Akustiikkaruiskutus ja upotettavat led-valaisimet muuttivat tilan edukseen - remonttiesittely

Akustiikkaruiskutus ja upotettavat led-valaisimet muuttivat tilan edukseen – remonttiesittely

Lähtökohtana työhuoneremontille oli tarve saada tilan kovat, kaikuisat pinnat uudistettua sekä yksitoikkoinen, ei-himmennettävä, keskinkertaisen värintoistoindeksin valaistus monimuotoisemmaksi ja aistiystävällisemmäksi. Hyväksi ratkaisuksi löytyi Lumir-akustiikkaratkaisu, ja valaistusta parannettiin värilämpötilasäädettävillä CCT-led-valonauhoilla sekä upotettavilla CCT-led-spoteilla. Tässä artikkelissa esittelemme seiniin ja kattoon ruiskutetun akustiikkapinnoitteen, sekä valaistusremontin työvaiheet ja remontin hinnan.

Ennen remonttia valaistus oli kolkko ja ei kovin toiminnallinen. Valaistusta vaihdettiin epäsuoraksi led-nauhalla ja kohdevalot tuotiin huoneen reunoilta led-spoteilla.

Ruiskutettavan akustiikkapinnoitteen ja upotettavan led-valaistuksen hyödyt

Kun seinä ja katto päätettiin ruiskupinnoittaa akustoivalla Lumirin biopohjaisella saumattomalla Comfort-pinnoitteella, tuli samalla mahdolliseksi laittaa upotettava led-kisko valaisemaan pitkän seinän viertä. Pinnoitteen paksuus kattoon saatiin samalle tasolle kuin led-nauhan alumiiniprofiili, eli 7mm, joten led-nauha-asennus jäi tyylikkäästi samalle tasolle akustiikkapinnan kanssa. Pinnoite ruiskutettiin maalattuun kipsilevypintaan. Pinnoite sopii ruiskutettavaksi myös monille muillekin pinnoille, kuten pelti, betoni, tiili, lastulevy ja tapetti.

Remontin yhteydessä tehtiin valolippa, joka myös pinnoitettiin pohjasta ja reunoista. Kehyksettömät, kattoon perusasennuksessa kipsattavat Piilo-spotit, soveltuvat akustiikkaruiskutuskattoon hienosti, sillä ruiskutettava pinnoite on helppo keino saada kipsattavat kehykset näkymättömiin. Moneen kertaan tehtävä tasoitus ja hionta jäävät tässä pois. Piilo-spotteja on valikoimassamme kahta mallia Piilo Pyöreä ja neliön mallisia Piilo Kantti. Näillä toteutetusta valaistusremontista voit lukea tästä artikkelista. Tähän kyseiseen työhuoneremonttiin valikoituivat upotettavat Led Kantti 023 harjattu alumiini 9W spotit, joiden valokeilat aukeavat myös hieman katon tasoa sisempää, ei kuitenkaan niin paljoa kuin Piilo-spoteissa, ja Led Kantti spoteissa avautumiskulma on suurempi, 45 astetta, kun se on Piilo-spoteissa noin 30. Spotin sisus on myös eri värinen näissä spoteissa, ja valoteho on suurempi Piilo-spoteissa, 12W. Molemmissa valon värilämpötilaa voidaan säätää liukuvasti lämpimän ja kylmän valkoisen välillä kun valitaan tämän mahdollistava ohjaus, eli ryhmämuuntaja ja värilämpötilasäädin / himmennin.

Vasemmalla Kantti 023 harjattu alumiini 9W ja oikealla Piilo Kantti kipsattavalla kehyksellä 12W.

Led-nauhaksi valittiin 7,2 W/m CCT Solo erittäin tasaista led-nauhaa matalassa alumiiniprofiilissa ja sitä laitettiin 1. akustiikkaruiskutetun seinän katon rajaan, 2. valolippaan valaisemaan katon kautta, sekä 3. ikkunan eteen. Neljäs valoryhmä muodostui led-spoteista. Ohjaus toteutettiin Zigbee-värilämpötilaohjaimella, johon saadaan kaikki neljä valoryhmää itsenäisesti. Virtalähteinä käytettiin Zigbee-ohjauksen virtalähteitä 24V 30W ja 24V 75W virtalähteitä riippuen aina valaisimien kokonaistehokuormasta. Huoneessa oli valaisinrasiaa ohjaava katkaisin, joka jätettiin paikoilleen. Valot toimivat kaukosäätimellä, kun valokatkaisin on päällä-asennossa. Jos valot halutaan sammuttaa, niin se onnistuu edelleen helposti seinäkatkaisimesta, näin myös virtalähteiden stand by -kulutus lakkaa. Virtalähteiden sisäisen muistin ansiosta valot palaavat sytyttäessä siihen kirkkauteen ja värilämpötilaan kuin ne olivat silloin, kun valot sammutettiin.

 

Zigbee-ohjausta varten valittiin ohjaustapaan sopiva muuntaja ja kaukosäädin. Led-nauhana erittäin tasainen Solo-led-nauha ja alumiiniprofiilina matala pintaprofiili kaikissa kolmessa led-nauhassa.

Remontin vaiheet pähkinänkuoressa

Kaiken kaikkiaan valaistus- ja akustointiremonttiin kului aikaa noin kahdeksan työpäivää pinnoituksen kuivatusajat mukaan lukien. L2-Rakennus toteutti akustointityön erinomaisesti. Alaslaskulippa valoille tehtiin kahdelle seinälle ennen akustiikkaruiskutusta. Tilat suojattiin ja ruiskutettavalle seinälle ja kattoon levitettiin primer. Pintaan ruiskutettiin akustiikkapinnoite, kuivattiin ja viimeisteltiin. Tämän jälkeen päästiin asentamaan valaistus.

Remontin vaiheet tiivistetysti olivat seuraavat: tilan suojaus, primerin levitys, pinnoitteen ruiskutus, kuivatus ja viimeistely, led-nauhojen asentaminen, led-spottien asentaminen.

Remontti aloitettiin tekemällä valoja varten alaslaskulippa

Alaslaskun ansiosta tilaan saatiin tuotua runsaasti epäsuoraa valaistusta led-nauhoilla ja kohdevalot saatiin valaisemaan osittain seinien kautta, sekä kohdistettua myös työpisteiden päälle. Alaslaskulippaan tarvittiin 2x2" rimaa ja kipsilevyä. Huoneen ovesta katsottuna oikeanpuoleiselle seinälle, johon myös työpisteet sijoittuvat, tehtiin 3,6 metrin mittainen lippa, ja ikkunaseinälle 2,6 metrinen. Lipan leveys alhaalta päin on 50 cm, ja ylhäällä led-nauhavaloille jäi 15 cm hylly.     Lipan reunat viimeisteltiin metallisella rajauslistalla, jotta akustiikkapinnoite rajautui lipan alareunoista tasaisesti.

Ikkunoiden eteen voitiin tehdä lippa, koska ikkunat ovat kiinteät. Verhot voidaan myös valaista lipan taakse kattoon asennettavalla led-nauhalla.

Alaslaskulipan kehikon kiinnitystä. Alhaalla vasemmalla ikkunan eteen tuleva kehikko puolivalmiina. Oikealla alhaalla spottien asennusaukot ja johdotukset on viety valmiiksi odottamaan asennusta. Kehikot ovat sen verran kevyitä, että ne on hyvä koota lattialla, ja sen jälkeen kiinnittää kattoon.

Ennen ruiskutuksen aloittamista myös vasemman puoleiselle seinälle tulevan led-nauhan alumiiniprofiili kiinnitettiin paikalleen rajaamaan pinnoitetta. Alla olevassa kuvassa primer on levitetty seinään ja kattoon sekä alaslaskulipan alapintaan, ja rajauslistat on kiinnitetty lipan reunaan.

 

Vasemmalla seinän rajaan kiinnitetty alumiiniprofiili ennen ruiskutusta. Oikealla ylhäällä led-nauhan alumiiniprofiilit ja alhaalla rajauslistat alaslaskulipan ruiskutuksen rajaukseen. Akustoivan pinnoitteen paksuus 7 mm.

Ruiskutusta varten suojattiin ensin muut pinnat paitsi vasemmanpuoleinen seinä. Ruiskutuksen ja parin päivän kuivatuksen jälkeen suojattiin seinät, jotta katto ja alaslaskukehikko saatiin käsiteltyä. Itse akustiikkamassa on biopohjaista ja myrkytöntä. Lisäksi se on elinkaaripäästöiltään hiilinegatiivista, mikä sopii erittäin hyvin myös LedStoren ajatusmaailmaan energiatehokkuudesta. Väriksi seinään valittiin vaalean ruskea, joka tuo huoneeseen kodikkuutta, mutta ei isona pintana pienennä huoneen tilavaikutelmaa. Kattoon valittiin valkoinen.

Työvaiheita: suojaus, primerin levitys, akustiikkaruiskutus, liippaus

Liipattu seinä kuivatetaan. Kuivatuksen jälkeen vuorossa katon ruiskutus valkoiseksi.

Valaisimien asennus valmiiksi akustoituihin pintoihin

Valmistelutyöt valaisinasennuksia varten tehtiin ennen akustiikkaruiskutusta, eli alumiiniprofiili asennettiin katon rajaan, ja spottivalojen reiät ja johdotukset tehtiin alaslaskukotelon sisään. Ruiskutuksen ja kuivatuksen jälkeen huomattiin vielä, että huoltoluukkua varten tarvitaan aukko. Akustiikkamassa ja kipsilevy ovat sen verran huokoisia materiaaleja, että aukon tekeminen onnistui hyvin myös jälkikäteen.

  1. ryhmä: Led-nauha, joka oli tehty oikeaan mittaan asennettiin seinälle, ja diffusoiva ja häikäisyä poistava akryylikansi kiinnitettiin paikoilleen.
  2. ryhmä: Valonauha kattoa kohti asennettiin hyllyn etureunaan ja virtalähteet sijoitettiin sen taakse.
  3. ryhmä: Ikkunan edessä verhovalaisimeksi suunniteltu led-nauha kiskoineen asennettiin kiinnikkeillä kohteeseen, ja johdotus vietiin huoltoluukun taakse sijoitetulle virtalähteelle.
  4. ryhmä: Spottien johdon päät odottivat pikaliittimineen, joten niiden asennus valmiiksi tehtyyn aukkoon oli yksinkertaista.

Ylhäältä vasemmalta: katon rajassa oleva katon tasalle jäävä led-nauha on huomaamaton, kun valot ovat poissa päältä. Oik. ylh. hyllyllä led-nauha ja virtalähde. Vas. alh. ikkunan edessä verhovalona toimiva led-nauha lämpimimmällä sävyllä. Vas. alh. led-spottien ja led-nauhojen virtalähde on pienessä 20x20 huoltoluukussa.

 

Hyllyn päällä valmis led-nauha lämpimässä valon värisävyssä. Katon ja alaslaskun akustiikkapinta jätettiin viimeistelyltään karkeammaksi, mikä tuo rakenteeseen sopivaa ilmettä.

Värilämpötilasäädettävät led-spotit ja led-valonauha voidaan säätää yhdessä tai erikseen, koska ne ovat omia ryhmiään. Esimerkkinä lämmin, neutraali ja kylmä sävy. Liukuvasti sekä värilämpötilaa että kirkkautta säätämällä saadaan juuri haluttu tunnelma ja kirkkaustaso.

Remontin hinta

L2-Rakennuksen tekemän Lumir Comfort akustiikkapinnoituksen tällaisen kohteen neliöhinta on noin 160€ / m² (sis. alv.) Hinta sisältää suojien toimitukset (asiakas suojaa itse), materiaalihinnat, esikäsittelyn, ruiskutuksen, kuivauksen, viimeistelyn. Katon pinta-ala oli 16 m² ja se pinnoitettiin valkoiseksi. Seinän pinta-ala oli 10 m² ja se pinnoitettiin vaalean ruskeaksi. Hintaan vaikuttaa myös pinnoitettavan tilan muoto; kulmat ja ulokkeet, sekä valittu pinnoitteen värisävy ja väripigmentin määrä: valkoinen väri on halvin, musta väri on kallein. 26m² akustiikkaruiskutukselle tulee siis hintaa karkeasti ottaen 4 160 euroa (sis. alv.).

Valaisinasennukset toteutettiin 7,2 W/m CCT Solo led-nauhalla ja matalalla pintaprofiililla, joita kului 12,4 metriä. Zigbee-virtalähteet olivat 2x30W ja 2x75W neljään eri ryhmään. Viisi kpl Kantti 023 CCT spotteja johtosarjalla muuntajaan, sekä valaisinkaukosäädin ja LedStoren LedPajatyö asennusvalmiiksi led-nauhoille, ei laskettu hintaa valaisinten asennukselle kohteeseen, yhteensä 1 647 euroa (sis. alv.).

 

Remontoitu tila on tutustuttavissa Lamppukauppa Led Storen All in One myymälässä, Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Aukiolot ja tilojen esittelyvideo myymälän sivuilla: https://ledstore.fi/ledstore-myymala

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved