Triac himmennys pääkuva

TRIAC himmennys, joka tunnetaan myös nimellä phase-cut/Leading edge/trailing edge-himmennys, on laajalti käytetty menetelmä LED-valojen voimakkuuden säätöön. Se toimii säätämällä vaihekulmaa, jolla vaihtojännite syötetään LED-valaisimelle tai muuntajalle. Tämä menetelmä on yhteensopiva useimpien LED-valojen ja himmennettävien LED-muuntajien kanssa, joten se on suosittu valinta sekä uusiin ja vanhoihin kohteisiin. Tämä artikkeli on osa Led himmennystekniikka artikkelia

TRIAC himmennys vaihtoehtona

Yksi TRIAC-himmennyksen tärkeimmistä eduista on sen yhteensopivuus perinteisten hehkulamppuhimmenninkytkimien kanssa. Tämä mahdollistaa hehkulamppujen helpon korvaamisen LED-valoilla, koska olemassa olevia himmennyskytkimiä voidaan käyttää ilman lisä- tai uudelleenkaapelointia. Lisäksi TRIAC-himmennys on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa.

TRIAC-himmennykseen liittyy kuitenkin myös joitakin rajoituksia. Yksi tärkeimmistä ongelmista on se, että se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa välkyntää, erityisesti silloin, kun sitä käytetään tietyntyyppisten LED-valojen tai himmennettävien LED-muuntajien kanssa. Välkyntä voi johtua TRIAC-himmennyksessä käytetystä vaihe-erotusmenetelmästä, joka voi aiheuttaa epätasaista tai sykkivää valotehoa. Lisäksi TRIAC-himmennys voi joissakin tapauksissa aiheuttaa myös valon värin muutoksia, sillä vaihekulma, jossa vaihtojännitettä käytetään, voi vaikuttaa LED-valojen värilämpötilaan.

Triac himmentimiä
Triac himmentimiä

Näiden ongelmien lieventämiseksi on tärkeää käyttää korkealaatuisia LED-valoja ja himmennettäviä LED-muuntajia, jotka on erityisesti suunniteltu käytettäväksi TRIAC-himmennyksen kanssa. Lisäksi on suositeltavaa käyttää laadukasta TRIAC-himmennintä tasaisen ja välkkymättömän himmennyksen varmistamiseksi.

Toinen tärkeä näkökohta TRIAC-himmennyksessä on oikean himmenninkytkimen valinta. Kaikki TRIAC-himmenninkytkimet eivät ole yhteensopivia kaikentyyppisten LED-valojen ja himmennettävien LED-ohjainten kanssa. On tärkeää tarkistaa himmenninkytkimen yhteensopivuus käytettävän LED-valon tai himmennettävän LED-ajurin kanssa. Jotkin himmenninkytkimet eivät ehkä ole yhteensopivia tietyntyyppisten LED-valojen tai himmennettävien LED-ajureiden kanssa, mikä voi aiheuttaa välkyntää tai muita ongelmia.

Lisäksi TRIAC-himmennys voi toimia parhaiten himmennettävien LED-muuntajien kanssa, joissa on sisäänrakennettu aktiivinen korjaus. Tämän ansiosta himmennettävä LED-muuntaja voi aktiivisesti korjata TRIAC-himmenninkytkimen aiheuttamat vaihekulman muutokset, jolloin himmennin on vakaampi ja välkkymättömämpi.

Rajoituksistaan huolimatta TRIAC-himmennys on edelleen suosittu valinta sekä valaistusalan ammattilaisten että asunnon omistajien keskuudessa, koska se on yhteensopiva perinteisten himmenninkytkimien kanssa ja koska se on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa. Kun LED-valot ja himmennettävät LED-muuntajat valitaan oikein ja käytetään korkealaatuista TRIAC-himmenninkytkintä, se voi tarjota tasaisen ja välkkymättömän himmennyskokemuksen.

Triac himmennys historia

Massoille Triac himmennys syntyi 1958 kun Lutron yhtiön perustaja Joel Spira sai käsiinsä uudenlaisen SRC ohjaimen, TRIAC piirin. Se oli merkittävästi pienikokoisempi (leipälaatikon kokoisia!) kuin vanhat himmennykseen käytettävät komponentit ja 1959 syntyi ”Capri” hehkulamppuhimmennin.

Lutron Capri himmennin
Lutron Capri himmennin Kuva Lutron

Mikä on TRIAC?

TRIAC = Triode for Alternating Current. TRIAC on elektroniikkakomponentti, jossa on kolme liitintä ja joka voi johtaa virtaa kumpaankin suuntaan, kun se kytketään päälle. Tämä kokoonpano vastaa kahta SCR:ää, joiden portit on kytketty käänteisesti rinnakkain ja kytketty toisiinsa.

TRIAC aktivoidaan porttisignaalilla, joka on analoginen piikarbidin (SCR) signaalin kanssa. Porttisignaalin ansiosta laite voi ottaa virtaa kumpaankin suuntaan. Alun perin TRIAC kehitettiin helpottamaan vaihtovirran hallintaa.

Miten Triac toimii
Miten Triac toimii kaaviokuva

Miten TRIAC himmennys toimii?

TRIAC himmennys on tapa hallita sitä, kuinka kirkas valo voi olla. Se toimii lähettämällä pieniä sähköpulsseja lampulle. Pulssit ohjaavat valon määrää, joten jos pulssit ovat pieniä, valo on vähemmän kirkas. Jos pulssit ovat suurempia, valo on kirkkaampi.

TRIAC-himmennin on kytkin, joka säätelee, kuinka paljon sähköä valoon virtaa. Himmennin koostuu kolmesta osasta: nupista, kytkimestä ja TRIAC-piiristä. Nuppia käytetään valon kirkkauden muuttamiseen, ja kytkimellä valo kytketään päälle ja pois päältä. TRIAC säätelee sitä, kuinka paljon sähköä valoon päästetään. Kun nuppia käännetään, TRIAC muuttaa sähköaaltoa. Tämä taas muuttaa sitä, kuinka paljon sähköä pääsee valoon, ja tekee siitä kirkkaamman tai himmeämmän.

TRIAC-himmennykset ovat aivan kuten pikakytkimet. Niitä käytetään säätelemään LED-valon läpi kulkevan virran määrää. Kun laitteeseen kytketään virta, se alkaa siirtää elektroneja sisäisten komponenttiensa läpi.

Triac himmennys rautalangasta väännettynä

Kuvitellaan, että sinulla on huoneessasi lamppu ja haluat säätää sen kirkkautta.

Triac-himmennyskytkin on laite, jonka avulla voit tehdä juuri sen! Ajattele lamppua ilmalla täytettynä ilmapallona. Mitä enemmän ilmaa lisäät ilmapalloon, sitä kirkkaammaksi lamppu muuttuu. Triac-himmennyskytkin on kuin venttiili, joka säätelee ilmapalloon menevän ilman määrää.

Nyt lampun virtalähteenä on ilman sijasta sähkö. Venttiilin sijasta Triac-himmennyskytkimessä käytetään jotain, jota kutsutaan Triaciksi. Triac on kuin kytkin, joka kytkee ja sammuttaa sähkön hyvin nopeasti. Näin se säätelee lamppuun menevän sähkön määrää, mikä tekee siitä kirkkaamman tai himmeämmän.

Kun käännät Triac-himmennintä, se on kuin venttiilin avaaminen ja sulkeminen, jolla ohjataan lamppuun menevän sähkön määrää. Näin Triac-himmennyskytkin toimii!

Etureunan ja takareunan himmennys

LED-valojen himmentämisessä on kaksi pääasiallista himmennystapaa: etureunan (leading edge) ja takareunan (trailing edge) himmentäminen. Nämä kaksi menetelmää eroavat toisistaan tavassa, jolla ne ohjaavat LED-valojen jännitettä, mikä voi vaikuttaa himmennyksen toimintaan.

Etureunan himmennys

Etureunan himmennys, joka tunnetaan myös nimellä Leadging edge, on himmennysmenetelmä, joka vähentää LED-valojen jännitettä katkaisemalla vaihtovirran aaltomuodon etureunan. Tämä tapahtuu kytkemällä virtapiiri päälle ja pois korkealla taajuudella, mikä vähentää LED-valojen kokonaisjännitettä. Tätä menetelmää käytetään yleisesti vanhemmissa himmentimissä, eikä sitä suositella käytettäväksi LED-valojen kanssa, koska se voi aiheuttaa välkyntää ja muita ongelmia. Suurin osa tälläisistä himmentimistä on tehty suuremmille (yli 40W) kuormille, joten et voi himmentää lainkaan käyttämällä pientä kuormaa.

Takareunan himmennys

Takareunan himmennys, joka tunnetaan myös nimellä trailing edge, on himmennysmenetelmä, joka vähentää LED-valojen jännitettä katkaisemalla vaihtovirran aaltomuodon takareunan. Tämä tapahtuu kytkemällä piiri päälle ja pois matalalla taajuudella, mikä vähentää LED-valojen kokonaisjännitettä. Tätä menetelmää käytetään yleisesti uudemmissa himmenninkytkimissä, ja sitä suositellaan käytettäväksi LED-valojen kanssa, koska se mahdollistaa tasaisen ja välkkymättömän himmennyksen pienemmilläkin kuormilla.

Eli etureunan himmennys on vanhempi menetelmä, jota ei suositella käytettäväksi LED-valojen kanssa, koska sillä on taipumus aiheuttaa välkyntää ja muita ongelmia. Himmennys takareunalla on sitä vastoin uudempi menetelmä, jota suositellaan käytettäväksi LED-valojen kanssa, koska se mahdollistaa tasaisen ja välkkymättömän himmennyksen. On tärkeää tarkistaa himmenninkytkimen yhteensopivuus käytettävän LED-valon tai himmennettävän LED-ohjaimen kanssa ja käyttää laadukasta himmenninkytkintä, joka on suunniteltu käytettäväksi LED-valojen kanssa.

Ohessa video TRIAC himmennyksestä (Englanniksi):

TRIAC himmennyksen hyvät ja huonot puolet

Plussat:

  • Yhteensopivuus: TRIAC-himmennys on yhteensopiva useimpien LED-valojen ja himmennettävien LED-muuntajien kanssa, joten se on suosittu valinta valaistukseen. Tämä mahdollistaa hehkulamppujen helpon korvaamisen LED-valoilla, koska olemassa olevia himmennyskytkimiä voidaan käyttää ilman lisä- tai uudelleenjohdotusta.
  • Kustannustehokas: TRIAC-himmennin on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa.
  • Laajasti saatavilla: TRIAC-himmentimiä on laajalti saatavilla ja helppo löytää, joten se on kätevä vaihtoehto useimpiin valaistusprojekteihin.

Miinukset:

  • Välkyntä: TRIAC-himmennys voi joissakin tapauksissa aiheuttaa välkyntää, etenkin kun sitä käytetään tietyntyyppisten LED-valojen tai himmennettävien LED-muuntajien kanssa. Tämä välkyntä voi johtua TRIAC-himmennyksessä käytetystä vaihe-erotusmenetelmästä, joka voi aiheuttaa epätasaista tai sykkivää valotehoa.
  • Värin muuttuminen: TRIAC-himmennys voi joissakin tapauksissa aiheuttaa myös valon värisiirtymän, sillä vaihekulma, jossa vaihtojännitettä käytetään, voi vaikuttaa LED-valojen värilämpötilaan.
  • Yhteensopivuusongelmat: Kaikki TRIAC-himmenninkytkimet eivät ole yhteensopivia kaikentyyppisten LED-valojen ja himmennettävien LED-muuntajien kanssa. On tärkeää tarkistaa himmenninkytkimen yhteensopivuus käytettävän tietyn LED-valon tai himmennettävän LED-muuntajan kanssa.

Usein kysytyt kysymykset TRIAC-himmennyksestä

Mikä on TRIAC himmennys?

Mikä on TRIAC-himmennys? TRIAC-himmennys on eräänlainen himmennysmenetelmä, jossa käytetään puolijohdekomponenttia nimeltä TRIAC (Triode for Alternating Current) ohjaamaan valojen jännitettä. Tätä menetelmää käytetään yleisesti perinteisissä hehkulamppuhimmenninkytkimissä, ja se on yhteensopiva useimpien LED-valotyyppien kanssa.

Miten TRIAC himmennys toimii?

TRIAC-himmennys toimii kytkemällä virtapiirin päälle ja pois päältä korkealla taajuudella, mikä vähentää valojen kokonaisjännitettä. TRIAC-laitetta käytetään ohjaamaan kytkennän ajoitusta, joka määrittää himmennyksen tason.

Mitkä ovat TRIAC-himmennyksen edut?

TRIAC-himmennys on kustannustehokas ja laajalti saatavilla oleva himmennysmenetelmä, joka on yhteensopiva useimpien LED-valotyyppien kanssa. Se mahdollistaa myös tasaisen ja välkkymättömän himmennyksen, mikä parantaa yleistä visuaalista kokemusta.

Mitkä ovat TRIAC-himmennyksen rajoitukset?

TRIAC-himmennys voi aiheuttaa ongelmia, kuten välkyntää ja värinsiirtymiä joissakin LED-valoissa, eikä se välttämättä ole yhteensopiva tietyntyyppisten himmennettävien LED-muuntajien kanssa. Lisäksi se ei välttämättä tarjoa samaa tarkkuutta ja hallintaa kuin muut himmennystavat.

Mistä tiedän, ovatko LED-valoni yhteensopivia TRIAC-himmennyksen kanssa?

Tutustu LED-valaisimesi tai himmennettävän LED-ajurisi valmistajan teknisiin tietoihin määrittääksesi yhteensopivuuden TRIAC-himmennyksen kanssa. On myös tärkeää käyttää laadukasta himmennintä, joka on suunniteltu käytettäväksi LED-valojen kanssa.

Miten asennan TRIAC-himmenninkytkimen?

Useimmissa tapauksissa riittää, että poistat tavallisen kytkimen ja asennat himmentimen samalla tavalla kahden johdon väliin. Tutustu valmistajan ohjeisiin tietyn himmenninkytkimen osalta, sillä asennus voi vaihdella tyypistä ja mallista riippuen. Sähkölaitteiden asennukseen suositellaan ammattitaitoista sähköasentajaa.

Voinko käyttää perinteistä hehkulamppu himmennintä LED-valojen kanssa?

Jotkin perinteiset hehkulamppu himmentimet voivat olla yhteensopivia LED-valojen kanssa, mutta on tärkeää tarkistaa valmistajan tekniset tiedot ja käyttää laadukasta himmenninkytkintä, joka on suunniteltu käytettäväksi LED-valojen kanssa.

Miten vianmääritys tapahtuu TRIAC-himmennyksen kanssa?

On suositeltavaa tarkistaa, onko löysiä liitäntöjä tai vaurioituneita komponentteja, ja ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen sähköasentajaan lisäapua varten. Jos se välkkyy, se ei ole yhteensopiva led-valon tai led-ohjaimen kanssa.

Onko TRIAC himmennys leading vai trailing edge?

KUMPIKIN, riippuen himmentimestä.

Himmennetäänkö TRIAC verkkovirtaa (~230 V)?

Kyllä, TRIAC himmentää verkkovirtaa (~230v).

Onko TRIAC himmennys sama kuin 0-10v?

EI. 0/1-10v-himmennys viittaa tavalliseen analogiseen himmenninohjaukseen. Tämä menetelmä tunnetaan myös nimellä himmennys 0-10V-signaalin kautta.

Tarvitseeko TRIAC-himmennin nollajohdon?

EI. Yleensä vain L (Live) tarvitaan.

Miksi TRIAC-himmentimet aiheuttavat usein välkyntää LED-lampuissa?

Himmennysaallot eivät sovi yhteen. Esimerkiksi käytät Leading edge himmennintä Trailing edge muuntajan kanssa.

Led valaistuksen ohjaustekniikka on meille tuttua

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *