Milloin led-valoihin kannattaa valita himmennys?

Milloin led-valoihin kannattaa valita himmennys?

Led valojen himmentimiä, LedStore

Ledin himmennysominaisuus on tärkeä erityisesti silloin, jos korvataan halogeenivalaisimia (tai hehkulamppuja). Led saatetaan kokea tehokkuudessaan kirkkaammaksi kuin aiempi valaistus etenkin silloin, jos led-valonlähde on pieni ja tehokas, eikä siinä ole häikäisyä poistavaa diffuuseria. Myös (valkoisen) valon värisävy ja suuntaus vaikuttavat kirkkauden kokemukseen.

Tässä kirjoituksessa käsitellään yleisellä tasolla eri himmennystarpeita ja vaihtoehtoja himmentämiseen.

Milloin himmennys on tarpeen?

Ledien himmentäminen on tarpeen silloin, jos valaistuksen voimakkuutta halutaan säätää tunnelman,  vuorokaudenajan tai tehtävän työn mukaan.  Himmennystarvetta voi myös olla silloin, jos on valittu tarpeeseen nähden liian voimakas led-valaistus. Ledeissä valaistuksen voimakkuus on varmasti suurempi kuin esimerkiksi halogeeneissa, jos on valittu korvaava led yksinomaan ottotehon (wattien) mukaan, eli on korvattu vaikka 10 watin halogeeni 10 wattisella led-valaisimella. Led-valaistuksen ylimitoittaminen voi olla myös tietoista. Led-valaistus on nimittäin pitkäikäinen, ja valaistusta suunniteltaessa kannattaakin ottaa huomioon asukkaiden iän myötä lisääntyvä valaistustarve.

Valitse vähintään viisi kertaa pienempitehoinen led verrattuna halogeenivalaisimeen, tai himmennettävät ledit

Jos led-valaisimelta halutaan saman verran valaistustehokkuutta (lumeneita) kuin halogeenivalaisimelta, niin kannattaa muistaa, että LedStoren tuotteita käytettäessä valaistusvoimakkuus saavutetaan noin viisi-seitsemän kertaa pienempitehoisella ledillä. Uudessa valaistuksessa valaistuksen voimakkuuden koettua eroa korostaa varsinkin tilanne, jos halogeenin valaistusteho on jo sen ikääntyessä alkanut heiketä, ja uusi led-valaisin tuottaa valoa täydellä voimakkuudella.

Peukalosääntönä siis halogeenispoteissa voidaan käyttää seuraavaa: valitse 50 W:n spottia korvaamaan 9 W:n led spotti. Tällöin lumeneita eli valaistustehokkuutta saadaan suunnilleen saman verran. Isommissa valaisimissa, kuten led-paneeli- ja plafondivalaisimissa 6-7 kertaa pienempitehoinen led-valaisin tuottaa saman valaistusvoimakkuuden. Valaistusvoimakkuuksien eroja voi tasoittaa helposti himmentimellä, ja suurin osa himmentimistä muistaa viimeksi käytetyn kirkkaustason ja palaa sytytettäessä samaan himmennystasoon.

Valaisimen pinta-alalla ja häikäisysuojalla on vaikutusta

Led-paneelivalaisimet luovat tehokasta valoa

Himmennystarvetta voidaan kokea esimerkiksi silloin, kun vaihdetaan tehokkaisiin led-paneelivalaisimiin.

Valaistuksen voimakkuuden kokemus riippuu siitä, minkä kokoiselta pinta-alalta valon määrä tulee. Tämä tulee esille erityisesti led-paneelia valittaessa. Käytännön tasolla 10 watin tehoisen, 800 lumenia tuottavan led-valaisimen koettu kirkkaus riippuu siitä, kuinka suuri on valaisimen valaisevan pinnan pinta-ala. Ledin tuottaman valon määrä selviää tuotteesta yksiselitteisesti, kun katsotaan lumen-lukemaa (lm), mutta lumenit, jotka säteilevät pienemmältä pinta-alalta vaikuttavat kirkkaammilta kuin valaisimet, joista sama lumen-määrä säteilee isommalta pinta-alalta. Kyseessä on teknisesti ottaen pienemmän valaisimen suurempi pintaluminanssi, vaikka tuotettavan valon määrä (kokonais)lumeneina olisikin sama. Molemmat valaisevat hyvin, mutta samaan tilaan kannattaa valita saman kokoisia valaisimia, jotta valaistus näyttäisi tasapainoiselta.

Häikäisysuoja eli diffuuseri vaikuttaa valaisimessa siihen, että valo heijastuu tasaisesti valaisimen pinnasta. Paneeli- ja plafondivalaisimissa käytämme opaalikäsiteltyä laadukasta ja kestävää, mattapintaista akryylimuovia. Led-nauhojen alumiiniprofiileissa on kaikissa malleissamme mukana myös opaali, kiiltäväpintainen häikäisysuoja, minkä voi asentaa profiilin pintaan tasoittamaan led-nauhan pistemäisyyttä ja suojaamaan nauhaa pölyltä, lialta ja roiskevedeltä.

Valon värilämpötilan vaikutus valaistustehokkuuden kokemukseen

Yleisimmät led-valaistuksessa käytettävät valon värilämpötilat ovat ns. lämmin valkoinen, 3 000 Kelviniä ja neutraali valkoinen, 4 000 Kelviniä. Mitä suurempi Kelvin-lukema, sitä kirkkaammalta ja "kylmemmältä" valo näyttää, vaikka lumenit olisivatkin samat. Näin ollen valon värisävyn vaihtaminen neutraalimpaan suuntaan saattaa aiheuttaa tarpeen valon himmentämiselle. Esimerkiksi työskentelytiloihin suosittelemme neutraalia tai kylmää valon värisävyä, sillä se koetaan näkemisen kannalta jonkin verran helpommaksi.

Ledien himmentämisessä etuna on se, että himmennettynäkään valon värisävy ei ledissä muutu. Toisin on halogeenien ja hehkulampun himmentämisen kanssa, jolloin himmennettäessä niiden valon värisävy muuttuu kellertävämmäksi.

Ledeistä voidaan saada myös lämpimän keltaista värisävyä, sillä uusissa led-valaisimissa valon värilämpötilaa voidaan säätää. Tällöin saadaan esimerkiksi lämpimimmillään 2500 Kelvinin kellertävää valoa ja "kylmimmillään" 6500 Kelvinin päivänvalotyyppistä valoa. Tämän ominaisuuden nimi on CCT-säädettävät, eli valon värilämpötilasäädettävät valaisimet.

Ledin monipuoliset himmennysvaihtoehdot

Himmentämällä saadaan makuuhuoneeseen sopivasti valoa.

Himmennys on käyttömukavuutta lisäävä tekijä esimerkiksi iltaisin ja pimeään aikaan. LedStoren valikoimissa olevista tuotteista suurin osa on himmennettäviä. Ledit voi huolettomammin jättää päälle esim. alhaiselle valaistusvoimakkuudelle vaikka wc-tiloihin, sillä ne kuluttavat vain vähän virtaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että 50 000 käyttötuntia tulee täyteen ympärivuorokautisella käytöllä jo viidessä vuodessa. Led-valaisimistamme himmennettäviä ovat kaikki led-spotit, paneelit, plafondit, nauhat ja hehkulamppua sekä halogeenilamppua korvaavat led-polttimot.

Led-valaisimet voidaan himmentää langallisella tai langattomalla seinäpainikkeella, kaukosäätimellä, hipaisukytkimellä tai älylaitteella (Android, iOS), riippuen valitusta järjestelmästä.

Himmennystä ei puolestaan löydy seinävalaisimista, riippuvalaisimista, 50W kiskovalaisimesta (15W ja 30W ovat himmennettäviä), ulkovalaisimista eikä lisävalaisimista (ajoneuvovalot), työvalaisimista tai led-valoputkista.

 

Led-valojen himmennys langattomalla tai langallisella säätimellä

Langaton ohjaus, vastaanotin CCT- ja RGB-nauhalle

Langattomaan ohjaukseen kuuluu valaisimeen liitettävä vastaanotin. Kuvassa värilliselle ja CCT-nauhalle sopiva vastaanotin.

Sähköasennuksen tekevä ammattilainen tietää, millaista himmennystekniikkaa juuri sinun kohteeseesi tarvitaan. Esimerkiksi langatonta himmentämistä voidaan käyttää paikoissa, joissa ei ole ennestään, tai johon ei kannata vetää sähköjä valon käyttökytkimelle. Langattomassa himmennyksessä tarvitaan vastaanotin valaisimen yhteyteen ja langaton ohjauspainike valaisimien käyttämiseen. Näiden välille muodostetaan langaton yhteys. Langaton himmennys on omiaan esimerkiksi CCT-säädettävien valaisimien kanssa, sillä samalla painikkeella voidaan säätää sekä valon värisävyä että himmentää valaisinta.

Himmennyksen käyttämiseen meiltä löytyy useita langattomia (toisiopuolen himmennys) ohjaustapoja. Led-valojen himmentämiseen on saatavilla pyöritettäviä, yksi- ja kaksiosaisia, kaukosäätimellä toimivia, sekä talon Wifi-verkkoon kytkettäviä ohjausyksikköjä, joita käytetään iOS- tai Android-laitteella. Langattoman himmennyksen tuoteperheemme on nimeltään VaLO-langaton ohjaus by LedStore.

yksiosainen langaton himmennyspainike led-valoille

Himmenninpainike on yksinkertainen käyttää. Yksiosaisessa painikkeessa valo kirkastuu portaattomasti, kun kytkintä pidetään pohjassa painaen yläosasta.

Led-nauhaa voidaan himmentää myös profiiliin asennettavalla kosketushimmentimellä, jos led-lista on kosketusetäisyydellä, kuten keittiön välitilassa. Tämä onkin yksinkertainen tapa, sillä hipaisuhimmennin voidaan itsessään asentaa suoraan led-profiiliin, diffuuserin alle.

Langallisessa himmennyksessä käytetään useimmiten perinteistä pyöritettävää painiketta. Tällöin valaisimen tai led-nauhan muuntajan tulee olla himmennykseen sopiva (esim. TRIAC). Langallisia himmennyspainikkeita (ensiopuolen himmennykseen) meillä on vain pyöritettävää mallia.

Monet LedStoren valaisimet himmenevät myös yhdessä muiden valmistajien himmentimien kanssa. Testaamme aktiivisesti himmentimien yhteensopivuutta eri valmistajien mallien kanssa. Voit kysyä meiltä lisää, tai tuoda himmentimen meille, niin testaamme, käyvätkö valaisimemme yhteen olemassaolevan himmentimen, tyypillisesti pyöritettävä seinäpainike, kanssa. Yhteensopimattoman himmentimen kanssa valo ei välttämättä pala yhtäjaksoisesti, himmenee vaillinaisesti tai sirisee.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved