Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Epäsuora valo katossa profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon saadaan helposti toteutettua valmiilla led-profiililla. Tässä esittelemme asennuksen epäsuoralle valolle olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen.

Epäsuora valo kattoon, asennuksen vaihtoehdot

Monesti meillä on tilanne, jossa huoneeseen tarvittaisiin lisää valoa, mutta valolle ei ole katkaisijaa tai sähköä katossa odottamassa. Katossa on yleensä keskellä huonetta valopistoke, mutta johdon vetäminen siitä huoneen poikki katossa ei välttämättä ole se kaikkein kaunein vaihtoehto. Lisäksi tulee muistaa, että epäsuorat led-valaistusratkaisut vaativat myös muuntajan, joka on hyvä saada piiloon esim. huoltoluukun taakse. Miten epäsuora valo siis asennetaan kattoon nätisti? Tässä jutussa käymme läpi tilannetta, jossa talon rakennusvaiheessa oli jätetty johto huoltoluukulta nurkkaan odottamaan led-nauhaa. Eli rakennus- ja suunnitteluvaiheessa oltiin jo otettu huomioon tulevan led-profiilin asennus. Epäsuoran valon asennus voidaan tehdä myös kokonaan jälkiasenteisena.

 

Epäsuora valo asennettuna makuuhuoneen kattoon. Lämmin valo tehokkaalla SOLO CCT 14,4 W/m led-nauhalla ja Indirect 2-alumiiniprofiililla.

 

Tuotteena käytimme INDIRECT2 led profiilia, jossa vain profiilin alapintaan asennettiin värilämpötilasäädettävä SOLO CCT 14,4W/m led nauha. Tämä led-nauha mahdollistaa hyvän valotehon, joka on samalla myös täysin pisteetöntä  ja lämpötilasäädettävää, eli valaistus voidaan säätää tarpeen ja oman maun mukaisesti lämpimästä (2700K)  kylmään (5500K).

Epäsuora valo katon ja seinän rajassa makuuhuoneessa. Valon sävy on säädetty kylmään valkoiseen.

LedPajalla tai kotona tehtävä epäsuora valo kattoon

Tässä tiivistelmä työvaiheista, kun profiili jälkiasennetaan:

A) Valmistelevina tehtävinä on:

 1. päättää asennuspaikka
 2. mitata tarvittavan valaistuksen pituus sekä etäisyydet lähimpään sähkönsyöttöön / pistorasialle liitosjohtoja varten
 3. valita tarpeisiin sopiva led-nauha,
 4. alumiiniprofiili ja
 5. ohjaus, johon kuuluu muuntaja ja ohjain.

B) Työstäminen ennen asennusta sisältää seuraavia vaiheita:

 1. Alumiiniprofiilin / -profiilien katkaiseminen ja työstäminen liitosjohtoa varten
 2. Led-nauhan työstäminen oikeaan mittaan, ja liitosjohdon kolvaaminen nauhan päähän
 3. Led-nauhan kiinnittäminen alumiiniprofiiliin (ensimmäiselle 2,5 metrin osuudelle, jos kokonaispituus on yli 2,5 metriä)

C) Asennus kohteessa sisältää seuraavia vaiheita (kun käytetään langatonta valaisinohjausta):

 1. Profiilin kannakkeiden kiinnitys seinään
 2. Ensimmäisen profiilin painaminen kiinnikkeisiin
 3. Jatkopalojen painaminen seinäkannakkeisiin
 4. Lopun led-nauhan liimaus paikoilleen ja suojakannen asennus
 5. Johdon vieminen nurkassa suojakourun alla muuntajalle
 6. Muuntajan kytkeminen sähköön esim. pistotulpalla
 7. Langattoman ohjauksen pariliitoksen tekeminen ohjaimen ja muuntajan välille.

Indirect 2 profiilin leikkaus ja työstö johdotusta varten.

Kun kohteessa otetaan huomioon etukäteen tarvittavat sähkönsyötöt epäsuoralle valaistukselle, niin johto on valmiina odottamassa kunkin asennuspaikan päädyssä. Tämän liitosjohdon toinen pää oli valmiina muuntajalla, jolle tarvittiin vain verkkovirtaliitäntä. Tyypillinen paikka muuntajalle on huoltoluukku, mutta jos lähellä, kuten tässä kohteessa oli vaatehuone, johon asennettiin uppoasennuksena led paneeli 300x300 valaisimia, voidaan sitä käyttää helposti huoltoluukkuna.

Langattoman ohjauksen muuntaja, jolla ohjataan valon lämpötilaa tai RGB VÄREJÄ (Lapset HUOM!! =)) ei vaadi johdotusta kytkimelle, sillä valaisimien ohjaus tapahtuu kokonaan langattomasti muuntajan ja ohjaimen välillä. Siitä lisää tuonnempana.

Asennus paikan päällä

Ensimmäisenä siis piti tietää, kuinka pitkä epäsuora valo kattoon tulee. Profiilit katkaistiin metalli sahalla, mutta työmaalla on sirkkeli puuterällä, onnistuu katkaisu myös sillä, koska alumiini on pehmeää. Profiilin syöttöpäätä piti muokata sivuleikkureilla ottamalla sieltä palat pois. Tämä siksi että ylhäältä tuleva johto ja sen liittimet (apico tai juotos) saavat hyvän tilan profiilin ylempään uraan ja sieltä johto kulkee led-nauhalle.

Seuraavaksi merkattiin kannakkeiden paikat seinälle käyttämällä pientä profiilin pätkää sapluunana, jotta kaikki ovat varmasti samalla tasolla. Huomattavaa kun on että tasoitettu katto ei ole koskaan suora ja siellä on vaihtelua ja jos jokainen kannake mitataan millintarkasti katosta, eivät ne välttämättä ole suorassa linjassa...

Epäsuoran profiilin kiinnikkeiden kiinnitys seinään ja profiilin painaminen kiinnikkeisiin. Profiilin saumakohtiin on hyvä asettaa kiinnikkeet lisätueksi.

 

Seuraavaksi kiinnitettiin led-nauha katosta roikkuvaan johtoon ja ylimääräiset johdot saadaan helposti sinne uraan kun ensimmäinen profiili vain painetaan paikoilleen seinälle.

Led-nauhan liittäminen epäsuoraan profiiliin.

 

Kun profiilit oli kiinnitetty seinään, niin voitiin ottaa kaksipuoleinen teippi pois led-nauhan takaa ja liimata lisää led-nauhaa paikoilleen. Sitten ensimmäinen pätkä profiilin suojakantta voitiin liu´uttaa tai painaa paikoilleen. Huomaa, että käytä alussa loppupäähän menevää katkaistua suojakantta, jotta suojakannen ja alumiinin saumat eivät olisi samassa kohtaa.

Loput profiilit ja nauhat paikoilleen.

 

Sitten painettiin loput epäsuorat profiilit seinään paikoilleen ja liimattiin loppupää led nauhasta paikoilleen sen omalla teipillä. Lopuksi loppupätkä profiilin suojakantta paikoilleen. Seuraavaksi kytkettiin johdot muuntajalle testausta varten.

Monipuolisuutta värilämpötilan helpolla säätämisellä

Valon värilämpötilaa voi säätää vapaasti halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomalla ohjaimella. Esimerkiksi lämmintä himmeää valoa illalla rauhoittumiseen tai hieman neutraalia ja kirkkaampaa valoa kun on siivoushetki tai halutaan virkistyä. Säätimenä käytetään Zigbee-ohjainta, joka paritettiin 24V 100W Zigbee-muuntajaan.  Muuntajalle tulee jatkuva sähkö, mutta tarvittaessa se voidaan kierrättää perus käyttökytkimen kautta päälle/pois sillä muuntajissamme on sisäinen muisti.

Jos halutaan ajastaa ja ohjelmoida valoa, niin tarvitaan lisäksi vielä Zigbee silta tai hubi, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Things. Tässä kohteessa on Home assistant ja Conbee2 kytkemässä valot päälle iltahämärällä automaattisesti.

 

Epäsuora valo katossa työhuoneessa

Epäsuora valo katossa työhuoneessa. Led profiilia voi katkaista vapaasti ja SOLO 14,4W CCT led nauhaa on helppo leikata 5cm välein, joten saadaan täsmälleen sen pituinen kokonaisuus kuin on tarve.

Valon määrä tiloissa

Valon määrää käytävällä, olohuoneessa tai makuuhuoneessa tarvitaan eri määrät. Yleisesti kuitenkin voin sanoa, että 14,4W / metrille on riittävä tunnelman luoja. Kulun ohjaamiseen riittää siis todella pieni valon määrä. Valoa voi iltaisin liikaa sen ollessa 100% teholla ja siksi himmennys on jäkevää. Käytännössä esim 5m matkalla tehoa tulee 72W, mutta illasta sitä pidetäänkin 30% teholla. Tämä tarkoittaa myös sähkön säästöä, sillä Led nauha himmennettynä vain  n. 20W! Silti valon määrä on riittävä käytävällä kulkemiseen tai TVn katseluun.

Epäsuora valo kattoon jälkiasennuksena?

Tässä käytiin läpi asennusta kattoa vasten jossa johdin tulee valmiina, mutta mikäli näin ei olisi, lähtisi se katon sijasta nurkassa alaspäin kohti lattiaa ja muuntaja tulisi siellä vain töpseliin. Nurkassa kulkeva johto suojataan valkoisella johtokourulla jota saa joka rautakaupasta. Tällä tavalla asennettuna siitä tulee aidosti jälkiasenteinen kun lattialla oleva muutaja piilotetaan vielä lipaston tai sängyn taakse. Koska ohjaus on langaton Zigbee, niin painikkeen voit sijoittaa vapaasti itse.

Johtokourun asennus seinälle

Epäsuora valo kattoon on siis helppo asentaa ja sillä voi sisustaa. Indirect2 profiilia saatavana myös Mustana

 

Indirect2 MUSTA

Indirect2 MUSTA

 

Samaan INDIRECT2 profiiliin voi laittaa myös 2 led nauhaa, jos valon tarve on enemmän. Sen asentamisesta on toinen juttu jossa käydään sitä läpi

Tässä artikkeli: Epäsuoraa valoa Olohuoneeseen.

Lue myös lisää LedPaja-palvelustamme, jos kiinnostuit mittojen mukaan tehtävästä led-nauhavalaistuksesta, sekä pyydä tarjous led-profiilista asennettuna.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

Led nauha terassille, NEON nauhan asennus

Syksy tulee ja pimeän aika pidentyy. Takapihalla olisi silti vielä kiva olla ja sinne tarvitaan hieman valoa että portaissa näkee kävellä kompastumatta. Siis tuumasta toimeen

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved