Alaslasketun kipsikaton tekeminen, valaistusremontti päätettiin toteuttaa LedStoren tiloihin käyttämällä uusia, korkean värintoistoindeksin, värilämpötilasäädettäviä 22 W/m led-nauhoja ja kehyksettömiä 12W Piilo led-spotteja, sekä Zigbee älyohjausta. Tässä esitellään valaistusremontin toteutus vaihe vaiheelta sekä valaistuksen ja ohjauksen hinta. Huoneessa yhdistyvät epäsuora valaistus ja kohdevalaistus, joita voidaan säätää erikseen langattomalla ohjaimella. Säätömahdollisuuksina valaistuksessa on sekä portaaton valkoisen valon värilämpötilan vaihtaminen että himmennys. Monipuolisen ja säädettävän valaistuksen ansiosta huoneen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Tila sopii yhtälailla lastenhuoneeksi, makuuhuoneeksi, kuin työhuoneeksi.

Alaslasketun kipsikaton tekeminen lähtee liikkeelle suunnittelusta

Huoneeseen haluttiin modernimpaa ilmettä ja muuttuvaa valaistusta. Huoneessa oli yksi valaisinpaikka keskellä kattoa ja yksi valokatkaisin, eikä näihin haluttu tehdä muutoksia. Alaslasketun katon tekeminen oli helpointa ja remontti saatiin toteutettua ilman katon muutoksia. Kipsikattojen etuna on se, että muunneltavuus on melko helppoa ja edullista. Alaslaskun hyllylle suunniteltiin kiertämään epäsuora led-nauhavalaistus. Kohdevalaistukseen haluttiin huomaamattomat spottivalot.

Huoneeseen suunniteltiin langaton himmennys ja värilämpötilansäätö olemassa olevan kytkimen lisäksi. Värilämpötilan säätö tarkoittaa sitä, että huoneessa voidaan säätää valkoisen valon Kelvineitä portaattomasti noin 2 700 – 5 500 Kelvinin välillä, joten saadaan juuri tarpeeseen ja tunnelmaan sopiva valaistus.

Vaikka huoneen korkeus laski alaslasketulla katolla 10 cm, niin madallus ei vaikuta huoneessa. Lisätty valaistuksen määrä nimittäin kompensoi mukavasti ja lisää mielenkiintoa ja elävyyttä huoneeseen. Alaslaskukehikko toimii loistavasti sellaisissa kohteissa, joissa sisäkattoon tai seiniin ei haluta tai voida tehdä muutoksia, mutta silti toivotaan upotettavaa valaistusta ja epäsuoraa valaistusta.

Kehikon keskellä oleva sähköpiste toimi kaikkien valojen sähkönsyöttöön, ja ero yhteen keskellä kattoa olevaan valaisimeen verrattuna on huikea. Kun valaisimet asennetaan omilla ryhmämuuntajilla, saadaan valaistuksesta kaksiosaisesti toimiva, eli led-nauhavalaistusta voidaan ohjata omana ryhmänään ja spottivalaisimia omanaan.

Keskeltä alaslaskettu katto, alaslasku rakenneleikkaus

Alla olevassa kuvassa on luonnosteltu alaslaskukehikko mittoineen. Lautakehikon koko on 1 550 mm x 2 250 mm. Pituuskoolinki asettuu kipsilevyn liitoskohtaan. Vaakakoolaukset asettuvat 390 mm välein, kuten katon kipsilevyasennuksissa on suositeltavaa. Alaslaskuun käytettiin 1,5 Gyproc levyä, eli saatiin 1 800 mm x 2 500 mm kokoinen pinta. Tällä suunnitelmalla saatiin tarpeeksi reilut, 125 mm ylitykset kaikkiin suuntiin, joita hyödynnettiin led-nauhan asennushyllyinä. Tarpeeksi leveät hyllyt jättävät led-profiilit piiloon ja epäsuora valaistus toteutuu hienosti.

alaslasketun kipsikaton suunnittelu
Katon alaslasku on tehty huoneeseen lautakehikosta ja kipsilevystä. Mitoituksessa hyödynnettiin Gyproc levyn mittoja, niin että kehikkoon kiinnitettiin 1,5 kipsilevyä ja kipsilevy muodosti 125 mm leveän hyllyn, johon led-valonauha asennettiin.

Alaslasketut katot – näin valitaan sopiva valaistus

Led-valaisimet valikoitiin niin, että huoneen epäsuoraksi valaistukseksi valittiin värilämpötilasäädettäviä 22 W/m led-nauhoja ja kattovalaisin valittiin kohdevalaistukseen sopivaksi, sivulta päin täysin häikäisemättömiä, kehyksettömiä 12 W Piilo led-spotteja, valaistuksen ohjaukseen käytettiin Zigbee älyohjausta. Käytännössä siis Zigbee-ohjaukseen soveltuva 200W RF-muuntaja led-nauhoille ja vastaanotin Piilo-spoteille. Huoneessa jäi paikoilleen jo asennettu käyttökytkin, josta saadaan haluttaessa koko huoneen valot pois ja päälle. Langattoman ohjauksen vastaanottimien avulla huoneen valoja voidaan lisäksi säätää langattomalla ohjaimella. Valaisimet on myös liitetty Philips Hue mobiiliohjaukseen, jonka avulla tulevat mahdolliseksi myös ohjelmointi ja ajastus.

Valaisimiksi valittiin reilusti valoa antavat 22 W/m ottotehoinen led-nauha, jossa on värilämpötilansäätömahdollisuus. Värilämpötilasäädettävässä ledivalossa on yhdessä led-pisteessä sekä lämmin että kylmä piiri, joiden suhdetta säätämällä värilämpötila vaihtuu. Spoteiksi valittiin kehyksettömät 12W Piilo Kantti spotit, jotka kipsataan kattoon. Myös spoteissa on värilämpötilan säätö.

Epäsuora valo kattoon – alaslasketun katon työvaiheet

Huoneen koko, johon alaslasku tehtiin, on 12 m2. Alaslaskun pinta-ala on puolestaan 4,5 neliötä, eli kolmannes katon pinta-alasta. Tiivistetysti remontin vaiheet olivat seuraavat:

  1. Lautakehikko kootaan ja kiinnitetään kattoon.
  2. Johdotusten tuodaan spoteille ja led-nauhoille.
  3. Kipsilevy kiinnitetään kehikkoon ja Piilo-spottien kipsattavat kehykset kiinnitetään levyyn.
  4. Pinta hiotaan ja maalataan.
  5. Led-kiskot tehdään asennusvalmiiksi.
  6. Spotit, led-kiskot asennetaan ja liitetään langattomiin ohjaimiin.
Alaslasketut katot eri työvaiheissa
Alaslasketut katot eri työvaiheissa.

Alaslaskun teko – rungon kiinnittäminen ja johdotukset

Alaslaskun kehikko koottiin suunnitelman mukaisiin mittoihin ja kiinnitettiin kattoon 120 mm ruuveilla. Kiinnityskohtiin esiporattiin reiät noin puoliväliin saakka. Johdotukset tehtiin valmiiksi niihin kohtiin joihin spotit ja led-nauhojen muuntajat suunniteltiin sijoitettaviksi. Piilo-spottien johdotukset tehtiin värilämpötilasäädettäville heikkovirtavalaisimille suunnitellulla johtosarjalla, joissa on pikaliittimet spoteille valmiina.

Kehikon kiinnitystä ja johdotusten läpivientivientiä.

Katon epäsuora valaistus – kipsikaton työstäminen asennusvalmiiksi Piilo-spotteja varten

Kipsilevyt kiinnitettiin kattoon ja tasoitettiin, hiottiin ja maalattiin. Piilo-spottien muovikehykset kiinnitettiin tasoitteen avulla ja paklattiin päälle ja hiottiin yhteensä kolmeen kertaan. Katosta saatiin suora, kun tasoite levitettiin noin 50 cm etäisyydelle saakka aukoista pitkällä laipalla. Maalauksen jälkeen alaslasketun kipsikaton aukot viimeisteltiin ja spotit istahtivat kehyksiin nätisti. Alaslaskettujen kattojen viimeistely vaatii tarkkuutta, varsinkin jos kipsilevy on lähtiessään useammassa osassa.

alaslasketun kipsikaton työstäminen spotteja varten
Kipsilevyn käsittelyä Piilo-spotteja varten.

 

Piilo Kantti spotit odottamassa asennusvuoroa ja valmiiksi asennettu spotti piilossaan. Valo asentuu noin 35 mm katon tasoa sisemmäs.

 

Led-nauhakiskojen valmistaminen sisäkaton rakenne huomioiden

Valittu värilämpötilasäädettävä 22 W/m Tunnelma led-nauha asennettiin matalaan pintaprofiiliin, jotka tehtiin kahdeksi L-muotoiseksi kiskoksi. Kulmiin kolvattiin noin 10 cm välijohdot. Kiskot siis mitoitettiin niin, että ne ovat molemmista päistään 5 cm kehikon mittaa lyhyempiä. Valo avautuu nauhasta niin laajasti, että kiskot on hyvä jättää tällaisessa muodossa kulmista lyhyemmiksi, jotta valot eivät valaise ns. päällekkäin, jolloin kulmista tulisi nopeasti kirkkaammat kuin suorilla osuuksilla. Kahden L-muotoisen kiskon nostaminen paikoilleen alaslasketun kipsikaton hyllylle on helpompaa kuin neljän toisiinsa liitetyn kiskon, ja molemmat nauhaliitokset saadaan silti samaan muuntajaan.

L – muotoon valmistetut led-kiskot asennusta vaille. Tarkoituksena saada epäsuora valaistus kattoon.
Alaslaskun hyllylle mahtuivat sekä led-kiskon 200W muuntaja, jossa on sisäänrakennettu langaton Zigbee vastaanotin, että taaempana näkyvä spottien muuntaja, jonka parina langattoman ohjauksen Zigbee-vastaanotin.

Valojen käyttöönotto liittämällä ne kauko-ohjaimeen sekä Hue-siltaan

Suuri osa valojen käyttömukavuutta on haluttujen ominaisuuksien vaivaton käyttö. Niinpä valoille valittiin helppo Zigbee värilämpötilakaukosäädin. Säätimellä on seinään kiinnitettävä teline, johon kauko-ohjain kiinnittyy magneetilla. Lisäksi valot lisättiin Philips Hue hubiin. Voit lukea lisää Hue-linkityksistä blogissamme: Zigbee-laitteet haltuun osa 2 .

Hue-siltaan liitettyjen valojen mobiililiittymässä voidaan ajastaa ja ohjelmoida halutunlaisia skenaarioita valoryhmille.
Kaukosäätimellä sekä mobiililla saadaan säädettyä valaistuksen valkoisen valon värilämpötilaa ja himmennystä.

Kokonaisuuden hinta valolla ja kuvat valmiista remontista – kokonaisuuden taituroi Janne Halttu

Alaslasketun kipsikaton materiaalit itsessään ovat hyvin edulliset. Lautaa, kipsilevyä, tasoitetta, maalia sekä muutama ruuvi maksavat alle 100 euroa. Valojen kustannukset olivat spottien osuus 564 euroa, led-kiskon osuus asennusvalmiina LedPajalta 847 euroa, kaukosäädin 79 e, yhteensä 1500 euroa (sis. alv.). Rahalla saa siis 224 wattia leditehoa, josta tulee 5330 luumenia 12 neliön tilaan, josta osa kohdevaloa ja osa epäsuoraa valoa.

Tilan tunnelma muuttuu huikeasti riippuen siitä millä valon värilämpötilalla tai kirkkausasteella valot ovat. Olemme remonttiin erittäin tyytyväisiä, ja voimme suositella keskeltä alaslaskettua kipsikattoa muillekin.

Valmis alaslaskettu kipskatto, valot säädettynä päivänvalon värilämpötilaan
Valmis alaslasku, valot säädettynä päivänvalon värilämpötilaan. Tilaan saadaan katon kautta epäsuorasti reilusti valoa. Piilo-spotit jäävät tyylikkäästi katon tasoa sisemmäs, ja valo avautuu suoraa lattiaa kohti. Valojen ominaisuutena on mahdollisimman vähäinen sivuttaishäikäisy.

Ideoita variaatioksi samanhintaisille toteutuksille

Jos alaslasketusta kipsikatosta haluaa tehdä sisustuksellisen, niin sen voi maalata sisustukseen sopivan väriseksi, tai vaikka tapetoida tyylikkääksi.

Tätä asennustapaa voidaan käyttää myös muilla valaisinyhdistelmillä. Samanhintaiseksi tulee esimerkiksi vaihtoehto, jossa värilämpötilasäädettävä led nauha kattoon vaihdetaan astetta heikompitehoiseen Tunnelma 14,4 W/m 1000 luumenia metrille, ja lisätään alaslaskuun kaksi Piilo-spottia lisää. Tällöin suoran kohdevalon määrä kasvaa, ja epäsuora valo jää selkeämmin tunnelmavalaistukseksi.

Jos kyseessä on enemmän väriä tarvitseva valojen käyttäjä, niin suosittelemme käyttämään Kameleontti RGB 14,4 W/m led-nauhaa. Tällöin kaukosäätimeksi vaihtuu ohjain, jossa voidaan säätää sekä värilämpötilasäädettäviä spotteja, että aidosti väriä vaihtavaa led-nauhaa.

Tässä toinen artikkeli jossa tehtiin alas laskettu kipsikatto monitasoisena

Valmis keskeltä alaslaskettu kipskatto

Piilo-spotit valmiissa alaslasketussa katossa. Valon sävyt lämmin ylhäällä ja kylmä alhaalla.
Piilo Kantti – ledit valaisevat noin 4 cm katon tasoa sisempää mustasta sisäkehyksestä, mikä rajaa valon avautumista tilaan. Led lista katossa valaisee epäsuorasti.
alaslasketun kipsikaton ja CCT valojen avulla huoneen tunnelma muuttuu
Tältä näyttää led valaistus kattoon! Led valolista antaa reilusti valoa, kun valitaan 22 W/m tehoinen, 1600 luumenia / m valontuotolla. Piilo Kantti led-spotit 12W antavat 1000 luumenia valoa per spotti kapeahkolla, katon sisältä avautuvalla kiilalla kohdevalona. Valokuviosta tulee noin metrin levyinen 2,4 metrin korkeudesta valaistuna.

 

Tervetuloa tutustumaan remontoituun tilaan LedStoren All in One myymälään Vantaan Koivuhakaan! Lisätiedot ja vinkit saat suoraan paikan päällä! Käyntiosoitteemme on Mesikukantie 16, ja omalla pihalla on ilmaiset parkkipaikat suoraan oven edessä. Palvelemme kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista rakennusliikkeisiin.

Olemme auki ma ja pe klo 8.20 – 15.30, tiistaista torstaihin klo 8.30 – 17, sekä lauantaisin klo 10 – 14. Ajantasaiset aukiolot löytyvät aina verkkosivuiltamme https://ledstore.fi.