Kodin valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Led-tekniikka on tuonut mukanaan energiatehokkuuden ja monipuolistanut valaistuksen vaihtoehtoja. Langattomat ohjausratkaisut puolestaan mahdollistavat valaistuksen monipuoliset säädöt ja painikkeiden sijoittelun. Langattomalla ohjauksella myös valaistuksen ajastukset on tuotu kaikkien käyttäjien ulottuville.

Kohtuuhinnalla paljon vaikuttavuutta – toiminnallisuus, turvallisuus, viihtyvyys

Valaistus ei ole remontissa tai talonrakennuksessa kalleimpia investointeja, mutta kodin valaistussuunnittelu vaikuttaa hyvin moneen asiaan: toiminnallisuuteen, turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Tämän vuoksi suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, eikä hyväänkään valaistukseen uppoa valtavaa määrää rahaa.

Led-tekniikan nopea kehitys viimeisen 5–10 vuoden aikana on tuonut mukanaan paljon vaihtoehtoja valaistukseen, mutta samalla tuotteiden vertailu ja valinta ovat muuttuneet maallikon kannalta hankalammaksi. Parhaan tuloksen uuteen valaistukseen saa suunnittelemalla se yhdessä asiantuntijan kanssa.

Muunneltava, toimiva yleisvalaistus toteutetaan monesti kiinteästi paikoilleen asennettavilla spoteilla tai paneelivalaisimilla, joko pintaan tai uppoasennuksella. Tunnelmaa ja/tai työskentelytehokkuutta lisäävät led-nauhavalaistukset asennetaan monesti myös kiinteästi. Lisäksi monet seinävalaisimet vaativat oman sähkönsyöttöpaikan seinästä.

Tämän tyyppinen, paljon kiinteäasenteisia valaisimia sisältävä toteutus eroaa ns. perinteisestä, yksinkertaisesta mallista, jossa huonekohtaisesti suunnitellaan valaistusta varten kattoon esimerkiksi yksi valaisinpiste, ja annetaan asukkaan valita, minkä riippuvalaisimen hän haluaa ottaa. Laadukkaasti tehdyssä yleisvalaistussuunnitelmassa valaisinpistorasiaan liitettävät riippuvalaisimet, pöytä- ja jalkalamput monesti näyttelevät täydentävää roolia valaistuksessa.

 

Jokaiseen tilaan käyttötarkoituksen mukainen valaistus

Olohuone, keittiö ja kylpyhuone ovat yleensä kodin tiloista ne, joihin valaistuksen toteutuksessa panostetaan eniten. Mitä tarkemmin sisustus- ja pintamateriaalivalinnat on tehty, sitä enemmän kannattaa myös kiinnittää huomiota laadukkaaseen valaistukseen. Valaistussuunnittelun avulla yksityiskohdat ja värit saadaan hyvin esiin.

Alla olevassa kuvassa avoimen olohuone-keittiön yleisvalaistukseksi on asennettu ZOOM kolmivaihekiskovalaisimet. Saarekkeen päälle, ja ruokapöydän päälle kohdevaloiksi omat valaisinryhmät, joissa on LedStoren led-polttimot. Lisäksi ikkunaseinällä seinän mittainen epäsuoraa valoa tuova led-nauhavalaistus antaa tasaista valoa, ja on tarpeen erityisesti pimeään vuodenaikaan. Valaistus on harmoninen, sillä valaisimien väritys ja muodot sopivat yhteen sekä keskenään että sisustuksen kanssa.

Avoimessa olohuone-keittiössä valaisimet sopivat yhteen tyylillisesti. Ikkunaseinän mittainen led-nauha tuo epäsuorana valona lisänsä erityisesti pimeään vuodenaikaan.

Kodin valaistussuunnittelu – kylpyhuoneen ja saunan valaistus

Kylpyhuoneissa ja saunatiloissa tarvitaan sekä kohdevaloa että tunnelmavaloa. Kiiltäviä, vaaleita laattoja on hyvä käyttää epäsuoran valaistuksen heijastuspintoina. Mitä tummempia puolestaan seinät ja lattiat ovat, sitä enemmän valotehoa pitää olla. Tumma pinta imee valoa, ja vaalea pinta heijastaa. Led-nauhoista ja spoteista on valittavissa eri tehoja ja eri värilämpötiloja, jotta kaikkiin tiloihin saadaan sopiva valaistustaso ja tilaan sopivansävyinen valaistus.

Alla olevasta kuvasta nähdään, kuinka vaaleassa ja tummassa kylpyhuoneessa valo käyttäytyy eri tavoin. Molemmissa kostean tilan uppospotit on sommiteltu symmetrisesti suihkujen kanssa, ja led-nauha alumiiniprofiilissa täydentää valaistusta. Led-nauha ja spotit voivat olla päällä joko samaan aikaan tai erikseen. Ne ovat lisäksi himmennettäviä. Valaisimien linjaukset tekevät kokonaisuudesta huolitellun näköisen.

Samanlainen ratkaisu kahdessa eri tilassa. Tummansävyisessä tilassa led-nauhaa on katon rajan lisäksi saippuahyllyissä.

Eteisen valaistus

Pelkistettyyn sisustukseen sopii hyvin pelkistetty, kattoikkunamainen paneelivalaisin, josta saadaan reilusti valotehoa. Eteisissä on usein tarpeen kiinnittää huomiota riittävään valon määrään. Eteiskäytävät tarvitsevat reilusti valoa, jotta kompaktit tilat ovat helppokäyttöiset. Kattoon upotettava paneelivalaisin, Paneeli 600 sopii hyvin esimerkiksi eteisiin.

Paneeli 600 sopii matalaankin upotustilaan, sillä sen upotussyvyys on vain 25mm.

Autotallin ja varaston valaistus

Autotallin ja varastojen valaistukseen kannattaa panostaa, jos niitä käytetään myös muuhun tarkoitukseen, kuten harrastuksiin ja nikkarointiin. Valaistuksella luodaan tilaan viihtyisyyttä ja samalla huolehditaan siitä, että tilassa on riittävästi valoa. Autotalli / varasto voi olla viihtyisä, jos valaistus on suunniteltu huolellisesti. Alla olevassa tilassa on käytetty upotettavaan alumiiniprofiiliin asennettua led-nauhaa sekä uppoasennettavia Paneeli 300-valaisimia. Lisätyöskentelyvalona harrastetiloissa toimii hienosti magneettisesti kiinnittyvä, ladattava ja johdoton Wanda-monitoimivalaisin.

Autotalleihin, varasto- ja harrastetiloihin kannattaa laittaa tarpeeksi tehokas ja tasainen valaistus, jotta työskentely olisi miellyttävää.

Ulkotilojen valaistus

Kodin valaistussuunnittelu kattaa myös ulkotilojen valaistuksen. Terassien valaistuksessa saadaan hyvällä suunnittelulla aikaan hienoja lopputuloksia. Kuvassa terassin valaistukseen on valittu häikäisemätön uppoasennettava LINJA2-spotti. Erittäin kapeakiilaisella ja pienellä LINJA2 spotti-valaisimella saadaan hauska efekti lattiaan valon ja varjon vaihtelulla, mikä tuo elävyyttä lattiapintaan. Kapeakiilainen valaisin antaa tehokkaan valon, mutta ei häikäise sivuille.

Terassin kattoon asennetut valot eivät häikäise, mutta antavat kauniin valon. LINJA2, spotissa on 400 luumenin valaistusteho ja kapea avautumiskulma.

Kodin valaistussuunnittelu LedStoren avulla

Lamppukauppa Led Storen valaistussuunnittelu auttaa kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ja suunnitteluprojekteissa. Tarjoamme valaistussuunnittelua sekä veloituksetta konsultaationa että pohjakuviin piirrettynä edullisesti, jotta voisitte rakentajana välttyä mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta.

Suunnittelun tarkoituksena on se, että kohteessa sisällä ja pihalla on sopiva määrä laadukasta valoa ja valaistus on toteutettu toiveidenne mukaan. Suunnittelu on tehokasta, koska tunnemme omat valaisimemme alusta loppuun. LedStoressa tunnemme lisäksi eri valaisinohjausratkaisut sekä rakenteiden aiheuttamat haasteet, ja tarjoamme niihin ratkaisuja.

Lamppukauppa Led Store vuodesta 2010

LedStoren oman malliston valaisimilla saadaan toteutettua kodin valaistussuunnittelu sekä monenlaiset kohteet aina yksittäisistä huoneistoremonteista asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksiin saakka. Lamppukauppa Led Store on jo vuodesta 2010 suunnitellut, valmistuttanut ja maahantuonut oman tuotemerkin mallistoaan, ja palvelee sekä kuluttaja- että yritys- ja jälleenmyyjäasiakkaita kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ammattitaidolla.

LedStore on luotettava kumppani kaiken kokoisissa projekteissa. Tutustu lisää osoitteessa https://ledstore.fi.

Myymälämme palvelee Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa ma, pe klo 8.30-15.30 ti-to klo 8.30-17 ja la klo 10-14. Sähköposti myynti@ledstore.fi, p. 045 251 4510. TERVETULOA!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *