Miksi lamppuja ei ole tehty kestämään? Hehkulamput eivät kestä kuin 1 000 tuntia, pesukone 5 vuotta, televisio 5 vuotta… Asioita ei rakenneta enää kestämään. Miksi? Kaupallisista syistä. On erittäin huonoa bisnestä valmistaa tuotteita, jotka kestävät pitkään, sillä mitä valmistajat sitten myyvät? Olin kuullut jostain että maailmalla palaa 100-vuotias hehkulamppu, joten tutkin asiaa lisää.

Ikuinen lamppu

Kalifornian Livermoressa on kuuluisa palokunta, jonka autotallissa on palanut sataviisitoista vuotta (115!) lamppu, joka ei pala loppuun. Sen sijaan se ”vanhenee” pikkuhiljaa langan palaessa. Valon sammumispäivää odotetaan ihmeissään. Lamppu on palanut yhtäjaksoisesti (pari kertaa siirretty) vuodesta 1901 lähtien. Se tarkoittaa sitä, että lampussa on tullut jo yli MILJOONA käyttötuntia (2001)! Lamppu pääsikin Guinnesin ennätysten kirjaan vuonna 2015.

Centennial Light” oli alun perin 60 watin hehkulamppu, mutta nykyään se vastaa 4 watin lamppua, sillä lampun hiilifilamentti on vanhentunut pikkuhiljaa. Lamppu on käsin puhallettua lasia.

Hiilifilamenttia sisältävän tavallisen hehkulampun keksi Ranskalainen insinööri Adolphe Chaillet, joka haki patenttia tälle tekniikalle. Shelby Electric Company valmisti sitä Shelbyssä, Ohiossa 1890-luvun lopulla ja maailmalta löytyy yhä monia samanlaisia lamppuja, jotka ovat edelleen toimivia. Paloasema sai lampun lahjoituksena 1901 ja se on palanut siitä asti.

Lamppu eroaa nykypäivän hehkulampusta hiilifilamentillaan, sillä viimeisimmissä lampuissa käytetään volframia.

Centennial Light FAKTOJA

– Käsin puhallettua lasia

– Hiilifilamentti

– Alun perin 60W lamppu, nyt 4W

– Palanut yli miljoona tuntia (2001)

– Sijaitsee Livermoressa, Yhdysvalloissa

Kuka tahansa fani voi nykyään valvoa lamppua verkossa verkkokameran avulla. Live kuvaa ja kiinnostavia faktoja lisää lampun omilla sivustolla: https://www.centennialbulb.org/

Centennial bulb, miksi lamput eivät kestä
Kalifornian Livermoressa sijaitsevan paloaseman hehkulamppu on palanut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1901 lähtien. WIKIPEDIA

Led vallankumous

Miksi kukaan ei valmista hehkulamppua, kun se voisi kestää niin pitkään? Tätä asiaa on tutkittu ja Suomen kuvalehdessä 2011 todettiin myös hehkulampun suurin ongelma. Sen hyötysuhde on onneton, vain 5% on valoa ja loput 95% on lämpöä. Eli vaikka lamppu itsessään kestäisi, se ei mitenkään pärjää nykytekniikalle, kuten Led, jossa valoa tulee 15-30% sen käyttämästä energiasta.

Led keksittiin varsinaisesti jo 1907 ja ensimmäinen kaupallinen versio tästä saatiin 1960-luvulla. Led on puolijohdeteknologiaan perustuva valonlähde. Aluksi led oli vielä todella heikkotehoinen ja sitä sai vain punertavana, mutta 1990-luvulla ne ylittivät hehkulamput tehokkuudessaan.

Led on valtasi lopullisesti markkinat 2010-luvun lopulla, kun Halogeeni kiellettiin lopullisesti Euroopassa 1.9.2018 ja hehkulamput kiellettiin jo aikaisemmin 1.9.2011. Nyt 2020-luvulla olemme tilanteessa, jossa ei ole harvinaista nähdä markkinoilla led valaisimia, joille luvataan 50 000 tuntia tai jopa yli ja valon laatu on huikea CRI98.

Kuluttajat ja yritykset ovatkin viimeisen 10 vuoden aikana siirtyneet voimakkaasti led tekniikkaan. Tämä näyttäisi olevan hyvä asia, ympäristön ja energian kulutuksen kannalta, mutta lamppujen rakentaminen kestäväksi osoittautuu hankalaksi ongelmaksi: kenelläkään ei näytä olevan järkevää liiketoimintamallia tällaiselle tuotteelle. On hullua, sillä tämän pitkäikäisyyden piti korjata hehkulamppujen suurimman ongelman, lyhytikäisyyden.

Valon pimeä puoli

Nykyaikaisten hehkulamppujen tuhannen tunnin käyttöikä juontaa juurensa vuoteen 1924, jolloin maailman suurimpien valaistusyhtiöiden edustajat – mukaan lukien sellaiset tutut nimet kuin Philips, Osram ja General Electric (joka otti Shelby Electricin haltuunsa noin vuonna 1912!) – kokoontuivat Sveitsiin perustamaan Phoebuksen, joka oli luultavasti ensimmäinen maailmanlaajuinen kartelli. Aiheesta lisää täällä

Kuvituskuva Georgia Library
Kuvituskuva. Georgia Library

Lamppujen käyttöikä oli tuohon mennessä kasvanut niin pitkäksi (yli 2500 tuntia!), että ne aiheuttivat myynnin liikevaihdon laskun. Niinpä yksi Phoebuksen ensisijaisista tavoitteista oli lamppujen käyttöiän lyhentäminen tuhannen tunnin standardiin.

Phoebuksen jäsenet perustelivat lyhyempää käyttöikää pyrkimyksellä luoda kirkkaampien ja energiatehokkaampien lamppujen laatustandardi. Phoebuksen tietoja tutkinut Markus Krajewski, julkaisi 2014 tutkimuksen jossa hän totesi, että ainoa merkittävä tekninen uudistus lampuissa oli käyttöiän jyrkkä lyheneminen. Näyttäisi että kartellin nimenomaisena tavoitteena oli lyhentää lamppujen käyttöikää myynnin lisäämiseksi. Taloustieteen, eikä fysiikan eduksi.

Phoebus kartelli päättyi toisen maailmansodan aikaan, kun maailmantalouden romahdus muutti toimintaa radikaalisti.

Tätä kartellia pidetään nykyään ensimmäisenä esimerkkinä suunnitellusta tuotteen tahallisesta vanhentamisesta teollisuudessa. Nykyään 2000-luvulla on tullut vastaavia tilanteita vastaan, joista suurimpana on ollut Applen tahallinen vanhempien puhelinten hidastuttaminen v. 2020, jotta kuluttajat vaihtaisivat puhelimensa nopeammin uuteen.

Phoebus on helppo heittää suuryritysten pahantekijöiden salaliitoksi. Suunnitelmallinen vanheneminen on kuitenkin sopusoinnussa niiden taloustieteilijöiden ja liikemiesten näkemysten kanssa, joiden mielestä on huonoa liiketoimintaa myydä ihmiselle mikä tahansa tuote vain kerran. Tämä myynnin malli tuli niin suosituksi liike-elämän keskuudessa, että siitä alkoi uusi kulutusvetoinen talous. Vuonna 1928 syntyi ajaton lausahdus ”American Prosperity: Its Causes and Consequences , Evolution of Distribution” -lehdessä (sivut 24 ja 25):

Paul Mazur, Lehman Brothers: ”Any community that lives on staples has relatively few wants. The community that can be trained to desire change, to want new things even before the old have been entirely consumed, yields a market to be measured more by desires than by needs. And man”™s desires can be developed so that they will greatly overshadow his needs.”

ja vapaasti suomennettuna: ”Meidän pitää opettaa kuluttajat haluamaan uutta ennen kuin vanha on kulunut loppuun.”

Ledit valtasivat maailman

Mutta tarkoittaako ledien lisääntynyt suosio sitä, että olemme siirtymässä kestävään kulutustalouteen? Tuskin, mutta tämä on askel oikeaan suuntaan. Ympäristötietoinen kuluttaja valitsee led valaisimen, joka ei ole halvalla irtopolttimolla vaan reilulla jäähdytyselementillä varustettu led valaisin. Näitä voidaan tarvittaessa huoltaa.

Valaistusteollisuudessa on nyt käännekohta, joka näkyy jo Aasiassa. Kiinassa on koronan ja led markkinoiden alkavan saturaation vuoksi alettu sulkemaan jo lampputehtaita.

Vaikka lamppumarkkinat ovat kymmenien miljardien arvoiset, alkavat led lampunvalmistajat reagoimaan jo nyt myynnin vähenemisen uhkaan: On alettu hehkulamppujen tapaan tehdä halvempia ja lyhyemmän käyttöiän lamppuja markkinoille. Löydät nämä itsekin jo rautakaupoista ja marketeista. Niissä on paloaikaa vain 10-15 000 tuntia.

Uusien, enimmäkseen aasialaisten valmistajien runsaus ja kova kilpailu on alentanut kustannuksia ja laatua huomattavasti.  Esimerkiksi maailman laajuisista verkkokaupoista, kuten eBaysta, Alibabasta tai Amazonista voi ostaa niin heikkolaatuisia lamppuja, että kun niitä ruuvaa kiinni, voi saada sähköiskun. Näitä asioita onneksi meillä Suomessa valvoo TUKES, joka myös kampanjoi turvallisten tuotteiden ostamisen puolesta, mutta se ei estä kuluttajaa vapailla markkinoilla tilaamasta niitä itselleen kotiin.

Valaisinvalmistajien reaktio

Valaisinvalmistajat näkivät jo kaukaa led valaisimien taloudelliset seuraukset suuressa kuvassa. Myynnit olivat aluksi suuria, mutta tekniikasta johtuen valaisimien vaihtovälit kasvoivat liian suureksi ja yritykset reagoivat.

  • Vuonna 2014 Philips päätti erottaa Philips Lightingin itsenäiseksi yhtiöksi ja myönsi I.P.O. (listautumistiedote) -asiakirjoissaan, että perinteiset lamppumarkkinat tulevat taantumaan.
  • Vuonna 2016 myös Osram päätti irrottaa valaisinliiketoimintansa ja perusti itsenäisen Ledvance-yhtiön.
  • Vuonna 2017 Edisonin perustama G.E. teki samanlaisen siirron ja hajotti G.E. Lightingin jättäen jälkeensä yrityksen, joka olisi helppo myydä. Tosin se saatiin myytyä vasta 2020 Savantille.

On hätkähdyttävää havaita, kuinka yritykset, jotka ovat myyneet lamppuja jo ennen Phoebus-kartellia, kääntävät selkänsä lamppubisnekselle, mutta se ei välttämättä tarkoita, että ne luopuisivat kokonaan valaistuksesta.

Sen sijaan tilalle on kehittynyt kehittyneempi LED-teollisuus, jossa on äly mukana.

Led älyvalaistus

Älyvalaistus on vilkasta kotitalouksien markkinoilla. Philips on ollut tässä edelläkävijä vuonna 2012 esittelemällään Hue-järjestelmällä, jonka avulla voidaan esimerkiksi käynnistää valot tiettyyn kellonaikaan pikkuhiljaa kirkkaammaksi tai pistää valot vilkkumaan huoneessa.

Philips HUE - Llifestyle
Philips HUE – Llifestyle

Zibgee, Z-wave, Wifiä Älyvalaistustekniikat ovat laajentuneet runsaasti viimevuosina ja löydät niitä nykyään jo Ikeasta tai Lidlistä… Ne ovat tulleet jäädäkseen, mutta niiden ongelma on keskinäinen yhteensopimattomuus. 2023 onneksi ensimmäiset Matter-tuotteet julkaistiin kuluttajille. Matter protokollan idea on ensimmäistä kertaa yhdistää kaikki laitevalmistajat saman järjestelmän alle. Tämä muutos tulee viemään useita vuosia, mutta Zigbee on tässä mukana yhtenä suurimmista kehittäjistä ja Zigbeen valinta älykotijärjestelmäksi tänä päivänä on järkevä ratkaisu. Tämä älykäs kodin ja valaistuksen ohjaustekniikka tekee valaistuksesta uudelleen kiinnostavaa.

Toistaako historia itseään?

Palataan vielä led polttimoihin. Jos markkinat täyttyvät uudelleen vain halvoista, lyhytikäisemmistä led polttimoista seuraa historian toisinto. Ellei kestäville tuotteille löydetä järkevää taloudellista mallia, ei lopputulos ole hyvä ympäristön kestävyyden kannalta.

Onneksi meillä on Suomessa myös valaisinvalmistajia ja kauppiaita, jotka keskittyvät nimenomaan pitkäkestoisiin led valaisimiin ja takaavat led lampuille pitkät takuut ja huollettavuuden. Voit siis kuluttajana päättää itse ostatko valaisimesi usein vai sijoitatko laatuun.

Ja Livermoressa palaa edelleen kuuluisa valo. Se on sisätiloissa ja sen voi nähdä ikkunasta kävellessäsi paloaseman ohi. Maailman toiseksi pisimpään palanut löytyy Byers Opera talosta, Fort Worthistaä

Pari muuta mielenkiintoista juttua blogissamme:

Mihin perustuvat väitteet led valojen vaarallisuudesta

Miksi led valot ovat paras tekniikka valaistukseen

Led valojen lyhyt historia

Mikä on led?

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria valaistuksen suunnittelun tueksi:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan