Led nauha terassille, NEON nauhan asennus

Led nauha terassille, NEON nauhan asennus

Syksy tulee ja pimeän aika pidentyy. Takapihalla olisi silti vielä kiva olla ja sinne tarvitaan hieman valoa että portaissa näkee kävellä kompastumatta. Siis tuumasta toimeen ja led nauha terassille! Lue tästä kuinka se valmistui.

NEON Led nauhalla helppo terassin valaistus

Led-nauhana käytettiin värilämpötilasäädettävää korkean värintoistoindeksin (CRI) NEON IP65 led nauhaa. Värilämpötilasäädettävässä nauhassa on etuna se, että siitä saadaan terassille tunnelmallinen lämmin 3000K tai mikäli terassi on maalattu, niin aina oikea sävy joka istuu ympäristöön. Nauha painettiin vain 11mm leveään uraan terassilaudan ja päätylaudan väliin.

NEON CCT led nauha

Led Storen NEON led nauha on CCT säädettävä

 

Metri NEON IP65 CCT 14,4 W/m led-nauhaa antaa 1000 lumenia, joten kaiken kaikkiaan valotehoa tulee hieman liikaakin, mutta onneksi sitä voi myös himmentää. Käytännössä sitä pidetään koko ajan 15-20% teholla, jotta vältetään liian kova valo silmille ja se istuu ympäristöönsä nätisti. Eli tehollisesti tällaisessa projektissa riittäisi 7,2W / metrillä, mutta NEON nauhaa on saatavana vain 14,4W mallisena.

 

Terassin valaistus

Led nauhaa terassilla, useita asennuspaikkoja

LedPajalla tai kotona tehtävä led nauha terassille

Kun ajatus porrasvalosta syntyi,  työvaiheet olivat seuraavat:

  1. Led nauhan valinta.
  2. Tarkastaja tarkistaa välineet...
  3. Uran ajaminen sirkkelillä.
  4. Led-nauhan leikkaaminen about sopivaan pituuteen.
  5. Liitosjohdon mittaaminen muuntajalle ja kolvaaminen led-nauhaan.
  6. Led-nauhan painaminen uraan.
  7. Johtojen liittäminen muuntajaan.
  8. Langattoman ohjauksen pariliitoksen tekeminen ohjaimen (Zigbee) ja muuntajan välille.
Led nauha terassille

Led nauhaa terassille, asennuksen työvaiheita

Ensimmäisenä vaihtoehtona oli laittaa alumiini profiili IP65, johon asennettaisiin 7,2W CCT led nauha. Tämä on yleisin ja paras tapa varmistaa kulutuksen kestävyys ja nauhan pysyminen paikoillaan. Mutta asennuspaikalla tuli todettua että terassin laudoitus on tehty ilman 2cm tippanokkaa/hyllyä askelmassa, joten portaan alapintaan ei saatu perinteistä valoa kiinni. Piti keksiä jotain muuta. Vanhassa terassissa on kuivumista ja elämistä, joten siinä oli jo pientä rakoa otsalaudan ja kansilautojen saumoissa, joten ajatus syntyi. Ajetaan rako vain isommaksi. Helpoiten se tapahtuu käsisirkkelillä ja rajaajalla. Ajoin raon paikoillaan, mutta pituussuunnassa laudan olisi voinut myös irrottaa ja ajaa irrallaan kapeammaksi. Helposti siis led nauha terassille!

Led NEON nauha on 11mm leveä, 22mm korkea ja kumimaisen joustava, joten 10-11mm ura olisi napakka. Terassilauta on tyypillisesti 28mm paksua, joten laudan ajaminen kokonaan poikki ja led nauhan asentaminen koolausta vastaan 28mm syvyyteen pohjalle osoittautui parhaaksi ratkaisuksi.  NEON led nauha on silloin myös lumikolauksen ja askelmien suojassa täysin, sekä ilman sivuhäikäisyä. Toinen tapa jota harkitsin olisi ollut asentaminen askelman otsaan, kahden laudan väliin eteenpäin valaisevana. Ennen kuin vein johdot terassin alle lopullisesti, testasin vielä muuntajalla jokaisen led nauhan toimivuuden. Painaessani NEON nauhaa uraan, oli ura paikoitellen todella tiukka ja käytin puutikkua työkaluna, koska halusin varmistaa että en rikkonut nauhaa...

Monipuolisuutta värilämpötilan helpolla säätämisellä

Valon värilämpötilan voi säätää halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomalla ohjaimella. Esimerkiksi lämmintä himmeää valoa vain tunnelman luomiseksi tai hieman neutraalimpaa ja kirkkaampaa valoa kun takapihalla leikitään koiran tai lasten kanssa.  Säätimenä käytetään Zigbee-ohjainta, joka paritettiin Zigbee-vastaanottimeen 24V. Vastaanotin asennettiin 240W 24V IP 65 muuntajan perään ennen led nauhoja, suojakotelon sisällä Muuntaja ruuvattiin terassin alle runkoon kiinni. Eli 230V muuntaja -> vastaanotin -> led nauhat.

Jos halutaan ajastaa ja ohjelmoida valoa, niin tarvitaan lisäksi vielä Zigbee silta tai hubi, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Things. Tässä kohteessa on Home assistant ja Conbee2 kytkemässä valot päälle iltahämärällä automaattisesti.

 

Led NEON on helppo katkaista

Led NEON valaisee tasaisesti.

 

Led NEON CCT led nauhaa on helppo leikata 5cm välein. Eli kun olin ensin leikannut pätkän valmiiksi + 10cm pituisena varmuuden vuoksi, asettelin sen uraan paikoilleen ja sitten vasta katkaisin nauha lopulliseen mittaansa. NEON nauha nimittäin on joustavaa ja venyvää ja helposti käy siten, että se mitataan venytettynä ja kun se asennetaan paikoilleen, se on liian lyhyt... =) Nauhan molempiin päihin tulee mukana tulpat, ja tulpan sisäpintaan kannattaa lisätä silikonia, tai muuta tiivistystä, jos halutaan varma tiiviys.

 

led nauha terassille, NEON nauha urasssa

led nauha terassille, NEON nauha 11x28mm urasssa

Valon määrä terassilla

Ihmisen silmä havaitsee kynttilän liekinkin ulkona. Kulun ohjaamiseen riittää siis todella pieni valon määrä. Valoa tuli tosiaan liikaa sen ollessa 100% teholla ja käytännössä sitä pidetäänkin 15% teholla. Tämä tarkoittaa myös sähkön säästöä, sillä Led nauhaa portaisiin meni yhteensä 15 metriä ja täydellä teholla se kuluttaa n. 200W, mutta himmennettynä vain  n. 30W! Silti valon määrä on riittävä portaissa kulkemiseen ja tunnelman luomiseen. Ja toki pelivaraa jää paljon.

Voisin sanoa, että valolla sisustetaan missä vain eikä terassi ole mikään poikkeus. Olemme käyttäneen Led NEON nauhaa aikaisemminkin luomassa "taideteosta" =)

Lue lisää miten sotkimme ja kohelsimme toimistolla, mutta idea on loistava! Tässä NEON Katossa artikkeli: Kaarevat muodot led valolla kattoon.

Lue lisää LedPaja-palvelustamme, jos kiinnostuit mittojen mukaan tehtävästä led-nauhavalaistuksesta!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved