Yhtenä olennaisena osana älykotia on valaistus. Älykodin ajastettavat ja ohjelmoitavat valaistustilanteet helpottavat päivittäistä elämää, ja ovat myös isossa roolissa kodin mukavuustekijänä. Ovatko älyvalaisimet sitten aivan oma lajinsa? Entä mitä kotiautomaatiolla voidaan tehdä valaistuksen ohjauksessa? Näihin kysymyksiin vastaamme artikkelissa, jossa käydään asiaan LedStoren valaisinten ja ABB-free@home-kotiautomaation näkökulmasta.

ABB Free@home
Kotiautomaation osaksi saadaan liitettyä helposti myös valaistus Kuva ABB Oy

Miten älykodin valaistus valitaan?

Värilämpötilasäädettävillä ja himmennettävillä valaisimilla vaikutetaan aktiivisen ja rentoutumisajan kokemukseen. RGB-värivalojen vaihtuvilla ohjelmilla saadaan vaikka juhlat käyntiin, tai luodaan tiettyä tunnelmaa leffaillan yhteydessä. Ajastuksilla voidaan myös esimerkiksi lisätä kodin turvassa pysymistä. Lomamoodissa valot voidaan asettaa toimimaan, kuten asukkaat olisivat kotona. Näin tyhjä ja pimeä talo ei herätä liikaa huomiota ulkopuolisissa. Hyvin käyttökelpoinen toiminto free@home-järjestelmässä on sisätilojen ja pihavalaistuksen säätyminen päivän pituuden mukaan ympäri vuoden.

Ovatko LedStoren valaisimet yhteensopivat free@home-kotiautomaation kanssa?

Kyllä. Aito äly saadaan DALI-muuntajilla, sekä Zigbee-muuntajilla. Kaikki niiden perään kytkettävät valaisimet ovat free@home yhteensopivia.

Älyvalaistuksen käsitteen alle kuuluvat LedStoressa (lähes) kaikki valikoiman tuotteet. Älyvalaistukseksi voidaan yksinkertaisimmillaan valita aivan samat valaisimet kuin valittaisiin tilanteessa, jossa älyohjauksia ei ole. ABB-free@home kotiautomaatiossa valaistuksen älyn ydin on nimittäin valaisimen liitäntälaitteessa / muuntajassa tai releessä. Yksinkertaistettuna valaisimien muuntajat liitetään ohjelmoitavuudesta vastaavaan liitäntäporttiin, System Access Pointiin. Sen avulla valaisimelle voidaan esimerkiksi ohjelmoida tietyt syttymis- ja sammumisajat tietokonetta tai mobiililaitetta käyttäen free@home-käyttöliittymässä. Valaisimia voidaan käyttää ohjelmoinnin lisäksi myös niille asennetuilla seinäpainikkeilla.

Valaistus valitaan niin, että valaisintyyppi ja valaisimen liitäntälaite / muuntaja sopivat haluttuun käyttötapaan. Esimerkiksi himmennys ja/tai värilämpötilan eli valkoisen valon Kelvinien säätömahdollisuus löytyy hyvin monesta LedStoren valaisimesta. Lisäksi RGB- eli värisäädettäviä led-nauhoja voidaan ohjelmoida älykodissa.

Värilämpötilasäädettäviä ja himmennettäviä ledejä voidaan esiasettaa syttymään ja sammumaan halutussa aikataulussa ja halutulle kirkkaudelle j a sävylle

 

LedStoren valaisimien laatuun, tyyliin ja käytettävyyteen on kiinnitetty huomiota, jotta jokainen valaistustarve ja -tilanne pystytään toteuttamaan asiakkaan tarpeiden mukaan. Tuoteryhminä älyvalaistukseenkin ovat siis muun muassa monipuoliset ja monikäyttöiset

Ne käyvät kodin kaikkiin tiloihin: eteisiin, kylpyhuoneisiin, olohuoneisiin, makuuhuoneisiin, keittiöihin, varastoihin ja autotalleihin, sekä terasseille.

Valaistuksella on iso merkitys kodin toimivuudessa ja viihtyisyydessä. LedStoren valaisimet voidaan liittää saumattomaksi osaksi free@home älykotia.
Valaistuksella on iso merkitys kodin toimivuudessa ja viihtyisyydessä LedStoren valaisimet voidaan liittää saumattomaksi osaksi älykotia

Myös ulkovalaistukseen, erityisesti led-nauhaa ja monenlaisia alumiiniprofiileita käyttäen löytyy paljon vaihtoehtoja, joilla ulkovalaistus saadaan osaksi älykotia. Myös pihapollareita ja seinävalaisimia voidaan liittää osaksi älykotia.

LedStoren valikoimasta löytyy paljon valaistusratkaisuja ulkotilojen älyvalaistukseen, jotka sopivat yhteen free@home-järjestelmän kanssa.
LedStoren valikoimasta löytyy paljon valaistusratkaisuja ulkotilojen älyvalaistukseen jotka sopivat yhteen freehome järjestelmän kanssa

Mitä ABB-free@home kotiautomaatio vaatii valaistuksen suunnittelulta?

Led-valoissa on suuri määrä vaihtoehtoja kodin ja pihojen valaisuun. Kun kotiautomaatio otetaan käyttöön, saadaan lukuisia hyötyjä valaistuksen ohjaukseen. LedStoren valaistussuunnittelussa otetaan huomioon se, millaiseen ohjaus- tai automaatiojärjestelmään valaisimet ovat tulossa. Silloin mietitään etukäteen valaisinten käyttötarkoitus ja käyttötapa. Esimerkiksi himmennys ja värilämpötilasäädön tarve katsotaan yhdessä asiakkaan kanssa ja suunnittelija määrittelee sopivat valaisimet ja ohjauslaitteet.

Monipuolisimmat säätömahdollisuudet saadaan free@home-järjestelmän kanssa yhteensopivilla DALI2 ja Zigbee-protokollien liitäntälaitteilla / muuntajilla. Zigbeelle sopivat langattomat ohjaimet löytyvät myös tarvittaessa LedStoren valikoimasta. Dali2, sekä Zigbee sallivat CCT, RGBW ja RGB+CCT vaihtoehtoja.

DALI2 liitäntälaitteella / muuntajalla asennukset tehdään johdollisena liitäntälaitteista järjestelmän liitäntäporttiin, System Access Pointiin. Ledstoren DT8 muuntajat ovat ABBn itse testaamia ja toimivia! Asennuksessa huomioitava väyläkaapelointi eli muuntajille kuljetetaan System accesspointilta 2 napainen heikkovirtakaapelointi verkkovirran mukana. Useinmiten kaapelina on 5 x 1,5mm2 MMJ

Zigbee-vaihtoehdossa valaisimien ohjaus integroidaan Philips HUE sillan kautta free@homeen. HUE-silta keskustelee tässä vaihtoehdossa free@home System Access Pointin kanssa ja valaisimet ilmestyvät sovellukseen suoraan ohjelmoitavaksi. Muuntajille riittää vain verkkovirta, sillä ohjauskäskyt menevät Zigbee langattoman Mesh verkon kautta.

Valaistuksen suunnitteluvaiheessa mietitään asiakkaan kanssa myös se, kumpaa tapaa on parempi käyttää.

DALI2 muuntajia, jotka sopivat tyypistä riippuen joko yksisävyisten, himmennettävien valaisimien, värilämpötilasäädettävien spottien, nauhojen ja paneelien tai värisäädettävän RGB led-nauhan ohjelmointiin free@home-järjestelmässä.
DALI2 muuntajia jotka sopivat tyypistä riippuen joko yksisävyisten himmennettävien valaisimien värilämpötilasäädettävien spottien nauhojen ja paneelien tai värisäädettävän RGB led nauhan ohjelmointiin freehome järjestelmässä

 

Zigbee-protokollan muuntajilla voidaan ohjata langattomasti esimerkiksi värilämpötilasäädettävää led-nauhaa ja liittää free@homeen
Zigbee protokollan muuntajilla voidaan ohjata langattomasti esimerkiksi värilämpötilasäädettävää led nauhaa ja liittää freehomeen

 

Mitä hyötyä on kotiautomaatiosta ja siihen liitetyistä valaisimista?

free@home ja LedStoren valaisimet ovat hyvä pari kotiautomaatioon neljästä syystä.

 

Molemmat ovat:

  1. käyttäjäystävällisiä
  2. turvallisia
  3. energiatehokkaita ja
  4. helpottavat arkea.

Käyttäjäystävällisyyden ansiosta järjestelmää ja niihin liitettyjä valaisimia on miellyttävää ja yksinkertaista käyttää. Korkealaatuisen ja muunneltavan valon ansiosta eri valaistustilanteet ovat helposti käytettävissä ja tiloista saadaan aistiystävällisiä. Korkealaatuisella suunnittelulla turvallisuus on huomioitu muun muassa tietoliikenteen sekä sähköistyksen osalta, jotta laitteiden käyttö on tasaisen luotettavaa ja häiriötöntä. Kotiautomaatio eikä led-valaistus tuhlaa luonnonvaroja, sillä laitteiden energiankulutus on minimoitu ja otettu huomioon eri näkökulmista. Lisäksi koko kodin energiankäyttöön voidaan vaikuttaa vähentävästi säätämällä esimerkiksi valaistuksen määrä ja taso käyttötarpeiden mukaan. Kokonaisuudessaan arki helpottuu, kun automaatio huolehtii valaistuksen oikeista tasoista ja määristä. Valaistuksen käyttäminen on vaivatonta ja yksinkertaista.

Tässä myös vanhempi artikkeli kodin automaatioista: Led valojen himmennys automaatiojärjestelmissä

One thought on “LedStoren valaisimet ja ABB-free@home kotiautomaatiojärjestelmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *