostin LED-ulkovalaisimen hämärä- ja liiketunnistimella. Johdossa oli pistoke. Otin pistokkeen pois ja kytkin valaisimen suoraan verkkoon. Valaisimeen jää näkyviin heikko ”loisvalo” eikä valo syty liikkeestä eikä pimeästä. Laitoin pistokkeen takaisin ja kytkin sen seinärasiaan ja valaisin alkoi toimia normaalisti. Mistä mahtaa olla kysymys? Mikä siinä pistokkeessa laittaa valon toimiaan ja ovatko kaikki ulkokäyttöön tarkoitetut LED-valaisimet (hämärä-liikekytkimellä varustetut) pakko kytkeä pistokkeella? Yt. Jorma Platan

    1. Tuo on kummistusvalo. Valaisimen ei pitäisi tietää että onko se johto pistokkeella vai suoraan rasioitu. Ainoa joka voi tulla mieleen on että omassa kytkennässä jäi jotenkin heikko liitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *