Jos etsit tapoja piristää saunakokemustasi, oletko harkinnut led valaistuksen voimaa? Saunan valaisu luovasti onnistuu parhaiten ledeillä. Led valoilla voit luoda hypnotisoivia efektejä ja luoda täydellisen tunnelman, ja on olemassa monia luovia tapoja käyttää led valaistusta saunassa. On kuitenkin tärkeää lähestyä saunan valaistusta harkitusti ja strategisesti, ottaen huomioon tilan koko ja haluamasi tunnelma.

Saunan valaisu: Mitä sinun tulisi tietää ennen aloittamista

Sauna on Suomalaisten pyhättö. Siellä vietetty aika on usein rentouttavaa ja rauhoittavaa, ja hyvin suunniteltu valaistus voi auttaa luomaan vieläkin paremman tunnelman. Saunan valaistuksen suunnittelussa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Ensinnäkin, on tärkeää valita oikeanlaiset valaisimet. Saunassa on korkea kosteus, joten valaisinten on oltava vedenkestäviä. Led valaisimet ovat yleensä parempi valinta kuin perinteiset lamput, sillä ne kestävät paremmin kosteutta eivätkä kuumene yhtä paljon.

Toiseksi, valonlähteen värilämpötila vaikuttaa tunnelmaan. Lämpimän valon värilämpötila (noin 2700-3000K) on yleensä sopivampi saunan tunnelman luomiseen kuin kylmän valon (yli 5000K). Voit myös valita värillisiä valoja luomaan erikoisempaa tunnelmaa.

Kolmanneksi, valaistuksen tulee olla riittävä, mutta ei liian kirkas. Saunassa valon määrä riippuu tilan koosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta yleensä suositellaan noin 150-200 luxin valaistusta. On myös tärkeää huomioida, että liian kirkas valo voi olla häiritsevä ja häiritä rentoutumista. Sauna on rentoutumista varten ja valaistus tukee sitä eikä valaistus saa häiritä.

Saunan valaisu Luovasti
Saunan valaisu Luovasti

Saunan valaisu eri tavalla

Jos haluat luoda erikoisempaa tunnelmaa saunaan, voit kokeilla erilaisia valaistusratkaisuja. Yksi tapa on asentaa saunan valot katon reunaan, jolloin ne valaisevat seinät kauniisti. Kattoasennuksessa asenna kuitenkin puulista eteen tai jätä kattoon syvennys led nauhalle.

Molemmat tavat estävät pahimman vesihöyryn osumisen suoraan valaisimeen. Voit myös sijoittaa valot lattian rajaan tai penkkien alle luomaan mielenkiintoisia efektejä.

Saunan valaisu rajatulla alueella. Valaise vaikk a vain saunan yläos a tai nurkka, jolloin valaistus luo mielenkiintoisia varjoja ja korostaa tilan tiettyjä osia. Esimerkiksi led nauha pystyssä nurkassa asennettuna. Suosittelen silti laittamaan laudan eteen, jotta vältämme häikäisyä.

Saunan valaistus väreillä, eli RGB led nauhoj a saunaan. Voit käyttää yhtä tai useampaa väriä, kuten sinistä, punaista tai vihreää, luomaan erilaisia tunnelmia. Värivaloilla voit myös korostaa saunan muotoja.

Saunan valaistuksella voidaan siis korostaa tiettyä pintaa tai sitten luoda vain yleisvaloa.

Minne sijoittaa led valot saunassa: asiantuntijoiden vinkit

Saunan valaisu ja valojen sijoittelussa on tärkeää ottaa huomioon tilan koko, muoto ja käyttötarkoitus. Tässä muutamia vinkkejä asiantuntijoilta valaistuksen suunnitteluun saunassa.

  1. Valitse vedenkestävät led valot: Saunan korkea kosteus vaatii vedenkestävän valaisimen. Led valot ovat yleensä parempi valinta kuin perinteiset lamput, koska ne kestävät paremmin kosteutta ja eivät kuumene yhtä paljon. Varmista, että valitsemasi led valot ovat IP65-luokiteltuja tai parempia, jotta ne kestävät saunan kosteuden.
  2. Huomioi saunan eri alueet: Saunan valaistus tulisi sijoittaa siten, että se valaisee kaikki tilan osat. Saunan yläosa, penkit ja lattia ovat kaikki tärkeitä alueita, joita tulisi valaista.
  3. Huomioi valon suunta: Valon suunta on tärkeä saunan valaistuksessa. Valaistus tulisi suunnata kohti seiniä ja muita pintoja, jolloin valo heijastuu tilassa luoden miellyttävän tunnelman. Vältä valon suuntaamista kohti saunojia, sillä se voi olla häiritsevää.
  4. Käytä himmennintä: Himmennettävät led valot ovat erinomainen valinta saunan valaistukseen, sillä ne mahdollistavat valon säädön tilan tunnelman mukaan. Himmennintä käyttäen voit myös luoda erilaisia valaistusohjelmia, jotka lisäävät tunnelmaa saunassa.
Saunassa led nauha penkin alla luomassa saunaan tunnelmallisen epäsuoran valaistuksen. Ledstore.fi
Led nauha penkin takaisessa urassa, suunnattuna ylöspäin, led nauha penkin alla.

Saunan valaisu luovasti

Saunan valaistus ei tarvitse olla pelkästään käytännöllistä, vaan voit käyttää led valoja luomaan monipuolisia ja mielenkiintoisia valaistusominaisuuksia. Tässä muutamia ideoita, joilla saunan valaisu onnistuu luovasti:

  1. Käytä värivaloja: Värivalot voivat muuttaa saunan tunnelman täysin. Siniset valot luovat raikkaan ja piristävän tunnelman, kun taas punaiset ja oranssit valot voivat auttaa luomaan lämpimän ja kotoisan tunnelman saunaan. Voit käyttää yhtä tai useampaa väriä saunan valaistuksessa luomaan erilaisia tunnelmia.
  2. Luo mielenkiintoisia varjoja: Led valojen avulla voit luoda erilaisia varjoja ja valaistusominaisuuksia saunaan. Esimerkiksi voit sijoittaa valot penkin alle jossa on eturitilä, luomaan valaistusefektejä tai asentaa valot katon reunaan listan taakse, jolloin ne valaisevat seinät kauniisti.
  3. Luo saunavalaisin: Voit käyttää led valoja luomaan kauniin ja uniikin saunavalaisimen. Esimerkiksi voit kierrättää vanhoja puita ja asentaa niihin led valoja luomaan kauniin valaisimen saunan seinään.
  4. Käytä älyvaloja: Älyvalot mahdollistavat valaistuksen ohjaamisen älypuhelimella tai tabletilla. Voit asentaa älyvalot saunan valaistukseen ja säätää niitä helposti ja nopeasti älylaitteellasi. Käytä jotain vanhaa älypuhelintasi, eli kierrätä! Jos pelkään että kaukosäädin tai puhelimesi ei kestä kosteutta, laita se pieneen läpinäkyvään suljettavaan pussiin.
Saunan valaistussuunnittelu, kuvassa spotit
Spotit piilotettuna katon sisälle

Yhteenveto: Valaistus on tärkeä osa saunakokemusta

Saunan valaisu on tärkeä osa saunakokemusta. Hyvin suunniteltu valaistus voi auttaa luomaan rentouttavan ja miellyttävän tunnelman saunassa. Led valot ovat erinomainen valinta saunan valaisuun, sillä ne kestävät paremmin kosteutta ja eivät kuumene yhtä paljon kuin perinteiset lamput.

Saunan valaistuksen suunnittelussa on tärkeää huomioida tilan koko, muoto ja käyttötarkoitus. Voit käyttää erilaisia valaistusominaisuuksia, kuten värivaloja ja himmennintä. Voit luoda saunaasi monipuolisempaa ja mielenkiintoisempaa saunan valaistusta, kuin se perinteinen ritilävalaisin jalkatiloissa.

Hyvin suunniteltu valaistus auttaa lisäämään saunakokemuksen rentouttavuutta ja parantamaan tunnelmaa.

Saunavalaistuksen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja Ledeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja Ledien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan