Keittiön remontin yhteydessä haluttiin keittiön välitilan valaistus kuntoon. Kaapistojen ja tasojen valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että pinnat olisivat modernit ja rauhalliset. Kaapistojen mukana ei tullut valaistusta, ja välitilan taustalevykin haluttiin pitää mahdollisimman koskemattomana. Tasolle haluttiin kuitenkin valoa, joten päädyttiin simppeliin led-nauhavalaistukseen. Tällä ratkaisulla saatiin reilusti tasaista työskentelyvaloa koko tasolle, sekä himmennettävyyttä ja mahdollisuutta vaihtaa tunnelmaa värilämpötilasäädöllä.

Käytettävyyden kannalta työtasojen riittävä ja laadukas valaistus on tärkeää. Ruoanlaitossa erityisesti värintoistoindeksi on olennaisessa osassa. Värintoistoindeksi kertoo siitä, kuinka hyvin ja luonnollisena ledi toistaa ympäristönsä värit. Riittävä määrä valoa helpottaa työskentelyä erityisesti tarkkuutta vaativissa työvaiheissa.

Keittiön välitilan valaistus – osat ja hinnat

Keittiöremontissa uusittiin pienen keittiön kaapistot, tasot ja tasoon liittyvät laitteet. Keittiön välitilan valaistus on aiemminkin ollut led-nauha, joten muutostöitä ei tarvittu sähköasennuksen osalta. Koska työtasoksi valittiin huonosti valoa heijastava mattapintainen musta taso, niin led-nauhaksi valittiin LedStoren valikoiman tehokkain, korkean värintoiston 22 W/m ottotehoinen CCT-nauha. Nauhassa on himmennys ja värilämpötilan säätömahdollisuus, joten samasta nauhasta voidaan valita portaattomasti valkoisen valon sävy lämpimän oranssista sinertävään päivänvaloon.

Nauhassa on erittäin hyvä lämmönhallinta, joten led-profiiliksi valittiin matala, valkoiseksi maalattu pinta-asennusprofiili 7x18x2500. Virtalähteeksi valittiin langattoman ohjauksen mahdollistava RF-muuntaja, 24V, 100W. Painikkeeksi valittiin helposti jälkiasennettava langaton värilämpötila- ja himmennyspainike. Valaistus tehtiin asennusta vaille valmiiksi LedStoren mittatilauspalvelussa LedPajalla.

Uudistetun keittiön valaistus maksoi LedPajalla asennusvalmiiksi tehtynä 454 euroa. Rahalla saatiin noin 50 wattia led-nauhatehoa, josta saadaan valoa 3 800 luumenia työtason matkalle. Muiden remontin osien hinnaksi koneineen, hanoineen, kaapistoineen ja tasoineen saatiin 3 000 euroa.

LedStoren valikoimissa on runsaasti vaihtoehtoja toteutuksen tekemiseen

Käyttökytkintoiminnon muuttaminen heilautushimmentimeksi, jossa värilämpötilan säätö, pudottaisi hintaa 80 euroa, sillä myös muuntaja on tällöin edullisempi LedPajalla asennusvalmiiksi tehtynä.

Keittiön välitilan valaistus saadaan edullisemmaksi jos kiskoon laitetaan hieman heikompitehoista, työtasolle kuitenkin hyvin valoa antavaa 14,4 W/m ei-värilämpötilasäädettävää led-nauhaa ja säätimeksi valitaan yksiosainen VaLO-sarjan himmenninpainike. Näillä hinta laskee 130 eurolla.

Jos valitaan led-kiskon sisään kolvattava kosketushimmennin, niin muuntajalta ei tarvita niin paljoa ominaisuuksia, jolloin säästöä tulee muuntajasta. Myös kosketushimmennin on edullisempi, kuin langaton seinäsäädin. Asennusvalmiiksi tilattuna keittiön valaistus on silloin 180 euroa edullisempi toteutettuun ratkaisuun verrattuna.

LedStoren verkkokaupasta voi ostaa myös osat erikseen, ja tehdä liitokset ja kolvaukset ym. työvaiheet itse. Led-nauhan kanssa voi kuluttaja toimia itsekin. Ainoastaan verkkovirta-asennuksessa tarvitaan sähköalan ammattilaista, jollei muuntajan perässä ole valmista pistokejohtoa. Tutustu valmiisiin viiden metrin keittiön led-nauhapaketteihin.

Keittiön tasojen mitat ja led-nauhan asennuspaikan valinta

Keittiön valaistuksen lisääminen aloitettiin mittaamalla koko kaapiston pituus, jonka alle led-nauhavalaistus haluttiin asentaa. Kaapiston kokonaismitta oli 2,4 metriä. Valokisko jätettiin pari senttiä kaapiston kokonaismittaa lyhyemmäksi, 236 cm mittaiseksi. Led-nauhan katkaisuväli on 5 cm, joten led-nauhaksi saatiin sopivasti 235 cm. Led-nauhan asennuspaikan voi päättää vapaasti, kaapiston etureunaan, keskelle, tai takaosaan. Olemme todenneet, että parhaan keittiön välitilan valaistuksen koko tasolle luo led-nauha, joka on asennettu keskelle suhteessa työtasoon. Tässä tapauksessa keskellä työtasoa tarkoitti 10 cm päähän yläkaapiston etureunasta.

Led-kiskovalaistuksen voi asentaa kaapistojen alle, sekä astiankuivauskaapin alle, mutta emme suosittele sitä lieden päälle / liesituulettimen kohdalle kuumuuden ja runsaan vesihöyryn vuoksi. Led-alumiinikisko on ylhäältä päin saumaton ja alumiini on ruostumaton materiaali, joten satunnaiset astioiden valumisvedet eivät häiritse led-nauhaa. Monesti kuivauskaapeissa on suojalevy tai kaapiston yhdistävä taso, jonka alle led-kisko asennetaan, jolloin astioista ei pääse valumaan vettä kiskon päälle ollenkaan.

Keittiön välitilan valaistus - asennus
Led valokiskon pituus jätettiin muutaman sentin lyhyemmäksi kuin kaapiston kokonaispituus Profiilin mukana toimitettavat kiinnikkeet kiinnitettiin 10 cm päähän kaapiston etureunasta Parhaiten sopivat senkatut ruuvit jotka ovat mitoiltaan 35x17mm Löytyy esim Bauhausin valikoimista

Led-kiskon asennus paikoilleen

keittiön valaistus on tyylikäs led-kiskolla. Kiskon asentaminen paikoilleen onnistuu helposti kiinnittämällä profiili kiinnikkeisiin. Kiinnikkeet on suunniteltu niin, että profiilin voi tehdä yhtämittaiseksi kaapistojen alla kulkevaksi, vaikka tasoissa on millin, parin eroja kaapistojen päätyjen kohdalla. Matalan led-profiilin toimitukseen kuuluu myös muovikansi, joka suojaa led-nauhaa lialta ja vesiroiskeilta, sekä tasoittaa valitun led-nauhan valon kauniisti valojuovaksi, josta eivät erotu yksittäiset ledipisteet. Jos led-nauhan led-pisteet ovat harvassa, niin pistemäisyys erottuu matalasta profiilista.

Keittiön välitilan valaistus - led profiilin kiinnitys
Asennusvalmiiksi LedPajalla tehty kisko on helppo asentaa paikoilleen muovikiinnikkeisiin Led kiskon päähän on asennettu liitoskaapeli joka vie kaapiston päällä sijaitsevalle muuntajalle Liitosjohto on kolvattu led profiilin sisään kiinni CCT led nauhaan

 

Värilämpötilasäätimen/ himmenninpainikkeen käyttöönotto

Värilämpötilasäädettävien led-nauhojen ohjaus on helpoin toteuttaa langattomalla ohjaimella, sillä langalliseen värilämpötilaohjaukseen tarvitaan kolme johtiminen heikkovirtajohdotus. Langattoman seinäsäätimen lisäksi langallisia CCT-ohjainpainikkeitakin on saatavilla. Myös CCT-kaukosäädinohjaus on mahdollinen, kuten led-kiskon sisään asennettava heilautushimmennin/värilämpötilasäädin.

Kun led-kisko tilataan asennusvalmiina LedPajalta, niin pariliitos haluttuun langattomaan ohjaimeen tehdään valmiiksi. Jos osat ostetaan ”irtonaisina”, niin pariliitos tehdään itse asennuspaikalla.

Langattomassa ohjauksessa RF-muuntajan ja ohjainpainikkeen välille luodaan RF-yhteys. Pariliitos on yksinkertainen tehdä. Kun muuntaja saa virtaa, niin led-kiskoon syttyy valot. Ohjainpainikkeen takaa poistetaan pariston suojamuovi, niin painike aktivoituu. Muuntajan päällä on opetusnappi, josta painetaan kerran. Heti perään painetaan ohjainpainikkeesta. Valot välkähtävät kerran onnistuneen pariliitoksen merkiksi.

Keittiön valot voidaan ohjata langattomasti ZIgbee tai RF laitteilla
Pariliitoksen luominen RF muuntajan ja langattoman ohjaimen välille on yksinkertaista Kun virtalähteessä on virrat ja pariston suojamuovi on poistettu yhteys luodaan painamalla kerran virtalähteen opetusnappia ja kerran painikkeesta

Keittiössä oli jo ennestään yksi valaistuspiste, jossa oli käyttökytkin. Uusi, langaton painike haluttiin sijoittaa samaan kohtaan Schneider Exxact sarjan painikkeen kanssa. Tämä onnistui niin, että hankittiin kaksiosainen seinäkehys, ja langattoman painikkeen oma lasikehys irroitettiin. Sisämitoiltaan VaLO-sarjan painike sopii täydellisesti kehykseen.

Langaton painike ohjaa valoja
VaLO sarjan langattomat ohjainpainikkeet istuvat Schneider EXXACT sarjan seinäkehyksiin joten langattomat ja langalliset ohjauspainikkeet saadaan yhteinäisen näköisiksi

Valaistuksen ohjaus langattomalla Zigbee-ohjauksella

Keittiön välitilan valaistusta voidaan ohjata myös Zigbee laitteilla, jotka voidaan yhdistää muun muassa Philips Hue – siltaan, jolloin ajastukset ja ohjelmoinnit voidaan tehdä myös mobiililaitteilla (kännykkä, tablet-laite). Jos siltaa ei ole vielä hankittu, niin pariliitos Zigbee-muuntajan ja himmennys ja värilämpötilasäädinpainikkeen välillä voidaan tehdä myös ilman sitä. Pariliitos tehdään seuraavasti:

Kun virrat ovat päällä, paina Zigbee muuntajan päällä olevaa Prog. nappia 4 kertaa nopeasti. Sen jälkeen langattomasta painikkeesta pidetään pohjassa yhtä aikaa S1 ja S2 painikkeita yli 3 sekuntia. Pidä painike koko ajan alle 10 cm päässä muuntajasta. Paritus kestää n. 10 sekuntia. Kun pariliitos on valmis, valot välkähtävät, ja painikkeen vihreän merkkivalon vilkunta loppuu.

Valojen värilämpötilaa säädetään painamalla pitkään WW, kun halutaan lämpimämpää värisävyä ja CW kun halutaan kylmempää värisävyä. Värilämpötilan säätö toimii portaattomasti, ja sävyt vaihtuvat vähittäin noin 2 800 Kelvinin ja 6 000 Kelvinin välillä. Käynnistyspainikkeesta valot syttyvät ja sammuvat. Käynnistyspainikkeen alla olevasta painikkeesta valot himmennevät ja kirkastuvat pitkään painamalla.

Olemme kirjoittaneet pariliitoksista Zigbee-ohjeiden sarjassamme omassa Zigbee-juttukategoriassa.

Langattoman painikkeen ja vastaanottimen sisältävän muuntajan välille luodaan yhteys
Langattoman painikkeen ja vastaanottimen sisältävän muuntajan välille luodaan yhteys helposti

 

Uudet keittiön välitilan valot ovat lämpötilasäädettäviä. Keittiön valot antavat tunnelmaa

Lopputuloksesta tuli hieno, ja valoa on riittävästi työskentelyyn. Värilämpötilan säätämisellä koko keittiön tunnelma muuttuu lämpimän pehmeästä kirkkaan päivänvaloisaan vain napin painalluksella. Keittiön välitilan valaistus ylitti odotukset.

Keittiön välitilan valaistus on lämpötilasäädettävä
Neljä esimerkkiä valon värilämpötilan vaihtamisen vaikutuksesta keittiön tunnelmaan ja ilmeeseen

Mitä maksavat keittiön välitilan valot? – Voit laskea LedStoren LediPlan-mittatilauslaskurilla

LedStoren mittatilauspalveluiden sivulta pääset laskemaan omien keittiömittojesi mukaan toteutettavan led-kiskovalaistuksen hinnan. LediPlan-laskuri on julkaistu huhtikuussa 2021 keittiön led-nauhavalaistuksen helppoon hinta-arvion laskemiseen. Laskurissa voi antaa keittiön mitat, ja valita kaikki osat, eli led-nauhan, alumiiniprofiilin, sekä himmennystavan.

Laskuri tarjoaa annettujen tietojen ja muotojen perusteella hinnan asennusvalmiille toteutukselle. Laskurissa voi antaa mitat I-muotoiselle, L-muotoiselle tai U-muotoiselle keittiölle. Laskuri on Suomessa toistaiseksi ainoa laatuaan, ja tällä laskurilla lasket keittiön välitilan valot. Palvelua voi käyttää vaihtoehtojen laskemiseen. Jokaisesta vaihtoehdosta voi lähettää itselleen sähköpostiin koosteen. Kun sopiva kokonaisuus on löytynyt, voit olla yhteydessä suoraan LedStoreen ja käymme kokonaisuuden läpi vielä ennen kuin otamme työn alle. Meiltä voit tilata myös asennuksen mittatilausprofiilillesi tarvittaessa. Jos kaipaat lisää tietoa aiheesta, lue LedPajalla voit teettää nauhavalaistuksen omien mittojen mukaan .

Olemme myös tehneet verkkokauppaan valmiita viiden metrin paketteja tee-se-itse ihmisille. Täällä led nauha keittiöön paketit

Tule tutustumaan värilämpötilasäädettäviin led-kiskoihin

Tähän jutussa esiteltyyn remontoituun keittiöön pääsee tutustumaan Lamppukauppa Led Storen tiloissa Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Myymälässä / näyttelytiloissa ovat esillä kaikki LedStoren valikoimaan kuuluvat tuotteet asennettuina. Tiloistamme löydät paljon ideoita led-valaistuksen toteuttamiseen.

Aukiolot maanantaisin ja perjantaisin klo 8.30-15.30, tiistai, keskiviikko ja torstai klo 8.30-17, lauantai klo 10-14. Paikalla palvelemassa aina vähintään kaksi ammattitaitoista ledstorelaista. Pihalla ilmaista pysäköintitilaa seitsemälle autolle. Tervetuloa!

Lisää remonttiaiheisia juttuja blogissamme

Meillä on oma aihekategoria blogissa, ”Remontit”, jossa julkaisemme konkreettisia valaistusremontin tekemistä helpottavia artikkeleita. Alla linkki muutamaan:

WC tilan remontti led nauhoilla

Näin tehdään sisustuksellinen seinävalaistus ja hintakin pysyy kurissa

Akustiikkaruiskutus ja upotettavat led-valot muuttivat tilan edukseen – remonttiesittely

Valitset Led-nauha oikein – Opas

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *