Omakotitalon valaistussuunnittelu auttaa lamppujen valinnassa

Omakotitalon valaistussuunnittelu auttaa lamppujen valinnassa

Omakotitalon valaistussuunnitelmat tehdään pohjakuvaan

Omakotitalon valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä omakotitalon valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Omakotitalon valaistussuunnittelu alkaa valaistustarpeista

Omakotitalon valaistussuunnittelua tilatessa on hyvä kertoa taustatietoja suunnittelijalle:

 • Onko kyseessä uudiskohde, jossa valaistuksen suunnittelulle ei ole niin paljon reunaehtoja vai tehdäänkö omakotitalon remontti, jossa olemassa olevaa valaistusta käytetään pohjana ja sitä täydennetään uudella?
 • Miten valaisimien käyttäminen ja ohjaus halutaan toteuttaa?
 • Millaisia valonmäärän tarpeita asukkailla tai tilan käyttäjillä on?
 • Minkälainen budjetti valaistukseen on varattu?
 • Minkä tyylistä valaistusta haetaan? Epäsuoraa, spottivaloa, isoja valopintoja yms.

Valon kokemus on henkilökohtainen, ja vaihtelee eri ihmisillä. Lisäksi ikä vaikuttaa valon tarpeeseen ja heijastuksen kokemukseen. Nämä suunnitteluun vaikuttavat asiat kannattaa reilusti ottaa esiin suunnittelun aluksi.

Yhteistä kaikille on se, että valoa tarvitaan tunnelmanluontiin, työskentelyvaloksi, sekä yleisvaloksi. Valaistuksella on suuri vaikutus tilan kokemiseen, kuten tunnelmaan ja käytettävyyteen. Järkevällä valaistussuunnittelulla valaistuksesta saa mukautuvan myös ilman suurta budjettia. On siis hyvä ottaa huomioon tilan erityispiirteet ja kertoa toiveistaan, sillä jokainen kohde on omanlaisensa.

Mitä pohjatietoja onnistunut omakotitalon valaistussuunnittelu vaatii?

Valaistussuunnittelussa on tärkeää, että suunnittelija tietää suunniteltavan kohteen mitat, ikkunoiden ja ovien paikat, sekä huoneiden sommittelun. Parhaiten valaistussuunnitelman saa tehtyä, kun saamme nähdäksemme:

 • Pohjapiirroksen
 • Leikkauskuvat
 • Julkisivukuvat
 • Lisähyödyksi ovat myös:
  • Asunnon 3D kuvat sisältä ja ulkoa
  • Asemapiirros
  • Keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen kalustekuvat
  • Valokuvat, jos kyseessä on remonttikohde

Valaistussuunnittelu kannattaa toteuttaa ennen sähkösuunnitelmaa, jos mahdollista. Tämä säästää sähkösuunnittelijan aikaa, koska valaisinpisteitä ei tarvitse suunnitella. Näin saadaan myös vaivattomammin toteutettua halutunlainen valaistus.

Suunnittelun pohjatiedoiksi kannattaa myös käydä suunnittelijan kanssa läpi valaistukseen liittyvät rakenteet, kuten erilaiset sisäkattojen alaslaskut ja seinärakenteet, jotta upotettava valaistus saadaan toteutettua helposti. Alaslaskuksi upotettaville valaisimille riittää useimmiten ristiinkoolaus, joka madaltaa tilaa visuaalisesti vain vähän verrattuna tilaa pienentävään vaikutelmaan, jonka esimerkiksi tumma tehosteseinä aiheuttaa.

Esimerkki LedStoren toteuttamasta valaistussuunnitelmasta kesämökin laajennuksessa

Yleisvalaistus - samalla valaisintyypillä yhtenäisyyttä kodin ilmeeseen

Valitsemalla samantyyppisiä valaisimia yleisvaloksi suurimpaan osaan tiloista, saadaan asunnon valaistuksesta yhtenäinen ja valon määrä on helpompi saada tasaiseksi tilasta toiseen. Tässä kohdassa valintoja tehdään yleislinjoista: halutaanko kantikasta vai pyöreää - paneelia vai spottia - metallinväristä, mustaa vai valkoista - lämpimän vai neutraalin värisävyistä valkoista (Kelvinit), ja minkä laatuista valoa halutaan (värintoistoindeksi, CRI).

