Mihin perustuvat väitteet led-valojen vaarallisuudesta?

Mihin perustuvat väitteet led-valojen vaarallisuudesta?

Huomionherättämistarkoituksissa kirjoitetut artikkelit, joissa otsikoinnilla leimataan kategorisesti led-valot vaarallisiksi, vaativat hieman pureskelua. LedStoren valikoimiin kuuluvat kodin ja toimitilojen yleis- ja tunnelmavalaistuksen led-tuotteet, kuten led-spotit ja led-paneelit, led-nauhat sekä led-seinävalot, ja olemme led-valmistuttajana ja maahantuojana vastuussa tuotteidemme turvallisuudesta. Harhaanjohtavat väitteet ledien vaarallisuudesta vaativat oikaisua.

Väite: Led-valoja on aika lailla kaikkialla – nyt tutkijat havaitsivat niissä vaarallisen ominaisuuden (Kauppalehti 28.11.2018)

Voimme omasta puolestamme todeta, että led-valaisimissa ei ole tullut ilmi mitään uutta, salaista, vaaralliseksi paljastunutta ominaisuutta, joka muuttaisi ne vaarallisiksi tai muuten epäluotettaviksi. Artikkelin otsikossa on annettu ymmärtää, että led-valaisimet kategorisesti olisivat vaarallisia.

Valaisimet, kuten kaikki muutkin sähkölaitteet, vaativat käyttäjältään ymmärrystä ja tietoa niiden turvallisesta käytöstä. Perustaidoilla varustettu kuluttaja pärjää led-valojen kanssa mainiosti, kun tutustuu ohjeisiin ja kysyy apua tarvittaessa ammattilaiselta.

Ledit ja paloriski

Led-valaistus liitetään paloriskivaarallisten valaisinten listaan alla olevassa artikkelin osassa:

Väite: Valaistus aiheuttaa merkittävän määrän rakennuspaloja, mutta se tunnistetaan vain harvoin paloriskiksi. Useimmin syynä ovat vanhat loisteputkivalaisimet, mutta markkinoita valtaavat leditkään eivät automaattisesti ole paloturvallisia. (Kauppalehti 28.11.2018)

Mikään valaisin ei ole "automaattisesti" paloturvallinen. Laitteet vanhenevat, komponentit voivat vioittua vääränlaisesta käsittelystä tai vääristä olosuhteista, joissa niitä käytetään. Led-putket, joilla voidaan korvata turvallisesti loisteputkivalaisimet, ovat turvallisia vain, jos valaisinrunko on kunnossa ja oikein asennettu. Led-putki led-putkirunkoon asennettuna on turvallisin vaihtoehto.

Itse tehtynä loisteputkesta led-putkeen vaihdettaessa tulee tarvittaessa konsultoida ammattilaista. Tästä asiasta on puhuttu paljon myös aiemmin, ja aihe on tärkeä.

Alla olevassa artikkelin otteessa kerrotaan valaisimissa havaituista riskeistä.

Väite: Tutkimuksen kyselyosioon vastanneesta noin 400 sähköalan ammattilaisesta lähes puolet oli havainnut ongelmia valaisimien sähkö- ja paloturvallisuudessa. Tällaisia olivat esimerkiksi tulipalot, sähköiskuvaara, palaneet tai sulaneet johtimien eristeet sekä loistevalaisimien kuristimien syttyminen ilmiliekkeihin. Ennakoivaa kunnossapitoa tehdään kuitenkin vain harvoin: vastaajista noin 30 prosentin mukaan sitä tehdään kattavammin muun muassa lämpökuvauksin, mutta 20 prosentin mukaan ainut kunnossapito on rikkinäisten valonlähteiden vaihto.

Huonokuntoisessa loisteputkirungossa ei mikään loisteputki tai led-putki ole turvallinen. Älä käytä runkoja joissa kannat tai sytyttimet ovat rikki.

 

Nämä ongelmat koskevat siis sähköalan ammattilaisten havaitsemia ongelmia valaisimien sähkö- ja paloturvallisuudessa. Nämä ongelmat ovat tyypillisiä paljon lämpöä tuottaville loisteputkivalaisimille, sekä halogenvalaisimille. Lisäksi mainitut sähköiskuvaarat eivät liity itse led-valaisimeen, vaan yleisesti ottaen huonoon asennustapaan tai heikkolaatuisiin liitäntälaitteisiin. Yllä oleva väite ei sitävastoin kerro siitä, kuinka paljon led-valaisimissa on havaittu puutteellisuuksia ja ongelmia.

 

 

 

Ledit ja sähköverkon häiriöt

Led-valaisimien suurimpana ongelmana mainitaan alla sähköverkon häiriöt.

Väite: Tutkimus vahvistaa, että viime vuosina yleistynyt led-valaistus on paljon perinteisiä valaistusratkaisuja turvallisempi, mutta ledeissäkin on vielä puutteita ja markkinoilla on laadultaan monentasoisia valaisimia. Ledien suurin ongelma ovat kuitenkin niiden aiheuttamat verkon häiriöt: led-valot aiheuttavat suuren sytytysvirtapiikin, joka lyhentää myös muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden elinikää ja aiheuttaa siten kasvaneen paloriskin. (Kauppalehti 28.11.2018)

Markkinat globaalisti käsitettynä kattaa laatua laidasta laitaan. Ulkoisesti saman näköiset tuotteet voivat olla komponenteiltaan ja ominaisuuksiltaan hyvinkin erilaisia. Ei kannata automaattisesti luottaa, että kaikki maailmalla myytävät tuotteet olisivat turvalllisia. Suomessakin on oletettavasti paljon kuluttajien ulkomaisista verkkokaupoista ostamia led-valaisimia, joiden laadusta hän tuotteen maahantuojana vastaa itse.

Turvalliset muuntajat ovat ja oikosulku- ja ylijännitesuojattuja, sekä palamattomista materiaaleista valmistettuja.

Kun ostat suomalaiselta kivijalkamyyjältä, voit varmistua siitä, että yritys kantaa vastuun myymistään tuotteista.  Esimerkiksi liitäntälaite on tehty palamattomista muoveista ja liitäntälaitteet ovat testattuja.

Ledien suurimmaksi ongelmaksi mainitaan sähköverkon häiriöt, mikä saattaa toteutua silloin, jos on käytetty heikkolaatuisia komponentteja sisältäviä led-valaisimia. Erityisesti muuntaja on led-valaisimessa tärkeä osa. Nykyaikaisessa talossa sähköverkko on jaettu itsenäisiin ryhmiin, joissa jokaisella on oma sulake. Ne katkaisevat sähköt ylikuormitustilanteessa. Virtapiikit ovat siis ehkäistävissä laadukkailla liitäntälaitteilla, joissa on sisäänrakennettu oikosulku- ja ylijännitesuoja.

 

Näin valitset turvalliset led-valot

  1. Osta kosteisiin tiloihin kosteussuojatut valaisimet ja muuntajat. Koteloi muuntajat tarvittaessa, tai asenna kosteutta / vettä läpäisemättömään paikkaan.
  2. Pyydä myyjältä tuotteiden turvallisuudesta kertovat sertifikaatit.
  3. Ostettaessa led-valaisimia, joiden muuntajat myydään erikseen, varmista muuntajan tehon kestävyys. Tällainen tuote on tyypillisesti led-nauha, josta alumiiniprofiiliin kiinnitettynä muodostuu led-kisko. Myymiimme led-nauhasetteihin muuntajat on automaattisesti laskettu oikean tehoisiksi.
  4. Käytä sähköalan ammattilaisia asennuksissa.
  5. Jos huomaat ongelmia valaistuksessa, ole yhteydessä valaisimien asentajaan tai jälleenmyyjään.

 

Linkit alkuperäisiin artikkeleihin 28.11.2018 Kauppalehdessä ja Talouselämässä

 

Lue lisää led-valojen muuntajista artikkeleissamme

Valitse led-nauhalle virtalähde oikein

Led-nauhojen muuntajien hyötysuhteet ovat parantuneet, mikä pienentää sähkölaskua

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved