Väsyneet silmät työpisteellä

LED-valot vähentävät silmien rasitusta oikein käytettynä. Silmät rasittuvat ja väsyvät muun muassa siitä, että tuijotetaan näyttöjä tuntikausia ilman silmien rentouttamista. Valaistusolosuhteilla näyttäisi olevan osaltaan vaikutusta siihen, miten silmien rasitusta voidaan vähentää kotona ja toimistossa.  LED-valot eli valoa lähettävät diodit ovat energiatehokas valaistustyyppi, jolla on todettu olevan useita etuja silmien terveydelle ja virkeämmälle ololle.

Tässä blogikirjoituksessa otan esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia muutamista tieteelliseen tutkimukseen perustuvista verkkoartikkeleista. Artikkelit käsittelevät sitä, miten oikean tyyppisellä valaistuksella voidaan vähentää silmien rasitusta, ja toisaalta, miten valaistuksella voidaan vaikuttaa virkeyteen. Käsittelemme aihetta valojen värilämpötilasta valojen käyttöajankohdan ajoitukseen. Jos haluat saada uutta näkökulmaa siihen, miten voit luoda silmäystävällisen valaistusympäristön, lue eteenpäin! Toivon, että saat uusia ideoita siihen, millaisia mahdollisuuksia ja käyttötarkoituksia led-valoilla voi olla. En väitä, että valaistuksella yksinään olisi parantavia tai sairauksia aiheuttavia vaikutuksia, emme ole terveyshuollon ammattilaisia, eikä LedStore yrityksenä tarjoa lääkinnällisiä valaisimia.

Led-valojen kestävyys ja energiatehokkuus

Led-valot eli valoa lähettävät diodit ovat energiatehokas valaistustyyppi, joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan lukuisten etujensa ansiosta. Toisin kuin perinteiset hehkulamput, jotka tuottavat valoa lämmittämällä hehkulankaa, LED-valot tuottavat valoa elektronien liikkeellä puolijohdemateriaalissa. Tämä tekee niistä paljon energiatehokkaampia ja mahdollistaa myös niiden paljon pidemmän käyttöiän, sillä jotkin LED-valot kestävät jopa 25 kertaa kauemmin kuin hehkulamput. Lisäksi LED-valoja on saatavana monen kokoisina ja -muotoisina, joten ne ovat erittäin monipuolisia ja mukautuvia käytettäväksi erilaisissa ympäristöissä.

Led-valot ja silmien rasitus

Ihmiset kohtaavat nykyään haasteita, jotka liittyvät sinistä valoa lähettävien näyttöjen ja laitteiden yhtämittaiseen käyttöön. Se voi aiheuttaa silmien rasitusta, päänsärkyä ja ilta- ja yöaikaan käytettynä nukahtamisvaikeuksia. Silmien rasitus voi johtua monista eri tekijöistä, kuten valojen ja näyttöjen häikäisystä, huonoista valaistusolosuhteista, huonolaatuisista tai keskenään epäsopivista valaistuslaitteista ja katselukulmasta, eli jopa tapa, jolla pidämme laitteita käsissämme, vaikuttaa heijastukseen ja silmien rasitukseen. Nämä ongelmat eivät vaikuta ainoastaan tuottavuuteen ja elämänlaatuun, vaan niillä voi olla myös pitkäaikaisia kielteisiä terveysvaikutuksia. Hyvä uutinen on, että oikealla valaistusympäristöllä on mahdollista vähentää silmien terveydelle aiheutuvia riskejä.

7 led-valojen hyvää ominaisuutta:

 • Ledeissä on loistava energiatehokkuus, eli luumenia / watti luvut ovat perinteisiä valonlähteitä paremmat. Työpisteille saadaan siis tarpeeksi valoa.
 • Ledien valkoisessa valossa on mahdollista lähettää eri värilämpötiloja. Jos kylmän valkoinen tuntuu rasittavalta, niin valon sävyä voi muuttaa pehmeämmän valkoiseksi.
 • Valaisimet on mahdollista valmistaa niin, että valon häikäisy on hyvin hallinnassa, ja silti valonlähteestä saadaan tarpeeksi valoa. Esimerkiksi led-paneelien tuotanto on kehittynyt häikäisemättömien valaisimien suuntaan.
 • Led ei automaattisesti tarkoita myöskään sitä, että siitä tulee paljon sinisen valon säteilyä. Sinivoittoiset ledit ovat käytössä erityisesti näytöissä, sillä ne ovat kustannustehokas tapa parantaa näytön kontrastia. Tätä vastaan voidaan esim. valaista television taustaseinä eri sävyisellä valolla, mikä tasapainottaa valaistuskokonaisuutta.
 • Laadukas yleisvalaistus sisältää kaikkia valkoisen valon aallonpituuksia, mikä tasoittaa näytöistä tulevaa valoa. Sinistä valoa voidaan myös hallita, mikä vähentää silmien rasitusta ja parantaa näkömukavuutta.
 • Led ei tuota UV-valoa, mikä on suuri etu esimerkiksi loisteputkilamppuihin (fluorecent tube) verrattuna. Oikealla LED-valaistusasetuksella on mahdollista luoda tila, joka ei ainoastaan näytä hyvältä vaan myös tukee yleistä hyvinvointiamme.
 • Led-valaisimien kanssa käytettävät virtalähteet ovat kehittyneet laadukkaiksi, mikä vaikuttaa positiivisesti koettuun valon värinään, joka aiheuttaa joillekin esim. loisteputkivalaistuksessa paljon aikaansa viettäville haasteita. Olemme kirjoittaneet valon koetusta vilkunnasta / värinästä artikkelissa PWM himmennys, mistä selviää, että käytämme valaisimissamme 750 Hz – 1000 Hz:n virkistystaajuutta, eli ne ovat ns. Flicker free muuntajia. Korkean virkistystaajuuden muuntajissa valo ei vaikuta värisevältä silmään edes himmennettäessä tai himmennettynä.

LED-valojen eri värilämpötilojen vertailu

LED-valojen osalta värilämpötila viittaa valon värilämpötilaan, joka mitataan kelvineinä (K). Valonlähteen värilämpötila voi vaihdella lämpimästä (matala Kelvin) kylmään (korkea Kelvin). Lämmin valo, joka on välillä 2700K-3000K, on kellertävän oranssin sävyistä ja muistuttaa perinteisten hehkulamppujen tuottamaa valoa. Sitä käytetään usein olohuoneissa, makuuhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa halutaan viihtyisä ja rentouttava tunnelma. Toisaalta kylmässä valossa, joka on välillä 5000K-6500K, on sinertävän valkoinen sävy ja se muistuttaa päivänvaloa. Sitä käytetään usein työtiloissa, kylpyhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa halutaan valoisa ja energisoiva ilmapiiri. Valon määrällä eli tilan lukseilla on olennainen vaikutus siihen, miten valaistus koetaan.

On tärkeää huomata, että LED-valojen värilämpötila vaikuttaa myös elimistön melatoniinituotantoon, ja sillä voi olla suora vaikutus unirytmiimme. Esimerkiksi lämmintä valoa suositellaan ilta-aikaan ja viileää valoa aamu- ja päiväsaikaan.

LED-valot häikäisevät vähemmän kuin perinteiset valot

Yksi LED-valojen tärkeimmistä eduista on, että ne häikäisevät huomattavasti vähemmän kuin perinteiset valot, kuten hehkulamput ja loisteputket. Häikäisy on voimakkaiden tai kirkkaiden valonlähteiden aiheuttamaa visuaalista epämukavuutta, ja se voi olla merkittävä syy silmien rasitukseen, päänsärkyyn ja näköväsymykseen. LED-valot säteilevät lähtökohtaisesti valoa suunnatusti eikä kaikkiin suuntiin kuten perinteiset valaisimet, mikä vähentää häikäisyä ja tekee niistä paremman vaihtoehdon tiloihin, joissa silmien rasitus on ongelma, kuten lukuhuoneisiin, kotitoimistoihin ja muihin työtiloihin. Toki erittäin vahvaa valoa läheltä kohtisuoraan katsomalla saadaan silmät häikäistyä, mutta led-tekniikan ansiosta luodaan paljon valaistussovelluksia, jotka antavat riittävän määrän valoa häikäisemättömästi.

Lisäksi LED-valoissa on perinteisiin valaisimiin verrattuna laajempi valikoima himmennystoimintoja, mikä mahdollistaa valon voimakkuuden paremman hallinnan ja vähentää häikäisyä entisestään. Tämän ansiosta ne ovat erinomainen vaihtoehto miellyttävän ja visuaalisesti miellyttävän valaistusympäristön luomiseen, joka on helppo silmille.

Vinkkejä silmien rasituksen vähentämiseksi

Vaikka LED-valot vähentävät silmien rasitusta, on tärkeää muistaa, että vain oikein käytettynä ne auttavat edistämään silmien näkömukavuutta. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit vähentää silmien rasitusta:

 1. LED-valot, joiden kirkkaus on säädettävissä: LED-valoissa on monenlaisia himmennystoimintoja, joiden avulla voit säätää valon voimakkuutta tarpeittesi mukaan kirkkaammaksi ja himmeämmäksi. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä tiloissa, joissa vietät paljon aikaa lukemalla tai työskentelemällä, kuten kotitoimistossa.
 2. LED-valot, joissa on säädettävä värilämpötila: Joissakin LED-valoissa on mahdollisuus säätää värilämpötilaa, mikä voi auttaa vähentämään siniselle valolle altistumista ennen nukkumaan menoa.
 3. LED-valot, joissa on hyvä värintoisto: LED-valot, joissa on korkea värintoistoindeksi (CRI), voivat auttaa varmistamaan, että värit näkyvät tarkasti ja että visuaaliset tehtävät ovat helpompia silmille.
 4. Sijoita valot oikein: Valaistus on sijoitettava siten, että se ei aiheuta häikäisyä tai heijastumista näytöille tai muille pinnoille. Tämä auttaa vähentämään silmien rasitusta ja parantamaan näkömukavuutta.
 5. Pidä taukoja: Säännöllisten taukojen pitäminen LED-valoja käytettäessä, olipa kyse sitten lukemisesta, työskentelystä tai vain television katselusta, auttaa vähentämään silmien rasitusta ja antaa silmien levätä.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit vähentää silmien rasitusta ja luoda mukavan ja visuaalisesti miellyttävän valaistusympäristön, joka on silmille helppo. Otathan myös huomioon, että näköön liittyvät asiat ovat yksilöllisiä, eikä valaistuksella yksinään ratkaista kaikkia näkemiseen liittyviä pulmia. Näköhäiriöihin ja silmien oireiluun liittyvissä kysymyksissä parasta on kääntyä silmälääkärin puoleen.

Led valot auttavat silmien väsymykseen
Riittävän kirkas ja häikäisemätön valaistus ehkäisee silmien väsymistä Kuvalähde Pexels

Lisälukemista ja verkkolähteet

Seuraavassa on verkkolähteet, joissa riittää sisältöä myös jatkolukemiseksi aiheesta Led-valot vähentävät silmien rasitusta:

Muita artikkeleita aiheesta led valot ja terveys

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut kotien ja toimitilojen led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, ja valmistutamme LedStore-tuotteet valikoiduilla tuottajilla, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston (CRI) valaisimiin yleis- ja kohdevalaisussa.

Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin, joilla parannetaan tilojen käytettävyyttä ja viihtyisyyttä. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu. Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli kaikkiin kodin tiloihin ja toimitiloihin yksilölliset, mittojen mukaan valmistetut led-valonauhavalaisimet alumiiniprofiilissa. Myös asennettuna.

Palvelemme rakentajia ja remontoijia, kuluttajista urakoitsijoihin ja tukkuihin, sekä suunnittelijoihin. Myymälämme, jossa kaikki valaisimet nähtävillä asennettuna, sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, 01300 Vantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *