Pehmeää tunnelmaa wc-tilaan epäsuoralla led-nauhavalaistuksella

Pehmeää tunnelmaa wc-tilaan epäsuoralla led-nauhavalaistuksella

Remonttitarve – wc-tilaan miellyttävämpää aistikokemusta ja pehmeää valoa epäsuoralla led-nauhavalaistuksella

Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty, kunnes ajatus toisesta remontista ylijääneestä Luna Triple Shadow rimapaneelin käytöstä virisi. Rimapaneelia oli juuri sopiva määrä, jotta wc:n ilmettä saatiin uudistettua. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, niin avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.

Epäsuoralla led-nauhavalaistuksella yleisesti lisätään tiloihin rauhaa ja pehmeyttä, mikä tuo tunnelmaa ja on miellyttävämpi aisteille. Lähtötilanteessa wc:n katossa oli yksi valopaneeli, mutta valaistusremontissa tilan ilme muutettiin pehmeämmäksi.

Ennen remonttia wc oli hieman tylsä ja yhdellä led-paneelilla valaistu.

 

Valaistukseksi suunniteltiin reilusti epäsuoraa CCT led-nauhaa ja suuri valopeili

WC-tilassa päätettiin toteuttaa valaistus kokonaan epäsuoralla led-nauhavalaistuksella. Kohdevaloja ei tarvittu, sillä tilassa ei esim. ehosteta tai ajeta partaa. Pehmeä yleisvalaistus epäsuorilla valonlähteillä saatiin aikaan asentamalla huonetta kiertävä valo kokonaisuudeksi. Uuden seinä- ja kattopaneelin reunoille asennettiin värilämpötilasäädettävää, eli CCT (changeable color temperature) led-nauhaa yhteensä 6,5 metriä paneelin taakse työstettyihin uriin. Lattiaa kohti tason alle asennettiin 1,3 metriä led-nauhaa. 800 mm halkaisijaltaan olevan värilämpötilasäädettävän MOON peilin ympärillä on puolestaan 2,5 metriä led-nauhaa.

Jos tämä valontuotto eli luumenit tulisivat kohtisuoraan eli kohdevalona, tilassa olisi 5800 lm /1,6 m2 = 3600 luksia, eli aivan liian kirkasta, mutta seinä- ja lattiaheijastusten kautta tuleva valo tasoittaa huoneen keskelle sopivan, noin 300 luksin valaistuksen.

Tilassa valo tuodaan nurkkien ja kulmien kautta, joten tila tuntuu isommalta kuin se onkaan. Valaistuksen painopisteet ovat mielenkiintoisesti hieman eri suunnissa kuin perinteisesti on totuttu. Seinälle on tuotu suuri valopeili, joka kirkastaa rimaseinää ja avartaa tilaa. Lattiatasoa on lisäksi valaistu led-kiskolla ja tason alle on tuotu katseenvangitsijaksi kaistale rantakiviä. Lattia ja wc:n kolme seinää jätettiin valkoisiksi, mikä antaa epäsuoralle valolle hyvää heijastuspintaa.

Remontissa käytetyt ledit ja muut tuotteet

Kaikki led-nauhat, muuntajat ja ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa mallistoa.

Seinien ja katon valona led-nauhaa alumiiniprofiilissa langattomalla ohjaimella

Seinien ja katon kautta valaisee 6,5 metriä 24V 7,2 W/m CCT led-nauhaa , joka kiertää tilaa. Led-nauhaa suojaamaan ja ledien pistemäisyyttä tasoittamaan käytettiin mustaa, matalaa pintaprofiilia. Virtalähteenä tälle valolle valittiin led-nauhan kokonaisvirrankulutuksen perusteella 50W ZigBee virtalähde ja käyttökytkimeksi langaton P1CCT ZG painike, josta voidaan säätää portaattomasti sekä valkoisen valon värilämpötilaa että kirkkautta.

Seiniä ja kattoa kiertää 7,2 W/m 24V värilämpötilasäädettävä CCT, led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa. Muuntajana 50W 24V Zigbee sekä sille sopiva langaton värilämpötilasäädinpainike.

Tason alla yksisävyistä led-nauhaa alumiiniprofiilissa liiketunnistinohjauksella

Tason alla lattiaa kohti valaisee 1,3 metriä 24V 7,2 W/m 3000K lämmintä led-nauhaa, ja virtalähteeksi riitti 24V 20W muuntaja. Valot ohjautuvat käytännöllisesti päälle ja pois mikrosensorilla, jossa on liike- ja hämärätunnistin. Muuntaja ja mikrosensori mahtuivat siististi AP10-asennusrasiaan tason alle.

Seinällä näyttävä valopeili MOON 800 CCT

Valopeiliksi valittiin MOON 800 CCT.  Peilivaloa käytetään peilin pinnassa olevista hipaisupainikkeista. Valon värilämpötilavaihtoehtoja on kolme, lämmin, neutraali ja kylmä. Lisäksi peilin virtakytkimessä on himmennystoiminto. Kolmannella kytkimellä ohjataan peilin lämmitystoimintoa. Tämä huurunpoistotoiminto on käytännöllinen saunaa- ja kylpyhuonetiloissa, joissa peilipinnat höyrystyvät helposti.

Muut remonttimateriaalit ja kalusteet

Kantavana ajatuksena käyttää pienen tilan sisustuselementtinä Luna Triple Shadow rimapaneeli 32X140 mm, jota tilaan laitettiin 3m2. Käsienpesutason takaseinälle, sekä siitä jiirikulman avulla koko kattopinnalle asennettiin tätä kaunista ns. valerimapaneelia.

Puutasoiksi valittiin 40 mm vahvuista mäntyliimapuulevyä, joka sahattiin oikeisiin mittoihin ja käsiteltiin mustalla puuvahalla, ja uppoasennettiin kiinni seinäpaneeliin.

Käsienpesualtaaksi valikoitui kaunis musta Interia 360X180X90mm luonnonkiviallas ja hanaksi valittiin musta Damixa Silhouet. Tasolle hankittiin Ikeasta vanerilokerikko, joka käsiteltiin samalla puuvahalla. Tason alle tehtiin kaunis kaistale harmaita rantakiviä, jotka reunustettiin metallilistalla. Lattia on vaaleaa vinyylilaminaattia. Myös wc-istuin uusittiin.

Pintaremontin toteutus ja valaistuksen asentaminen

Remontti aloitettiin valmistelemalla rimapaneelit oikeisiin mittoihin ja sahaamalla urat alumiiniprofiileita varten. Luna Triple Shadow on myrkytöntä lämpökäsiteltyä puuta, joten sen työstäminen pihamaalla oli huoletonta.

Paneelit valmisteltiin oikeisiin mittoihin ja jiireihin pihalla. Myrkytön lämpökäsitelty paneeli on huoletonta käsitellä.

Rimapaneelin paksuus on 32 mm, joten urista pystyttiin tekemään helposti 1 cm syvät. Paneeliin tehtiin urat led-kiskoja varten, jotta valo jäisi kokonaan piiloon paneelin taakse. Alumiiniprofiilien kiinnikkeiden ulkomitta on 22 mm. Kiinnikkeet ruuvattiin valmiiksi uraan uppokantaruuveilla.

Rimapaneeli Luna Triple Shadow 32X140 päädystä kuvattuna. Paneeleihin ajettiin urat, johon alumiiniprofiilit saa kiinnitettyä epäsuoraa led-nauhavalaistusta varten.

Paneeleihin ajettuihin uriin kiinnitettiin alumiiniprofiilien kiinnityskannakkeet valmiiksi.

Seuraavassa vaiheessa led-nauhat tuotiin oikeille paikoilleen katon välitilaa hyödyntäen. Led-nauhat yhdistettiin valmiiksi kiinnitettyihin alumiiniprofiileihin. Seinän ja katon väliin jäi vain 4 cm rako, joten nauhat saatiin kiinnitettyä profiileihin nauhassa valmiina olevan liimapinnan ansiosta.

Paneelin ja led-nauhan asennusta sekä valmis valaistus katossa led-nauhat kiinnitettynä mustaan alumiiniprofiiliin.

Tasovalaistusta varten 40 mm liimapuulevyt sahattiin oikeisiin mittoihin ja niihin tehtiin sopivat läpivientireiät viemäröintiä varten. Alatason led-kisko asennettiin ja testattiin ennen kuin taso kiinnitettiin paikoilleen. Tason alle AP10-asennusrasiaan piilotettiin sekä kiskon muuntaja että liiketunnistin.

Tason alle asennettiin Helmeile 7,2 W/m 24V led-nauhaa 3000K lämpimän sävyisenä. Muuntajaan liitettiin myös liike- ja hämärätunnistin, jotta tämä tasovalo syttyy aina kun wc:ssä käydään.

7,2 W/m 24V Tunnelma led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa tuo tasaisen ja kauniin valon lattian kautta.

 

Lopputuloksesta tuli oikein onnistunut

Remontin jälkeen tilaa ei meinaa tunnistaa enää samaksi. Seinä ja katto ovat saaneet uuden paneelipinnan ja epäsuora led-nauhavalaistus kiertää seinäpaneelin molemmilla reunoilla ja katossa kolmella reunalla. Seinäpaneeli jatkuu katossa yhtenäisenä jiiriin sahattuna, mikä tuo hienoa katosmaista tunnelmaa. WC:n kolme seinää on jätetty valkoiseksi, jotta led-nauhojen antama valo pääsee heijastelemaan niistä. Suuri led-valopeili MOON800 CCT sopii pieneen tilaan todella hyvin. Kapeat tasot ja pieni käsienpesuallas ovat omiaan kapeaan tilaan, ja säilytystilaksi riittävät tason kanssa samalla mustalla puuvahalla käsitelty Ikean vanerilokerikko sekä avokori, jotka istuvat sisustukseen.

Valmis pikkuwc:n remontti. Tunnelmaa voidaan vaihtaa värilämpötilasäätimellä, jolla led-nauhat säätyvät lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen. Myös valopeilissä on kolme värilämpötilaa, lämmin, neutraali ja kylmä. Kuvassa valopeilissä on lämmin värilämpötila.

Led-nauhat kiertävät seinällä sekä katossa. Paneeli jätettiin reunoilta 4 cm seinän leveyttä kapeammaksi, jotta epäsuora valo pääsee avautumaan tilaan.

Lattiatason katseenvangitsijana ovat sileät rantakivet, jotka valaistaan tason alle asennetulla led-kiskovalolla-

Tila ennen ja jälkeen remonttia.

Remontin hinta

Kaikki valaistukseen käytetyt tarvikkeet ilman työn hintaa summautuvat lukuun 930 euroa (sis. alv.). Muut kalusteet ja tarvikkeet veivät 1400 euroa (sis. alv.). Työtunteja kului ja timpurin sekä sähköasentajan kuten myös LVI asentajan taitoja tarvittiin, sekä hieman valaistus- ja sisustussuunnittelijan silmää tuli olla, jotta lopputulokseen päästiin. Tälle ei ole laskettu nyt tässä hintaa. Tarvikkeet kustansivat yhteensä siis 2326 euroa.

 

Wc-tila remontoitiin Lamppukauppa Led Storen myymälään. Jos kiinnostuit tästä remontista, annamme mielellämme lisätietoja, ja olet tervetullut myös käymään tiloissamme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Palvelemme saman katon alla kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista urakoitsijoihin.

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved