Miten tehdään kaarevat muodot ledillä? - NEON led-nauha ja katon valaistusremontti

Miten tehdään kaarevat muodot ledillä? – NEON led-nauha ja katon valaistusremontti

Led-nauhoissa on pitkään ollut tarjolla ainoastaan malleja, joita voi taivuttaa pyöreään muotoon vain kaarevaa muotoa pitkin, ei sivuttain. LedStoren uudella NEON led-nauhalla saadaan tehtyä monenlaisia muotoja myös suoralle pinnalle, kuten kattoon ja seinään. Tässä artikkelissa käymme läpi omat oppimme ja vinkkimme led NEON nauhan asennuksesta ja muotojen tekemisestä kattoon.

Led NEON nauhalla saadaan luotua sisustuksellisia muotoja niin sisään kuin ulos. Nauha on itsessään pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä, josta valo avautuu yhteen suuntaan tasaisena valonauhana. Nauha on vedenkestävä, eikä vaadi alumiiniprofiilia asennukseen. NEON nauha kiinnitetään joko kohteeseen ruuvattavilla metallisilla U-kiinnikkeillä, tai upottamalla nauhaa varten työstettyyn uraan.

Remontin tarve ja valaistuksen hinta

LedStorella haluttiin lisätä sisustuksellista ilmettä käytävälle, joka on 4 metrin pituinen ja 170 cm leveä. Tilassa oli jo ennestään minimalistiset yhden värilämpötilan RINKELI-valaisimet, joten värilämpötilasäädettävä (CCT) led NEON nauhasta päätettiin sommitella leikittelevä, värilämpötilasäädettävä muoto kattoon. Valaistuksesta saatiin näin kaksitasoinen. Led-nauhaa voi käyttää erikseen ja riippuvia kattovalaisimia erikseen.

Remonttia varten levytettiin katto uudelleen lisäämällä kipsilevy lautapaneloidun katon pintaan. Led NEON nauhalle sommiteltiin kattoon kaareileva kuvio, johon käytettiin 8 metriä nauhaa. Led NEON nauhaa (24 VDC) voi katkaista 5 cm välein, ja nauhan metrihinta on 39 e/m. Kahdeksan metrin hinta on näin ollen 312 euroa.

Led-nauhalle haluttiin langaton ohjaus, joka voitaisiin haluttaessa yhdistää älyohjaukseen. Tämän vuoksi valittiin sopivan kokoinen ZigBee-muuntaja. Muuntajan kokoluokista (30W, 50W, 100W ja 200W) valikoitui suurin, sillä led-nauhan metrillä tarvitsema teho on 14,4 W, ja 8 metrillä 115W. 200 wattisella Zigbee-muuntajalla nauhalle jää reilusti kuormitusvaraa. Suosittelemme jättämään noin 15 % kuormitusvaran, eli valitsemaan vähintään 15 % suuremman muuntajan kuin led-nauhan kokonaisottoteho vaatisi. ZigBee-muuntajat käyvät 24 VDC jännitteelle, kuten led NEON nauhakin. Muuntajan hinta on 209 euroa.

Käyttökytkimeksi valittiin langaton painikehimmennin, jolla voi säätää myös värilämpötilaa. Painikkeessa on 3V paristo, joka riittää vuosiksi, ja on luonnollisesti vaihdettavissa. Painike voidaan pariliittää suoraan Zigbee-muuntajaan, jolloin siltaa / hubia ei tarvita. Painike ja muuntaja voidaan yhdistää myös ZigBee käyttöliittymään kuten Philips HUE tai Samsung Smart Things. Painikkeen hinta on 79 euroa.

Valaistuksen hinnaksi tuli 600 euroa. Valaistuksen lisäksi remonttiin kului kipsilevyä, maalia ja reilusti pakkelia 🙂

Led NEON nauhassa valo tulee yhdeltä reunalta, ja nauha on katkaistavissa 5 cm välein. Värilämpötilasäädettävän valonauhan käyttämistä varten tarvitaan nauhan lisäksi muuntaja ja ohjain. Nauhan ja muuntajan välillä asennus kolminapaisella kaapelilla, jotta värilämpötilasäätö onnistuu. Liitokset tehdään kolvaamalla nauhan kuparipisteisiin. Työn voi tilata LedStoren LedPajalta. Nauhasta saa taivuteltua erilaisia muotoja.

Remontin toteutus ja muodon haasteellisuus

Remontoitava katto oli lautapaneloitu, joten aluksi siihen lisättiin kipsilevy, jossa led NEON nauhalla tehty muoto näkyisi. Seinät olivat valkoiset, joten kipsilevy oli helppo saada samaan sävyyn. Muoto hahmoteltiin ensin lyijykynällä kattoon, ja vahvistettiin haluttuun muotoon, jota pitkin alettiin leikata uraa. Jyrsimeen asetettiin uraa varten 10mm uraterä ja 15mm syvyys. Tämän jälkeen alkoi haastava osuus. Käsivaralta jyrsiminen kattoon osoittautui yllättävän hankalaksi. Jos muodon olisi voinut ajaa pöydällä, niin työ olisi ollut ehkä hieman helpompaa...

Kipsilevyn kiinnitys ja muodon hahmottelu kattoon.

Neuvottelua muotoseikoista 🙂

Ensimmäinen jyrsintäkierros. Kieli keskellä suuta. Kipsipöly imettiin suoraan imuriin.

Kun muoto oli valmis, niin se oli paikoin leveämpi kuin oli tarkoitus, ja monesta kohtaa jyrsin oli osunut laudoituksen nauloihin, jotka heilauttivat jyrsintä ikävästi. Lopputulos oli hieman juosten *ustu... 🙂 Tuumaustauon, eli parin päivän jälkeen päätettiin kokeilla tehdä ura uusiksi. Vuorossa työvaihe: reilusti pakkelia peliin ja jyrsitty ura umpeen.

Tuumauksen jälkeen päädyttiin pakkeloimaan ensimmäinen ura umpeen.

 

Toisella jyrsintäkierroksella avuksi otettiin tukinaru, joka ruuvattiin pyöreän muodon keskipisteeseen. Tukinaruna käytettiin rautalankaa, joka antoi hieman tukevuutta kaaren jyrsintään. Suorilla osuuksilla käytettiin tukirimaa, joka ruuvattiin kattoon ja jota vasten jyrsimällä saatiin suora ura. Sotkua ei tullut käytännössä lainkaan hyvän jyrsimen ja imurin yhteispelillä.

Toisella kierroksella mitattiin kaarten keskikohdat joihin sädenaru ruuvattiin. Suorilla osilla apuna oli tukirima.

Kun urasta saatiin riittävän tasainen, niin katto maalattiin. 10 mm ura oli juuri sopiva led NEON nauhalle, joka istahti mukavasti paikoilleen, ilman liimaa tai muuta kiinnikettä. Nauhan liitosjohto muuntajalle työnnettiin katon sisään, jossa muuntajalla oli valmis paikka, sillä viereisessä huoneessa oli myös led-nauhaa. Muuntajat käyttävät samaa huoltoluukkua.

Led NEON nauha istahtaa tukevasti 10 mm uraan, jonka syvyys on 15 mm.

Led NEON nauhan kiinnitystä. Sopiva uran leveys on 10 mm, reunoihin ei tarvita liimaa eikä muuta kiinnitystä.

Opit ja vinkit NEON nauhan asentamisesta

Led NEON nauha on oivallinen erilaisten muotojen tekemiseen, mutta kattoon jyrsittävien muotojen tekeminen on haastavaa. Kaarevien muotojen tekemiseen suosittelemme tekemään kaarevan muotin esimerkiksi vanerista, jota seuraamalla jyrsiminen tuottaa varmasti tasaisen muodon. Kaarevassa muodossa tukinaru tai rautalanka on myös melko toimiva keino. Haasteeksi tosin tulee langan kireänä pitäminen, ja langan kiinnittäminen jyrsimeen niin, että jyrsiessä etäisyys säilyy koko ajan oikeana ja kaari tasaisena. Eli toivottavasti opit meidän virheistämme. 🙂

Suunnitteilla onkin teettää asiakkaille eri kokoisia kaarimuotteja / sapluunoita, joilla NEON nauhan urat olisi helpompi ajaa. Jos sinulla on suunnitteilla NEON nauhan käyttö muotovalaisussa, ole yhteydessä LedPajalle!

Valmiista katosta tuli oikein hyvä! Led NEON nauhan 24 VDC versio on värilämpötilasäädettävä. Esimerkkinä kylmä ja lämmin värilämpötila. Ohjaimella värilämpötilaa ja nauhan kirkkautta säädetään liukuvasti.

Tule tutustumaan led-valaistukseen myymälälle!

Led NEON nauha on esillä LedStorella, kuten muutkin led-valaisimemme. Tiloissamme on ideoita ja toteutuksia moniin eri tiloihin kuten olohuoneen, keittiön, kylpyhuoneen ja saunan valaisuun. Myymälämme sijaitsee Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Olemme avoinna ma, pe klo 8.30 - 15.30, ti - to klo 8.30 - 17.00, sekä lauantaisin klo 10.00 - 14.00. Myymälässä pääset tutustumaan kaikkiin tuotteisiin asennettuna. Samassa tilassa myös LedPaja, jossa teemme päivittäin mittojen mukaan led-nauhatoteutuksia. Sähköpostimme on myynti@ledstore.fi ja myymälän puhelinnumerossa vastaamme aina aukioloaikoina 045 251 4510.

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved