Led valaisimen hinta?

Mistä led valaisimen hinta oikeasti muodostuu? Tiivistetysti seuraavista asioista:

 • led-piirin laatu,
 • käyttöikä,
 • himmennettävyys,
 • valaisimen kosteussuojaus
 • huollettavuus
 • ja asennuksen helppous

Nämä ovat ominaisuuksia, joista muodostuu led valaisimen hinta. Ennen ja jälkeen ostoa tuotteen toimittamisessa nopeus, joustavuus, virhetilanteiden ja reklamaatioiden käsittely ja saatavilla oleva muu henkilökohtainen palvelu näkyvät myös myyntihinnassa, ja ovat lopputuloksen kannalta olennaisia asioita.

Miksi samalta näyttävät led-valaisimet ovat keskenään eri hintaisia?

Useat led-valaisimet näyttävät hyvin samanlaisilta, ja esimerkiksi valkoisten led-paneelien vertailu netissä pelkän kuvan perusteella on vaikeaa. Myös pitkästä listasta tuoteominaisuuksia voi olla vaikea erottaa ne olennaisimmat. Korkeasta hinnasta ei aina voi suoraan päätellä ledin laatua, ja toisaalta edullisestikin voi joskus saada hyvää laatua. Led-valaisimien hinta muodostuu useamman asian kokonaisuudesta. Lamppukauppa Led Store on kehittänyt omaa LedStore-mallistoaan ja suunnitteluosaamistaan yli 10 vuoden ajan, jotta sen asiakkaat saisivat aina täysimittaisen kokemuksen led-valaistuksestaan. Olemme koonneet tähän artikkeliin kokemuksemme mukaan tärkeimpiä hintaan ja laatuun vaikuttavia asioita led-valaisimissa.

Käytettyjen materiaalien ja komponenttien tasalaatuisuus on tärkeää silloin, kun on kyse pitkän käyttöiän ja jatkuvasti tuotevalikoimassa olevista tuotteista. Työtavat sekä viimeistely maksavat myös, mikä nostaa led valaisimen hintaa. Nämä ovat valmistuttajan tilaamia ja valmistajan toteuttamia valintoja joita on hankala asiakkaana arvioida ennen ostoa.

 

 

Led valaisimen hinta muodostuu käytettävistä materiaaleista
Led valaisimet näyttävät päällisin puolin samoilta joten vertailu pelkän kuvan perusteella on vaikeaa Tuotteen laatutekijät ja tuotteen hintaan kuuluvat laitteet vaikuttavat hintaan

Valaisimien materiaali ja osat

Valaisimien runkomateriaaleissa on eroja. Led vaatii valaisinrungolta suojaa ja pintaa, jota vasten led-piiri jäähtyy eikä rikkoonnu. LedStoressa valaisimen runko on aina metallia, useimmiten alumiinia, jollei muuta ole mainittu. Markkinoilla voi törmätä myös muovisiin spotteihin tai ohuisiin peltirunkoihin. Muovinen, tiivis lähellä led-piiriä oleva runko jäähdyttää lediä huonommin kuin alumiininen, ja peltirunkoiset valaisimet saattavat vääntyä kuumuudesta. Kilpailu markkinoilla on kovaa, joten osa valmistajista käyttää edullisempia materiaaleja alumiinin sijaan.

Led-valonlähde voi olla kiinteänä osana valaisinta tai irrotettavissa ja vaihdettavissa. Valikoimassamme on molempia. Kiinteitä ledejä sisältävissä led-valaisimissa on hyvät puolensa. Niihin saadaan monesti tiiviimpi rakenne, mikä on erityisesti märkiin tiloihin tarkoitetuissa valaisimissa parempi. Kiinteällä ledillä saadaan monesti kompaktimpi muoto valaisimeen ja lisää tiiviyttä esim. kostean tilan ja ulkovalaisimiin. Led-piirin eli moduulin vaihdettavuutta tärkeämpää on kokemuksemme mukaan muuntajan tai virtalähteen vaihdettavuus, sillä laadukas led-piiri kestää helposti yli 10 vuotta ilman vaihtotarvetta. LedStoren valaisimissa muuntaja / virtalähde on korvattavissa lähes kaikissa tuotteissa. Eli myös tuotteen suunnittelu vaikuttaa led valaisimen hintaan.

 

LedStoren Funk Seinä mustana
Seinä Funk valaisimessa valonlähde on kiinteä millä saadaan kompakti muoto ja vesitiivis ulkokäyttöön Materiaali on alumiinia ja valaisin on himmennettävä Valaisimen ulkomitat ovat 101010 cm Valon avautumiskulmaa säädetään neljän toisistaan erillisen säätölipan avulla

Värintoistokyky CRI ja led-piirin merkitys

Valaisimessa käytetty led-piiri vaikuttaa osaltaan hintaan. Laadukkaat led-piirit, jotka toistavat hyvin värejä, ovat luonnollisesti kalliimpia, kuin led-piirit, joissa värintoisto on huono ja vaihtelu piirien välillä suurta. Myös se, kuinka paljon led-piiristä saadaan valotehoa, vaikuttaa led-piirin hintaan (ledin hyötysuhde). Useimmiten valaisin, jossa on parempi hyötysuhde, on myös kalliimpi.

Värintoistoindeksi kertoo ledin laadusta.
LedStoren loistavan värintoistoindeksin CRI led valaisin toistaa kohteen värit sellaisena kuin niiden kuuluukin olla

Me LedStoressa satsaamme valaisimissa mm. värintoistoon, jotta valaistus näyttää sisustuksen värit sellaisina kuin ne ovat, eikä valaistus vääristä värejä. Valaisimissamme värintoistoindeksi CRI on yli 90 ja monissa malleissamme 97. Olemme nähneet myynnissä paljon paneeleja jopa alle 80 värintoistoindeksillä, mikä sopii kyllä varastotiloihin, mutta kun on huolella valinnut oman sisustuksensa värit, ei sellaista kannata asuin- ja toimistotiloihin asentaa. Paremmat led-piirit maksavat enemmän, minkä vuoksi myös valaisimen hinta nousee. Käytämme omass a  laadunvalvonnassamme sertifioitua mittauslaitetta.

Värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0=värit eivät toistu lainkaan ja 100=täydellinen värintoisto. Joskus nähdään asteikko myös negatiiviseen päin, jolloin valo voi jopa vähentää jotain tiettyä värisävyä ympäristössä. Led-valaisimille ilmoitetaan värintoistoindeksinä myös ns. Ra-arvoja, jotka ovat monesti mitattu suppeammalla skaalalla kuin CRI-arvo. Tässä Ra-luvussa ei ole esimerkiksi mukana punaisen sävyt, tai ihon sävyt, jolloin arvo on ns. kaunisteltu luku ledin todellisesta laadusta.

Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen, kuinka hyvin valo toistaa muiden objektien värit. Valon värilämpötila taas ilmoittaa sen, minkä väristä valkoista valoa valaisin tuottaa. Värilämpötila ilmoitetaan Kelvineissä. Perinteinen hehkulamppu on tyypillisesti 2 700K (kellertävä), toimistovalo 4 000K (valkoinen), ulkona Suomessa noin 5 500K (sinertävä). Nykyään sisustuksessa suosituimmat valonsävyt ovat 3 000K (lämmin valkoinen) ja 4 000K (neutraali valkoinen).

Aiemmissa valonlähteissä värintoistoindeksi ei ollut niin tärkeässä roolissa. Nimittäin valonlähteiden, kuten hehkulampun, valo oli aina korkealla tasolla värintoistoindeksimielessä. Led-tekniikka on tuonut energiansäästöä ja muita hyviä puolia, mutta värintoistoindeksiin on kiinnitettävä huomiota.

Huollettavuus ja asennuksen helppous

Led-valaisimien hintaan vaikuttaa vaihdettavien osien ja liittimien määrä, jotka nostavat usein valaisimen hintaa. Myös esim. ketjutusmahdollisuus muuntajassa voi nostaa hintaa. Tämä on luonnollista, koska mitä enemmän osia ja liitoksia valaisimessa on, sen työläämpi se on valmistaa.

Kuitenkin se, että valaisin on ketjutettava, saattaa laskea asennuksen hintaa merkittävästi. Jos valaisin on vielä pikaliittimin ketjutettava, asennus on vielä nopeampaa (ei tarvitse aukoa ruuveja) ja johdotus voidaan tehdä yksinkertaisemmaksi, jolloin asennus nopeutuu. Tämä ei toki välttämättä päde, jos urakkahinta on ennalta sovittu, mutta useimmissa remonttikohteissa valaisimen asennusajalla ja -tavalla on merkitystä.

Kun valaisimessa on erillinen, pikaliittimellä kiinni oleva muuntaja, on huoltokin helppoa. Muuntaja on nimittäin se osa, joka led-valaisimesta rikkoontuu ensimmäisenä, jos jotain rikkoontuu. On siis hyvä, että muuntaja on mahdollista vaihtaa. Elektroniset muuntajat ovat valaisimen kuluvia osia.

Alla olevassa kuvassa LedStoren korkean värintoistoindeksin spottivalaisimen laatuominaisuudet purettuna. Ne ovat:

 • laadukas alumiinirunko
 • häikäisyä tasoittava diffuuseri
 • valon avautumiskulmasta huolehtiva linssi
 • korkealaatuinen led-piiri
 • hyvin jäähdyttävä alumiinimoduuli
 • pikaliittimet muuntajalle
 • ketjutettava muuntaja.
Led valaisimen hintaan vaikuttavat valaisimen komponentit.
Led spotin yksityiskohdissa on lukuisia laatuun ja hintaan vaikuttavia kohtia Kuvassa laadukas alumiinikehys häikäisyä tasoittava diffuuseri valon avautumiskulmasta huolehtiva linssi korkealaatuinen led piiri hyvin jäädyttävä alumiinimoduuli pikaliittimet muuntajalle sekä ketjutettava muuntaja

Led-valaisimien hinta ja ominaisuudet

Led-valaisimissa on nykyään saatavilla erilaisia ominaisuuksia. Ledeissä on himmennettäviä, kosteussuojattuja ja lisäksi vielä valon värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Osa ominaisuuksista tulee ns. kaupan päälle (kosteussuojaus on usein vakio) ja osa on kalliimpi toteuttaa. Lähes kaikki LedStoren led-valaisimet ovat himmennettäviä ja himmennykseen voidaan käyttää langallisia, ”perusmallisia” pyöritettäviä himmentimiä. Pyöritettävät himmentimet ovat suhteellisen edullisia hankkia. Jos valaisimia halutaan himmentämisen lisäksi säätää värilämpötilan osalta, se tuo pieniä lisäkustannuksia valaistukselle.

Esimerkiksi värilämpötilasäädettävät (CCT) valaisimet vaativat lisäominaisuuksia, mutta valon värilämpötilan säätö tuo myös paljon lisää mahdollisuuksia valon käyttöön. Himmentimiä, joissa on myös värilämpötilasäätö, löytyy LedStoren valikoimasta sekä langallisena että langattomana.

cct spotti ja kolme eri värilämpötilaa vakiona
Värilämpötilasäädettävät spotit ovat laadukkaita himmennettäviä ja monipuolisen tunnelman luojia

 

Kannattaa siis jo suunnitteluvaiheessa miettiä valaistuksen tarpeita ja vaatimuksia eri tiloille, sekä toivottuja valaistuksen käyttöön liittyviä ratkaisuja. Tarjousvaiheessa kannattaa myös varmistaa, että led valaisimen hinta sisältää kaikki tarvittavat osat, kuten esimerkiksi virtalähteen/muuntajan. LedStorella lähes kaikkien valaisimien hintaan sisältyy muuntaja, lukuun ottamatta muutamia spottivalaisimia ja led-nauhoja, joiden muuntajan tarve lasketaan käytetyn metrimäärän avulla sopivaksi. Usein saattaakin olla niin, että kun toisaalla säästää, tulee toisaalla kuluja. Kannattaa aina pyytää kokonaistarjous paketista.

Ota rohkeasti yhteyttä ja tutustu tuotteisiin ja toteutuksiin joko verkkokaupassa ledstore.fi tai palvelevassa LedStoren myymälässä Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16. Pihalla ilmaiset parkkipaikat.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *