Valaistus makuuhuoneessa Kuva: Pexels.

Valaistuksessa yksi tärkeimmistä näkökohdista on mahdollisuus säätää kirkkautta. Tässä kohtaa himmennystekniikat tulevat kuvaan, ja viime vuosina ledien himmentäminen on kehittynyt merkittävästi. Tässä artikkelissa tarkastelemme lyhyesti erilaisia Led-valoille saatavilla olevia himmennystekniikoita, niiden etuja ja haittoja sekä sitä, miten valita oikea tekniikka omiin tarpeisiisin Tämä artikkeli on jatkoa Opas led himmennystekniikan valisemiseen.

Mitä himmennys on?

Himmennys tarkoittaa kykyä säätää valonlähteen kirkkautta. Tämä voidaan saavuttaa useilla eri menetelmillä, kuten muuttamalla valoon syötettävää jännitettä (V) tai virtaa (A) tai säätämällä valon määrää elektronisesti. Himmennys on tärkeää useista syistä, kuten energiansäästö, tunnelmavalaistus ja täydellisen tunnelman luominen eri tilanteisiin.

Led himmennystekniikat

Saatavilla on useita erilaisia led-himmennystekniikoita, joilla kullakin on omat etunsa ja haittansa. Näitä ovat mm:

Vanhin himmennystekniikka. HImmennä vaikka käsin. Kuva Pexels
Vanhin himmennystekniikka Irroita lamppu Kuva Pexels

Analogiset himmennystekniikat

VANHA KOULUKUNTA! Analogiset himmennystekniikat ovat tekniikoita, jotka käyttävät analogisia signaaleja LED-valojen voimakkuuden ohjaamiseen. Näihin tekniikoihin kuuluvat potentiometri-, vastus-TRIAC- ja 0-10V-himmennystekniikat.

Potentiometri himmennys

Potentiometri himmennys on yksinkertainen ja suoraviivainen himmennystekniikka led-valon voimakkuuden säätöön. Siinä käytetään potentiometriksi kutsuttua muuttuvaa vastusta led-piirin läpi kulkevan virran säätämiseen. Tämä menetelmä on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa, mutta sillä on joitakin rajoituksia. Se ei esimerkiksi sovellu suurten led-määrien himmentämiseen, ja se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa välkyntää tai värin muuttumista.

Vastus himmennys

Vastus himmennys on samanlainen kuin potentiometrin himmennys, mutta siinä käytetään kiinteää vastusta led-piirin läpi kulkevan virran säätämiseen. Tämä menetelmä on myös suhteellisen edullinen ja helppo asentaa, mutta sillä on joitakin rajoituksia. Kuten Potentiometri himmennys, se ei esimerkiksi sovellu suurten led-määrien himmentämiseen, ja se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa välkyntää tai värin muuttumista.

0-10V-himmennys

0-10V-himmennys on kehittyneempi menetelmä led-valon voimakkuuden säätöön, jossa käytetään matalajännitesignaalia LED-piirin läpi kulkevan virran säätämiseen. Tämä menetelmä soveltuu suurten led-määrien himmentämiseen, eikä se aiheuta välkyntää tai värin muuttumista. Se on kuitenkin kalliimpi ja monimutkaisempi asentaa kuin muut analogiset himmennystavat.

TRIAC-himmennys

TRIAC-himmennys on analogisen himmennyksen muoto, joka toimii säätelemällä led-valoille annettavan tehon (W) määrää. Tätä menetelmää käytetään usein asuintiloissa, koska se on yhteensopiva useimpien perinteisten seinähimmenninkytkimien kanssa. Se voi kuitenkin joskus aiheuttaa led-valojen välkyntää tai värin muuttumista.

TRIAC-himmennys tunnetaan myös nimellä PHASE CUT -himmennys. Se johtuu himmennystavan tyypistä. Vaiheen katkaisu toimii katkaisemalla osan vaihtovirrasta. Katkaisu voidaan tehdä TRAILING EDGE-(laskeva reuna) tai LEADING EDGE (nouseva reuna) -vaiheessa.

Analogiset himmennystekniikat ovat yleensä edullisempia kuin digitaaliset himmennystekniikat, mutta niillä on siis joitakin rajoituksia. Lisäksi nämä tekniikat eivät tarjoa digitaalisten himmennystekniikoiden kehittyneitä ominaisuuksia, kuten kauko-ohjausta ja ”scenejä”.

Digitaaliset himmennystekniikat

Perinteisten analogisten himmennystekniikoiden lisäksi markkinoilla on nykyään saatavilla useita digitaalisia himmennystekniikoita. Nämä tekniikat tarjoavat suurempaa tarkkuutta ja hallintaa himmennykseen sekä parempaa energiatehokkuutta ja led-valojen pidempää käyttöikää.

Pulssinleveysmodulaatio (PWM) himmennys

Pulssinleveysmodulaatio (PWM) on digitaalinen himmennystekniikka, joka toimii kytkemällä led-valot nopeasti päälle ja pois päältä suurella taajuudella. Tämä luo illuusion himmeämmästä valosta, mutta säilyttää samalla korkean hyötysuhteen ja pitkän käyttöiän. PWM-himmennystä käytetään usein kaupallisissa ja teollisissa tiloissa sekä kotitalouksissa, joissa valon tasoa halutaan hallita tarkasti. Vanhin digitaalinen himmennysmenetelmä.

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) himmennys

Digital Addressable Lighting Interface (DALI) on digitaalinen tiedonsiirtoprotokolla, jonka avulla voidaan ohjata yksittäisiä led-valoja tai valoryhmiä. DALI mahdollistaa valojen kirkkauden ja värin tarkan hallinnan sekä aikataulujen ja ”scenejen” asettamisen. Sitä käytetään usein kaupallisissa ja teollisissa ympäristöissä, hotelleissa sekä korkeatasoisissa kodeissa.

Radiotaajuus (RF) himmennystekniikka

Radiotaajuushimmennys käyttää radioaaltoja led-valojen kanssa kommunikointiin ja niiden ohjaamiseen. Menetelmä on erittäin joustava, ja sillä voidaan ohjata led-valoja etänä, joten se on suosittu valinta pienemmissä kohteissa. RF-himmennys yksinkertainen asentaa, mutta sen signaali kantaa vain 20-30 meteriä ja se saattaa olla herkkä RF häiriöille.

Zigbee himmennys

Zigbee on langaton viestintäprotokolla, jossa laitteet luovat mesh verkon. Zigbee on suosittu kotiautomaatiojärjestelmissä. Se mahdollistaa led-valojen ohjauksen älypuhelimen tai tabletin sovelluksen kautta sekä integroinnin muihin älykkäisiin kodin laitteisiin, kuten termostaatteihin ja turvajärjestelmiin. Zigbee-himmennystä käytetään usein asuinympäristöissä, sillä se tarjoaa kätevän ja helppokäyttöisen ratkaisun led-valojen ohjaamiseen.

ICOnnecthue ohjaustaulu - himmennystekniikat artikkeli
ICOnnecthue ohjaustaulu

Bluetooth Low Energy (BLE)

Bluetooth Low Energy (BLE) on langaton viestintäprotokolla, joka on samanlainen kuin Zigbee, mutta jonka kantama on hieman lyhyempi. BLE:tä käytetään usein pienemmissä asuin- tai liiketiloissa, joissa lyhyempi kantama riittää. Zigbeen tavoin BLE mahdollistaa led-valojen ohjauksen älypuhelimen tai tabletin sovelluksen avulla sekä integroinnin muihin älykkäisiin kodin laitteisiin.

Matter

Matter käyttää Thread-teknologiaa. Matter on uusin himmennystekniikka ja viestintäprotokolla, jonka avulla laitteet voivat helposti muodostaa yhteyden ja kommunikoida keskenään pienitehoisen mesh-verkon avulla. Se käyttää myös WIFI- ja Bluetooth-viestintää yhteyden muodostamiseen Matter-laitteiden kanssa. Matter-laitteet voivat käyttää TRIAC- tai PWM-toimintoa led-valojen himmentämiseen. Zigbeen tavoin Matter mahdollistaa led-valojen ohjauksen älypuhelimen tai tabletin sovelluksen kautta sekä integroinnin muihin älykkäisiin kodin laitteisiin. Ensimmäiset Matter laitteet on julkaistu vasta 2023 ja Matter on Zigbee yhteensopiva esim Philips HUE keskittimen avulla.

Hybridi-himmennys

Hybridihimmennys on edellä mainittujen menetelmien yhdistelmä, jossa käytetään PWM-, analogisen ja digitaalisen himmennyksen yhdistelmää halutun kirkkaustason saavuttamiseksi. Tämä menetelmä on erittäin tehokas ja sillä voidaan tuottaa laaja valikoima kirkkaustasoja, mutta se voi olla kalliimpi eikä se ole aina yhteensopiva kaikkien LED-valojen kanssa. Monet Älykkäät led muuntajat ovat tälläsiä, kuten 4IN1 muuntajat.

Valaistus ruokailutilassa. Himmennystekniikka TRIAC Kuva Pexels.
Valaistus ruokailutilassa Kuva Pexels

Oikean himmennystekniikan valitseminen

Kun valitset LED-valojen himmennystekniikkaa, on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten kustannukset, yhteensopivuus ja sovelluksesi erityistarpeet.

  1. Kustannukset: TRIAC-himmennys on yleensä kustannustehokkain vanhoissa asennuksissa. Digitaalinen on paras uusiin asennuksiin.
  2. Yhteensopivuus: Varmista, että valitsemasi himmennystekniikka on yhteensopiva käyttämiesi LED-valojen kanssa.
  3. Erityistarpeet: Ota huomioon sovelluksesi erityistarpeet, kuten se, onko välkyntä ongelma tai tarvitsetko laajan kirkkaustasojen valikoiman.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että led-valoille on saatavilla erilaisia himmennystekniikoita, joilla kullakin on omat ainutlaatuiset etunsa ja haittansa. Perinteiset analogiset himmennystekniikat ovat yksinkertaisia ja edullisia, mutta niistä puuttuu digitaalisten himmennystekniikoiden tarkkuus ja hallinta. Digitaaliset himmennystekniikat, kuten DALI, Zigbee ja RF, tarjoavat enemmän tarkkuutta, hallintaa, energiatehokkuutta ja pidemmän käyttöiän led-valoille, mutta ne voivat olla kalliimpia ja vaatia kehittyneempää teknistä osaamista. Himmennystekniikkaa valittaessa on tärkeää ottaa huomioon kohteen erityistarpeet ja -vaatimukset.

Himmennystekniikat ovat meille tuttua

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *