Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2

Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2

Langaton Zigbee-valaistuksenohjaus tekee mahdolliseksi ajastukset ja eri valaistustilanteet lähes kaikkiin kodin valaisimiin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Zigbee-pariliitoksen luominen hubin / sillan välityksellä, ja annetaan kokemuksen tuomat vinkit tyypillisiin ongelmakohtiin. Käyttöliittyminä toistaiseksi eniten hyvää kokemusta olemme saaneet Samsung Smart Thingsistä ja Philips Huesta (syksy 2021). Valaistukseen voidaan käyttää niin mobiiliohjausta kännykästä / kännyköistä ja tablet-laitteesta, kuin langatonta painikeohjaustakin. Osassa yksi annoimme vinkit valaistuksen langattoman ohjauksen luomiselle, silloin kun hubia ei käytetä. Rinnalle voidaan aina myös asentaa perinteiset johdolliset käyttökytkimet, joista valot saadaan päälle ja pois.

Zigbee-älyvalaistuksen osat, kun halutaan ohjelmoida valaistusta

Valaistuksen perustan luovat tietysti itse valaisimet. Koska LedStore on valaistuksen ammattilainen, niin tuotteemme menevät luonnollisesti valon laatu ja valasimen laatu edellä.  Zigbee-protokollan ja IoT-maailman myötä älyvalaistukseen on tullut uusia mahdollisuuksia, joiden kautta myös meidän valaisimemme ovat hypänneet älyaikaan, laadusta tinkimättä. Samat luotettavat mallit voidaan Zigbee-vastaanottimien ja muuntajien, sekä ohjaimien avulla saada älykotien ohjausvaatimuksiin sopiviksi.

Eniten valaistuksen älyohjauksessa käytetään meidän alasvalojamme, eli spotteja, sekä led-nauharatkaisuja. Kolmas suuri tuoteryhmä ovat nelikulmaiset ja pyöreät led-paneelit. Uutena tuoteryhmänä ovat tulleet led-polttimot, joissa on Zigbee-valmius. Ohjaimena suosittelemme käyttämään polttimoille Philips Huen ohjelmistoa.

ZigBee-virtalähteet ja ohjaimet

Näihin kaikkiin valaisimiin meillä on tarjota Zigbee-ohjaukseen sopivat virtalähteet eli muuntajat, jotka sisältävät Zigbee-vastaanottimen. Valaisimeen tai valaisinryhmään voidaan valita myös pelkkä vastaanotin. Zigbee-vastaanottimet (eng. receiver) tuovat valaistukseen älyn, eli käyttöliittymän kautta ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuden. Vastaanotin on se tekijä, joka määrittelee sen, mitkä valot tottelevat missäkin ryhmässä. Kun valaisinryhmään lisätään oikeanlainen vastaanotin, niin se on mahdollista yhdistää haluttuun järjestelmään, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Thingsiin.

Vastaanottimen lisäksi usein on hyvin järkevää asentaa mobiiliohjauksen lisäksi myös seinään kiinnitettävät ohjaimet. LedStoressa on useampia valaistuksenohjaukseen sopivia seinähimmentimiä ja ohjauslaitteita, kuten värilämpötilan ja himmennyksen säätämiseen sopivia kaukosäätimiä. Valaistuksenohjauksessa voidaan myös toimia langallisen ohjauksen, eli verkkovirtaan kytkettävän ohjaimen, ja langattoman ohjauksen yhdistävillä himmentimillä, joita on valikoimissamme yhtä mallia.

Kuvassa vasemmalla vastaanottimia ja vastaanotiimen sisältäviä ZigBee-muuntajia. Oikealla neljän ryhmän himmentämiseen soveltuva ohjain. Kaikki vastaanottimet / muuntajat ja painikkeet liitetään hubin kautta verkkoon, jolloin valaisimia voidaan ohjata sekä käyttöliittymästä mobiilisti sekä langattomilla painikkeilla.

Olennaista on, että ohjaimet ja vastaanottimet ovat yhteensopivia eli langatonta Zigbee-protokollaa hyödyntäviä. Jos halutaan täysi hyöty järjestelmästä, niin tarvitaan silta ja käyttöliittymä, jossa ohjelmoinnit ja halutut valaisinryhmittelyt voidaan tehdä. Silta eli bridge on se osa järjestelmää, joka yhdistetään kodin internet-verkkoon. Sitä voidaan kutsua sillan lisäksi sekä koodinaattoriksi, hubiksi, keskittimeksi tai operaattoriksi riippuen valmistajasta.

Vastaanotin tai vastaanottimen sisältävä muuntaja valitaan sen mukaan, mitkä ominaisuudet valaisimessa on / halutaan valaisimesta käyttöön. Ohjain on yleensä paristokäyttöinen, vapaasti sijoitettava seinäpainikkeen näköinen himmennin/värilämpötilasäädin/värinsäädin. Ne toimivat yhdelle, kahdelle tai neljälle vastaanottimelle. Lisäksi on kaukosäätimiä, mikä helpottaa esimerkiksi RGB led-nauhan värinmäärittelyä, koska säätimessä on visuaalinen väriympyrä.

Ylärivissä ZigBee-kaukosäätimiä, valkoisen valon kylmän valkoisesta lämpimän valkoiseen, ja väriävaihtavalle RGB led-nauhalle. Kaukosäätimissä on magneetti, jolla se kiinnittyy esim. seinään ruuvattavaan telineeseen. Kaukosäätimet ja vastaanottimet, joissa on vastaavat värilämpötilan säätö tai värinvaihtotoiminnot pariliitetään hubiin, jotta niitä voidaan ohjata ja ajastaa monipuolisesti.

Yhteensopivuus mm. Philips Huen ja Samsung Smart Thingsin kanssa

LedStoren Zigbee-laitteet sopivat yhteen monien älyvalaistusjärjestelmien kanssa. Voit lukea lisää Zigbeestä verkkokauppamme Zigbee-tuotekategoriassa. Tässä artikkelissa käsitellään Philips Hueta ja Samsung Smart Thingsiä. LedStoren Zigbee-laitteet ovat muille valmistajille ns. kolmannen osapuolen laitteita. Tämä näkyy siinä, että paristokäyttöiset ohjainpainikkeet eivät välttämättä tule käyttöliittymään näkyviin, mutta pariliitokset ja ohjaintoiminnot toimivat hyvin.

Pidämme itse Philipsin ja Samsungin käyttöliittymistä, sillä ne ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä. Nämä käyttöliittymät mahdollistavat valaistuksen lisäksi myös muiden Zigbee-laitteiden, kuten ilmastointi, AV-laitteet, ilmanpuhdistin, robotti-imuri, kastelujärjestelmä ja kamerajärjestelmä käyttämisen samasta käyttöliittymästä.

Zigbee-muuntajat ja painikkeet voidaan ottaa käyttöön myös muissa Zigbee-yhteensopivissa järjestelmissä. Olemme kirjoittaneet muista järjestelmistä ja tuotteista blogiartikkelissa Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa 3.

Esimerkkki Samsung Smart Things valaistuksen käyttöliittymästä. Vasemmalla keittiön ZigBee-laitteet yhdellä näkymällä ja oikealla keittiötasovalaisimen säätö- ja ajastusliittymät.

Esimerkki Philips Hue mobiilinäkymästä. Vasemmalla kodin eri tilat ja oikealla keittiövalojen säätötila. Väriympyrästä säädetään valkoisen valon värilämpötilaa lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen ja oikeasta reunasta kirkkautta. Automaatiot ovat luonnollisesti myös mahdollisia.

 

LedStoren Paneeli 600 eteisessä sekä värilämpötilasäädettävä CCT led-nauha keittiössä ovat molemmat Zigbee-ohjauksessa mobiilisti sekä seinäpainikkeella ja kaukosäätimellä ohjattavia.

Valaistuksen pariliittäminen siltaa / hubia käyttäen

Jos valoja halutaan ohjata yhdestä tai useammasta painikkeesta ja mobiiliapplikaatiolla, niin
1. painike sekä muuntaja viedään erikseen ensin hubiin / siltaan, minkä jälkeen
2. painike tai painikkeet pariliitetään muuntajaan.

HUOM! On tärkeää, että paritusjärjestys on oikea, kun käytetään painikkeita JA sovellusta! Mikäli painike ja muuntaja on jo paritettu keskenään tulee tämä yhteys ensin resetoida!

Näin liität CCT eli värilämpötilaohjattavan Zigbee-painikkeen hubiin / siltaan

1. Lisää laite / valoja seuraamalla sillan / hubin ohjeita käyttöliittymästä. Kun ohjelma haluaa liittää uuden laitteen, niin
2. Kahta alinta painiketta painetaan kolme kertaa nopeasti (S1 ja S2 samanaikaisesti). Jos sinulla on muu painike, niin etsi painikkeen ohjeesta kohta "Pairing through coordinator or hub"
3. Painikkeen vihreä merkkivalo vilkkuu, kun prosessi on käynnissä. Kun merkkivalo sammuu, liitos on valmis.
4. Liitetty painike ei välttämättä näy käyttöliittymässä, mutta se on nyt yhdistynyt tästä huolimatta.

Näin liität Zigbee-muuntajan hubiin / siltaan

1. Kytke virrat muuntajaan.
2. Lisää laite / valoja seuraamalla sillan / hubin ohjeita käyttöliittymästä.
3. Kun ohjelma haluaa liittää uuden laitteen, niin paina viisi kertaa nopeasti Prog.-painiketta, ja pariliitos alkaa.
4. Löydetty laite tulee näkyviin käyttöliittymään.

Laitteen etsiminen ja liittäminen Philips Huessa on yksinkertaista.

 

Kaikki laitteet liitetään Valaistus-ryhmään. Tuotemerkiksi valitaan Tint.

Kun painikkeet ja muuntajat ovat hubin verkossa, ne pariliitetään keskenään, jolloin muuntajaan pariliitetään se painike tai ne painikkeet joilla halutaan ohjata ks. valaisimia. Tämä tapahtuu helpoiten Touch Link -tekniikalla, eli

CCT-säädettävän RF-Zigbee painikkeen pariliitos Zigbee-muuntajaan, kuvassa 100W CCT-muuntaja

 

1. Poista painikkeen pariston suojakalvo ja tuo painike 0 - 10 cm päähän muuntajasta (Touch Link- metodi).
2. Kytke virrat muuntajaan (valot syttyvät).
3. Paina muuntajan Prog.-nappia neljä kertaa nopeasti.
4. Paina painikkeen kahta alinta painiketta (S1 ja S2) pohjassa yli 3 sekuntia. Irroita, kun vihreä merkkivalo syttyy. Jos sinulla on muu painike, niin katso oikeat painikkeet ohjeen kohdasta "Touch Link to a Zigbee Lighting Device"
5. Lopuksi valot välkähtävät kaksi kertaa onnistuneen pariliitoksen merkiksi. Älä vie nappia pois muuntajan läheltä ennen, kuin pariliitos on muodostunut. Liitoksen muodostuminen kestää noin 10 sekuntia.

 

Tätä Touch Link menetelmää käytetään myös laitteiden pariliitoksessa silloin, kun hubia / siltaa ei käytetä. Silloin liitetään yksi painike ja yksi muuntaja / vastaanotin keskenään. Tästä menetelmästä kirjoitimme edellisessä blogitekstissä Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa1.

Ennen liittämistä on hyvä palauttaa vastaanottimet ja ohjaimet tehdasasetuksiin ns. factory reset. Tällöin pariliitos onnistuu varmimmin

Yleisimmin resetointi tehdään vastaanottimeen seuraavasti: kytketään virta, jolloin vastaanottimeen johdotetut valaisimet syttyvät. Painetaan viidesti prog. painiketta (pieni musta painike, jonka vieressä lukee prog.), niin valot vilkahtavat kolmesti resetoinnin merkiksi.

Ohjaimissa resetointi tapahtuu ohjaimen esim. CCT säädettävä painike (VaLO-P1CCT-ZG) painamalla kolmesti alimpia painikkeita yhtäaikaisesti, kunnes led-merkkivalo syttyy ja led-merkkivalo vilkkuu kolme kertaa nopeasti onnistuneen resetoinnin merkiksi.

VINKKI: Jos käytät valaisimia niin, että niitä ei ole liitetty langattomiin ohjaimiin eikä hubiin, niin aina kun virrat kytketään päälle, niin valaisin vilkkuu kahdesti hitaasti (15 sek. ajan) sillä se menee pariliitostilaan. Kytkemällä valot pois ja päälle voi siis etsiä huoneistosta niitä valaisimia, joita ei ole vielä pariliitetty mihinkään.

Katso pariliitoksista tekemämme video, jossa näytetään 1-osaisen, 2-osaisen ja 4-osaisen painikkeen liittäminen muuntajaan Touch Link menetelmällä.

 

 

Kun laitteet, sekä vastaanottimet että ohjaimet, on liitetty Zigbee-verkkoon, niin niitä voidaan ryhmitellä ja ajastaa halutulla tavalla käyttöliittymässä. Niitä voidaan myös ohjata ja säätää langattomilla ohjaimilla. Tuotteiden yhteydessä LedStoren verkkokaupasta löytyvät käyttöohjeet suomeksi ja englanniksi. Kehitämme ohjeistuksia jatkuvasti ja autamme mielellämme tuotteiden valinnassa ja käyttämisessä.

Kaikkiin ZigBee-laitteisiin pääsee tutustumaan LedStoren myymälässä Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Olemme asentaneet Zigbee-ohjauksia myymälään, ja käytämme Philips Hue sekä Samsung Smart Things sovelluksia. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved