Miksi jonkun toisen valmistajan valaisin on halvempi vaikka se näyttää samalta?

Moni kakku päältä kaunis -sanonta pätee myös valaisimiin. Useat upotettavat led valaisimet näyttävät hyvin samanlaisilta ja vertailu netissä pelkän kuvan perusteella on vaikeaa. Led valaisimien hinta muodostuu useamman asian summasta. Laadukkaista materiaaleista ja osista valmistetut valaisimet maksavat useimmiten enemmän kuin huonolaatuiset, kuten tuotteissa yleensäkin. Myös ominaisuudet, kuten himmennettävyys, kosteussuojaus ja asennuksen helppous maksavat.

Värintoisto ja led piirin merkitys

Led valaisimien hinta on osien summa.
Led KANTTI valaisimessa on ketjutettava muuntaja, jonka voi vaihtaa sekä erillinen led moduuli.

Valaisimessa käytetty led piiri vaikuttaa osaltaan hintaa. Laadukkaat led piirit, jotka toistavat hyvin värejä, ovat luonnollisesti kalliimpia, kuin led piirit, joissa värintoisto on huono ja vaihtelu piirien välillä suurta. Myös se, kuinka paljon esimerkiksi 3W tehoisesta piiristä saadaan valotehoa, vaikuttaa led piirin hintaan (ledin hyötysuhde). Useimmiten valaisin, jossa on parempi hyötysuhde, on myös kalliimpi.

Me LedStoressa satsaamme valaisimissa mm. värintoistoon, jotta valaistus näyttää sisustuksen värit sellaisina kuin ne ovat, eikä valaistus vääristä värejä. Paneelivalaisimissa värintoistoindeksi on meillä yli 90 ja parhaimmissa malleissamme yli 95. Olemme nähneet myynnissä paljon paneeleja jopa alle 80 värintoistoindeksillä, mikä sopii kyllä varastotiloihin, mutta kun on huolella valinnut oman sisustuksensa värit, ei sellaista kannata asuin- ja toimistotiloihin asentaa. Paremmat led piirit maksavat enemmän, jonka vuoksi myös valaisimen hinta nousee.

Valaisimien materiaali

Myös valaisimien rungoissa on eroja. Led vaatii valaisinrungolta paljon, jotta led piiri jäähtyy eikä rikkoonnu. Meillä valaisimen runko on aina metallia, useimmiten alumiinia, mutta markkinoilla voi törmätä jopa muovisiin spotteihin. Sanomattakin on selvää, että muovinen runko jäähdyttää lediä huonommin, kuin alumiininen. Kilpailu led markkinoilla on kovaa, joten osa valmistajista ajaa hintaa alas käyttämällä muovia alumiinin sijaan.

Huollettavuus ja asennuksen helppous

Led valaisimien hinta on kalliimpi, jos valaisimen osia voidaan vaihtaa.
Led KANTTI koostuu kehyksestä ja sovitusrenkaasta, sekä linssistä, led moduulista ja siihen pikaliittimellä kytkeytyvästä muuntajasta.

Led valaisimien hintaan vaikuttaa myös vaihdettavien osien ja liitinten määrä, jotka nostavat usein valaisimen hintaa. Myös esim. ketjutusmahdollisuus muuntajassa voi nostaa hintaa. Tämä on luonnollista, koska mitä enemmän osia ja liitoksia valaisimessa on, sen työläämpi se on valmistaa, minkä vuoksi hinta nousee. Kuitenkin se, että valaisin on ketjutettava, saattaa laskea asennuksen hintaa merkittävästi. Jos valaisin on vielä pikaliittimin ketjutettava, asennus on vielä nopeampaa (ei tarvitse aukoa ruuveja) ja johdotus voidaan tehdä yksinkertaisemmaksi, jolloin asennushinta tippuu entisestään. Tämä ei toki välttämättä päde, jos urakkahinta on ennalta sovittu, mutta useimmissa remonttikohteissa valaisimen asennusajalla ja -tavalla on merkitystä.

Kun valaisimessa on erillinen, pikaliittimellä kiinni oleva muuntaja, on huoltokin helppoa. Muuntaja on nimittäin se osa, joka led valaisimesta rikkoontuu ensimmäisenä, jos jotain rikkoontuu. On siis hyvä, että se on mahdollista vaihtaa. Elektroniset muuntajat kun ovat kuluvia osia.

Led valaisimien hinta j a ominaisuudet

Led valaisimissa on nykyään saatavilla erilaisia ominaisuuksia. Ledeissä on himmennettäviä, kosteussuojattuja ja lisäksi vielä valon värisäädettäviä valaisimia. Osa ominaisuuksista tulee ns. kaupan päälle (kosteussuojaus on usein vakio) ja osa on kalliimpi toteuttaa. Meillä led valaisimet ovat pääosin himmennettäviä ja himmennykseen voidaan käyttää edullisia ”vanhan mallisia” pyöritettäviä himmentimiä. Pyöritettävät himmentimet ovat suhteellisen edullisia hankkia, joten kannattaa ostaessa myös huomioida mahdolliset himmentämisen ja värisäädön aiheuttamat lisäkustannukset valaistukselle. Esimerkiksi värilämpötilasäädettävät (CCT) valaisimet vaativat valaisimen lisäksi ohjausyksikön ja painikkeen, jolla ohjausyksikköä ohjataan. Tällaisen paketin yhteishintaa voi vertailla esimerkiksi tavallisen himmennettävän valaisimen ja himmentimen muodostamaan hintaan, ja sitten päättää onko valmis maksamaan lisäominaisuuden tuoman erotuksen? Kannattaa siis jo suunnitteluvaiheessa miettiä valaistuksen tarpeita ja vaatimuksia eri tiloille. Tilatessa kannattaa myös varmistaa, että valaisimen hinta sisältää kaikki tarvittavat osat, kuten esimerkiksi muuntajan. Meillä kaikki valaisimet sisältävät muuntajan, lukuunottamatta led nauhoja, joiden muuntajan tarve lasketaan käytetyn metrimäärän avulla sopivaksi.

Meiltä saa myös DALI-järjestelmään sopivia valaisimia (erikoistilauksesta), joidenka ohjausta on helppo järjestelmässä muokata. Useimmiten DALI on järjestelmänä suhteellisen edullinen (ominaisuuksiinsa nähden), mutta valaisimet järjestelmään ovat useimmiten hieman kalliimpia, kuin vain perushimmennyksellä toimivat valaisimet. Näissä hintaa nostaa kalliimpi muuntaja, valaisimen muun rungon pysyessä samana. Usein saattaakin olla niin, että kun toisaalla säästää, tulee toisaalla kuluja. Kannattaa aina pyytää kokonaistarjous paketista, jolloin useimmiten myyjä voi tinkiä hinnasta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *