Kasvit tarvitsevat valoa ja vettä. Apuun led-kasvivalaistus. Suomessa useimmiten valoa on näistä kahdesta vähemmän saatavilla luonnostaan, joten kasvien valaisuun on kiinnitettävä huomiota. Tässä artikkelissa esittelemme kasviharrastajalle LedPajalla tuunaamamme led-kasvivalon.

Led-kasvivalaistus kasvien hyvinvointiin

Led-nauhana käytettiin värilämpötilasäädettävää korkean värintoistoindeksin (CRI) Solo CCT-nauhaa 14W/m 74cm. Värilämpötilasäädettävässä nauhassa on etuna se, että siitä saadaan kylmä päivänvalo noin 6500K, mistä kasvit pitävät. Nauha kiinnitettiin valkoiseen, matalaan pintaprofiiliin. Telineeksi valolle hankittiin IKEAn Dulig vaaterekki, josta jätettiin keskitanko alhaalta kokonaan pois. Näin telineen voi viedä helposti esim. hyllyn päälle, tai sijoittaa isommat ruukut valon alle.

Metri SOLO CCT 14,4 W/m led-nauhaa antaa 1580 lumenia, joten valaisimessa oleva 74cm antaa noin 1170 lumenia. Kirkas, optinen kansi, joka ohjaa valon tiiviiseen 60 avauskulmaan, antaa enemmän suoraa valoa alaspäin. Paikan päällä kännykän lux-mittarilla mitattuna kasvit saavat 50cm päässä valoa n. 2000 luxia, ja alempana yli metrin etäisyydellä 800 luxin paikkeilla. Eli tämän kokoinen valaisin toimii ainakin talvehtimisvalona / lisävalona.

Laadukas, yhtenäisen valojuovan SOLO 14,4 W/m CCT -led-nauha, esimerkkinä kolme valon värilämpötilaa.

Kun valolla on enemmän etäisyyttä kasveihin, kuten alla olevasta led-kasvivalaistus kuvasta nähdään, se toimii hyvin talvehtimisvalona tai lisävalona, luxeja metrin etäisyydellä noin 800. Kuvassa oleville taimille valoa olisi kasvattamiseen liian vähän. Kun taimet ovat noin 50 cm etäisyydellä valosta, niin valon määrä hämärässä huoneessa on noin 2000 luxia, mikä riitti saamaan taimivaiheen kolmanteen lehtipariin saakka.

Kun valolla on enemmän etäisyyttä kasveihin, se toimii hyvin talvehtimisvalona tai lisävalona.

LedPajalla tehty kasvivalo

Kun teline valolle oli päätetty, niin LedPajalla tehtiin tähän sopiva valo. Työvaiheet pähkinänkuoressa olivat seuraavat:

 1. Led-alumiiniprofiilin valinta ja pituuden sovittaminen kehikkoon.
 2. Profiilin kiinnittäminen kehikkoon.
 3. Led-nauhan leikkaaminen sopivaan pituuteen.
 4. Liitosjohdon mittaaminen muuntajalle ja kolvaaminen led-nauhaan.
 5. Led-nauhan kiinnittäminen profiiliin ja johdon syöttäminen kehikon sisään.
 6. Johtojen liittäminen muuntajaan.
 7. Langattoman ohjauksen pariliitoksen tekeminen ohjaimen ja muuntajan välille.
led-kasvivalaistus työvaiheet
Led-valo tuunattiin sopivaan pituuteen LedPajalla.

Valmiissa led-kasvivalaistus kehikossa on 74 cm pituinen 14. w/m SOLO CCT led-nauha, ja kasvihylly on sen keskellä. Kehikon hyvä puoli on siinä, että se on siirrettävä ja kevyt. Valon värilämpötilan voi säätää halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomalla ohjaimella. Esimerkiksi päivällä voi antaa kasveille kylmän valkoista päivänvaloa, ja illemmalla kun tulee kotiin, niin valaisin voidaan asettaa lämpimämmän valkoiselle, iltatunnelmaan sopivalle. Säätimenä käytetään Zigbee-ohjainta, joka paritettiin Zigbee-muuntajaan 24V 30W. Jos halutaan ajastaa ja ohjelmoida valoa, niin tarvitaan lisäksi vielä silta tai hubi, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Things.

led-kasvivalaistus, eri värilämpötilat
Led-nauhasta voidaan säätää portaattomasti sekä kirkkaus että värilämpötila. Ylhäältä alkaen kylmä, neutraali ja lämmin valon sävy.

Profiilina käytettiin siis valkoista matalaa pintaprofiilia, joka tulee vakiona ohuella opaalimuovikannella. Tähän tarkoitukseen vaihdettiin avautumiskulman 60 asteeseen tiivistävä muovikansi. Peruskannella avautumiskulma on noin 110 astetta, eli valokeila on huomattavasti laajempi. Vaihtoehtona on käyttää hieman syvempää profiilia 16×18 valkoista pintaprofiilia, jossa yhdessä optisen kannen kanssa valon avautumiskulma saadaan noin 10 asteeseen.

Valkoinen matala alumiiniprofiili sopi telineen leveyteen loistavasti ja profiilin erikoiskansi tiivistää valon avautumiskulman suoraan alaspäin kasveille.

Valon määrä ja sopivuus eri kasveille

Valon määrää voidaan mitata lux-mittarilla, jos halutaan saada tarkasti tietoon, minkä verran valoa valaisimet tuottavat missäkin tilassa, ja eri etäisyyksillä kasveista. Eri lähteistä koottuja yleisiä valon määriä ovat muun muassa seuraavat:

 • 600 – 3000 lux (6-30W/m2) – Päivänvalo ulkona keskitalvella
 • 800 – 1500 lux (8-15W/m2) – Vähiten valoa vaativien viherkasvien (peikonlehti, tuonenkielo) valovaatimus
 • 500 – 1000 lux (5-10W/m2) – Valon kompensaatiopiste valokasveilla (talvehtimismäärä, kasvi ei kasva)
 • 100 – 500 lux (1-5W/m2) – Valon kompensaatiopiste varjokasveilla (talvehtimismäärä, kasvi ei kasva)
Noin 2000 luksia riittää saamaan kasvun alkuun, mutta isommille kasvatusvaloksi tarvitaan järeämpi valo.

Varjoa ja puolivarjoa tarvitsevat kasvit hyötyvät lisävalaistuksesta, joka voidaan toteuttaa ns. kodin yleisvalaistuksen osana. Esimerkiksi 22 W/m tehoisella värilämpötilasäädettävällä led-nauhalla katon rajasta tai 12W suunnattavalla, kapeampikeilaisella Kolo-spotilla saadaan kasveille aina päivänvaloa ja illemmalla valon voi säätää oleskeluun sopivammaksi neutraaliin tai lämpimään sävyyn. Kolo-spotin alla 60 cm etäisyydellä kasvi saa noin 12 000 luksia valoa, mikä itse asiassa pitää kasvin kasvumoodissa koko talven.

Tehokas led-kasvivalaistus auttaa varjokasveja, kuten Peikonlehti talvella, kun päivänvaloa on vähän.

 

led-kasvivalaistus
Seinänvierellä kiertävät spottivalot sopivat seinäamppeleiden lisävaloiksi.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että hyvälaatuinen led-kasvivalaistus joka tapauksessa lisää kasvien, kuin myös ihmistenkin hyvinvointia pimeinä kuukausina, ja viihtyisyys kotona paranee. Lue lisää kasvien tarvitsemasta valosta aiemmin julkaistusta teknisemmästä artikkelistamme: Led-lamput kasvien hyvinvointiin.

Lue lisää LedPaja-palvelustamme, jos kiinnostuit mittojen mukaan tehtävästä led-nauhavalaistuksesta, tai edullisesta valaistussuunnittelustamme, jossa otamme huomioon kaikki valonkäyttötoiveet!