Epäsuora valo katossa, kaikki valmista

Epäsuoran valon tekeminen kattoon? Onko se vaikeaa ja kallista? Asunto hankittu ja tylsät betonikatot. Suurin osa kerrostaloasuntojen katoista on ontelolaattakattoja, joissa on ”popcorn” katto. Pari riippuvalaisinpaikkaa ja se on siinä. Tylsää. Miten siitä saisi viihtyisämmän kohtuullisella rahalla ja vaivalla? Tässä kohteessa päästiin remppaa toteuttamaan pieneen kaksioon, jossa älyvalaistus on lisäksi toiveessa, sillä kyse on nuoren asunnosta jolle on ennestään Philips HUE tuttu. Eli väriä ja valoa! Eikun suunnittelemaan ja tekemään. Lue tästä kuinka epäsuoran valon rakentaminen kattoon vaikutti asunnon ilmeeseen, ja miten remontti toteutettiin.

Epäsuoran valon tekeminen kattoon vai seinälle? Tehtiin molemmat!

Asunnossa oli siis lähtötilanteessa katossa vain muutama riippuvalaisinpiste ja niitä päätettiin hyödyntää sähkönsyöttöpisteinä. Olohuoneen kattoon rakennettiin kipsilevyllä osittainen ja limittäinen alaslasku, joka valaistiin reunoilta ja makuuhuoneessa laskettiin koko 12m2 huoneen katto reunoja lukuun ottamatta, jolloin saatiin epäsuoraa valoa seinien kautta. Led-nauhana käytettiin värilämpötilasäädettävän CCT sekä värisäädettävän RGB valon sisältävää RGB+CCT Led nauhaa. Värilämpötilasäädettävässä valkoisessa valonauhassa on etuna se, että huoneeseen saadaan aina oikea valon lämpötila (2500-5500K). Värilämpötilan säätäminen vaikuttaa huoneen tunnelmaan, kun valon sävy valitaan lämpimän valkoisen ja kylmän valkoisen välillä vapaasti. Värit taas haluttiin nauhaan, koska sillä saadaan helposti asuntoon juhlatunnelmaa! Mittoihin leikatut led nauhat liimattiin mataliin alumiiniprofiileihin, jotka asetettiin kiertämään alaslaskun reunoja olohuoneessa, ja katon rajaan, alaslaskun kylkeen makuuhuoneessa.

RGB+CCT led nauhassa on kaikki värit 16 miljoonaa ja säädettävä valkoisen valon lämpötila Kelvinit

 

Asennettu led nauha eroaa perinteisistä markettien nauhoista merkittävästi. Käytetty led-nauha on täydellinen ratkaisu epäsuoraan valaistukseen. Sen saa myös mittaan todella tarkasti tavallista lyhyemmän leikkausvälin ansiosta. Valotehokkuus on todella hyvä, värikkäät valot ovat kirkkaat ja valkoinen valo oikeasti valaisee, vaikka se tulee epäsuorasti. Valo on lisäksi erittäin laadukasta, valkoisen valon värintoistoindeksi, CRI, on huikeat 98! Yksi metri RGB+CCT10+10 W/m led-nauhaa antaa 800 lumenia, joten kaiken kaikkiaan valotehoa tulee mukavasti katon kautta. RGB+CCT nauhat toimivat yleensä joko väreillä TAI valkoisella valolla, joten ottoteho on 10W/metri mukaan. Nauhasta on myös TÄYSIN pisteetön SOLO versio vielä vaativampiin käyttökohteisiin, joissa led-pisteet näkyvät suoraan, jolloin pistemäisyys saattaa hieman häiritä, vaikka profiilin kansi sitä toki tasoittaakin.

Valojen ollessa päällä pimeään vuoden aikaan saadaan laadukkaalla valkoisella valolla vastapainoa pimeään. Jos halutaan rauhoittua niin kaikkea voi himmentää. Nurkassa vielä sohvan vieressä on monipuolinen epäsuora valo jalkalamppuna – Floor Line 1600. Ruokapöydän päällä riippuvalaisin PIIPPU. Lisäksi eteiseen tuli yksi valopaneeli. Lopussa vielä lisää kuvia kohteesta.

 

Epäsuora valo katossa väriä alasketussa katossa Ledstore.fi
Epäsuora valo katossa väriä alas lasketussa katossa

Tältä näyttä pohjapiirustus. Vihreillä viivoilla on merkitty led-nauhavalaistusta ja siniset ympyrät ovat spottivaloja. Kattorasiat on merkitty mustilla ympyröillä.

Kaksion valaistussuunnitelma
Kaksion valaistussuunnitelma

LedPajalla tai kotona tehtävä led nauha epäsuora valo kattoon

Kun pohjakuvat oli nähty ja valaistussuunnitelma tehty, niin tiivistetysti rempan työvaiheet olivat seuraavat:

 1. Led nauhan ja spottien valinta.
 2. Puutavaran, maalin, pakkelin ja kipsin osto ja kantaminen
 3. Koolauksen tekeminen kattoon
 4. Vanhojen sähköjen hyödyntäminen ja johtojen asennus
 5. Kipsilevyt paikoilleen ja ruuvin kannat piiloon
 6. Valojen ja muuntajien asentaminen lipan päälle työvaloksi
 7. Paritus Philips HUEen
 8. Lisää pakkelia, pohjamaalausta ja lisää pakkelia
 9. Lisää hiontaa ja maalia
 10. Langattoman ohjauksen pariliitoksen tekeminen ohjaimen (Friends of HUE)
 11. ja valoilla leikkiminen =)

Tämä urakka, joka tottuneelta (valo)remontoijalta sujui 30 tunnissa, muutti aivan ratkaisevasti asunnon ilmettä ja monipuolisuutta. Käyn tässä vielä läpi ja laitan kuvia remontin työvaiheista.

Epäsuoran valon tekeminen alkaa suunnittelulla. Ensimmäisenä siis suunniteltiin katon koko. Valintaa helpotti rajallinen aika ja omaa työtä haluttiin helpottaa reunojen osalta. Siispä kattoon tuleva alaslasku tehtiin kipsilevyn vakiomittaa käyttäen 1200x2600mm. Vaihtoehtona olisi ollut puusepältä viilutettu kalustelevy, piilokiinnityksillä, mutta halutiin valkoista.

Kalustelevyn iso etu olisi kerralla valmista pintaa ja supernopea valmistuminen eikä sotkua hiomisesta ja maalaamisesta. Alaslaskut tehtiin siten, että ne on aina irti seinästä, joten olemassa olevia seiniä ei tarvinnut maalata tai varoa.

Olohuone

Olohuone lähtötilanne
Olohuone lähtötilanne

EDIT: Epäsuoran valon tekeminen aloitettiin kantamalla tavarat seitsemänteen kerrokseen.. =)

Epäsuoran valon tekeminen kattoon aloitettiin koolauksella, joka on katossa 2 tasoinen. Ensin asensin suuremman alaslaskun 48x123mm koolauksella kehäksi, joka on 15cm pienempi kuin kipsilevy, eli 900×2300. Näin hyllyn koko on 150mm ja sinne mahtuu muuntajat, sekä valo piiloon, ilman että se näkyy lipan reunan yli. Sitten tein toisen koolauksen 48×48 puusta joka törmäsi toiseen koolaukseen. Tämä rakenne antaa vähän luonnetta kattoon. Koon ja muodon puolesta olisi vaihtoehtoja paljon.

Koolauksen kiinnittämiseen betonikatossa käytin 8mm proppuja ja 5/90mm ja 6/140mm ruuveja. Kattoasennuksissa kipsilevy tulee koolata 40cm välein, toki käytännössä olen huomannut että 50-60cm menee EK levyllä ilman että levy alkaa roikkua.

Alaslaskun tekeminen alkaa koolauksella
Olohuoneen alaslaskun tekeminen alkoi koolauksella

Seuraavaksi vaihdoin kattorasian pintaan ja vedin lisää johtoja rasialta led nauhan ja spottien muuntajille koolauksen läpi, sekä siirsin ruokapöydän riippuvalaisimen paikkaa pois käytävältä(!). Maalasin tässä vaiheessa koolauspuut kertaalleen, vaikka eivät ne sieltä pahemmin näy.

Levyä kattoon. Ensin L-muotoinen ylempi levy kattoon kiinni ja ruuvia perään. Siihen tuli vain jakorasian 95mm reikä. Seuraavaksi kokonainen levy alempaan tasoon ja siihen porailin 4kpl 78mm reikää spoteille ja jakorasian. Ja levy kattoon.

Epäsuoran valon tekeminen kattoon - alaslaskun rungon maalaus ja levytys
Epäsuoran valon tekeminen kattoon alaslaskun rungon maalaus ja levytys

Tässä vaiheessa pystyin jo kytkemään muuntajan jakorasialle ja laittamaan LedPajalta saadut led-profiilit hyllyille. Muuntaja on hyllyllä piilossa ja samalla kuitenkin siihen on helppo päästä käsiksi. Valonauhat profiileissaan ovat muuntajan etupuolella hyllyllä. Philips HUE verkkoon ja kännykkä taskusta.. voila! Paritus ja valot toimivat hienosti. Väreillä piti leikkiä mutta työvaloksi valitsin neutraalia valkoista valoa.

Alaslasketun katon tekeminen- levytys ja työvalot päälle!
Alaslasketun katon tekeminen levytys ja työvalot päälle

Pakkelia pintaan ja kuivumisen odottelua.. Seuraavaksi pohjamaalia ja lisää pakkelia. Tässä kohtaa jälkiviisaana voisin sanoa, että vähemmän pakkeloitavaa tulisi jos kipsilevy olisi viistot reunat ylöspäin tai jos käytettäisi suorareunaista levyä. Pakkelointien jälkeen vasta pintamaali 2 kertaan ja led spotit paikoilleen.

Spottien muuntajan olisi voinut sijoittaa samalle hyllylle kuin led nauhankin muuntaja, mutta koska spotteja on vain 4kpl ja koolaus 123mm korkea, niin muuntaja mahtui taittumaan spotin aukosta hienosti. Spotit itsessään vain painettiin valmiisiin liittimiin. Ja taas Philips HUE paritus. OH valmis.

Makuuhuone

Epäsuoran valon tekeminen kattoon makuuhuoneessa tapahtui limittäin olohuoneen kanssa. Alun perin ajatuksena oli tehdä samanlainen alaslasku kattoon, mutta vaatehuoneen seinän kaadon jälkeen katto piti levyttää uudelleen, siihen tuli samalla valolippa jättämällä sen katon levy 15cm pitkäksi. Niinpä päädyin koolaamaan koko katon yli, mutta siten, että koolaus ja uusi katto on 48x48mm irti seinistä pitkillä sivuilla.

Marssijärjestys oli sama. 48x48mm koolausta kattoon 40cm välein proppaamalla. Jakorasian kattoon pintaan vanhan tilalle. Makuuhuoneeseen mietittiin lisäksi spotteja, mutta koska tuota epäsuoraa valoa kattoon tulee kivasti ja huoneen toiseen päätyyn, vanhan vaatehuoneen kattoon tuli spotit, ei isolle pinnalle haluttu lisää spotteja.

Alaslasketun katon koolaus ja levytys makuuhuoneessa. Apuvälineillä
Alas lasketun katon koolaus ja levytys makuuhuoneessa Apuvälineinä koolauspuista tehtyjä kipsilevyn pitimiä

Kipsilevyt kattoon ja pakkelia saumoihin ja ruuvinkantoihin. Maalia pintaan.

Led-nauhan alumiiniprofiilin ajattelin aluksi kiinnittää suoraan kattoon sinne syvennyksen pohjalle, mutta päätin kiinnittää ne koolauksen KYLKEEN. Tämä vaati suunnitelmallisuutta, sillä profiilin kannakkeet piti ruuvata kiinni ennen kuin koolaus kiinnitettiin kattoon. Jälkikäteen niiden ruuvaus ei olisi onnistunut ilman erikoista työkalua. Tai sitten ne olisi pitänyt liimata laadukkaalla 2 puoleisella teipillä tai liimalla.

Ohjauksessa makuuhuoneessa 100W muuntaja + vastaanotin RGB+CCT.

Epäsuoran valon testausta
Makuuhuoneen valaistustestausta ja katon virheiden etsimistä

Led-nauhojen muuntajat sijoitin samaan paikkaan vanhan vaatehuoneen katon sisälle huoltoluukkuun. Philips HUE puhelimesta auki ja paritus nauhoille ja spoteille. Kaikkiin sähköt siis vanhasta kattolampusta, eli seinäkytkimestä vain valot ”aina päällä” ja langattomilla painikkeilla ohjaus.

Vanha kytkin toki toimii myös hienosti makuuhuoneessa ja olohuoneessa, sillä LedStoren Zigbee laitteissa on sisäinen muisti ja valot palaavat aina samaan asetukseen missä olivat.  Kaikki toimi hienosti!

Alaslasketusta katosta tunnelmaa

Säätelin valon värilämpötilan ja värit halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomalla ohjaimella.

Kun halutaan raikas olo joka auttaa jaksamaan kaamoksessa, on valo viileämpään (+4000K) suuntaan ja vastaavasti illalla taas lämmintä valoa (-3000K) rauhoittumiseen. Mutta kun tulee tupaantuliaiset tai joulu, niin värit käyttöön!

Säätimenä käytetään Zigbee Friends of HUE-ohjainta, joka paritettiin Philips HUE siltaan. Pääasiassa valot on ajastettu (illasta lämmintä, päivällä viileää), mutta tarvittaessa seinältä voi laittaa valot päälle/pois ja käynnistää jonkun valaistustilan. Friends of HUE painike eroaa muista Zigbee painikkeista siinä, että sen painikkeiden toiminnot pitää ohjelmoida HUE applikaatiossa. Eli voit itse päättää mitä mikäkin napin nurkka tekee.

Zigbee-vastaanotin on se joka on paritettu suoraan HUEen ja joka antaa led nauhalle sen käskyn mitä värejä tulee ulos ja millä kirkkaudella. Olohuoneessa vastaanotin asennettiin 150W 24V IP 65 muuntajan perään ennen led nauhoja ja paketti on alas lasketun katon reunalla. Eli 230V muuntaja -> Zigbee-vastaanotin -> led nauhat.

 

Epäsuoran katon tekeminen vaatii myös valoja
Vasemmalla valaistuksen ohjaamiseen ja ohjelmointiin käytettävät HUE mobiiliappi ja musta Friends of HUE painike Näistä on langaton yhteys Zigbee vastaanottimeen joka tukee RGB+CCT led nauhan ohjaamista Muuntaja on kiinni verkkovirrassa ja led nauha on liitetty vastaanottimeen Kuvasta puuttuu HUE silta

Led nauhaa alaslaskettuun kattoon

Epäsuoran valon tekeminen ei onnistu ilman led nauhaa. Nauhana käytin RGB+CCT led nauhaa, jota voi leitata 12,5cm välein (SOLO RGB+CCT nauhassa on leikkausväli 4,2cm). Isomman hyllyn piiri koolauspuuta vasten on 90+230+90+230cm = 6,4m, mutta halusin nauhan 5cm irti koolauksesta, jotta sinne väliin mahtuu muuntaja. Joten led nauhan tilasin 6,6m pitkänä. Led nauhan asettelun kanssa päätin että se tulee kyljelleen hyllylle, osoittamaan suoraan ulospäin, eikä kattoa vasten. Näin ollen se koko 6,6m led nauhaa menee nurkissa katkaisematta. Vain alumiiniprofiilit piti katkoa suorien mittoihin.

Heitin siis alumiinit hyllylle ja sitten liimasin nauhan profiileihin ja kannet päälle. Kansissa on suojamuovit jotka jätin paikoilleen vielä jos vaikka maalia jostain syystä roiskuisi.. ja roiskuihan sitä loppuvaiheessa =)

RGB+CCT nauhassa on kuusi (6) johdinta jotka piti liittää vastaanottimeen. Onneksi siinä on pikaliittimet joten työkaluja ei tarvittu ja selkeät merkinnät (R = Punainen, G = Vihreä ,B = Sininen, WW = Lämmin valkoinen , CV = Viileä valkoinen ja +).

Paritus oli helppo prosessi. Philips HUE applikaatiosta vain ”Lisää valaisin”. Vastaanottimesta löytyy päätykannen alta musta nappi. Sitä painetaan viisi (5) kertaa NOPEASTI peräkkäin ja se menee paritustilaan. Toki huomautus; jos laite on uusi sen pitiäisi mennä automaattisesti paritustilaan kun se saa virrat.

 

Muutajat hyllyllä, alaslaskettu katto ja led nauha
Muutajat hyllyllä alaslaskettu katto ja led nauha

Valon määrä epäsuorassa katossa

Led nauhan asettelu vaikuttaa valon avatumiseen epäsuorassa rakenteessa. Tässä tapauksessa olohuoneessa se on maksimoitu ja valo tulee suoraan ulospäin valkoista kattoa pitkin, mutta makuuhuoneessa se tulee seinää vasten. Kun epäsuoran valon tekeminen aloitettiin makuuhuoneessa sen valon piti ensin tulla myös suoraan alaspäin seinää pitkin, mutta rakennusvaiheessa päädyttiin toiseen ratkaisuun. Kun valo tulee seinän kautta eikä seinää pitkin, siihen vaikuttaa voimakkaasti käytetty seinän väri ja materiaali. Jos seinät olisivat tummia, olisi lopputulos eri näköinen ja valon lämpötilan säätö sitäkin arvokkaampi. Lämmin valo esimerkiksi on täysin erilainen valkoista seinää tai värikästä tapettia vasten.

Epäsuoran valon tekeminen eri huoneissa. Makuuhuoneessa mieli muuttui matkalla.
Alaslasketun katon tekeminen eri huoneissa Makuuhuoneessa mieli muuttui matkalla

Valoa tilaan tulee kivasti pelkästä epäsuorasta sillä pinnat ovat valkoisia. Pelkästään epäsuoralla valolla ei toi työskennellä, joten työpisteellä ja olohuoneessa kahvipöydän päällä on suorat spotit tukemassa valaistusta. Eli se hetki kun nuori siivoaa (harvoin..) on täyden valot päällä. Kaiken kaikkiaan led nauhaa meni 6,6m + 5,2m Olohuoneeseen = 11,8m ja makuuhuoneeseen 3,5m + 3,5m + 2,6m = 9,6m. Koska RGB+CCT 20W nauha käyttää kerrallaan vain joko CCT 10W tai RGB 10W osia, on tehonkulutus maksimissaan 10W x metrit eli 120W ja 100W.

Mitä epäsuoran valon tekeminen maksaa? Alaslasketun katon hinta

Mitä alaslasketun katon tekeminen maksaa? Aikaa ja rahaa. Puumateriaalit molempiin huoneisiin maksoivat n. 150€ ruuveineen ja proppuineen. Jos alaslasketut katot tekisi kalustelevystä puusepältä olisi kattolevyt huomattavasti kalliimpia, mutta vastaavasti aikaa ja maalia ja sotkua säästyisi. Viilutetut 120x260cm puulevyt puusepältä reunoitettuna ovat 300-800€/kpl riippuen materiaalista. Kipsilevy 17€/kpl.. Lisäksi pakkelit 20€+ maalit 50€ + telat ja teipit 20€, jokta riittivät helposti moneen levyyn. Hintaeroa on..

MUTTA jos siihen ottaa remonttimiehen tekemään, niin siihen tarvitaan 3 päivää, sillä välillä pitää odotella kuivumista ja uutta kierrosta ja siitäkin tulee tunteja ja hintaa. Alaslasketun katon hinta siis on riipuvainen materiaaleista ja tunneista. Itse tehtyhän ei mitään maksa?

Eli alaslaskettujen kattojen materiaalit 400,00€

Valot olivat pääosissa, joten siinä ei säästetty. 22m RGB+CCT led nauhaa valmiiksi mitoilleen tehtynä profiileissa 1600,00€. Muuntajat, painikkeet ja vastaanottimet niihin 565,00€. Lämpötilasäädettäviä SQ023W spotteja meni 3kpl vanhan vaatehuoneen alle ja Olohuoneeseen 4kpl. Muuntajineen 641,00€

Eli valojen hinta alaslaskettuun kattoon ohjaimineen 2165,00€ + spotit 641,00€

Lisäksi nurkaan haluttiin lattialle valaisin jolla saadaan sohvalle lukuvalo ja ikkunalle myöhemmin tuleville kukille hyvä valo ja Floor Line 1600 valikoitui valaisimeksi, koska se on suoraan lämpötilasäädettävä Zigbee valaisin.

Jos on osaamista niin kustannukset itse katon tekemiseen ovat matalat. Alaslasketun katon valojen kohdalla jos käytetään perus lämpötilasäädettävää 14,4W led nauhaa profiileineen 22m valmisettuna mitoilleen 1100€ ja niille muuntajat + ohjaimet 576,00€, eli 1770,00€ joka on 400€ edullisempi. Ja vielä jos pystyy itse katkomaan ja tekemään välijohdot, tippuu hinta vielä 200€.

Alaslaskettu katto ja epäsuora valo valmiina

Miltä sitten näyttää? Tässä on muutama kuva valmiista kohteesta:

Epäsuora valo katossa, kaikki valmista
Epäsuora valo katossa kaikki vihdoin valmista
Epäsuora valo katossa on valmiina. Vihreä valo katossa piristää ja toimii
Epäsuora valo katossa on valmiina Vihreä valo katossa piristää ja toimii
Epäsuora valo katossa on valmiina. Pinkki valo katossa tyttöjen iltaan?
Epäsuora valo katossa on valmiina Pinkki valo katossa tyttöjen iltaan

Ja vielä pieni vilkaisu makkariin, siniseen hetkeen:

Epäsuora valo katossa. sininen hetki makuuhuoneen alasketussa katossa
Epäsuora valo katossa sininen hetki makuuhuoneen alasketussa katossa

Jotain muuta?

Lue lisää miten teimme vastaavan toimiston huoneeseen: Alaslasketun kipsikaton remontti.

Epäsuora valo kattoon jälkiasenteisena pelkällä profiililla: Epäsuora valo kattoon jälkiasenteisena.

Toimiston akustiikan parannus ja epäsuora valo: Akustiikkaruiskutus alas laskettuun kattoon

Terassin valaistuksen päivittäminen epäsuoralla valolla: NEON led nauhaa terassille

Lue lisää LedPaja-palvelustamme, jos kiinnostuit mittojen mukaan tehtävästä led-nauhavalaistuksesta!

One thought on “Epäsuoran valon tekeminen kattoon, kaksion remontti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *