Tuoteturvallisuus on tärkeää

Tuoteturvallisuus on sitä että tuotteet ja palvelut eivät saa vaarantaa kuluttajan terveyttä eivätkä omaisuutta. Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Toiminnan tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukesin slogan onkin ”Suojan tuoja” (tukes.fi/tietoa-tukesista).

LedStoren näkökulmasta on niin ikään tärkeää, että Suomessa myytävien led-valaisimien laatu on korkea, ja asiakkaat voivat luottaa niihin. Tuotteen tulee olla myös sähköturvallinen. Tukesin aktiivinen toiminta tuoteturvallisuuden eteen sisältää muun muassa pistokokeiden tekemisen, mikä on tärkeää, sillä led-valaistuksen tarjoajia ja valaisinvaihtoehtoja on tullut muutamien viime vuosien aikana markkinoille suuri määrä. Energiatehokkaat ledit korvaavat nopeasti muun muassa loisteputki-, halogeeni- ja hehkulamput. Esimerkiksi Tukes suosittaakin led-valaisinlähteiden käyttämistä niiden energiatehokkuuden ja pienemmän paloriskin vuoksi (esim. artikkelissa Valaisinpalot lisääntyivät – kiuspalot vähenivät), mutta toteaa toisaalta, että eniten sähköturvallisuuspuutteiden vuoksi pistokokeissa jää haaviin latureita, muuntajia ja led-valoja (julk. 23.2.2022). Eli liian halvalla tehty tuote ei olekkaan sähköturvallinen.

Lamppukauppa Led Storella on oma tuotekehitys ja tuotevalvonta. Omistus on myös perheyrittäjämäisesti ns. omissa käsissä. Koko tuoteketju on myös omassa hallinnassa ja tuotantoerät ovat kansainvälisiin jätteihin verrattuna sen verran pieniä, että niiden hallinta on mahdollista melko helposti. Suurimenekkisimmissä komponenteissa yrityksellä on omat sopimusvalmistajat ja LedStore.fi -tuotemerkki. Näin voimme varmistaa että myymämme valaisimet ovat tuoteturvallisia.

Led spotin ominaisuuksissa ja yksityiskohdissa on lukuisia laatuun ja sitä kautta hintaan vaikuttavia kohteita

Muuntajien sähköturvallisuus, niissä on eroja

”Varo ostamasta halvinta, koska halpaan hintaan on aina jokin syy”, muistuttaa LedStoren yrittäjä Janne Halttu. Yli 10 vuotta led-valaisimia valmistuttanut, maahantuonut, myynyt ja asentanut Janne on oppinut, että halpa hinta sisältää aina laaturiskin ja sähköturvallisuus riskin: ”komponenteissa oikaistaan helposti, eli vikavirta,- tai oikosulkusuojassa, tai kosteudenkestossa saattaa olla puutteita, jolloin sähköiskun tai tulipalon vaara lisääntyy”.

LedStore pääsi pistokokeeseen vuonna 2018, jossa kävi ilmi, että valikoimassamme olleista ns. no-brand muuntajista kaksi osoittautui vaatimusten vastaisiksi. Nämä tuotteet on poistettu valikoimasta, eikä meitä löydy Tukesin markkinavalvontarekisteristä. On tärkeää olla tuoteturvallinen. Saimme testauksen tuloksena lisää tietoa ja kävimme hyvää keskustelua Tukesin kanssa tuoteturvallisuudesta. Pistokoetulos vahvisti jo mielessä ollutta ajatustamme niin, että päätimme uusia kaikki led-nauhamuuntajat samana vuonna 2018, jotta vahvistimme tuoteturvallisuutta ja tuotteiden laatu kasvoi myös muilta osin.

Liitäntälaitteissamme on muun muassa vikavirta- ja oikosulkusuoja, ja sisäinen maadoitus muuntajaan on sisäänrakennettuna. Kirjoitimme uusista muuntajista vuonna 2018 artikkelissa Led-nauhojen muuntajien hyötysuhteet ovat parantuneet, mikä pienentää sähkölaskua. Nämä muuntajat ovat osoittautuneet hyväksi valinnaksi ja läpeensä testattuja, sähköturvallisia valintoja.

Pistokokeessa saimme vihreää valoa Tukesilta kaikista testatuista valmistuttamistamme ns. vakiomuuntajista, joita käytämme alasvaloissa, eli spoteissa ja led-paneelivalaisimissa. Lisäksi langattoman ohjauksen VaLO-sarjan muuntajamme ovat erittäin laadukkaita ja monilla sertifikaateilla varustettuja.

Hyvät muuntajien hyötysuhteet ovat laadun tae. Laajat testit läpikäyneet, sähköturvalliset muuntajat
LedStoren Mean Well 24VDC sarjan muuntajat 40W 600W

Takuu, tuotevaihdot, tuotetuntemus

Kaikki saapuvat ja lähtevät tuotteet kulkevat oman tiimimme kautta, ja meillä on suora yhteys valmistaviin tehtaisiin. Tämän vuoksi pystymme reagoimaan heti ja tekemään tuotemuutoksia, jos tilanteet niin vaativat. Otamme vastaan ja hoidamme kaikki tuotereklamaatioihin ja palautuksiin sekä vaihtoihin liittyvät asiat, joten meillä on ajantasainen tieto tuotteidemme laadusta ja mahdollisista asiakkailla eteen tulleista ongelmista. Toistaiseksi olemme pystyneet palvelemaan henkilökohtaisesti pienimmissäkin kysymyksissä ja ledien laatuun ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Pitkät takuuajat ovat osoituksena korkeasta laadusta ja tuoteturvallisuudesta.

Valikoimamme olemme pitäneet tarkoituksella melko suppeana, jotta voimme tarjota laadukasta jatkumoa tuotteissa. Kaikki tuotteemme otetaan valikoimaan harkiten, ja pidämme huolta siitä, että takuu- ja varaosia löytyy vuosienkin päästä.

Tutkitusti tuoteturvallinen valaisin
LedStoren alasvaloissa eli spoteissa on vaihdettava ketjutettava virtalähde ja useimmissa malleissa kierteellä oleva moduuli jonka voi vaihtaa tarvittaessa Tuotteella on 5 7 vuoden takuu

Tuoteturvallisuus toteutuu vain oikeanlaisessa asennuksessa

Vaikka LedStoren tuotteiden asentaminen on helppoa, niin käänny verkkovirta-asennuksissa sähköalan ammattilaisten puoleen. Esim. kytkentärimaan eli ns. sokeripalaan liittämisen, sekä pistotulppa-asennuksen muuntajan verkkovirtapäähän voi tehdä kuluttajakin, kunhan tietää, mitä tekee. Pidetään aina mielessä tuoteturvallisuus ja vain oikein asennettu tuote on myös sähköturvallinen. Heikkovirtatuotteiden eli LedStoren valikoiman 12V, 24V ja 36V tuotteiden heikkovirtapään asennus/liitostyöt ovat vapaampia, sillä jännite on pieni. Tyypillisiä heikkovirtatuotteita ovat led-nauhat ja tyypillinen heikkovirtatyö on led-nauha liitosjohdon liittäminen muuntajan heikkovirtapuolelle. Tämän kuluttaja itsekin saa tehdä, kunhan perehtyy aiheeseen.  Lisää tietoa sähkötöistä löytyy Tukesin sähköasennukset sivulta ladattavasta Kodin sähköturvallisuusoppaasta.

sähköturvallinen ja tuoteturvallinen tuote
Nelikulmaisten 24VDC led paneelien ja pyöreiden led plafondien muuntajat valitaan käyttötarpeen mukaan Vasemmalla langattoman ohjauksen ryhmämuuntaja jolloin esim neljän led paneelin värilämpötilaa ja kirkkautta säädetään yhdestä ohjaimesta joka pariliitetään langattoman ohjauksen muuntajaan Keskellä plafondi jossa vakiona värilämpötilansäätökytkin Kytkimestä valitaan asennettaessa valkoisen valon värilämpötila Kelvin lämmin neutraali tai kylmä Plafondissa myös himmennettävä virtalähde ja musta ketjutettava asennusrasia

Ulkomainen verkkokauppa vai kotimainen kivijalkamyyjä?

Olennainen seikka verkkokaupan myyjän vastuussa verrattuna kotimaisen ja ulkomaisen myyjän välillä on se, kuka on vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Myös Tukes muistuttaa artikkelissaan siitä, että Suomen tai EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden maahantuoja on vastuussa tuotteiden turvallisuudesta. Kuluttaja maahantuojana on siis oman osaamisensa varassa tuotteiden laatuun ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ostaessaan ne EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta = Kuluttaja on itse vastuussa tuoteturvallisuudesta

Tuotetuntemuksessa kannattaa siis luottaa kotimaiseen toimijaan, ja olla tarkkana verkkokauppaostoksilla. Verkkokaupat voivat nykyään myös näyttää kotimaisilta, vaikka todellisuudessa myyjä on jossain ihan muualla. Lamppukauppa Led Store Oy myy tuotteitaan ainoastaan omilla sivuillaan ledstore.fi sekä yhdellä ulkopuolisella sivustolla Schibsted Suomi konsernin Rakentaja.fi verkkokaupassa.

Osa LedStorenkin asiakkaista on pohtinut myös ostamista suoraan esim. Kiinasta, mutta muun muassa Heikki Kotiranta oli hyvillään palvelun ja tuotetuntemuksen tasosta, joka LedStorella oli ja suosittelee muitakin jättämään kaukomaiden verkkokaupat väliin sähkölaitehankinnoissa. Lue lisää hänen valaistusprojektistaan blogissamme: Uuteen omakotitaloon saatiin haluttu valaistus LedStoren tuotteiden ja suunnittelun avulla.

Tuoteturvallinen asennus, huomioon otettavia asioita

Muutamia asioita on hyvä pitää mielessä erityisesti kattoon upotettavien valaisimien kohdalla, jotta tuote pysyy pitkäikäisenä. Vaikka esimerkiksi alasvalomme ovat melko matalia, niin joskus koolauksen taakse asennettu höyrysulkumuovi tai -paperi saattaa tulla vastaan, joissain välikatoissa jopa villat. Mennään tuoteturvallisuus edellä.

Led-spottia tai paneelia ei tule asentaa suoraan kiinni muoviin tai villaan, vaan jäähdytystilaa kannattaa jättää noin 1-2 cm.  Yleisin keino on työntää kipsilevyn pala tai lauta valaisimen ja muovin/paperin väliin, ja tehdä tällä tavoin tilaa spotille, koska 9W led-piiri tuottaa lämpöä, vaikka muuntaja on sijoitettu valonlähteestä erilleen. Tulipalon riskiä ei ole, ja mahdollisessa vikaantumistilanteessakin tuote on turvallinen.  Vakiovirtalähteemme eli muuntajamme ovat itsesammuvia. Jos muuntaja menee oikosulkuun, niin palosuojauksen ansiosta muuntaja rikkoo itsensä, tummuu ja turpoaa, mutta ei syty liekkeihin. Jos puolestaan led-piiri ylikuumentuu, niin se yksinkertaisesti sammuu, eli menee rikki. Tälläinen on tuoteturvallinen tuote.

Muuntajan kuormitus led-nauhoille ja led-spotti- tai led-paneeliryhmille kannattaa puolestaan valita niin, että kuormitusvaraa on 15-20 %. Näin muuntaja ei ylirasitu eikä vikaantuu ennenaikaisesti ja omalta osaltaan myös huolehtidaan että tuoteturvallisuus on kunnossa. Myöskään led-nauhamuuntajaa emme suosittele asentamaan tiiviisti mitään materiaalia vasten, vaikka ne ovatkin hyvin suojattuja. Muuntajan pintalämpötila saattaa nimittäin nousta 70-80 asteeseen, joka käpristää osan höyrysulkumuoveista ja tekee ilmavuodon. Asenna muuntajat mielellään huoltoluukkujen taakse, ja hajasijoittele muuntajat kunkin led-nauhan yhteyteen. Tiiviissä tilassa oleva monen ison muuntajan ”farmi” nimittäin lämmittää tilaa. Muuntajien käyttölämpötila on -20 – noin +40 astetta, joten tilan olisi hyvä pysyä alle 40 asteen lämpöisenä, jotta muuntaja toimii hyvin ja pysyy pitkäikäisenä. Nykyaikaisissa älykkäissä ratkaisuissa muuntaja sijoitetaan usein kaappien päälle tai sisään, tai tarpeeksi väljästi teknisiin tiloihin, jolloin ne pääsevät hyvin tuulettumaan. Näkyville asennetuissa muuntajissa tulee erityisesti korostaa, että asennus on sähköturvallinen.

Olemme koonneet asennustietoja verkkosivuillemme kohtaan tietoa/asennus.

Tai tässä on tietoa muuntajan valinnasta

sähköturvallinen ja tuoteturvallinen asennus välikatossa saadaan myös siististi
Muuntajan huoltoluukku on tehty näkymättömäksi katon omasta paneelimateriaalista Kylpyhuoneessa epäsuora led nauhavalaistus on tunnelmallinen ja tehokas valaisija

 

Tervetuloa tutustumaan tuotteisiin joko paikan päälle LedStoren All in One-myymälään Vantaan Koivuhakaan tai soita, meilaa tai chattaa! Palvelemme kaikissa kanavissa kaikkia asiakkaita kuluttajista rakennusliikkeisiin. Ajantasaiset yhteystietomme ja esittelyvideomme ovat myymälän sivustolla.

One thought on “LedStoren tuoteturvallisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *