Sisäportaikot jäävät monesti pimeiksi, jolloin jälkikäteen tarvitaan valaistuksen lisäämistä. Jos seinä- tai kattovalopisteiden paikkoja ei ole, niin yksi tehokas tapa on valaista portaiden askelmat.

LedStoren asiakkaan itse tekemä portaikon valaistus valmistui ripeästi ja asiakas oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Tyypillisesti puuportaisiin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, vaan led-valonauhan asentaminen voidaan tehdä helposti. Kiskon kiinnittämistä varten tarvitsee ainoastaan ruuvata kaksi ruuvia per askelma, askelman alapintaan.

Jos muuntajaa varten on pistokerasia valmiina, ja muuntaja liitetään siihen, niin koko remontin voi tehdä myös kuluttaja itse. Tämän remontin tekemiseen tarvittavien osien hinnaksi tuli alle 600 euroa. Leditehoa saadaan 12 metrillä 86W, ja luumeneita portaikkoon noin 4 800.

Porrasvalaistuksen osat ja työvaiheet

Portaikon valaisuun käytettiin 24V 7,2 W/m tehoista, 500 luumenia / m valaisevaa Helmeile-led-nauhaa. Valon värisävyksi valittiin 4000K neutraalin valkoinen. Profiiliksi valittiin matala pinta-asennettava 8x17x2500 profiili, harjattu alumiini. Virtalähteeksi langattomaan ohjaukseen sopiva 24V tasajännite RF 100W muuntaja, ja himmenninpainikkeiksi VaLO-sarjan yksiosaiset painikkeet.

Työvaiheet tiivistettynä olivat seuraavat:

  1. Alumiiniprofiilien leikkaaminen oikeisiin pituuksiin.
  2. Led-nauhojen leikkaaminen sopiviksi profiileihin.
  3. Liitosjohtojen kolvaaminen led-nauhoihin.
  4. Led-nauhojen kiinnittäminen profiileihin.
  5. Toimivuuden testaus.
  6. Led-kiskojen kiinnittäminen paikoilleen.
  7. Runkolinjan kolvaaminen muuntajalle.
  8. Virrat muuntajaan ja pariliitos langattomiin painikkeisiin.
  9. Painikkeiden kiinnittäminen haluttuun paikkaan.
  10. Käyttö voi alkaa!
Kun ryhdyttiin työhön tarvittiin led nauhaa alumiiniprofiilia tinakolvi tinaa ja heikkovirtakaapelia Nauhaliitoksia ja nauhan leikkaamista varten tarvittiin myös sakset kuorintapihdit ja katkoteräveitsi

Alumiiniprofiilien leikkaaminen ja led-nauhojen kolvaaminen

Alumiiniprofiilit leikattiin oikean mittaisiksi pöytäsirkkelillä. Pöytäsirkkelin puuttuessa alumiini katkeaa myös metallisahalla. Profiilit voi katkaista muovikansineen.  Leikkaamisen jälkeen metallipurut on siivottava profiilin sisältä, jotta led-nauhan voi kiinnittää puhtaaseen metallipintaan.

Led-nauhan työstämisessä tulee ottaa huomioon led-nauhan leikkauspisteet, jotka ovat 7,2 W/m nauhassa 5 cm välein. Leikkauskohdat tunnistaa kuparipisteistä, jotka toimivat myös kolvauspisteinä. Kolvaustyön voi heikkovirtatuotteen kyseessä ollen tehdä myös kuluttaja itse. Led-nauhan pinnassa on läpinäkyvä, ohut ja kellastumaton silikonipinta, joten terävällä veitsellä on syytä kuoria kolvauskohdasta myös silikonipinta pois. Silikoni ei ole kiinni nauhassa, joten se lähtee nätisti irti.

Led-nauha ja kaapeli ovat kevyitä, joten hyvä keino on kiinnittää jompi kumpi, kuvassa kaapeli, teipillä alustaan, jotta pisteisiin kohdistus onnistuu vakaammin.

Led profiilit leikataan oikeisiin mittoihin sirkkelillä Liitosjohdot kolvataan led nauhaan

Led-kiskojen paikoilleen asentaminen

Kun led-nauhoihin oli liitetty johdot, niin kaikki yksittäisten askelmien valot testattiin liittämällä ne virtalähteeseen yksi kerrallaan. Kaartuvien rappusten leveydet vaihtelivat, joten askelmien valokiskot myös numeroitiin, jotta ne saatiin helposti oikeaan järjestykseen.

Kiskojen kiinnittämisvaiheessa tarkistettiin vielä kiskojen järjestys. Kiinnittämisessä käytettiin profiilien mukana tulevia muoviklipsejä. Klipsit ruuvattiin kiinni noin puolen metrin välein, ja kiskot asettuivat niihin nätisti. Led-kiskot johtoineen ovat kevyitä, joten kiinnityksestä tulee hyvin pitävä, vaikka kiinnikkeitä käytettäisiin vain kaksi per askelma.

Led nauhat kiinnitetään alumiiniprofiileihin ja testataan toimivuus ennen paikoilleen asennusta Led kiskot kiinnitetään askelmien alapintaan Kiinnikkeet ruuvataan ensin ja kisko napsahtaa paikoilleen

Liitosjohtona käytettiin kaksijohtimista heikkovirtakaapelia, johon kolvattiin kaikkien kiskojen johdot. Tämä työvaihe on projektin työläin, sillä kolvaaminen pitää tehdä paikalla portaiden välistä tai portaiden alta. Kun kolvaukset on tehty, liitokset eristettiin sähköteipillä ja listoitettiin valkoisella johtokourulla.

Kiskoihin kolvattiin kunkin portaan syvyyden mittaiset liitosjohdot jotta ne ylettyivät kolvattavaksi runkolinjaan Kiskoilta tulevat kaapelit on piilotettu johtokouruun Runkolinja yhdistää kaapelit virtalähteeseen
Muuntaja kytkettiin virtaan ja himmenninpainikkeet pariliitettiin muuntajaan. Himmenninpainikkeet sijoitettiin portaiden alku- ja loppupäihin. Näin käyttö ja himmennys toimivat molemmista suunnista. Painikkeet kiinnitettiin pakkauksen mukana tulevan kehysteipin avulla, sillä ei haluttu tehdä ylimääräisiä ruuvin reikiä seinään.  Yhteen RF-muuntajaan voidaan pariliittää jopa neljä langatonta painiketta tai kaukosäädintä.
Kun valot ovat päällä koko portaikko valaistuu tehokkaasti ja valaistus lisää portaiden erottuvuutta Portaiden käyttäminen helpottuu kun kontrasti lisääntyy askelmien välillä

Portaiden välistä ja heijastuksena seinien kautta led-askelmien valaisu nostaa koko porraskäytävän valotasoa reilusti. Kuvassa valot ovat kirkkaimmillaan. Tunnelman ja tarpeen mukaan valaistusta voi myös himmentää portaattomasti ja helposti. Himmentimessä on sisäinen muisti, joten se syttyy siihen kirkkaustasoon, johon se on sammutettaessa jätetty.

Lopputuloksesta tuli hyvin onnistunut ja tyylikäs. Valot eivät häikäise alhaaltakaan päin katsottaessa, sillä led-kiskot jäävät askelmien etuylityksen taakse.

Jos kiinnostuit portaiden valaisemisesta led-kiskolla, voit ottaa yhteyttä meihin verkkosivujen kautta, ledstore.fi, tai soittamalla myymälän numeroon 045 251 4510. Myymälässä palvelee aina vähintään kaksi led-ammattilaista. Myymälä, jossa myös varastomme sijaitsee, löytyy Vantaan Koivuhaasta osoitteesta Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Teemme LedStoren LedPajalla asennusvalmiita led-nauhavalaistuksia.

Tutustu myymälään alla olevan videon avulla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *