LedStoren 10 vinkkiä - vältä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa

Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa. Kokosimme 10 kohdan listan, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa. Tiivistetysti kannattaa suunnata huomio seuraaviin asioihin: värintoistoindeksi, himmennys, valon väri, valovirran määrä, valaisimen runkomateriaali, virtalähde, asennustapa, takuu, myyntipiste ja myyntikuvat.

1. Tarpeeksi korkea värintoistoindeksi – CRI

Hehkulampuissa värintoistoindeksi on aina korkealla tasolla, eli hehkulampun valossa ympäristön värit näyttävät sellaisilta kuin niiden pitääkin. Led-tekniikalla tuotetussa valossa värintoistoindeksiin on kiinnitettävä huomiota, sillä led-valaisimissa on paljon tuotteita, joiden valossa ympäristön värit näyttävät sinertäviltä, harmahtavilta, tai vihertäviltä. Tämä johtuu siitä, että värintoistoindeksi (CRI) on liian matala. CRI on eri asia kuin Ra, sillä Ra-arvossa jätetään osa väriskaalan väreistä mittaamatta.

Suosittelemme ostamaan yleisvalaistukseksi ja kohdevalaistukseksi tiloihin, joissa oleskellaan paljon, yli CRI90 valaisimia. Pitkään Suomessa esitetyistä Ra < 80 suosituksista laadukkaat ledit ovat menneet ohi jo vuosia sitten. Jos CRI-arvoa ei ole mainittu ollenkaan, niin kyseessä ei välttämättä ole kovin laadukkaasti värejä toistava led-valaisin.

2. Himmennysominaisuus ja yhteensopiva himmennin

Led-valaisimien ja -polttimoiden himmentäminen on myös asteen verran hankalampaa kuin esimerkiksi hehkulamppujen tai halogeenilamppujen himmentäminen, koska himmennystekniikoissa ledien välillä on eroja. Koska hyvälaatuinen led-valaisin on tehokas valaisija, niin himmentämiselle on monesti tarvetta, ja himmennysominaisuus on hyödyllinen. Ammattitaitoisella led-myyjällä on tarjota sinulle myös ratkaisut valaisimiesi langalliseen ja langattomaan himmentämiseen. Ledien ostajana vaadi siis myyjältä tietämystä myös ostamiesi lamppujen himmentimistä.

3. Valaisimen tuottama valon väri, kelvinit

Valaistuksen luomaan tunnelmaan ja kodikkuuteen, tai vastaavasti energisoivaan menoon vaikuttaa osaltaan se, millaista valoa tilassa on. Ledeissä on monesti valittavana 3 000 kelvinin lämpimän sävyistä kotoisana pidettyä valoa ja 4 000 kelvinin neutraalin valkoista kirkkaampana / sinisempänä koettua valoa. Lisäksi on saatavilla noin 5 500 kelvinin kirkasta päivänvaloa jäljitteleviä led-valaisimia. Jos samassa tilassa on samaan aikaan päällä monia valon värejä, niin ero on havaittavissa silmin, ja valaistus saattaa vaikuttaa epätasapainoiselta. Jos haluat tietää millaista valoa ostat, niin kiinnitä huomiota lampussa ilmoitettuun värilämpötilaan, eli kelvineihin.

4.  Valon määrä mainittu, lumenit (lm)

Led-lampun wattimäärä ei kerro ledin tuottaman valon määrää. Hehkulampuissa ja halogeenilampuissa totuttiin puhumaan tietyn ottotehon (W) polttimoista, jolloin valovirran määrää (lumeneita) ei erikseen käytetty määrittelemään valon ”valaisevuutta”. Led-tekniikalla pienemmällä ottoteholla saadaan sama määrä valoa, jolloin käsite lumen on oikea, kun halutaan verrata valon määrää. Esimerkiksi 7 watin E27-kantaisesta polttimosta saadaan saman verran valoa kuin 60W hehkulampusta eli reilut 700 lumenia.

5.  Rungon materiaali metallia

Vaikka led-valaisin ei kuumene läheskään yhtä paljon kuin hehkulamppu tai halogen, niin sen käyttöikää pidentää kunnollinen jäähdytys. Led-alasvalossa tai spotissa onkin hyvä olla tarpeeksi metallia valaisinrungossa, kuten loistavan lämmönjohtokyvyn omaavaa alumiinia. Liian köykäinen runko, josta lampun tuottama lämpö ei johdu pois led-piiriltä, lyhentää ledin käyttöikää. Kunnolla jäähdytetty, uppoasennettu led-alasvalo ja paneeli palaa noin 30 asteen lämpöisenä.

Led-nauhat on myös tärkeä asentaa alumiiniprofiiliin, tai muuhun metalliin, jotta toivottu käyttöikä ja sitä kautta ekologisuus saavutetaan. Led-nauha ei sisällä lämpöä johtavia materiaaleja, eli led-valonauha ei jäähdy helposti, jos se on asennettu lämpöä johtamattomaan materiaaliin, kuten puuhun. Vaikka palovaaraa ei olekaan, niin kokemuksemme mukaan ilman lämmön johtamista pois lediltä, ledin pinta lämpenee yli 60 asteiseksi riippuen led-nauhan tehosta, mikä lyhentää reilusti sen käyttöikää.

6.  Tuleeko virtalähde mukana, onko lisäkustannuksia on tulossa?

Led-alasvalot, katto- ja seinävalot sekä valaisinsarjat ja led-nauhat ovat yleensä asennusvalaisimia, eli eivät suoraan pistotulpalla pistorasiaan kytkettäviä. Valaisimen virtalähde vaikuttaa sen himmennykseen ja asennettavuuteen. Virtalähde ei aina kuulu valaisimen ilmoitettuun hintaan. Laadukas virtalähde tai muuntaja on yhtä tärkeä kuin itse valaisinkin, ja niistä tulee lisäkulua, jos ne eivät kuulukaan valaisimeen.

Toisaalta kokonaishintaan saa vaikutettua valitsemalla muuntajan teho ja ominaisuudet käyttötarpeen mukaan. Erityisesti led-nauha-asennuksissa, joissa nauhan kokonaispituus vaikuttaa aina valittavan muuntajan kokoon, oikeanlaisen muuntajan valitseminen on tärkeää.

7.  Asennustapa

Erityisesti led-alasvalojen eli spottien asennuksessa on tärkeää se, ovatko valaisimet ketjutettavia. Ketjutettavat valaisimet omilla virtalähteillä on ideaalitilanne, sillä se säästää asennustyössä selvää aikaa ja siten myös rahaa. Ketjuttamisen etuna tähtikytkentään on suoraviivaisempi asennus, ja huomattavasti vähemmän sähköjohtoa ja liitoksia. Ledeissä ei yleensä ole vaihdettavaa valaisinmoduulia, joten ledin vikaantuessa tai sen tullessa käyttöikänsä päähän koko valaisin pitää korvata. Onneksi on myös led-valaisimia vaihdettavilla valaisinmoduuleilla.

8.  Antaako myyjä tuotteille reilun takuun?

Mistä asioista voi päätellä tuotteen laadukkuuden? Tuotteiden maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa tuotteistaan ja niiden laadusta. Virhetilanteissa vastuuntuntoinen myyjä toimii aikailematta ja asiakkaan parhaaksi. Se, että tuotteille myönnetään pitkä takuu on osaltaan osoitus siitä, että myytävät tuotteet ovat laadukkaita.

9. Onko myyjällä toimipistettä, jossa voi käydä toteamassa, että tuotteet ovat sitä mitä luvataan?

Valaistuksen myyminen internetissä on haastavaa valon luonteen vuoksi. Valo on aistinvarainen asia, ja onnistunut valaisin ei välttämättä eroa ulkomuodoltaan juurikaan kilpailijoista. On hyvä, jos tuotteiden tuottaman valon pääsee toteamaan myös itse myymälässä tai näyttelytilassa, varsinkin jos kyseessä on isompi hankinta. On myös hyvä, jos myyjä on tavoitettavissa yksityiskohtaisiakin suunnittelukysymyksiä varten eri kanavissa.

10. Käyttääkö myyjä aitoja kuvia?

Valaistustuotteita myytäessä on tärkeää näyttää asiakkaalle tuotekuvien lisäksi myös kuvia valaistuista tiloista ja kohteista. Aitojen, oikeasti myyjän tuotteilla valaistujen kohteiden kuvien lisäksi niin sanotuilla kuvituskuvilla voidaan luoda mielikuvia valaistuksen lopputuloksista ja valaisintyyppien käyttökohteista. Mielestämme hyvään kauppatapaan kuuluu, että nämä kuvituskuvat / fiiliskuvat olisivat asiakkaan erotettavissa ”aidoista” kuvista, joissa yrityksen myymät tuotteet ovat oikeasti kuvan valaisimina. Ledejä ostettaessa hyvään lopputulokseen päästään, kun saat myyjältä aitoja referenssikuvia.

 

Syvenny aiheeseen mm. seuraavien blogiartikkelien avulla:

Olemme kirjoittaneet värintoistosta: Mitä eroa on CRI- ja Ra-arvoilla ledien värintoistossa.

Lue kirjoituksemme langattomasta himmentämisestä: VaLO – valaistuksen langaton ohjaus

Lue lisää langallisesta himmentämisestä: ABB:n ja Schneiderin langalliset himmentimet LedStoren valaisimiin

Lue lisää värilämpötilan valinnasta: Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa.

Lue led-valaisimen hintaan vaikuttavista seikoista: Led-valaisimien hinta – mikä led-valaisimessa maksaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *