Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa 3

Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa 3

Tässä Zigbee-artikkelissa käsittelemme LedStoren valaisinohjainlaitteiden, polttimoiden sekä mallistoon vuoden 2022 alusta otettujen ovitunnistimen, lattialämmitystermostaatin (ei ohjata valaistusta) sekä pistorasiavastaanottimen (230V) pariliitosten tekemistä neljän eri brändin hubiin. Tuotteista on hyvä ottaa huomioon, että Zigbee-polttimot eivät toimi itsenäisesti ilman toimivaa älykotijärjestelmää. Myös ovisensori tarvitsee järjestelmän, jotta halutut toimintoasetukset voidaan tehdä. Toimiva järjestelmä tarkoittaa Zigbee-siltaa (hubia) ja käyttöliittymää (applikaatiota). Lattialämmitystermostaatti ja pistorasiavastaanotin toimivat myös ilman Zigbee-järjestelmää, mutta järjestelmään liittäminen monipuolistaa toimintoja.

Applikaatioiden välillä on eroja sen suhteen, miten tässä testatut laitteet tulevat näkyviin niissä. Alinna olevan taulukon tiedoista on hyötyä silloin, kun yhdistetään hubiin laitteita, jotka eivät tule näkyviin applikaatioon, mutta jotka luovat yhteyden hubiin siitä huolimatta. Tällaisilla tuotteilla pariliitoksen muodostuminen näkyy laitteen indikaattorivalon vilkkumisena pariliitoksen luomisen merkiksi.

Vertailussa neljä eri hubia

Taulukossa on vertailtu neljää eri siltaa / hubia ja LedStoren laitteiden näkymistä niiden käyttöliittymissä. Silta / hubi ja valmistajan applikaatiot olivat seuraavat:

Philips Hue silta ja appi,

Samsung Smart Things hubi ja appi,

Lidl Silver Crest hubi ja Tuya appi, sekä

LedStoren oman valikoiman monipuolinen USB Conbee 2 hubi  ja Deconz / Phoscon appi.

Näin vertailu tehtiin: Loimme pariliitokset siltaan / hubiin ja lisäksi painikkeet / ohjaimet kahdella eri pariliitostekniikalla, Find&Bind (joka taulukossa lyhenteenä f&b) sekä Touchlink (taulukossa lyhenne TL) tekniikalla. Langattomien ohjaimien, eli painikkeiden liittäminen Find&Bind tai Touchlink -toiminnolla ohjauspainikkeeseen on erittäin hyödyllinen ominaisuus, jos halutaan turvata se, että valoja voidaan käyttää ohjaimista/painikkeista myös silloin, jos/kun kotiverkko on poissa käytöstä. Laitteet jatkavat keskustelua ohjainten kanssa, jotka on liitetty hubin lisäksi myös suoraan valaisimeen. Tekniikoista olemme kertoneet enemmän artikkelissa ZigBee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2.

Lisähuomiona USB Conbee hubissa pariliitostapa on eri kuin muissa, eli tässä Find&Bind tai Touchlink tapa korvataan suoraan hubiin liittämisellä. Conbeetä voidaan käyttää USB-hubin mukaan tulevalla ohjeistuksella Deconz / Phoscon appiin, mutta ylivoimaisesti suosituin ratkaisu on liittää se avoimen lähdekoodin Homeassistantiin.

LedStoren Zigbee-valaistuksenohjaus - yhteensopivuus tuotteittain

Tuotteina vertailimme LedStoren valikoimassa olevia Zigbee-valaistuksenohjaus laitteita seitsemänä eri ryhmänä. Mukana olivat myös polttimot ja lattialämmitystermostaatti.

1. Friends with Hue-painiketta,

2. langattomia valaistuksenohjauspainikkeita,

3. vastaanottimia (joko muuntajaan sisäänrakennettu tai erillinen),

4. E27 ja GU10 -polttimoita,

5. pistorasiavastaanotinta,

6. ovitunnistinta ja

7. lattialämmitystermostaattia.

Musta kaksiosainen Zigbee-ohjauspainike voidaan liittää valaisimiin joko ilman hubia tai hubin kautta. Vas. valkoinen Friends of Hue toimii vain Philips Hubin kanssa.

 

Zigbee-valaistuksenohjaus

Ovisensori oik. ohjaa esimerkiksi valoja syttymään ja sammuman kun ovi avataan ja suljetaan. Vasemmalla led-nauhojen heikkovirtavastaanotin sekä led-valaisimien vastaanotin.

 

LedStoren Zigbee-polttimot toimivat ainoastaan Zigbee-järjestelmässä, ei tavallisina seinäkytkimestä päälle/pois -ohjattavina. Polttimon kyljessä lukee Zigbee.

 

Zigbee-valaistuksenohjaus on laajentunut myös siis pariin tuotteeseen LedStorella, joilla ei ohjata valaistusta, mutta jotka ovat erittäin hyödyllisiä muuten kodinohjauksessa ja energiansäästössä, eli lattialämmitystermostaattiin ja pistorasiavastaanottimeen johon voidaan luonnollisesti valaisimen lisäksi laittaa muitakin sähkölaitteita.

 

Philips Hue Samsung Smart Things Lidl Silver Crest (appi Tuya) USB Conbee 2 (Deconz / Phoscon)
Friends with Hue painike + + - - -
Valojen langattomat painikkeet + - + - + - f&b + -
Valot paritettuna muuntajan / vastaanottimen kautta + + + + + + + +
Zigbee E27 GU10 + + + + + + + +
Pistorasiavastaanotin + + + + + + + +
Ovitunnistin - - + + + +
Lattialämmitystermostaatti - - - tulossa

Lukuohje:             + + tuote yhteensopiva ja voidaan ohjelmoida apissa,                            + - tuote yhteensopiva mutta ei näy apissa,                                                - tuote ei ole yhteensopiva                                                             f&b vain Find and Bind pariliitostekniikka onnistuu

Huomiota muista älykotijärjestelmistä, Zigbee-valaistuksenohjaus

Älykotijärjestelmä Scheider Wiser ei ohjaa Zigbee-valaisimia, joten myöskään polttimot eivät toimi tässä järjestelmässä (tilanne 5.10.2022). Jos järjestelmää päivitetään / laajennetaan kattamaan myös Zigbee-valaistuksenohjaus, niin päivitämme tätä tietoa. Tällä hetkellä Schneider Wiser älyjärjestään sopivat meiltä kaikki TRIAC-himmennettävät valaisimet, eli löydät meiltä laajan tuotevalikoiman myös Scheider Wiser yhteensopivia valaisimia.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved