Saunan valot eivät monestikaan ole kovin kirkkaat, vaan löylyhuoneessa korostuu löylyhetken tunnelmaan sopiva valaistus. Saunassa kannattaa suosia epäsuoraa valaistusta. Saunaan sopivaa valoa saadaan led profiileilla ja pienistä, löylyn lämpöön soveltuvista täysalumiinispoteista. Kylpyhuoneen valaistus vaatii sopivia kosteudenkestäviä led-paneeleita ja led-spotteja. Himmennysominaisuudella saadaan lisää käyttömukavuutta.

Saunan valaistus

Saunan valaistuksessa pitää ottaa huomioon kuumuus ja kosteus. Yleensä saunan valoina puhutaan sekä itse löylyhuoneen että kylpyhuoneen yhdistelmästä. Nykyisin on valittavissa paljon eri tyylisiä valaisimia kylpyhuoneeseen, sillä led-valaisimet saadaan helposti tehtyä vesitiiviiksi huoneen puolelta, jolloin ne voidaan asentaa lähellekin vesipistettä. Saunassa puolestaan led-valot eivät ole parhaimmillaan, joten valinnan varaa löylyhuoneen valaistukseen on hieman vähemmän. Varsinkin korkeammalle, esimerkiksi seinän ja katon rajaan, jossa saunan lämpötila nousee yli 60 asteen kannattaa valonlähteiden olla mahdollisimman pieniä ja kuumuudelta suojassa. Saunan led valot voit huoletta valita valikoimamme 1W spottivalosarjoista.

Led nauha saunaan

Löylyhuoneessa led-valaistukseksi valitaan yleensä lämminsävyinen, 7,2 W/m tehoinen, 3 000 Kelvinin lämpimän valkoinen puun sävyn kanssa yhteensopiva led-nauha. Nauha asennetaan aina lämpöä hyvin johtavaan ja vesitiiviiseen (kannelliseen) alumiiniseen profiiliin. Tällöin led-nauhan ei tarvitse olla vesitiivis eli silikonipinnoitteinen. Kosteussuojaus heikentää nauhan lämmönhallintaa jonkin verran, riippuen nauhan tehosta ja silikonipinnoitteen paksuudesta. Led- nauha on lämmönkestävä, mutta ei kuuman kestävä. Oikea asennuspaikka led-nauhalle onkin tasolla, jonka kuumuus pysyy alle 63 Celsius-asteessa. korkeammat kuumuudet vaikuttavat ledin käyttöikään, joka optimitilanteessa, eli alle 63 asteessa, on noin 60 000 tuntia, nauhatyypistä riippuen toki.

Saunan led nauha selkänojaan asennettuna alumiiniprofiilissa sekä suihkutilan katossa epäsuorana valona

Jos saunan led nauha valitaan himmennettävällä virtalähteellä, niin tilaan saadaan aina oikeantasoinen valaistus. Myös suihkutilan valaistus on hyvä olla himmennettävä erityisesti silloin, jos saunan seinä kylpyhuoneeseen päin on lasia, ja kylpyhuone valaistus halutaan tunnelmallisen hämäräksi. Pienen saunan valaistus voi olla hyvinkin vähäinen, varsinkin, jos viereiseen kylpyhuoneeseen on lasiseinäinen yhteys.

Saunan valaistuksena pienet spotit epäsuoraan valaistukseen sopivat selkänojien taakse ja lauteen alareunaan

Valonauha – vaihtoehtoja joista valita

Led valonauhoissa on useita vaihtoehtoja, ja olemmekin koostaneet tuotepaketteja saunaan erityisesti 7,2 W/m ja 3,6 W/m yksisävyisistä sekä värilämpötilasäädettävistä tuotteista suoraan verkkokauppaamme, linkki valosetteihin, saunan valosetit alkavat kaikki sanoilla led nauha saunaan.

Setit on ajateltu laitettavaksi löylyhuoneeseen korkeintaan selkänojan korkeudelle, josta voidaan valaista ylöspäin tai alaspäin. Nauhassa on riittäväksi tehoa tyypistä ja löylyhuoneen sävystä riippuen, jotta himmennyskin on hyvä olla osana pakettia. Led-nauha saunaan -seteissä led-nauha on vaihdettava, eli huollettava. Asennettaessa led-nauhan heikkovirtaliitosjohto on hyvä esim. putkittaa, jotta huoltotyöt onnistuvat myös liitosjohdon osalta.

Vaalean saunan valaistus

Valo heijastuu hyvin vaaleista pinnoista, joten valaistuksen ei tarvitse olla niin runsas. Alla olevassa kuvaesimerkissä on saunan istuintasolla lauteeseen ajettuun uraan upotettu alumiiniprofiili, jossa on käytetty voimakastehoista led-nauhaa, millä koko sauna valaistus saadaan hoitumaan, sekä himmeästi myös koko kylpyhuone. Nauhan värilämpötilan valinnalla neutraaliksi, saadaan korostettua saunan vaaleita pintoja.

Kirkastehoinen nuaha lauteen pinnassa valaisee koko saunan
Kirkastehoinen nauha lauteen pinnassa valaisee koko saunan Tämä valaistus saadaan myös portaattomasti himmennettyä jokaiseen käyttötarpeeseen sopivaksi

Tumman saunan valaistus

Tumman saunan tunnelmaan sopivat lämpimän sävyiset valot, jotka saadaan käyttötarpeesta riippuen joko himmenemään tai kirkastumaan. Täytyy ottaa huomioon, että tummat pinnat eivät heijasta valoa, mitä tummempi tila, niin sitä suurempitehoiset valaisimet kannattaa valita, jos tarpeena on myös saada tilaan kunnolla valoa. Hyvä vaihtoehto tummaan saunaan on lednauha alumiiniprofiilissa, koska siihen saadaan monipuoliset himmennysmahdollisuudet. Saunaspottisettiä ei voi himmentää, joten valon taso on hyvä miettiä etukäteen ja valita se määrä spottivaloja, kuin on tarpeen. Minimissään esim. kiuasvalmistajan kiuasvalo riittää saunan valaisuun.

Riittävä valon määrä tummassa saunassa on täysin makuasia, mutta valaistussuunnittelija osaa antaa vinkit ja suositukset sopivan valaistuksen hankintaan.

Tummaa saunaa pitää valaista enemmän kuin vaaleaa saunaa.
Tummaa saunaa pitää valaista enemmän kuin vaaleaa saunaa jos halutaan sama määrä heijastuvaa valoa tilaan

Tumman kylpyhuoneen valaistus

Suihkutiloissa epäsuora valaistus on omiaan esimerkiksi suihkuseinän taustavalona, jolloin katon spotteja ja epäsuorasti asennettua led-valolistaa voidaan käyttää erikseen. Epäsuora valaistus kattoon on saatu alla kuvassa aikaan niin, että katon panelointi on jätetty hieman lyhyeksi ja eteen on asennettu vielä matala rima estämään valon häikäisyä. Shampoo-hyllyille valoa tuovat niin ikään led-profiilit. Tumman sävyinen pesuhuone vaatii reilusti valoa, koska tummat pinnat heijastavat vähemmän valoa kuin vaaleat. Led spotti kylpyhuoneeseen on led-nauhan kanssa tai omana valoelementtinään hyvä valinta. Kattoon voidaan valita mustakehyksiset 9W spotit, kuten alla olevassa kuvassa.

Saunan valot lauteiden takaa, alta tai seinältä kannattaa miettiä niin, että ne kestävät kuumuuttakin kokoalumiinisen runkonsa ansiosta. Tällaisia ovat esimerkiksi 1W saunaspotit.

 

Sauna ja kylpyhuone – valot monipuoliseksi

Kylpyhuoneen peilin valaisuun ihanteellisin ratkaisu on peilin sivuille ja/tai yläpuolelle asennettavat valaisimet, koska silloin valo valaisee kasvot niin, että ei synny ylhäältä alas tulevaa varjoa. Peilin yläpuolelle asennettava valaisin, kuten laadukas BLADE 600-led  lamppu on oiva ratkaisu, jolla kasvoille saadaan valoa esimerkiksi meikkaamisen tai parranajon helpottamiseksi.

Peilin päälle sopiva kosteudenkestävä valaisin BLADE600

Höyryisiin tiloihin soveltuu peili, jossa on peilin lämmitystoiminto, mikä kirkastaa peilin pinnan lämmittämällä sitä pari astetta. Valaistus tulee näissä led-valopeileissä sivuilta tai edestä. Esimerkkinä alla MOON 600-valopeili sekä suorakulmainen valopeili HALO600. Peileissä, joissa valo tulee epäsuorasti peilin takaa, kannattaa huomioida seinämateriaalin tummuuden ja kiiltoasteen vaikutus heijastukseen. Mitä tummempi ja mattamaisempi pinta, sen vähemmän heijastevaloa tilaan syntyy ja toisin päin, mitä vaaleampi ja kiiltävämpi pinta, niin sitä enemmän heijastevaloa. Jos halutaan luoda paras meikkausvalaistus, on lavuaarin yläpuolelle kattoon asennettava spotti- tai paneelivalaisin erinomainen käytettäväksi valopeilin kanssa.

Pyöreä valopeili MOON saunan yhteydessä Huurunpoistotoiminto tulee tarpeeseen Led nauha kattoon on tässä tilassa paikallaan suihkun takana epäsuoraa valoa antamassa
Led valopeili HALO 600ssa valo tulee kaikilta peilin neljältä reunalta seinän suuntaisesti

Tunnelmallinen epäsuora valaistus voidaan toteuttaa LedStoren tuotteilla myös eri muotoisiin peileihin, kuten neliö tai pyöreä, räätälöimällä led-valonauhaa, kunhan peilin runko on alumiinia tai muuta hyvin lämpöä johtavaa materiaalia. Led-nauhoista voidaan valita esim. Tunnelma led valonauha kylpyhuoneeseen. Se on hyvä valinta, jos valon värilämpötilaa halutaan säätää lämpimän ja kylmän valkoisen välillä.

Saunan valaistus led nauha ja alumiiniprofiili sekä muuntaja himmentimineen

Olemme koonneet paljon lisää kuvia, josta saa hyvän käsityksen siitä, miltä näyttävät tuotteet, joilla saunaan saadaan valoa. Kuten yllä ollaan todettu led-nauhan valinta on hyvä tehdä tilan sävyt ja halutut valaistussuunnat huomioiden. Led-nauhan asennus saunaan tulisi tehdä alle 60 asteen lämpötilaan jäävälle korkeudelle. Led nauha saunan kattoon ei lähtökohtaisesti ole kestävä ratkaisu. Led valolista kylpyhuone tiloissa on monissa tilanteissa loistava valonlähteenä.

Himmennyksellä sekä värilämpötilasäädettävillä valoilla saadaan lisäilmettä ja muunneltavuutta saunan ja kylpyhuoneen valaisuun. Jos tiloissa ei ole tarpeeksi valoa, niin jälkiasennus onnistuu led-valoissa myös, sikäli kun sähkönsyötölle saadaan vedettyä johdot ja liitokset saadaan vesitiiviisti asennettua. Esimerkiksi kylpyhuonesauna suihkulla -kokonaisuus tarvitsee monesti lisävalaistusta, jolloin jälkiasennus voi olla paikallaan. Kysy myös asennuspalveluamme saunan led valoille.

Tästä pääset eteenpäin Led-valot saunassa kuvagalleriaan. Kuvissa muun muassa tunnelmallinen mökkisaunan valaistus.

Olemme kirjoittaneet useammankin artikkelin saunan valaistuksesta. Löydät muutkin artikkelit kategoriasta Saunan valaistus.

Ole yhteydessä meihin, niin valitaan teidänkin saunatiloihinne sopiva led-valaistus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *