, kesäkuu 21, 2017

Led nauhan monipuoliset käyttökohteet

Led nauhan monipuoliset käyttökohteet

Led nauha on käyttötarkoituksiltaan monipuolinen. Voit luoda loistavia tunnelmia ja tehokkaita työskentelytiloja, jotka mukautuvat valontarpeen ja mieltymystenne mukaan. Tässä artikkelissa valotamme led nauhan käyttökohteita ja valaistuksen käytännön toteutuksia led nauhalla.

 

Led nauha kotona

Kodin valaistuksessa on lukuisia kohteita, joissa led nauha on oivallinen valinta. Nauhan ja alumiiniprofiilin saa mitoitettua juuri sopivaksi mihin tahansa kohteeseen, jolloin yksilölliset sisustukset on mahdollista toteuttaa.

Työskentelytiloissa, kuten keittiössä valon laatu on tärkeää. Ruoanlaitto ja tiskaaminen hyvässä valaistuksessa on mukavampaa, ja tasainen valaistus työtasoille oikein mitoitetulla ja sijoitetulla led nauhalla tuo keittiön käyttöön iloa. Kodinhoitohuoneessa työtasojen valaisu on myös fiksua toteuttaa led nauhalla. Kylpyhuoneissa esimerkiksi peilin taustat ovat oivallisia led nauhan käyttökohteita. Jos kylpyhuoneessa tarvitaan sekä tunnelmallista valoa, että kirkasta valoa, se on mahdollista toteuttaa led nauhaa himmentämällä tai nauhalla, jossa valkoisen valon värisävyä voi säätää.

Led nauha on myös omiaan epäsuoraan valaisuun kodin muissa tiloissa: portaikon kaiteissa tai porrasaskelmissa, kiintokalusteiden sokkeleissa, alaslasketuissa katoissa, WC:n yövalona kaapiston alla, makuuhuoneessa nukkumaparven alustassa, parisängyn porrastetussa rungossa tunnelmavalona, vaatekaappeja reunustamassa tai saunan alalauteiden alla. Myös verholautojen taustat, joissa aiemmin käytettiin paljon loisteputkivalaistusta, saadaan tarkoituksenmukaisesti valaistua led nauhalla.

Led_nauha_luova_kattorakenne_ledstore.fi
Led nauha katon uritukseen upotettuna.
Kaiteen_valaisu_led_nauhalla_ledstore
Portaikon valaisu led nauhan avulla.
Led_nauha_keittion_jalkalistassa_ledstore.fi
Led nauhalla valaistu keittiön sokkeli.
led-nauha-saareke-epasuora-katto-ledstore.fi
Led nauha saarekkeessa sekä katon alaslaskussa.

Led nauha vesillä ja tien päällä

Veneissä ja asuntoautoissa led nauha on paikallaan tasojen ja kaapistojen valaisussa, joilloin saadaan kustannustehokkaasti valoa oikeisiin kohtiin. Myös ammattiautoilijat saavat toimivan ja laadukkaan valaistuksen takatiloihin led nauhalla. Led valonauhalla toteutettua valaistusta on helppoa säätää ja himmentää esim. langattomalla, vapaasti sijoitettavalla seinäsäätimellä tai kaukosäätimellä. Led nauha toimii hyvin aurinkoenergian kanssa, veneissä ja autoissa jotka käyttävät 12VDC. Huomaa, että led valonauha kiinnitetään aina alumiiniprofiiliin, tai muuhun metalliin, jolloin lämpö johtuu pois lediltä ja ledin käyttöikä pysyy pitkänä.

 

Led nauhan kanssa tarvitaan alumiiniprofiili

led valonauha ja spotit kylpyhuoneessa
Led nauha peilin takana.

Led nauhan monipuolisuus toteutuu yhdessä alumiiniprofiilin kanssa, johon led nauha kiinnitetään. Led nauha säilyy pitäikäisenä kun alumiiniprofiili johtaa lämmön pois nauhalta. Profiilin avulla led nauhan voi upottaa tyylikkäästi rakenteeseen, kuten lattiaan tai seinään, jolloin valo heijastuu kaikkiin suuntiin. Kulmaprofiililla led nauhan valo saadaan suunnattua 45° haluttuun suuntaan. Alumiiniprofiili asennetaan usein kalusteen pintaan, eli käytetään pinta-asenteista profiilia. Porrasprofiililla saadaan led nauha portaan askelman reunaan. Jos led nauha jää käden ulottuville, kuten esimerkiksi keittiön kaapiston alareunaan, niin voidaan käyttää kosketuspainiketta. Kosketinpainikkeella voidaan himmentää led nauhaa ja se mahtuu kivasti alumiini profiilin sisään.

Pitkissä yhtämittaisissa nauhavedoissa, joissa valo halutaan viedä esim. kulman ympäri, voi led nauhan ja profiilin katkaista sopivista kohdista, ja liittää jälleen kulman jälkeen. Sähköasentaja osaa tehdä tällaiset asennukset turvallisesti. Jos led nauhaa halutaan käyttää pyöreässä tai kaarevassa muodossa, niin tulee kiinnittää huomiota siihen, että led nauha kiinnitetään lämpöä hyvin johtavaan materiaaliin. Led nauha joustaa vain toiseen suuntaan eli sen voi keriä kelalle, mutta sitä ei voi sivusuunnassa vääntää.

 

led_nauha_vesiputous_ledstore-fi
Suihkulähteen valaisu led nauhan avulla.

Led nauhan käyttökohteita tiivistetysti

Yleisimmät kohteet: keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilan valaisu sekä epäsuora valaistus ja kylppärin peilien taustat.

Muita tyypillisiä kohteita: portaiden kaiteet, sokkelit, WC:n yövalo, nukkumaparven alusta, parivuoteen runko, vaatekaapit, asuntoautot/veneet, rekat/kuorma-autot, alaslasketut sisäkatot, lattiaan upotettuna, porrasaskelmat, saunan alalaude, kylpyhuoneen takaseinä, itsetehdyt valaisimet, verholaudan tausta korvaamaan vanhat loisteputket.

 

Sanna Salmela
Meet the author / Sanna Salmela

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>