Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

Mitä tarkoittaa valon värilämpötila?

Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

Valon värisävyt vaihtuvat luonnossa jatkuvasti.

Ihminen on tottunut luonnolliseen värilämpötilan vaihteluun vuorokausirytmissään. Älyohjattavissa kodeissa on mahdollista mukaella automaattisesti valon sävyä vuorokaudenajan mukaan.

Vuorokauden aikana valon värilämpötila vaihtelee luonnollisessa rytmissä. kuva: http://astronomiatualcance.blogspot.com/

Tyypillisimmät kohteet, joissa kaipaamme lämpimän sävyistä valoa ovat ne, joissa viihdytään iltaisin. Lämmin sävy tuo kotoisuutta.

Lämpimän sävyinen, alle 3000K, puusaunan valaistus illan sinisessä hetkessä koto-Suomessa. Värilämpötilojen ero on suuri.

 

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Käytämme valaistusta silloin, kun päivänvaloa ja luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saatavilla. Monesti kotiin valitaan, aivan oikeutetusti, valot sen perusteella, minkä sävyisessä valossa parhaiten viihtyy. Lisäksi valon sävyn valintaan vaikuttaa se, mikä on valon käyttötarkoitus.

Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin  valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valaisimissa suurimmassa osassa on tarjolla sekä 3000 K että 4000 K vaihtoehdot. Lisäksi on myös suuri valikoima led-valaisimia, spotteja, led-nauhoja ja led-paneeleja, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan haluttaessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on niin sanottu tupla led-piiri, eli kaksi led-piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

Valon värilämpötila voidaan valita valaisimen yhteydestä asennettaessa, jolloin käytössä valaisinta vain himmennetään. Valaisimen/valaisinryhmän värilämpötila voidaan myös säätää portaattomasti käyttökytkimestä ryhmämuuntajan kautta.

Värilämpötilasäädettävässä spotissa on kolme vaihtoehtoa, kun käytetään valaisimen mukana tulevaa spottimuuntajaa. Valaisin on myös himmennettävä.

 

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsisi esim. päivänvalolamppuja, jos ei niistä pidä. Oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet. Päivävalon Kelvinit ovat mielestämme hyvä lisä esimerkiksi kotikäytössä kasvien valonsaannin parantamisessa.

Lämpimän valkoinen valon värisävy sopii esimerkiksi makuuhuoneisiin. Valon kokemiseen vaikuttavat huoneen heijastuspinnat ja niiden sävyt.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia. Totta kai saa ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan yhä useammin 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestämme tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleisemmin olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila.

Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin "hämärän hyssyä" vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet, luomassa pehmeää ja lämmintä valoa. Tällaisessa tilanteessa myös portaaton värilämpötilan säätö ja himmennys ovat paikallaan.

Spottivalaistus ja epäsuora led-nauhavalaistus hyvälaatuisella 4000K neutraalilla valolla. Neutraali sävy valossa vähentää hieman esim. kattopaneelin lämpimien sävyjen aistimista.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä että, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä,  niiden kanssa sopii paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä. Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi meidän myymälässämme, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja, kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa.

Valon värilämpötilasäädettävät valaisimet sopivat tiloihin, joissa halutaan säätää valon värilämpötilaa tunnelman ja tarpeen mukaan. Alla olevassa esimerkissä portaikko ja harmaaksi maalatut seinät hehkuvat eri sävyissä kylmän ja lämpimän ja valon värisävyn vaihdellessa. Vaikka värintoistoindeksi, CRI on valaisimissamme huippuluokkaa, lämmin 3000K ja alle valon värisävy muuttaa kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan, johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä. Kylmät värilämpötilat taas korostavat harmaan seinän sinisiä sävyjä.

Värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseen

Voit lukea lisää värilämpötilasäädettävistä tuotteista verkkokaupassamme. Kutsumme niitä CCT-tuotteiksi koska valon värilämpötilaa eli CCT-arvoa voidaan säätää.

Älä sekoita värilämpötilasäätä (CCT) ja värisäätö (RGB) käsitteitä toisiinsa

Valon luontainen päivittäin vaihteleva sävy on valkoisen valon Kelvinien vaihtelua. Ledeistä on myös saatavissa, erityisesti LedStorella led-nauhassa on tarjolla, värien säätömahdollisuus. Tässä tuotteessa värit vaihtuvat sateenkaaren koko spektrin sävyissä. Alla olevassa kuvassa led-nauhasta on valittu esimerkiksi vihreä, keltainen, punainen, violetti ja sininen.

 

Pisteettömästä 24V 15W/m tehoisesta RGBW-nauhasta saadaan kaikki valospektrin värit. Nauha on lisäksi himmennettävä ja valkoisen värin määrää värien kirkkaudessa voidaan säätää.

Käytännön tarpeissa RGB-nauha palvelee esimerkiksi leffahuoneissa, nuorten ja lasten huoneissa sekä värikylpyä kaipaavissa keittiöissä, kuten alla olevassa kuvassa. Nauhassa on reilusti tehoa, joten siitä riittää reilusti valoa esim. jos käyttää vain valkoista.

Keittiön sävyt voi valita itse, kun asentaa tilaan RGB-led-nauhan.

 

Autamme kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ja palvelemme valaistussuunnittelussa. Tutustu palveluihin osoitteessa ledstore.fi.

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved