Zigbee-älyvalaistus - viisi pointtia pähkinänkuoressa

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja värin automaattisessa säätelyssä esimerkiksi kellonaikojen mukaan. Ohjaimina ovat sekä kaukosäätimet, seinäsäätimet että käyttäjien omat mobiililaitteet. Tässä artikkelissa avataan lyhyesti viisi asiaa, jotka on hyvä tietää älyvalaistusta suunnitellessa.

1. Zigbee-ohjaukseen sopivat LedStoren valot

Älyvalaistukseen sopivat sellaiset led-valaisimet, joissa voidaan käyttää älyohjaukseen sopivaa Zigbee-muuntajaa tai Zigbee-vastaanotinta. Kaikki 12V ja 24V led-nauhat soveltuvat älyvalaistukseen. Vaihtoehtoina meidän valikoimassamme ovat eri tehoiset yhden värilämpötilan (lämmin tai neutraali valo) tai värilämpötilasäädettävät led-nauhat, eli CCT-led-nauhat. Lisäksi suositut värisäädettävät RGB+W led-nauhamme, sekä näiden yhdistelmänauha RGB+CCT.

Lähes kaikki led-paneelimme ja led-spottimme (alasvalomme) ovat Zigbee-muuntajaan yhdistettävissä. Zigbee-vastaanottimien avulla seinä-, riippu- ja pihavalaisimet saadaan älyohjattaviksi.

Laajassa käytössä ovat myös muut älykotijärjestelmät, joihin käytetään esim. ohjelmoitavia DALI-muuntajia, joita meiltä löytyy myös laaja valikoima. Meiltä löytyvät ratkaisut myös esim. Schneider Wiser järjestelmien valaistuksenohjaukseen, joka käyttää TRIAC-muuntajia. Täytyy kuitenkin huomioida, että nämä järjestelmät eivät ole keskenään yhteensopivia.

Kodin kaikki valot saadaan liitettyä älyohjaukseen, kun käytetään Zigbee-muuntajia ja vastaanottimia.

2. Zigbee-tuotteet, HUB ja applikaatio

Monipuolisin valaistuksenohjaus ja ohjelmoinnit saadaan aikaan niin, että valot liitetään hubiin. Hub (tai silta) kytketään kotiverkkoon, ja se toimii kodin älylaitteiden koordinaattorina. Hubiin (tai siltaan) kerätään yhteen kaikki kodin Zigbee-laitteet, jotka luovat keskenään MESH-verkon, joka ei puolestaan ole riippuvainen esim. kodin Wifi-verkon nopeudesta tai hitaudesta. Ajastukset sekä automatisoinnit asetetaan hubiin liittyvän sovelluksen kautta. Parhaimmat kokemukset olemme saaneet toistaiseksi Philips HUE sekä Samsung Smart Things hubeista ja niiden sovelluksista.

Plafondi 160 valaisinryhmälle voidaan valita Zigbee-muuntaja, jolla kokonaisuus saadaan Philips Hueen sekä käytettäväksi myös kodin on/off käyttökytkimillä.

 

3. VaLO Zigbee -ohjaimet

Valaisimien käyttämiseen suosittelemme langattoman tai langallisen ohjauksen VaLO Zigbee-ohjaimia, jotta ohjaus ei jää ainoastaan mobiililaitteiden varaan. Valaisimien ohjaukseen sopivat painikkeet ja kaukosäätimet mahdollistavat valaistuksen ohjauksen myös ilman Zigbee-hubia ja mobiiliapplikaatiota, jos niitä ei esim. heti haluta ottaa käyttöön. Ohjaimilla voidaan myös ohittaa menossa oleva ajastus tarvittaessa. Esim. jos huoneeseen tarvitaan enemmän tai vähemmän valoa kuin automatisointiin on asetettu. LedStoressa on tarjolla monipuolinen tarjonta ohjaimia.

Ylärivissä langaton värilämpötilasäädettävien valaisimien langaton ohjauspainike edestä ja takaa. Alarivissä vasemmalla verkkovirtaan kytkettävät langaton ohjain neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Alhaalla oikealla langaton himmennin yhdelle ryhmälle valaisimia.

4. VaLO Zigbee -muuntajat ja vastaanottimet

Valaisimen ”äly” luodaan joko 24V Zigbee-muuntajalla (24V) tai Zigbee-vastaanottimella (12-36V tai 230V). Oma muuntaja valitaan tyypillisesti led-nauhoille. Myös liukuvaan värilämpötilasäätöön asennettavat led-spotti ja led-paneelivalaisinryhmät vaativat oman Zigbee-ryhmämuuntajan. Led-valot, joissa on oma "ei-älykäs" muuntaja/virtalähde, tarvitsevat älyohjausta varten vastaanottimen.

Muuntajista tai vastaanottimista luodaan langaton pariliitos ohjaimiin ja lisäksi hubiin, jos käytetään myös mobiiliohjausta kännyköillä tai tableteilla ja halutaan tehdä automatisointeja.

Zigbee-muuntajan "äly" sijaitsee sen sisäänrakennetussa vastaanottimessa. Eri kokoisille valaisinryhmille valitaan niiden kokonaistehoon sopiva muuntaja.

5. Zigbee on kansainvälinen älylaitestandardi

Zigbee on standardisoitu avoin järjestelmä, johon voi liittää minkä tahansa Zigbee-allianssiin kuuluvan laitteen ja se keskustelee saumattomasti muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden kanssa. Allianssiin kuuluvat mm. Google, Apple, IKEA, Amazon, Samsung, Bega, Panasonic, Philips ja Somfy. LedStoren laitteet ovat uusinta Zigbee 3.0 standardia. Zigbee on MESH-tekniikkaa hyödyntävä langaton IoT -järjestelmä, joka varmistaa käskyjen läpi meneminen isommissakin kohteissa.

Zigbee-tuotteita ovat myös esimerkiksi ovisensori (oik.), joka sytyttää ja sammuttaa valot oven avaamisen mukana.

 

Olemme LedStoressa apuna valaistuksensuunnittelussa sekä valaistuksenohjauksen suunnittelussa. Meiltä saat monipuoliset vinkit ja palvelut led-valaistuksen uusimiseen remonttikohteessa tai uuden valaistuksen suunnitteluun uudisrakennuksessa. Ota yhteyttä tai tule käymään! Myymälä palvelee kuluttajia ja yrityksiä!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

Led nauha terassille, NEON nauhan asennus

Syksy tulee ja pimeän aika pidentyy. Takapihalla olisi silti vielä kiva olla ja sinne tarvitaan hieman valoa että portaissa näkee kävellä kompastumatta. Siis tuumasta toimeen

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved