Näin tapahtuu epäsuoran led-nauhavalaistuksen asentaminen

Näin tapahtuu epäsuoran led-nauhavalaistuksen asentaminen

Tässä artikkelissa esitellään valaistusasennuksen vaiheet, kun asiakkaan remontoitavan asunnon olohuoneeseen haluttiin uudistaa valaistusta. Olemassa olevan kattovalaisinpisteen lisäksi huoneeseen asennettiin epäsuoraa valaistusta kahdelle 6 metriselle seinälle LedStoren tuotteilla. Valaistus tuli asentaa ennen seinien maalaamista, sillä alumiiniprofiili ja seinän pintaan jäänyt johtokouru maalattiin seinien maalaamisen yhteydessä seinän sävyisiksi.

Epäsuoran led-valaistusasennuksen tarvikkeet

Olohuoneen valaistusasennus tehtiin epäsuoraan valaistukseen tarkoitetulla kahteen suuntaan valaisevalla alumiiniprofiililla. Profiili on anonisoitua alumiinia, ja yhden profiilin täyspituus on 2,5 metriä. Profiilin mukana tulevat muovidiffuuserit, seinäkiinnikkeet ja päätykappaleet. Led-nauhana käytettiin laadukasta 24V 14,4 W/m ottotehoista värilämpötilasäädettävää led-nauhaa. Virtalähteiksi asennukseen valittiin 24V 200W RF-muuntajat, joka yhdistettiin langattomaan värilämpötilasäätimeen. Painikkeissa on sekä himmennys että värilämpötilansäätö.

Epäsuoran led-nauha-asennuksen tarvikkeet: alumiiniprofiili, led-nauha, langattoman ohjauksen muuntaja ja langattomasti ohjattava värilämpötilasäädinpainike

Led-kiskon asennusvaiheet

Led-profiili ja nauhat asennettiin käyttövalmiiksi asiakkaan luona. Asennusvaiheet olivat seuraavat:

  1. Led-nauhojen ja profiilien esivalmistelu LedPajalla
  2. Seinäkiinnikkeet ja profiilit seinään
  3. Led-nauhan liimaaminen profiileihin
  4. Liitosjohtoja peittävien johtokourujen asentaminen
  5. Led-nauhojen kytkeminen muuntajiin ja verkkovirtaan
  6. Käyttöönotto

 

Led-nauhojen ja profiilien esivalmistelu LedPajalla

Led-nauharullan pituus on viisi metriä, ja nauhaa voi yhdistää kolvaamalla haluttuun mittaan aina 10 cm välein. Asennusta varten ylös- ja alaspäin valaisevat led-nauhat juotettiin 6 metrisiksi, ja niihin kolvattiin liitosjohdot muuntajalle. Profiilin sisällä keskellä on johdoille tilaa, jota tässä hyödynnettiin: Profiilin nauhauran pohjiin porattiin reiät, joista johdot vietiin profiilin keskelle ja yhdistettiin niin, että muuntajalle saatiin sähköt vietyä yhdellä liitosjohdolla.

Led-nauha liimattiin kiinni ensimmäisiin 2,5 metrin pituisiin profiileihin. Kuuden metrin mittaisia vetoja varten tarvittiin kaksi kokonaista profiilia, ja yksi metrin mittainen profiili. Alumiiniprofiilit leikattiin oikeisiin mittoihin sirkkelillä.

Seinäkiinnikkeiden ja profiilien kiinnitys seinään

Asiakkaan luona seinään oli valmiiksi merkitty asennuslinja, johon metallikiinnikkeet ruuvattiin noin puolen metrin välein. Profiilien liitoskohtiin lisättiin yhdet kiinnikkeet, jotta ne saatiin pysymään tiiviisti peräkkäin. Onneksi mukana oli ylimääräisiä kiinnikkeitä, sillä kuten aina, kiviseinä ei ole absoluuttisen suora ja oikeisiin kohtiin kiinnikeitä lisäämällä saatiin profiili seinää vasten. Alumiiniprofiili painettiin kiinnikkeisiin aloittaen virransyöttöpäästä, johon led-nauha oli valmiiksi liimattu. LedStoren led-nauhoissa on valmiiksi liimapinta suojamuovin alla, eli asennukseen ei tarvita erikseen liimaa.

Led-profiili ja led-nauha kiinnitettiin asiakkaan luona kuusimetriseen seinään.

Led-nauhan liimaaminen profiileihin

Asennus jatkui kiinnittämällä toinen ja kolmas profiili seinään ja liimaamalla led-nauhat profiilin molemmille reunoille. Muovikannet, eli diffuuserit kiinnitettiin tämän jälkeen painamalla ne paikoilleen. Kannet kannattaa kiinnittää niin, että kansien jatkoskohdat tulevat eri kohtiin kuin alumiiniprofiilin jatkoskohdat. Muovikansien suojana olevat suojakalvot jätettiin paikoilleen tässä kohteessa, sillä profiilit tullaan vielä maalaamaan seinän sävyiseksi.

Liitosjohtoja peittävien johtokourujen asentaminen

Kun led-nauhat oli kiinnitetty molemmille puolille, vuorossa oli syöttöjohtojen piilottaminen. Tähän tarkoitukseen käytettiin ruuvattavaa, pientä johtokourua, joka propattiin seinän kulmaan. Liitosjohtojen pituudet oli mitoitettu niin, että ne riittivät muuntajille, johon otettiin virta seinäpistorasiasta.

Led-nauhoilta tulevat liitosjohdot piilotetaan johtokourulla. Muuntaja liitetään verkkovirtaan helposti pistokkeella, joka LedPajalla oli valmiiksi liitetty muuntajan verkkovirtapäähän.

Led-nauhojen kytkeminen muuntajiin ja verkkovirtaan

Led-nauhojen liittäminen värilämpötilaohjaukseen tarkoitettuun muuntajaan vaatii muuntajan output-liitännöiltä useamman miinus-kanavan. Miinuskanavat nimittäin mahdollistavat värilämpötilan säädön, lämpimän valkoisen WW ja kylmän valkoisen välillä CW. On myös oltava tarkkana muuntajan riittävän kokonaistehon kanssa. Kahteen suuntaan valaisevassa profiilissa oli tässä kohteessa 12 metriä 14,4 W/m tehoista led-nauhaa per seinä, joten molempien muuntajien tehoksi kuormitusvaroineen sopiva oli 200W, mikä onkin itse asiassa maksimikuorma tämän pituiselle, 14,4 W/m tehoiselle led-nauhalle. Verkkovirta-asennusta varten muuntajan input-päähän oli asennettu pistoke, jolla se oli helppo kytkeä seinärasiaan.

Käyttöönotto

Led-nauhan paritus muuntajalta langattomalle painikkeelle käy helposti. Kun led-nauhalle tulee virta, painetaan muuntajan learning keystä kerran. Tämän jälkeen painetaan kerran mistä tahansa painikkeen painikkeesta kerran. Led-valot välkähtävät onnistuneen parituksen merkiksi. Kun paritus on onnistunut, valot säätyvät portaattomasti lämpimän valkoisen WW ja kylmän valkoisen CW välillä, sekä himmenevät tasaisesti 0-100% kirkkaustasojen välillä. Pariliitokset oli muodostettu jo valmiiksi LedPajalla, joten käytännössä asiakkaan luona vain tarkistettiin, että valaistus toimii, kuten haluttiin.

Valmis asennus. Led-kisko valaisee kahdella nauhalla sekä ylöspäin katon kautta sekä alaspäin seinän kautta.

Värilämpötilan säätö ja värintoistoindeksi

Värilämpötilasäädettävät led-nauhat säätyvät oranssin valkoisen 2 500 Kelvinin ja päivänvalon 6 500 Kelvinin välillä. Alla olevassa kuvassa esimerkkinä vastaavalla led-nauhalla toteutettu lukunurkkaus. Värilämpötilan vaihtaminen vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miltä ympäristön värit näyttävät. LedStoren led-nauhoissa on tärkeänä ominaisuutena erittäin korkea värintoistoindeksi (CRI98!). Värintoistoindeksi vastaa siitä, kuinka laajalla skaalalla ja luonnollisesti led-nauha heijastaa ympäristön värit. Kun värintoistoindeksi on lähellä sataa, koko valkoisen valon spektri toistuu kauniisti, eli väreistä ei jää puuttumaan mitään. Lue lisää värintoistoindeksistä LedStoren sivuilta.

Värilämpötilasäädettävä led-nauha lukunurkkauksessa, LedStore.fi

Lukunurkkauksessa led-nauhavalaistuksen värilämpötilaa voidaan säätää lämpimän valkoisesta 2500K kylmän valkoiseen 6500K. Valaistusta säädetään langattomalla seinäpainikkeella.

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved