, syyskuu 12, 2017

Led ulkovalaistus – huomioi nämä seikat

Led ulkovalaistus – huomioi nämä seikat

Ulkovalaistus on tärkeää Suomen olosuhteissa. Ledien käyttö on erinomainen vaihtoehto, koska ne kestävät hyvin kylmää. Voit toteuttaa monipuolisen ja toimivan pihavalaistuksen LedStoren valoilla. Tässä blogitekstissä kerromme yleisimmät vinkit, joilla onnistut ulkotilojen led valaistuksessa. Käyttämällä monen tyyppistä valaistusta, saat ulkotiloista mielenkiintoiset ja tiloihin niiden tarpeisiin sopivaa valoa. Valikoimissamme ovat esimerkiksi ulkokäyttöön sopivat led nauhat, led spotit, matalat valopylväät, muurivalaisimet ja seinävalot.

Keskitymme tässä pääasiassa pientalojen ja mökkien ulkotilojen valaistukseen. Ulkotilojen valaistuksella tarkoitamme muun muassa terassin, talon ulkoseinän, räystäiden, pihakäytävien, istutusten ja muurien valaisemista. Valaisimet voidaan asentaa toimimaan katkaisimesta, tai automaattisesti ajastimen tai liiketunnistimen kanssa. Turvallisimmin valaisinasennusten sähkötyöt tekee aina alan ammattilainen.

Led ulkovalaistuksen valoteho kohdilleen

Lumi heijastelee valoa takaisin.
Led nauha ulkoportaiden valaisussa.

Parhaimmillaan ulkovalaistus korostaa pihan yksityiskohtia, sekä luo turvallisuutta ja tunnelmaa. Led valot ovat tehokkaita valaisijoita, joten valaistuksen voimakkuuteen eli kokonaisluksien määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Myös valon värisävy valitaan halutun tunnelman mukaan. Ulkotiloissa valitaan useimmiten värisävyksi lämmin valkoinen eli 3000 K.

Kun ympäristö on ulkona hämärä tai pimeä, niin suosittelemme valitsemaan valaisimen, joka ei päällä ollessaan häikäise. Sopivassa valaistuksessa silmä tottuu myös valaistuksen ulkopuolella olevaan osaan pihaa melko nopeasti. Suomessa talvi ja lumi tuovat oman lisänsä valaistuksen kokemukseen, sillä lumi heijastaa valoa, ja lisää näin ollen valaistuksen ”tehoa”.

Lukseina kymmenen molemmin puolin on peukalosääntönä ulkotiloissa hyvä valon määrä. Se on siis huomattavasti matalampi kuin sisätilojen yleisvalaistuksessa käytettävä 200-300 luksin voimakkuus. Pihan valaistussuunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaista siinä missä sisätilojenkin valaistus- ja sähkösuunnitelman teossa. Usein valaistusta voidaan miettiä myös puutarhasuunnitelman yhteydessä.

Ulkovalaistus kohteen mukaan – nauhat, spotit ja pilarit

Monipuolinen julkisivuvalaistus led nauhalla ja spoteilla.
Julkisivu on valaistu sekä led nauhalla että spoteilla.

Led ulkovaloissa on monia vaihtoehtoja pihavalaistuksen toteuttamiseen. Led nauhalla voidaan toteuttaa tyylikkäästi esim. korostus- tai koristevalaisu talon räystään alareunaan. Led nauhalla saadaan toteutettua juuri halutun pituinen valolista, sillä nauhaa voidaan leikata 10 cm välein (HELMEILE 7,2 W/m). Led nauhaa voidaan käyttää myös porrasaskelmien alareunassa ja porraskaiteessa tehosteena ja kulkua valaisemaan. Myös katetun terassin tai autokatoksen kattosäleikköön led nauha sopii hienosti joko yhtenäisenä valolistana tai halutun pituisina pätkinä.

Suosittelemme ulos lähtökohtaisesti 7,2W/m tehoista HELMEILE led nauhaa. Modernimpaa ilmettä saadaan valkoisemmalla 4 000 Kelvinin nauhalla, ja maanläheisempää, asteen verran kellertävämpää valoa 3 000 Kelvinin nauhalla.

Talon ja pihapiirin sisäänkäynnit varastoon ja autotalliin kannattaa valaista hyvin. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi LedStoren seinävalaisimet, jotka valaistevat joko alaspäin tai kahteen suuntaan, ylös- ja alaspäin. Myös katokseen tai räystääseen upotetut spottivalot  tai plafondit sopivat tarkoitukseen hyvin.

Korkean parvekkeen valaisua paneelivalaisimilla.
Korkea parveke on valaistu led PLAFOND 240 valaisimilla.

Käytävät ja terassin oleskelutilat voidaan reunustaa tunnelmallisesti kantikkailla pilarivalaisimilla, joita LedStoresta löytyy 600 ja 800 mm korkuisina. Valo suuntautuu valaisimesta alaviistoon, joten valo ei häikäise. Pilareista voidaan valita joko eteenpäin tai eteen- ja taaksepäin valaiseva malli. LedStoren pyöreä pilarivalaisin taas sopii erinomaisesti myös matalien istutusten joukkoon. Kulkuväylien ja ulkoportaiden valaisussa erinomainen ratkaisu ovat myös alaviistoon suuntautuvat, upotettavat Led In-wall muurivalaisimet. Valaisimien mukana toimitetaan upotusrasia, joka asennetaan valuvaiheessa muuriin tai portaikkoon. Tämän jälkeen asentaminen on erittäin helppoa. Suurimmassa osassa ulkovalaisimiamme (seinävalaisimet ja valaisintolpat) valon värisävynä on 3 000 Kelviniä.

Kohdevalaisuun ulkona voidaan käyttää led valonheittimiä, jolloin valo saadaan suunnattua haluttuun paikkaan. Valonheittimillä tehty ulkovalaistus on käyttökelpoinen esimerkiksi mökillä, jossa puita valaisemalla saadaan kaunis ja viihtyisä, jopa näyttävä lopputulos. Valonheittimillä valaistaan lisäksi usein myös parkkipaikkoja ja isompia julkisivuja (usein kohtaa jossa ei ole ikkunoita, luonnollisesti). Valonheittimet ovat todella energiatehokkaita, 10 watin valaisimella saadaan 900 lumenin valontuotto. Valonheittimien valon värisävy on 4 000 Kelviniä.

Ulkotilojen valaisimissa kosteudenkesto tärkeää

Seinävalaisimet ottavat lisäheijastusta valkoisesta pinnasta.
Pelkistetyt CUBIC 2 seinävalaisimet sopivat hyvin moderniin kivitaloon.

LedStoren ulkokäyttöön tarkoitetuissa valaisimissa kosteudenkesto on otettu huomioon. Valaisimissamme IP-luokitukset vaihtelevat IP44 ja IP65 välillä. Erityisesti led nauhat ovat hyvin suojattuja. IP65 led nauha on päällystetty kellastumattomalla silikonilla. Led nauhat tarvitsevat toimiakseen myös virtalähteen, joita on saatavissa meiltä sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin. Muut ulkovalaisimemme sisältävät muuntajan valmiiksi, ja se on useimmiten sijoitettu valaisimen rungon sisään. Pilari-, muuri-, ja seinävalaisimissa suojausluokitus on IP55, valonheittimissä IP65.

 

Sanna Salmela
Meet the author / Sanna Salmela

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>