LedStoren valaistussuunnittelija osaa kokemuksesta antaa suosituksia sille, miten kaikista tiloista saadaan toisiinsa sopivia ja yhtenäisiä. Myös tilojen korkeus ja käyttötarkoitus otetaan tässä vaiheessa huomioon.

Remonttia tehdessä olemassa olevista, paikalleen jäävistä valaisimista on hyvä kertoa suunnittelijalle. Useimmilla on myös omia rakkaita valaisimia, jotka voidaan helposti säilyttää valaistussuunnittelussa niin uudiskohteissa kuin remonttikohteissakin.

Led-valaistuksen suunnittelu asunnon materiaalien, kalusteiden ja värien mukaan

Laadukkaita valaisimia käytettäessä sisustuksen värit toistuvat kauniisti, ja asunnossa on mukavaa ja turvallista olla. Valaistussuunnittelussa tilojen käytön ja kalustuksen huomiointi kannattaa. Jos isojen kalusteiden sijainnit tiedetään ja kerrotaan suunnittelijalle, niin muun muassa seinävalaisinpaikkojen suunnittelu helpottuu.

Valaistussuunnittelussa kannattaa lisäksi huomioida asunnon värimaailma ja keskustella värisävyistä ja materiaalivalinnoista yleisellä tasolla, jos ne ovat tiedossa. Esimerkiksi heijastavat, valkoiset pinnat tarvitsevat erilaista valoa kuin mustat mattapinnat. Karkeasti luokiteltuna suosittelemme lämpimän värisävyn (3000 K) valaistusta lämpimien värisävyjen - kuten beigen ja ruskean kanssa, ja kylmemmän tai neutraalimman värisävyn (4000 K) valaistusta viileiden värisävyjen - kuten siniharmaiden ja mustien sisutusvärien kanssa.

Useimmiten valaisimien valon värisävy valitaan siinä vaiheessa, kun rakentaminen tai remontti on edennyt asennusvaiheeseen. Annamme mielellämme asiakkaille mallivalaisimia lainaan. Myymälään voi myös tulla kaakelimallien, tapettien yms. kanssa vertailemaan valon värilämpötilavaihtoehtoja.

Sisustuksen yksityiskohtien valaisu

Kohdevalaistus on hyvä keino tuoda esiin tilan tai sisustuksen erityispiirteitä. LedStoren valikoimasta löytyvät ratkaisut arkkitehtonisten piirteiden, toimintojen tai tehosteseinien korostamiseen.

Led-nauhalla saadaan helposti korostettua pidempiä, suoria linjoja ja alaslaskettujen kattojen korostaminen onnistuu vaivatta. Taulujen seinäpintojen, taidelaattojen ja -tapetin korostaminen onnistuu hyvin myös led-spoteilla. Taulujen ja taide-esineiden korostusvalaistuksessa voidaan käyttää myös LedStoren ZOOM spottia, jonka valokiila on säädettävä. Säätöominaisuus helpottaa esineen esiintuomista valolla.

Kohdevalaistuksen valaistussuunnittelussa otetaan huomioon se, että vastaavasti muut osat huoneesta eivät jää pimentoon. Valon määrän tasapainotuksessa on eduksi se, että valaistussuunnittelija tuntee hyvin suunnitelmassa käytettävät valaisimet.

Omakotitalon valaistussuunnittelu tilojen käyttötarkoituksen mukaan

Kodin eri huoneissa tarvitaan eri määrät valoa, minkä suunnittelija osaa ottaa huomioon. Tilakohtainen suunnittelu takaa sen, että valon määrä on tilaan ja sen toimintoihin nähden riittävä.

Työtilavalaistuksessa ei kannata pihistellä valon määrässä - valo vaikuttaa työn lopputulokseen

Työskentelyä varten keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, harrastetiloihin ja kotitoimistoon on hyvä suunnitella häikäisemätön valaistus, jonka äärellä tarkkakin työ sujuu ilman silmien siristelyä. Hyvätkään silmälasit eivät nimittäin auta, jos valoa on liian vähän. Työskentely on mukavampaa, ja tehokkaampaa, kun valoa on riittävästi.

Paljon ruokaa laittavat ihmiset ja värien parissa työskentelevät osaavat myös arvostaa värintoistoindekseiltään korkealaatuisia valaisimia ja niiden parempaa värintoistoa. Korkealaatuista valoa kannattaa siis suunnitella tiloihin, joissa pukeudutaan, ehostetaan ja meikataan. Harrastuksissa, kuten maalatessa, askarrellessa ja käsitöiden tekemisessä materiaalien värit pääsevät oikeuksiinsa hyvälaatuisessa valossa, ja työn jäljestä on helpompi saada siistiä ja viimeisteltyä.

Valaistussuunnitelmassa lasketaan esimerkiksi työtilan valaistus niin, että tilaan saadaan noin 500 - 800 luksin valaistusvoimakkuus. Valaisimissamme ilmoitetaan lumenit, joista saadaan laskettua luksit (lx) teoreettisesti suhteuttamalla lumen-määrä valaistavan tilan pinta-alaan.

Yleisvaloksi työtiloihin sopivat hyvin upotettavat kattovalot (plafondit ja paneelit), joilla saavutetaan tasainen ja häikäisemätön valaistus. Lisäksi työtasojen valaisussa käytetään useimmiten tehokasta led-nauhaa. Profiiliin asennettu led-nauha kiinnitetään kaapiston alapintaan, jolloin valo saadaan suoraan työtasolle, ilman että se muodostaa varjoja.

Mihin kodin tiloihin kannattaa suunnitella himmennettävä valaistus?

Himmennys tuo lisämukavuutta asumiseen. Useimmiten himmennystä kaivataan tiloissa, joissa oleskellaan paljon tai joissa tarvitaan erikseen himmeää kulkuvaloa erityisesti yöaikaan. Himmennyksen käyttäminen on suosittua, ja langattomat himmentimet ja vastaanottimet mahdollistavat himmennyksen monipuolisen käytön.

Olohuoneessa himmennys on monesti suosituin, koska siellä oleillaan sekä valoisan että hämärän aikaan. Illalla on kiva luoda "hämärän hyssy" himmentämällä yleisvalaistusta.

Makuuhuoneissa himmennyksellä saadaan viihtyvyyttä: iltaisin ja aamuisin valaistuksen saa hämärämmäksi, ja siivotessa ja järjestellessä kirkkaammaksi.

Lastenhuoneissa himmennettävät valaisimet ovat paikallaan, jotta aktiivisen ja rauhallisen ajan erot saadaan luotua myös valaistuksen keinoin. Myös eri tyyppisiä valoja yhdistelemällä voidaan luoda helposti muunneltava, eri tilanteisiin sopiva valaistus.

Spa-tyyppisissä pesuhuoneissa himmennys on suosittua, jolloin esim. kylpyammeessa voi rentoutua himmeämmässä valaistuksessa.

Pesuhuoneissa on suosittua toteuttaa tunnelmavalaistus led-nauhalla, joka asennetaan alaslasketun katon reunasyvennykseen. Valoa voi tuoda led-nauhan avulla myös lattiatasolle tai kaappien alareunaan, jolloin ne toimivat pimeän aikaan hyvin kulkuvaloina ja kajastavat mukavasti ja kodikkaasti.

LedStoren valaistussuunnittelija tuntee suunnitelmassa käytettävät tuotteet

Nykyaikaisella led-valaistuksella saadaan helposti täytettyä erilaiset valon tarpeet ja valaistuksen ohjaus, kuten himmennys. Myös suosiotaan kasvattava valkoisen valon värisävyn säätäminen tilanteen mukaan lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen, eli ns. päivänvaloon, tai efektivalojen käyttö saadaan toteutettua.

Valaistuksen ohjaus ja automatisointi voidaan hoitaa kokonaan esimerkiksi kodinohjausautomaatiolla. Myös yksittäisen valaisimen tai valaisinryhmän langallinen seinäpainikkeen käyttö on edelleen mahdollista. Joustavuutta langalliseen seinäpainikkeeseen verrattuna saadaan langattomilla seinäpainikkeilla ja kaukosäätimillä.

Kannattaa siis hyödyntää valaistussuunnittelua, ja keskustella ammattilaisen kanssa ennen valaistuksen hankkimista. Suunnittelu kannattaa sekä isoissa että pienissä valaistustarpeissa.

Tutustu myös muihin artikkeleihin, jotka käsittelevät valaistuksen suunnittelua:

Tutustu ilmaiseen omakotitalon valaistussuunnitteluun ja jätä suunnittelupyyntö verkossa:

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved