Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimikasvatukseen on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Led-lista on hyvä vaihtoehto kasvien valaisuun kotona ja toimistossa, jos halutaan valoa pidemmälle matkalle.

Kasvivalon tärkeimpänä ominaisuutena on se, että valaisimessa on paljon sinistä ja punaista aallonpituutta. Näiden aallonpituuksien ansiosta kasvi kokee olevansa luonnonvalossa. Kotona huonekasvien hyvinvoinnin turvaamiseen sini-punavalon ostamisen sijaan kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, korkean CRI:n eli värintoistoindeksin yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät kaikki.

Tietoa led-lampun sinisistä ja punaisista valon aallonpituuksista

Valon siniset ja punaiset aallonpituudet vaihtelevat luonnossa vuorokauden eri aikoina ja maapallon eri osissa. Lisäksi valon määrä eli päivän pituus vaihtelee, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, mitkä kasvit menestyvät missäkin päin maailmaa. Kun halutaan saada tehokasta kasvua aikaiseksi, niin esim. chilin kasvatukseen perehtyneet henkilöt suosivat sini-punavaloa tuottavia led-kasvivaloja.

Niissä siniset aallonpituudet (nanometriä, nm), eli 380-400 nm ja noin 430 nm ja 450 nm, ja punaiset aallonpituudet eli noin 610 nm, 620 nm ja 650 nm, ja infrapuna 730 nm on valjastettu yhteen valaisimeen. Kun kasvivalaisin tuottaa vain ne aallonpituudet, jotka optimoivat taimen kasvun ja kukinnan, valotehoa saadaan runsaasti ja valaisimen energiankulutus jää kohtuulliselle tasolle. Osa valaisimen ledeistä tuottaa myös valkoista valoa, mikä helpottaa näkemistä.

Sini punaisia aallonpituuksia kasvivalaisimissa saadaan tuottamalla valospektristä vain esim aallonpituudet 380 400nm 430nm 450nm 610nm 620nm ja 650 nm © Lamppukauppa Led Store Oy

Sini-punavalon ääressä ollessa kannattaa käyttää tehokkaita aurinko- tai muita UV-suojalaseja, sillä valo on ihmissilmälle vierasta, ja sisältää myös haitallisia sinisen valon aallonpituuksia 380-400 nm. Taimikasvatus tapahtuukin yleensä sitä varten varatussa tilassa, jossa ei samaan aikaan oleskella.

Viereiseen kuvaan on osoitettu led-kasvivalon tuottamat valon aallonpituudet mustilla pystyviivoilla.  Kuvassa näkyvä sinisestä punaiseen etenevä spektrikuvio on esimerkki led-spottiemme tuottaman jatkuvaspektrisen valon kuvaajasta. Led-kasvivalossa (mustat pystyviivat) siis tuotetaan vain pieni osa näkyvän valon aallonpituuksista. LedStoren valaisimet, kuten led-yleisvalaisimet muutenkaan, eivät tuota alle 400 nm aallonpituuksia, eli UV-säteilyä. Ne eivät siis ole uv kasvilamppuja.

Led-lamput kasvivaloina kasvun ylläpitämiseen ilman sini-punavaloja- kiinnitä huomiota syyskuusta alkaen

Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, kasvit hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta.

Esimerkiksi Biolan neuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota lämpöä, mikä kuivattaa kasvia. Valon määrästä ja kasvin hoidosta riippuen kasvi joko talvehtii tai jatkaa kasvuaan pimeän aikana.

Kasvit pitävät korkean värintoistoindeksin valaisimista Kukkavalo ylläpitää niiden vointia © Lamppukauppa Led Store Oy

Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa terveydelle turvallisella valoalueella koko valospektrin toistavaa valkoista valoa. Hyvälaatuisessa led-valaisimessa värintoistoindeksi CRI on hyvin korkealla tasolla yli 95. Tällaisessa valossa on sekä ihmisten että kasvien hyvä olla.

Sopivat lampputyypit ja valon määrät valitsemalla saadaan valoa osoitettua suoraan niille kasveille, jotka kaipaavat lisävaloa. Keskimäärin led-valaistus on noin 8 kertaa energiatehokkaampaa kuin vastaavilla vanhemman tekniikan valaisinratkaisuilla. Silti lämmöntuotto on jopa kymmeniä kertoja pienempää.

LedStoren valikoimista yli CRI 95 valaisimia ovat lähes kaikki led-spotit, kuten

Kasvivalo led nauhalla ja alumiiniprofiililla

Led-nauhavalaisimen hyvät puolet kasvivalona ovat, että sen saa tuotua lähelle kasvia ja led nauha antaa valoa tasaisesti koko pituudeltaan, jolloin valoa saa isompi määrä kasveja kerralla. Esimerkiksi asiakkaalle tuunaamassamme valmiissa led-kasvivalaistuskehikossa on 74 cm pituinen värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m ottotehoinen SOLO CCT led-nauha, ja kasvihylly on sen keskellä. Valon värilämpötila voi säätää halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomalla ohjaimella. Esimerkiksi päivällä led nauha kasvivalo voi antaa kasveille kylmän valkoista päivänvaloa, eli se on ns. päivänvalolamppu, ja illemmalla kun saavutaan kotiin, niin valaisin voidaan asettaa lämpimämmän valkoiselle, omaankin fiilikseen ja iltatunnelmaan sopivalle värilämpötilalle. Löydät koko kirjoituksen blogistamme otsikolla: Led-kasvivalaistus lisää kasvien hyvinvointia pimeän aikaan.

Mikä on värintoistoindeksi mitattuna CRI-arvolla?

LedStoren kaikkien valaisimien laatukriteerinä on korkea värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi mitattuna CRI-arvolla ilmaisee sen, miten tasapainoisesti valaisimen valossa näkee, ja minkä värisiltä asiat näyttävät. Jos joku värispektrin alue toistuu valaisimessa heikosti, se tarkoittaa näkemisen kannalta sitä, että värit vääristyvät. Valaisin esimerkiksi taittaa liikaa vihreään, siniseen, harmaaseen tai violettiin. Kasvit eivät myöskään viihdy huonon värintoiston valossa. Huonomman värintoistoindeksin valaisimet eivät ole hyviä led-kasvivaloja.

Valonlähde, jossa värintoistoindeksi on puolestaan hyvin lähellä sataa, ja josta monella on muistissa aistihavaintoja, on kotoisa hehkulamppumme. Huonon energiatehokkuuden vuoksi myynnistä poistuneet hehkulamput toistivat värit hyvin, mutta vastaavasti kuumenivat hurjasti ja kuluttivat paljon sähköä suhteessa tuotettuun valon määrään. Sen sijaan led-lamput kasvivaloina kuluttavat niukasti energiaa, eivätkä kuumene.

Alla video, jossa huomaamme videon kohdassa 0:47 – 1:50, että heikomman laatuisessa led-valaisimessa värit todella toistuvat huonommin. Lisäksi värintoisto ilmoitetaan suppeammalta alueelta. Esimerkiksi kasvien tarvitsemat punaiset sävyt saattavat puuttua heikompilaatuisesta ledistä kokonaan. CRI-arvon kanssa rinnakkainen käsite on Ra-arvo, ja led-valmistuttajien mittaus- ja merkintätavat vaihtelevat jonkin verran, mikä saattaa vaikeuttaa hyvälaatuisen ledin löytämistä. Myös muut valon ominaisuudet, kuin värintoisto vaikuttavat valon laatuun, mutta värintoisto on yksi tärkeistä ledin ominaisuuksista.

 

Hyvät led-lamput tuottavat kasveille niiden tarvitsemia aallonpituuksia

Seuraavassa kuvassa huomataan, että kun valitaan led-lamput kasvienhyvinvointiin, niin korkean värintoistoindeksin valaisimessa nimenomaan kirkkaat, kuten punaiset ja siniset vertailuvärit, joista myös kasvit pitävät, toistuvat erittäin korkeatasoisena. Tämän valaisimen värintoistoindeksi CRI on 97, ja se sopii huonekasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseen kotona. Korkean CRI:n led-lamput kasvivaloina toimivat niin, että valitaan tarpeeksi suuri määrä valotehoa. Mitä suurempi määrä valoa, sitä suuremman määrän kasvit saavat punaisia ja sinisiä aallonpituuksia, ja sitä parempia led-lamput kasvivaloina ovat. Kasvin tarvitseman valon määrä (lukseina) vaihtelee suuresti lajista ja vuodenajasta riippuen.

Valot voidaan mitata luksimittarilla, ja esimerkiksi KOLO 12W spotissa 60 cm etäisyydellä kasvista valoa on 12 000 luxia, mikä riittää pitämään esimerkiksi Kultaköynnöksen kasvumoodissa läpi talven.

led-lamput kasvivaloina
Seinänvierellä kiertävät led lamput kasvien hyvinvointiin lisävalona pimeän aikaan © Lamppukauppa Led Store Oy
Tärkeät värisävyt kasvien kannalta ovat punaisen ja sinisen sävyt jotka ovat LedStoren valaisimissa erinomaisella tasolla © Lamppukauppa Led Store Oy

LedStoren valaisimissa CRI-arvo on aina mitattu kansainvälisesti päätetyillä r-arvoilla 1-15. Mukana on pastellin värejä, kirkkaita värejä, eri värisiä vihreitä ja esimerkiksi ihon värisävy R13. LedStore käyttää omiin mittauksiinsa sertifioitua valon ominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettua laitetta.

Englanniksi valaisimemme ovat full spectrum -ledejä korkealla värintoistolla. Suomessa puhutaan jatkuvan spektrin valoista. Niissä värit toistuvat kuten sateenkaaressa: violetin, sinisen, vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen.

 

 

Tervetuloa myymälään tutustumaan tuotteisiin ja esimerkkitiloihin. Verkkokauppamme palvelee osoitteessa ledstore.fi, myymälämme sijaitsee Koivuhaassa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Meihin saat yhteyden myös sähköpostitse myynti @ ledstore.fi ja puhelimitse 045 251 4510.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *