Remonttitarve – wc-tilaan pehmeämpää valoa remontin yhteydessä

Lähtökohta remontille oli 1,5 neliön kokoisen wc:n valaistus. Valaistus oli toteutettu yhdellä kattovalaisimella, mutta remontin tullessa ajankohtaiseksi haluttiin pienen tilan valaistukseen monipuolisuutta ja tunnelmaa. WC:ssä on yksi ikkuna, mutta suurimman osan vuotta ikkunasta ei tule tarpeeksi valoa.

 

Kuva 1, Ennen remonttia valaistus oli hoidettu yhdellä valaisimella keskeltä kattoa. Valomäärä riitti kyllä, mutta valaistukseen haluttiin eloisuutta ja tunnelmaa.

 

Päätettiin toteuttaa valaistus epäsuoralla CCT led-valaistuksella ja valopeilillä

Pienen wc-tilan valaistukseen haluttiin panostaa, jotta tilasta saataisiin tunnelmallisempi. Valoa oli kyllä tarpeeksi, mutta yhden on/off katkaisimella käytettävän kattovalaisimen tilalle haluttiin muuttuvampaa valaistusta. Tilan ilmeestä haluttiin mahdollisimman avara ja rauhallinen, joten seinien ja lattian sekä kalusteiden väreiksi valittiin valkoista ja harmaata.

Valaistusta päätettiin käyttää sisustuselementtinä, joten kattoon valittiin himmennettävä ja värilämpötilasäädettävä, 14,4 W/m tehoinen CCT led-nauha. Led-nauhaa asennettiin myös uuden seinä wc-elementin taustalle. Tämän led-nauhan tehoksi valittiin 7,2 W/m, ja valon värisävyksi lämmin valkoinen. Lisäksi pesualtaan yläpuolelle valittiin HALO600-valopeili. Näin saatiin monipuolinen ja säädettävä valaistus.

Katon alaslaskulla saatiin led-nauha kauniisti piiloon, ja valaistuksesta epäsuora. Alaslasku toteutettiin koko katon alueelle, ja seinän vieriä kiertävää led-nauhaa säädetään langattomalla ohjauksella. WC:n seinäelementin takaa valaisevaan led-nauhaan valittiin liiketunnistinohjaus. Peilivaloa käytetään peilissä olevalla käyttökytkimellä.

 

Kuva 2, Led-nauhaa varten tehtiin 60 mm alaslasku. Alaslaskussa kipsilevyn paksuus on 13 mm ja runkopuina käytettiin 48×48 mm puurimaa. Seinän viereen jätettiin 70 mm tilaa ja alumiiniprofiilina led-nauhalle käytettiin matalaa, suoraan ylöspäin valaisevaa 8x17mm profiilia muovikannella, joka leikattiin mittaan. Voidaan käyttää myös kuvassa näkyvää kulmaprofiilia.

 

Seinäelementin takaa epäsuorasti valaisevan led-nauhan kourun syvyys on 3 cm, jossa on matala 8×17 mm alumiiniprofiili. Wc:n seinäelementin kansi toimii myös huoltoluukkuna, joten se on helposti irroitettavissa.

Kuva 3, SeinäWC:n elementin taakse asennetun led-nauhan rakennekuva toteutuksesta

 

Kuva 4, Epäsuorasti valaisemaan asennettu lämmin 3000K sävyinen led-nauha 7,2 W/m ottoteholla matalassa pintaprofiilissa. Valo syttyy liiketunnistimella, joten wc:hen syttyy aina kaunis, lämpimän sävyinen valo ilman valokytkimen käyttöä. Tunnistimessa on säädettävä valon päälläoloaika 1 sekunnista 10 minuuttiin.

Valaistuksen valitseminen – sisustuksellisen valaistuksen luominen

Katon kautta valaisevaa led-nauhavalaistusta varten valittiin värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m ottotehoinen CCT led-nauha, joka valaisee kohdevalaistuksessa noin 1 000 luumenia metrille. Epäsuorana valona valaistusteho on arviolta 500 luumenia metrille, kun valo heijastaa katon kautta ja heijastuspinnat ovat valkoiset ja maalatut. Led-nauhaa asennettiin jokaiselle reunalle, yhteensä 3,2 metriä, ja huone saatiin tasaisesti valaistua. Keskellä huonetta on mukava, noin 200 luksin valaistusvoimakkuus, kun vain kattovalo on päällä.

Epäsuoran valon valaistusteho riippuu paljon heijastuspinnan väristä ja materiaalista, sekä heijastuskulmasta ja valonlähteen etäisyydestä. Led-nauhalle valittiin matala, ylöspäin suuntaava alumiiniprofiili muovikannella. Tällä valinnalla saatiin mahdollisimman tasaisesti valaiseva lopputulos. Vaihtoehtoina suoraan ylöspäin valaisevalle profiilille on myös 45 asteen kulmassa valaiseva profiili, jolloin seinään päin heijastuu enemmän valoa, mutta valaisuksen ja varjon raja on hieman voimakkaampi.

Led-nauhan virtalähde 100W tehoinen langattoman ohjauksen mahdollistava RF-muuntaja mahtui alaslaskun ja katon väliin. Langaton värilämpötilasäädettävälle led-valolle tarkoitettu valonsäädin asennettiin aiemman valokatkaisimen tilalle.

Monta kulmaa sisältävä asennus voidaan toteuttaa joko kolvaamalla led-nauhojen väliin lyhyet noin 5 cm pituiset välijohdot, sillä valittua led-nauhaa eikä profiilia voi taivuttaa sivusuunnassa. Kolvaukset ja led-nauhan liimaamisen profiiliin voi tehdä itse tai teettää asennusta vaille valmiiksi LedStore LedPajalla.

 

Kuva 5, Led-nauha värilämpötilasäädettävänä, eli CCT-ominaisuudella. Asennuksessa käytettiin matalaa alumiiniprofiilia, joka leikattiin mittoihin, ja led-nauha juotetiin kulmista sopiviin mittoihin. Langattoman ohjauksen virtalähde ja värilämpötilasäädin-himmenninpainike asennettiin myös.

Toinen vaihtoehto on käyttää sivuttain taivutettavaa CCT led-nauhaa, jolloin profiilit leikataan jiiriin ja nauha taivutetaan kulmiin helposti ja pitävästi. Kolvausta ei tarvita, mutta asennustilaa pitää olla sen verran, että led-nauhan pystyy asennettaessa näkemään.

 

Kuva 6, Sivuttain taivutettavalla värilämpötilasäädettävällä led-nauhalla voidaan toteuttaa monenlaisia kulmia ja muotoja ilman että led-nauhaa tarvitsee leikata ja kolvata. Led-alumiiniprofiilin voi leikata jiiriin, jolloin valonauha saa jäähdytyspinnan ja sen saa asennettua suojaan pölyltä ja lialta.

Epäsuoran kattovalaistuksen ohjaus langattomasti

Langattomalla ohjausratkaisulla painiketta ei tarvitse johdottaa erikseen, vaan yhteys luodaan radiosignaalilla (RF) toimivaksi led-nauhan muuntajan ja painikkeen välille. Oikeanpuoleisista WW ja CW painikkeista valon värilämpötila säätyy portaattomasti lämpimän valkoisen ja kylmän valkoisen välillä. Vasemmanpuoleisesta painikkeesta ylemmästä valot syttyvät ja sammuvat ja alemmasta pitkään painaen valot kirkastuvat ja himmenevät kauniin tasaisesti.

Langattoman ohjauksen painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimämpi valo ja CW kylmempi valo.

Remontti alkaa – seinäkoteloinnin ja katon alaslaskun tekeminen

Seinä wc:tä varten tehtiin kotelointi, ja samalla maalattiin koko wc uudelleen ja puuosat käsiteltiin. Koteloinnin päälle tehtiin 2 cm täyttä syvyyttä lyhyempi kansi 3 cm korkuisesta laudasta. Näin muodostui seinän vierelle sopiva ura led-nauhalle, joka valaisee alhaalta ylöspäin epäsuorasti. Led-nauhaan yhdistettiin liiketunnistin, joten wc:hen syttyy aina valo, kun tunnistin havaitsee liikettä. Led-nauhan muuntaja ja liiketunnistin mahtuivat hyvin seinä wc:n kotelointiin, johon asennettiin myös pistorasia sähkösyöttöä varten.

Kuva 7, Seinä WC:n koteloinnin tekoa. Koteloinnin taakse jätettiin ura epäsuoraan valaisevalle led-nauhalle

Seinäkoteloinnin jälkeen tehtiin katon alaslasku. Kattoon kiinnitettiin 48×48 mm koolauspuut, ja ruuvinreiät tasoitettiin, hiottiin ja maalattiin pariin kertaan. Alaslaskuun sahattiin aukko ilmastointiventtiiliä varten. Alaslasku jätetiin reunoista 7 cm katon mittaa lyhyemmäksi, jotta valo aukeaa kauniisti huoneeseen.

Kuva 8, Alaslasku kiinnitetty ja ruuvinreiät tasoitettu

Remontti etenee – CCT-valaistuksella monta eri tunnelmaa

Kun kattoa kiertävä epäsuora valaistus ja seinäelementin takaa valaiseva led-nauha olivat paikoillaan, päästiin näkemään, kuinka paljon valon värilämpötilan säätäminen katon led-nauhassa vaikutti huoneen tunnelmaan. Värilämpötilan vaihtelut ovat noin 2800 Kelvinistä noin 5500 Kelviniin seuraavassa kuvasarjassa.

Kuva 9, Värilämpötilasäädettävä CCT led-nauha muuttaa koko tilan tunnelmaa ja ilmettä

 

HALO 600 -valopeiliä kiertää led-nauha, jossa on 4000K neutraali valon värisävy. Neutraali sävy on raikas ja sopii hyvin esimerkiksi ehostukseen. Led-valopeilistä tulee pieneen wc-tilaan reilusti valoa, sillä led-nauhaa on yhteensä 2,5 metriä. Valo aukeaa sekä peilin huurretun lasi reunan läpi eteenpäin sekä seinien kautta tasaisen epäsuorasti. Kun peilivalo on päällä, 1,5 neliön kokoisen tilan valomäärä tuplaantuu.

Kuva 10, Valopeilin HALO 600 valon värisävy on 4000K neutraalin valkoista, joka sopii hyvin ehostukseen

Remontin toteutuskustannukset kaikkineen 2 500 euroa

Wc-tilaan uusittiin lähes kaikki pesuallasta ja hanaa lukuun ottamatta. Remontin kokonaiskustannukset olivat 2 577 euroa työkustannuksineen. Kun valaistusratkaisujen hinnat laskekaan erikseen, niin epäsuoran kattovalaistuksen hinnaksi saatiin 550 euroa. Seinäelementin takaa valaisevan led-nauhan toteutushinta on puolestaan 165 euroa. Led-valopeilin hinta on 345 euroa. Led-nauha on peilissä valmiiksi asennettuna.

Tällaisella kolmitasoisella valaistuksella saadaan tilaan muuntuvaa ja vaihtelevaa valaistusta helppokäyttöisillä säätimillä. Valo toimii upeasti tilan sisustuselementtinä, jossa on ripaus luksusta. Kattovalaistus on yksittäisenä suurin valaistuskustannus. Sen voi toteuttaa myös 7,2 W/m tehoisella led-nauhalla, jolloin suosittelemme 45 asteen kulmaprofiilia valon suuntaamisessa. Hinnaksi saadaan tällöin 287 euroa, mutta värilämpötilasäätö jää ominaisuuksista pois.

Kuva 11, WC-remontin kokonaiskustannukset kaikkine tarvikkeineen ja töineen 2 577 euroa

 

Lisätiedot

Autamme Lamppukauppa Led Storessa valaistusremonttien suunnittelussa ja vinkkaamme sopivaa sähkömiestä ja timpuria. Suunnittelemme valaistussuunnittelupalvelussamme päivittäin muun muassa omakotien valaistuskokonaisuuksia, ja teemme asennusvalmiiksi led-nauhakiskoja mittojen mukaan LedPaja-palvelussamme. Myymälässämme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, ovat kaikki tuotteemme esillä asennettuina ja testattavissa. Palvelemme sekä yritys-, kuluttaja-, kuin jälleenmyyjäasiakkaita.

Aukiolot: ma, pe klo 8.30–15.30, ti–to klo 8.30–17, la klo 10–14