Onnistunut alaslasketun kipsikaton valaistusremontti led-valonauhalla ja Piilo-spoteilla

Onnistunut alaslasketun kipsikaton valaistusremontti led-valonauhalla ja Piilo-spoteilla

Valaistusremontti päätettiin toteuttaa LedStoren tiloihin käyttämällä uusia, korkean värintoistoindeksin, värilämpötilasäädettäviä 22 W/m led-nauhoja ja kehyksettömiä 12W Piilo led-spotteja, sekä Zigbee älyohjausta. Tässä esitellään valaistusremontin toteutus vaihe vaiheelta sekä valaistuksen ja ohjauksen hinta. Huoneessa yhdistyvät epäsuora valaistus ja kohdevalaistus, joita voidaan säätää erikseen langattomalla ohjaimella. Säätömahdollisuuksina valaistuksessa on sekä portaaton valkoisen valon värilämpötilan vaihtaminen että himmennys. Monipuolisen ja säädettävän valaistuksen ansiosta huoneen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Tila sopii yhtälailla lastenhuoneeksi, makuuhuoneeksi, kuin työhuoneeksikin.

Liikkeelle suunnittelusta

Huoneeseen haluttiin modernimpaa ilmettä ja muuttuvaa valaistusta. Huoneessa oli yksi valaisinpaikka keskellä kattoa ja yksi valokatkaisin, eikä näihin haluttu tehdä muutoksia. Remontti saatiin toteutettua ilman katon muutoksia, sillä kattoon kiinnitettiin alaslasku. Alaslaskun hyllylle suunniteltiin kiertämään epäsuora led-nauhavalaistus. Kohdevalaistukseen haluttiin huomaamattomia spottivalaisimia.

Huoneeseen suunniteltiin langaton himmennys ja värilämpötilansäätö olemassa olevan kytkimen lisäksi. Värilämpötilan säätö tarkoittaa sitä, että huoneessa voidaan säätää valkoisen valon Kelvineitä portaattomasti noin 2700-5500 K, joten saadaan juuri tarpeeseen ja tunnelmaan sopiva valaistus.

Vaikka huoneen korkeutta jouduttiin laskemaan keskeltä, niin 10 cm madallus ei vaikuta huoneessa. Lisätty valaistuksen määrä nimittäin kompensoi mukavasti ja lisää mielenkiintoa ja elävyyttä huoneeseen. Alaslaskukehikko toimii loistavasti sellaisissa kohteissa, joissa sisäkattoon tai seiniin ei haluta tai voida tehdä muutoksia, mutta silti toivotaan upotettavaa valaistusta ja epäsuoraa valaistusta.

Kehikon keskellä oleva sähköpiste toimi kaikkien valojen sähkönsyöttöön, ja ero yhteen keskellä kattoa olevaan valaisimeen verrattuna on huikea. Kun valaisimet asennetaan omilla ryhmämuuntajilla, saadaan valaistuksesta kaksiosaisesti toimiva, eli led-nauhavalaistusta voidaan ohjata omana ryhmänään ja spottivalaisimia omanaan.

Keskeltä alaslasketun katon rakenne

Alla olevassa kuvassa on luonnosteltu alaslaskukehikko mittoineen. Lautakehikon koko on 1550mm x 2250mm. Pituuskoolinki asettuu kipsilevyn liitoskohtaan. Vaakakoolaukset asettuvat 390mm välein, kuten katon kipsilevyasennuksissa on suositeltavaa. Alaslaskuun käytettiin 1,5 kipsilevyä, eli saatiin 1800mm x 2500mm kokoinen pinta. Tällä suunnitelmalla saatiin tarpeeksi reilut, 125mm ylitykset kaikkiin suuntiin, joita hyödynnettiin led-nauhan asennushyllyinä. Tarpeeksi leveät hyllyt jättävät led-nauhat piiloon ja epäsuora valaistus toteutuu hienosti.

Katon alaslasku tehtiin huoneeseen lautakehikosta ja kipsilevystä. Mitoituksessa hyödynnettiin kipsilevyn mittoja, niin että kehikkoon kiinnitettiin 1,5 kipsilevyä ja kipsilevy muodosti 125 mm leveän hyllyn, johon led-valonauha asennettiin.

Alaslaskuun sopivat led-valaisimet

Huoneen epäsuoraksi valaistukseksi valittiin värilämpötilasäädettäviä 22 W/m led-nauhoja ja kohdevalaistukseen sivulta päin täysin häikäisemättömiä, kehyksettömiä 12W Piilo led-spotteja, valaistuksen ohjaukseen käytettiin Zigbee älyohjausta. Käytännössä siis Zigbee-ohjaukseen soveltuva 200W RF-muuntaja led-nauhoille ja vastaanotin Piilo-spoteille. Huoneessa jäi paikoilleen jo asennettu käyttökytkin, josta saadaan haluttaessa koko huoneen valot pois ja päälle. Langattoman ohjauksen vastaanottimien avulla huoneen valoja voidaan lisäksi säätää langattomalla ohjaimella. Valaisimet on myös liitetty Philips Hue mobiiliohjaukseen, jonka avulla tulevat mahdolliseksi myös ohjelmointi ja ajastus.

Valaisimiksi valittiin reilusti valoa antavat 22 W/m ottotehoinen led-nauha, jossa on värilämpötilansäätömahdollisuus. Värilämpötilasäädettävässä led-nauhassa on yhdessä led-pisteessä sekä lämmin että kylmä piiri, joiden suhdetta säätämällä värilämpötila vaihtuu. Spoteiksi valittiin kehyksettömät 12W Piilo Kantti spotit, jotka kipsataan kattoon. Myös spoteissa on värilämpötilan säätö.

Työvaiheet keskeltä alaslasketun valaisinkaton tekemiseen

Huoneen koko, johon alaslasku tehtiin, on 12 m2. Alaslaskun pinta-ala on puolestaan 4,5 neliötä, eli kolmannes katon pinta-alasta. Tiivistetysti remontin vaiheet olivat seuraavat:

  1. Lautakehikon kokoaminen ja kiinnittäminen kattoon.
  2. Johdotusten tuominen spoteille ja led-nauhoille.
  3. Kipsilevyn kiinnittäminen kehikkoon ja Piilo-spottien kipsattavien kehysten kiinnittäminen levyyn.
  4. Pinnan hionta ja maalaus.
  5. Led-kiskojen tekeminen asennusvalmiiksi.
  6. Valaisimien asennus ja liittäminen langattomiin ohjaimiin.

Lautakehikon kiinnittäminen ja johdotukset

Alaslaskun kehikko koottiin suunnitelman mukaisiin mittoihin ja kiinnitettiin kattoon 120 mm ruuveilla. Kiinnityskohtiin esiporattiin reiät noin puoliväliin saakka. Johdotukset tehtiin valmiiksi niihin kohtiin joihin spotit ja led-nauhojen muuntajat suunniteltiin sijoitettaviksi. Piilo-spottien johdotukset tehtiin värilämpötilasäädettäville heikkovirtavalaisimille suunnitellulla johtosarjalla, joissa on pikaliittimet spoteille valmiina.

Kehikon kiinnitystä ja johdotusten läpivientivientiä.

Kipsilevyn työstäminen asennusvalmiiksi Piilo-spotteja varten

Kipsilevyt kiinnitettiin kattoon ja tasoitettiin, hiottiin ja maalattiin. Piilo-spottien muovikehykset kiinnitettiin tasoitteen avulla ja paklattiin päälle ja hiottiin yhteensä kolmeen kertaan. Katosta saatiin suora, kun tasoite levitettiin noin 50 cm etäisyydelle saakka aukoista pitkällä laipalla. Maalauksen jälkeen aukot viimeisteltiin ja spotit istahtivat kehyksiin nätisti.

Kipsilevyn käsittelyä Piilo-spotteja varten.

 

Piilo Kantti spotit odottamassa asennusvuoroa ja valmiiksi asennettu spotti piilossaan. Valo asentuu noin 35 mm katon tasoa sisemmäs.

 

Led-nauhakiskojen valmistaminen asennusvalmiiksi

Valittu värilämpötilasäädettävä 22 W/m Tunnelma led-nauha asennettiin matalaan pintaprofiiliin, jotka tehtiin kahdeksi L-muotoiseksi kiskoksi. Kulmiin kolvattiin noin 10 cm välijohdot. Kiskot siis mitoitettiin niin, että ne ovat molemmista päistään 5 cm kehikon mittaa lyhyempiä. Valo avautuu nauhasta niin laajasti, että kiskot on hyvä jättää tällaisessa muodossa kulmista lyhyemmiksi, jotta valot eivät valaise ns. päällekkäin, jolloin kulmista tulisi nopeasti kirkkaammat kuin suorilla osuuksilla. Kahden L-muotoisen kiskon nostaminen paikoilleen on helpompaa kuin neljän toisiinsa liitetyn kiskon, ja molemmat nauhaliitokset saadaan silti samaan muuntajaan.

L - muotoon valmistetut led-kiskot asennusta vaille.

Alaslaskun hyllylle mahtuivat sekä led-kiskon 200W muuntaja, jossa on sisäänrakennettu langaton Zigbee vastaanotin, että taaempana näkyvä spottien muuntaja, jonka parina langattoman ohjauksen Zigbee-vastaanotin.

Valojen käyttöönotto liittämällä ne kauko-ohjaimeen sekä Hue-siltaan

Suuri osa valojen käyttömukavuutta on haluttujen ominaisuuksien vaivaton käyttö. Niinpä valoille valittiin helppo Zigbee värilämpötilakaukosäädin. Säätimellä on seinään kiinnitettävä teline, johon kauko-ohjain kiinnittyy magneetilla. Lisäksi valot lisättiin Philips Hue hubiin. Voit lukea lisää Hue-linkityksistä blogissamme: Zigbee-laitteet haltuun osa 2 .

Hue-siltaan liitettyjen valojen mobiililiittymässä voidaan ajastaa ja ohjelmoida halutunlaisia skenaarioita valoryhmille.

Kaukosäätimellä sekä mobiililla saadaan säädettyä valaistuksen valkoisen valon värilämpötilaa ja himmennystä.

Kokonaisuuden hinta ja kuvat valmiista valaistusremontista

Alaslaskun materiaalit itsessään ovat hyvin edulliset. Lautaa, kipsilevyä, tasoitetta, maalia sekä muutama ruuvi maksavat alle 100 euroa. Valojen kustannukset olivat spottien osuus 564 euroa, led-kiskon osuus asennusvalmiina LedPajalta 847 euroa, kaukosäädin 79 e, yhteensä 1500 euroa (sis. alv.). Rahalla saa siis 224 wattia leditehoa, josta tulee  5330 luumenia 12 neliön tilaan, josta osa kohdevaloa ja osa epäsuoraa valoa.

Tilan tunnelma muuttuu huikeasti riippuen siitä millä valon värilämpötilalla tai kirkkausasteella valot ovat. Olemme remonttiin erittäin tyytyväisiä, ja voimme suositella keskeltä alaslaskettua kipsikattoa muillekin.

Valmis alaslasku, valot säädettynä päivänvalon värilämpötilaan

Valmis alaslasku, valot säädettynä päivänvalon värilämpötilaan. Tilaan saadaan katon kautta epäsuorasti reilusti valoa. Piilo-spotit jäävät tyylikkäästi katon tasoa sisemmäs, ja valo avautuu suoraa lattiaa kohti. Valojen ominaisuutena on mahdollisimman vähäinen sivuttaishäikäisy.

Ideoita variaatioksi samanhintaisille toteutuksille

Jos alaslaskusta haluaa tehdä sisustuksellisen, niin sen voi maalata sisustukseen sopivan väriseksi, tai vaikka tapetoida tyylikkääksi.

Tätä asennustapaa voidaan käyttää myös muilla valaisinyhdistelmillä. Samanhintaiseksi tulee esimerkiksi vaihtoehto, jossa värilämpötilasäädettävä led-nauha vaihdetaan astetta heikompitehoiseen Tunnelma 14,4 W/m 1000 luumenia metrille, ja lisätään alaslaskuun kaksi Piilo-spottia lisää. Tällöin suoran kohdevalon määrä kasvaa, ja epäsuora valo jää selkeämmin tunnelmavalaistukseksi.

Jos kyseessä on enemmän väriä tarvitseva valojen käyttäjä, niin suosittelemme käyttämään Kameleontti RGB 14,4 W/m led-nauhaa. Tällöin kaukosäätimeksi vaihtuu ohjain, jossa voidaan säätää sekä värilämpötilasäädettäviä spotteja, että aidosti väriä vaihtavaa led-nauhaa.

Valmis keskeltä alaslaskettu katto

Piilo-spotit valmiissa alaslaskussa. Valon sävyt lämmin ylhäällä ja kylmä alhaalla.

Piilo Kantti - spotit valaisevat noin 4 cm katon tasoa sisempää mustasta sisäkehyksestä, mikä rajaa valon avautumista tilaan.

keskeltä alaslaskettu katto valmiina, valon sävyinä kylmä ja lämmin

Led-nauhasta tulee reilusti valoa, kun valitaan 22 W/m tehoinen, 1600 luumenia / m valontuotolla. Piilo Kantti led-spotit 12W antavat 1000 luumenia valoa per spotti kapeahkolla, katon sisältä avautuvalla kiilalla kohdevalona. Valokuviosta tulee noin metrin levyinen 2,4 metrin korkeudesta valaistuna.

 

Tervetuloa tutustumaan remontoituun tilaan LedStoren All in One myymälään Vantaan Koivuhakaan! Käyntiosoitteemme on Mesikukantie 16, ja omalla pihalla on ilmaiset parkkipaikat suoraan oven edessä. Palvelemme kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista rakennusliikkeisiin.

Olemme auki ma ja pe klo 8.20 - 15.30, tiistaista torstaihin klo 8.30 - 17, sekä lauantaisin klo 10 - 14. Ajantasaiset aukiolot löytyvät aina verkkosivuiltamme https://ledstore.fi.

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved