Langaton ohjaus tarkoittaa helpommillaan valaistuksessa sitä, että valaisimeen liitetyn vastaanottimen ja ohjaimen väliin luodaan radioaaltoyhteys (RF). Langattoman yhteyden muodostaminen on yksinkertaista ja se toimii luotettavasti. Luotettavinta toiminta on silloin, kun valaisimeen liitetty vastaanotin ja ohjain sijaitsevat samassa tilassa alle 30 metrin päässä toisistaan, ja signaalin esteenä ei ole esim. kiviseiniä. Sähkökatkot eivät häiritse ohjaimia, ja asennuskuluja ei synny uusista sähkövedoista . Langattoman ohjauksen hinta on samassa luokassa langallisten seinäpainikkeiden kanssa. Tässä artikkelissa käsittelemme pääpiirteissään langattoman ohjauksen osat ja niiden kytkennän tavallisen kuluttajan näkökulmasta ja yleiskielisillä termeillä.

Valaistuksen langaton ohjaus (RF) – millaiset vastaanottimet tarvitaan?

Led-valaistuksessa vastaanottimet valitaan led-tyypin mukaan. Led-nauhavalaistukseen omanlaiset ja spotti- ja paneelityyppisten valaisimien käyttämiseen omanlaiset. Tämä siksi, että led-nauhan vastaanotin asennetaan led-nauhan ja muuntajan väliin (toisiopuolelle). Muuntajan himmennettävyydellä ei näin ollen ole merkitystä. Spotti- ja paneelityyppisissä valaisimissa vastaanotin asennetaan muuntajan ja verkkovirran väliin (ensiopuolelle), jolloin valaisimessa tulee olla triac-himmennettävä muuntaja.

Vastaanottimet, joiden kytkentä tapahtuu verkkovirtapuolelle, eli ensiopuolelle, vaativat riittävän sähkötyöpätevyyden. Heikkovirtapuolen (12-36V) kytkennät saa tehdä kuluttajakin kunhan perehtyy asiaan riittävästi.

Ylärivissä led-nauhojen vastaanottimet max. 8 ampeeria ja max. 20 ampeeria. Ylhäällä oikealla oleva vastaanotin soveltuu myös CCT ja RGBW-nauhojen langattomaan ohjaukseen. Alarivissä spottien, led-paneelien ja muiden ensiopuolelta himmennettävien valaisimien vastaanottimet, max. 100W ja max. 400W. Max. 400W vastaanotinta käytetään myös silloin, kun halutaan ohjata valoja push-dim painikkeella. Ensiopuolen sähköasennukset ovat sähköammattilaisen töitä.

Erityisesti 24V led-nauhoille on saatavissa muuntajia, joissa on RF-valmius. Näiden RF-muuntajien kanssa ei tarvita led-nauhalle erikseen vastaanotinta. Langattomaan ohjaukseen tarvitaan ainoastaan ohjauspainike. Ne ovat kustannustehokas vaihtoehto silloin, kun led-nauhoja ohjataan, eli sytytetään, sammutetaan ja himmennetään muuntajittain mitoitettuina ryhminä. Eli yhden muuntajan perässä oleva led-nauha tai nauhat syttyvät, sammuvat ja himmenevät samaan aikaan.

Astetta vaativampiin spotti- ja paneeliasennuksiin on saatavissa myös RF-himmennettävä, mA-säädettävä muuntaja. Muuntajassa olevilla dippikytkimillä voidaan säätää virran (A) määrä valaisimille sopivaksi. Muuntajien maksimikuormat 50W ja 75W. Näitä käytetään erityisesti värilämpötilasäädettävissä spoteissa ja paneeleissa, joita halutaan ohjata langattomasti. Muuntajissa ei ole pistotulppaa valmiina. Asennuksen hoitaa yleensä sähköammattilainen. Tilauksesta asennamme pistokkeen max. 5 metrin pistotulppajohdolla, jolloin kuluttajakin saa kytkeä muuntajan verkkovirtaan.

RF-muuntajista voidaan luoda yhteys suoraan ohjainpainikkeeseen ilman erillistä vastaanotinta. Käytetään yhdessä 24V led-nauhojen kanssa. Muuntajien tehot 30W, 50W, 100W ja 200W. Yhteen muuntajaan voidaan parittaa useampi painike.

 

Langaton ohjaus – painike vaihtoehdot

Ohjaimina voidaan käyttää sekä seinäpainikkeita että perinteisen kaukosäätimen näköisiä säätimiä. Niillä saadaan valot pois ja päälle, sekä himmennettyä. Painikkeet toimivat kaikkien vastaanottimien kanssa, sekä ensio- että toisiopuolelle asennettavien vastaanottimien kanssa. Pyöritettävä seinäpainike on suosituin yhden ryhmän käyttämiseen. Painetaan valot päälle ja pois, pyöritetään myötäpäivään kirkastamaan valaistus ja vastapäivään himmentämään valaistus. Yksi- ja kaksiosaiset painikkeet kirkastavat valoja, kun painiketta pidetään pitkään ylöspäin ( I ) ja himmentävät toisesta painikkeesta ( O ) pitkään painettaessa. Painikkeen takana on paristokotelo. Tuotteessa on paristo valmiina. Paristo kestää vuosia, ja se on helppo vaihtaa irroittamalla painikkeesta vain keskiö.

Kaukosäätimellä voi säätää 1-4 valaisinryhmää. Ylimmäisestä painikkeesta kaikki ryhmät syttyvät tai sammuvat samaan aikaan. Alla kuvia valaisimien ohjauspainikkeista. Lisäksi tarjonnastamme löytyvät myös värilämpötilasäädettävien (CCT) valaisimien ja nauhojen sekä väriä vaihtavan led-nauhan (RGBW) langattomat painikkeet.

 

Ohjainvaihtoehdot led-nauhojen ja paneeleiden sekä muiden langattomasti ohjattavien led-valaisimien ohjaamiseen. Painikkeet ovat paristokäyttöisiä, paristot valmiina. Suojamuovi poistettava pariston välistä ennen käyttöä.

 

Ohjainpainikkeista löytyy myös vaihtoehto sellaiseen tilanteeseen, jossa asennuspaikkaan tulee verkkovirta seinäpainikkeelle, ja valaisinta tai valaisinryhmää halutaan ohjata seinäpainikkeen lisäksi myös langattomasti.  Tällä painikkeella voidaan ohjata luotettavasti kaikentyyppisiä led-valaisimia, niin led-nauhoja, paneeleita, spotteja, seinä- ja kattovalaisimia, kunhan muuntaja on triac-himmennettävä. Painikkeessa on itsessään rf-lähetin, josta voidaan luoda pari langattomaan ohjaimeen. Asennus jälleen sähköammattilaisen toimesta, koska ohjaimen asennus tapahtuu verkkovirtaan.

Ylärivissä RF-triac himmennin langalliseen seinäasennukseen. Alhaalla vasemmalla EXXACT sarjan keskiölevy, jonka voi tilata vaihtoehtoisena painikkeena. Alhaalla oikealla langaton pyöritettävä painike, jota voi käyttää parina ohjaamaan valaisinta, tai valaisinryhmää.

Led-nauhojen ryhmittely ja kytkeminen – vastaanottimet sekä painikkeet

Haluttujen valaisinryhmien luominen ja niiden käyttäminen on yksinkertaista. Yhteen vastaanottimeen saa yhdistettyä useamman ohjauspainikkeen, joten samaa valaisinta/valaisinryhmää voi käyttää (sytyttää, sammuttaa ja himmentää) useammalla painikkeella esimerkiksi ison huoneen eri puolilta. Tämän voi tehdä myös kuluttaja.

Monta eri valaisinryhmää saa yhdistettyä yhden painikkeen taakse, joten yhdellä napin painalluksella saadaan haluttaessa syttymään useampi valaisinryhmä samaan aikaan. Esimerkiksi yksiön kaikki langattomalla ohjauksella olevat valaisimet saadaan syttymään ja sammumaan kerralla, jos näin halutaan.

Perussääntönä on se, että vastaanotin määrittelee ryhmän. Yksi vastaanotin voi kuulua vain yhteen ryhmään. Kaikki valaisimet/nauhat, jotka on johdotettu samaan vastaanottimeen toimivat tämän vastaanottimen ja siihen liitetyn ohjainpainikkeen kautta.

Alla olevasta kuvasta käy havainnollisesti ilmi, kuinka led-nauhavastaanotin asennetaan led-nauhan ja muuntajan väliin. Näin useampaankin nauharyhmään on mahdollista ottaa virta yhdestä muuntajasta. Esimerkissä voidaan ajatella vaikka kyseessä olevan keittiön työvalaistus ja kaapin päällä oleva tunnelmavalaistus. Led-nauhat voivat olla keskenään eri tehoisia ja vaikka eri värilämpötilaa, kunhan jännite on molemmissa sama, koska ne ottavat virran samasta muuntajasta.

 

Kaavakuva: Led-nauhakytkennässä vastaanottimesta luodaan pari painikkeeseen. Välijohtoina muuntajalle saakka käytetään kaksinapaist a  kalustekaapelia, jota on myynnissä verkkokaupassamme. Kysy myös WAGO-liittimiä.

Led-nauhaa vastaanottimeen kytkettäessä tarvitaan usein välijohtoa, jotta vastaanotin ja muuntaja jäävät nätisti piiloon. Led-nauhan päähän voi joko kolvata kalustekaapelia tarvittavan määrän, tai käyttää kaksipaikkaisia WAGO-liittimiä (vipurasialiitin), jos nauhassa on jo valmiiksi kalustekaapelia. Vastaanottimen led-päähän kytketään punainen plus johdin ja musta miinusjohdin. Vastaanottimen input-päähän kytketään niin ikään musta ja punainen johdin, jotka kytketään muuntajan heikkovirtapuolelle (12-24V). Tarvittaessa niputetaan kahdella kolmipaikkaisella WAGO-liittimellä plussat ja miinukset. Jos muuntajassa on pistoke, niin se kytketään pistorasiaan ja led-nauhat syttyvät.

Led-nauhavastaanottimien ja painikkeiden asennus – huomioi kokonaiskuorma

Led-nauhavastaanotin toimii sekä 12V että 24V led-nauhojen kanssa. Led-nauhavastaanottimen maksimikuorma on tuotteesta riippuen joko 8A, tai 20A. 8A vastaanotin riittää 192 wattimäärälle 24V led-nauhaa, eli esimerkiksi noin 10 metrille 14,4W/m nauhaa.

Jos haluat tietää tarkan kuorman niin pieni laskutoimitus saattaa olla tarpeen, varmistaessasi, että vastaanotin pystyy käsittelemään nauhan tarvitseman kuorman. Kaavahan on fysiikan tunneilta tuttu, P/U=I, eli W/V=A. Jos nauhan teho on esim. 14,4W/m ja sinulla on sitä viisi metriä, kaavassa W=14,4*5=72W. Jos nauha on 24V jännitteinen, niin vastaus on 3A.

Näin yhdistät vastaanottimen ja painikkeen toisiinsa

Yleiset toimintaperiaatteet ja paritusohjeet ovat samat riippumatta siitä, mikä vastaanotin sinulla on. Liitosten tekemisen jälkeen

  1. Kytketään virta päälle ja valaisimet tai nauhat syttyvät
  2. Poistetaan painikkeen pariston välistä muovisuoja.
  3. Yhteys avataan painamalla ensin vastaanottimen learn-painiketta noin sekunti.
  4. Noin 1-2 sekunnin sisällä painetaan sitä painiketta, johon yhteys halutaan muodostaa. Valaisin / led-nauh a  välkkyy yhteyden luomisen merkiksi.

Kun yhteys on luotu, langattomalla painikkeella voidaan sytyttää, sammuttaa ja himmentää/kirkastaa valaisinta/led-nauhaa. Yhteyttä ei tarvitse luoda uudelleen vaikka virta katkeaisi jossain vaiheessa, vaan yhteys säilyy. Jos haluat yhdistää samaan vastaanottimeen useamman painikkeen, niin toista vaiheet 2 – 4 toisella painikkeella.

Jos valaisin ei himmene kunnolla vaan välkähtää ja sammuu, välkkyy tai hiipuu itsekseen, niin paritus puretaan ja kokeillaan uudelleen. Virtajohdon voi irroittaa hetkeksi ja kytkeä uudelleen. Purkaminen tapahtuu virran ollessa päällä painamalla Learn-painiketta 5 sekuntia kunnes valaisin välkähtää. Maltti on valttia tässä vaiheessa. Tarkista kohta kaksi ja toista vaiheet 3 ja 4. Pidä selkeät tauot purkamisen ja yhteyden uudelleen luomisen välissä.

Ensiopuolen langaton ohjaus – vastaanottimien valinta, valaisimien ryhmittely ja kytkentä

Myös ensiopuolelta himmennettävien valaisinryhmien luominen ja käyttäminen on yksinkertaista. Asennukset tapahtuvat kuitenkin sähköammattilaisen tekemänä ja vastaanottimet jäävät yleensä piiloon välikattoon tai valaisinrungon sisään. Myös näissä 230V vastaanottimissa yhteen vastaanottimeen saa yhdistettyä useamman ohjauspainikkeen ja samaa valaisinta/valaisinryhmää voi käyttää (sytyttää, sammuttaa ja himmentää) useammalla ohjauspainikkeella esimerkiksi ison huoneen eri puolilta. Himmennettävien triac-muuntajien ketjutettavuus esim. spoteissa helpottaa asentajaa valaisinryhmien muodostamisessa, jossa ryhmän ensimmäisenä on vastaanotin.

Vastaanottimen maksimikuorma on joko 100W tai 400W. Spottien ottoteho on yleisimmin 9W, joten vastaanottimeen voi ryhmitellä enimmillään esimerkiksi 10 spottia. Isommille paneeleille 100W tulee helposti täyteen, joten esim. 4 kpl 36W 600*600 paneelia varten valitaan jo isompi, 400W vastaanotin.

Alla olevasta kuvasta nähdään, että vastaanottimesta johdotetaan verkkovirtapuolelle. Output ledille ja input virransyöttöön. Minimihimmennystaso on vastaanottimesta myös säädettävissä (Preset).

Pienenkokoinen, 50*20 mm vastaanotin led-spoteille ja paneeleille ei vie paljoa tilaa välikatossa ja mahtuu asennusreiästä sisään.

Led-nauhaa voi käyttää myös muilla langattomilla ohjaustavoilla

Led-nauhaan voi myös asentaa itse tai teettää käyttökytkimeksi suositun himmennettävän kosketushimmentimen tai heilautuskytkimen. Lisäksi voidaan käyttää kaappikytkintä, joka tunnistaa oven avautumisen sekä lähestymistunnistinta, jonka tunnistusetäisyyttä voidaan säätää.

Led-nauhaa hyödyntävissä valaisimissa, kuten led-kiskoissa on monenlaisia käyttökytkinmahdollisuuksia, joita kannattaa kysellä LedStorelta.

 

Palvelemme kaikenlaisissa led-valaistustarpeissa ja suunnittelemme kokonaisuuksia veloituksetta asiakkaiden kanssa. Ole yhteydessä, jos esimerkiksi tarvitset LedPajalta mittatilausled-kiskoa kustannustehokkaasti, tai sinulla on valaistussuunnittelutarvetta.