Valaistuksen ohjaus langattomasti on helppoa ja materiaalitehokasta

Valaistuksen ohjaus langattomasti on helppoa ja materiaalitehokasta

Uuden hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti, jos puupinta jää näkyville, ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.

Langaton ohjaus antaa vapautta valaistuksen käyttöpaikkojen sijoitteluun

Puurunkoisissa taloissa, erityisesti hirsitaloissa ja CLT-taloissa, rungon poraukset sähkövedoille mietitään tarkasti. Sähköjohtojen lisäykset jälkikäteen ovat haastavampia. Uudessa talossa voidaan säästää työtä ja materiaaleja, kun valaistuksen ohjaus tehdään langattomaksi. Langattomat ohjaimet voidaan sijoittaa juuri haluttuihin paikkoihin, ja ne käyvät monen tyyppisille ledeille, kuten spoteille, paneeleille, plafondeille ja led-nauhoille.

Arkkitehti SAFA, Juhani Harju, on aktiivisesti mukana puurakentamisen kehittämisessä TILAGroupin neuvonantajana, ja hän pitää langattoman ohjauksen etuna materiaalitehokkuutta. Hän näkee langattomuuden tuovan rakentamiseen myös tuotantoteknisiä hyötyjä:

”Langaton valaistuksenohjaus puurunkoisissa taloissa on suositeltavaa, sillä tuotteet itsessään ovat laadukkaita ja RF-tekniikassa on selkeästi jatkuvuutta. Langattomalla ohjauksella saavutetaan eri laskelmien mukaan noin 50 % materiaalisäästöt, kun sähkövetoja tarvitaan vähemmän. Ohjaimiin kuluu myös vähemmän materiaaleja, ja niiden sijoittelu on vapaata.”

Valaistuksen määrä ja ohjaustapa kannattaa miettiä tarkasti suunnitteluvaiheessa. Kuvassa uppoasennettavia Paneeli 200 -valaisimia.

Valaistuksen langattomaan ohjaukseen on useita toimivia vaihtoehtoja

Langattomuus tarkoittaa sitä, että ohjaussignaali valaisimien RF-muuntajan ja säätimen välillä liikkuu radiotaajuudella, eli langattomasti. Valaisimien RF-muuntajan ominaisuutena on langattoman yhteyden luominen ohjaimiin, eli se sisältää itsessään vastaanottimen. Säädin eli ohjain saa virtansa nappiparistosta, ja se voi olla ulkomuodoltaan seinäkytkimen näköinen tai kaukosäädin. Pariston käyttöikä on useita vuosia, ja se on helposti vaihdettavissa.

Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös niin, että yhdistetään langallisia ja langattomia painikkeita. Tällöin langallisen himmentimen ominaisuutena on langattoman yhteyden muodostaminen. Valaisimen tai valaisinryhmän himmennettävä, tyypillisesti Triac-muuntaja on kytketty tällaiseen langalliseen himmentimeen.

Muuntajien ei tarvitse aina olla langattomassa himmennyksessä RF-muuntajia. Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös ei-himmennettävän muuntajan ensio- tai toisiopuolelle asennettavalla vastaanottimella, joka pariliitetään langattomaan ohjaimeen.

Kuvassa kolmen tyyppisiä langattomia ohjaimia: seinämallinen kaksiosainen himmennin, kaukosäädin neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Kolmantena langallinen seinähimmennin, josta saa luotua lisäksi langattoman yhteyden muihin himmentimiin, joilla halutaan säätää samaan langalliseen himmentimeen yhdistettyä valaisinryhmää.

 

Langattomia led-himmentimiä, LedStore.fi

Vasemmalla: kahden valaistusryhmän langaton himmenninpainike, keskellä neljän valaisinryhmän kaukosäädin, oikealla johdollisesti asennettava himmennin, josta langaton yhteys langattomiin himmentimiin.

Värilämpötilasäädettävien tai yhden värilämpötilan valaisimien langaton ohjaus

Värilämpötilasäädettävistä (CCT) led-valaisimista saadaan helposti eri tunnelmiin ja tarpeisiin sopivaa valkoista valoa Kelvin-tasoa säätämällä. Johdot tarvitaan muuntajalle sekä muuntajan ja valaisinten välille, ja ne jäävät välikattoon.

Langaton ohjainyhteys luodaan langattoman vastaanottimen sisältävän RF-muuntajan ja säätimen välille. Muuntajaan voidaan yhdistää useampia säätimiä, jolloin esimerkiksi portaikon valaistuksen säätäminen onnistuu helposti säätimistä portaikon ylä- ja alapäästä. Valaisimien muuntajan (tasajännitevirtalähteen) koko (wattimäärä) valitaan sen mukaan, kuinka suuri valaisimien yhteisteho on.

Värilämpötilan säätimessä oikean puolen painikkeella lämmin valkoinen (warm white, WW) ja kylmän valkoinen (cold white CW) saadaan säädettyä liukuvasti. Seuraavassa kuvassa esimerkkinä valon värisävy kuudessa eri kohdassa skaalalla 2500K-5500K. Säätimessä vasemmalla puolella on kirkkauden säätö sekä päälle/pois säätö.

Langaton himmennys toimii samalla periaatteella myös yhden värilämpötilan valaisimilla. Niissä Kelvinit valitaan tyypillisesti lämpimän 3000K, tai neutraalin 4000K sävyisiksi.

Langattoman ohjauksen valaisimet, johtosarja, muuntaja ja langaton ohjainpainike

Värilämpötilasäädettävät Plafondi 160 -valaisimet saadaan langattomaan ohjaukseen. CCT-ohjaukseen tarjoitetut johdot asennetaan muuntajan ja valaisinten väliin. Langaton yhteys luodaan RF-muuntajan ja säätimen välille. Säädin toimii paristoilla.

 

Seuraavassa kuvassa langattomat painikkeet on asennettu seinäkehykseen kahden värilämpötilasäädettävän ryhmän ohjaukseen. Säätimet ovat ulkomitoiltaan vastaavat kuin Schneider EXXACT-himmentimet, joten sähkökalusteet sopivat yhteen, vaikka osassa käytetään langatonta ohjausta. Langaton säädin toimii paristolla, joten seinään ei tarvita sähkövetoa muuntajalta säätimille. Paristo vaihdetaan irrottamalla painikkeen keskiosa. Paristo on painikkeen taustapuolella.

langattomat valaisinohjaimet, LedStore.fi

Langattomat seinäsäätimet voidaan asentaa myös seinäkehykseen. Kuvassa kaksiosaisessa kehyksessä värilämpötilasäädettävien led-paneeli- ja led-nauhavalaisimien säädin. LedStoren valikoimaan kuuluvat langattomat seinäsäätimet myös yhden valon värisävyn valaisimille.

Valaistuksen ohjaus langattomasti led-nauhoille

Led-nauhavalaistus on yksi tyypillisistä valaistustavoista, joka on helppo lisätä myös jälkikäteen ja valaistusta voidaan ohjata langattomasti. Led-nauhavalaistukseen tarvitaan led-nauhan ja asennuskiskon (alumiiniprofiilin) lisäksi muuntaja, josta led-nauha saa virtansa. Muuntaja kytketään verkkovirtaan, joko valmiina olevaan pistorasiaan, tai sähkömiehen asentamana kiinteänä asennuksena verkkovirtaan.

Käyttäminen ja himmentäminen voidaan hoitaa helpoimmin kosketushimmentimellä, joka asennetaan led-kiskon sisään. Tällöin led-nauha säätyy päälle ja pois sekä himmenee luotettavasti led-kiskosta säätämällä.

 

led-työpistevalaistus led-nauhalla ja alumiiniprofiililla, LedStore.fi

Led-nauhalla ja matalalla alumiiniprofiililla toteutettu työpöytävalaistus toimii led-kiskon päähän asennetulla himmentimellä. Muuta kytkintä ei tarvita.

 

Kysy lisää langattomista led-valaistuksen ohjausmahdollisuuksista LedStoresta! Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet löytyvät Lamppukauppa LedStoren showroom-myymälästä, jonka yhteydessä ovat yrityksen palvelut ja varasto. Palvelemme kuluttaja- ja ammattilaisasiakkaita paikan päällä ja etänä myös mittatilausled-nauhatoteutuksissa, sekä valaistussuunnittelussa.

Käyntiosoitteemme on Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Soita tai meilaa, p. 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi. Löydät LedStoren myös FB:stä ja IG:stä tunnisteella ledstore.fi.

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved