Epäsuoran led-nauhavalaistuksen asentaminen tuo aivan uutta ilmettä huoneeseen. Tässä artikkelissa esitellään valaistusasennuksen vaiheet, kun asiakkaan remontoitavan asunnon olohuoneeseen haluttiin uudistaa valaistusta. Käydään siis läpi kysymystä: Miten asentaa led-nauha?”. Tässä kohteessa olemassa olevan kattovalaisinpisteen lisäksi huoneeseen asennettiin epäsuoraa valaistusta kahdelle 6 metriselle seinälle LedStoren tuotteilla. Valaistus tuli asentaa ennen seinien maalaamista, sillä alumiiniprofiili ja seinän pintaan jäänyt johtokouru maalattiin seinien maalaamisen yhteydessä seinän sävyisiksi.

Led-nauhan asennus kattoon päin – valaistuslista alumiiniprofiilista

Olohuoneen epäsuoran led-nauhavalaistuksen valaistusasennus tehtiin epäsuoraan valaistukseen tarkoitetulla kahteen suuntaan valaisevalla alumiiniprofiililla. Profiili on anonisoitua alumiinia, ja yhden profiilin täyspituus on 2,5 metriä. Profiilin mukana tulevat muovidiffuuserit, seinäkiinnikkeet ja päätykappaleet. Led-nauhana käytettiin laadukasta 24V 14,4 W/m ottotehoista värilämpötilasäädettävää led-nauhaa. Virtalähteiksi asennukseen valittiin 24V 200W RF-muuntajat, joka yhdistettiin langattomaan värilämpötilasäätimeen. Painikkeissa on sekä himmennys että värilämpötilansäätö.

Epäsuoran led nauha asennuksen tarvikkeet alumiiniprofiili led nauha langattoman ohjauksen muuntaja ja langattomasti ohjattava värilämpötilasäädinpainike

Led-kiskon asentaminen – epäsuoran led-nauhavalaistuksen asennusvaiheet

Led-profiili ja nauhat asennettiin käyttövalmiiksi asiakkaan luona. Epäsuoran led-nauhavalaistuksen asennusvaiheet olivat seuraavat:

  1. Led-nauhojen ja profiilien esivalmistelu LedPajalla
  2. Seinäkiinnikkeet ja profiilit, asennus seinään
  3. Led nauhan liimaaminen / kiinnittäminen profiileihin
  4. Liitosjohtoja peittävien johtokourujen asentaminen
  5. Led-nauhojen kytkentä muuntajiin ja verkkovirtaan
  6. Käyttöönotto langattomalla ohjauksella

 

Epäsuoran led-nauhavalaistuksen nauhojen ja profiilien esivalmistelu LedPajalla

Led-nauharullan pituus on viisi metriä, ja nauhaa voi yhdistää kolvaamalla haluttuun mittaan aina 10 cm välein. Asennusta varten ylös- ja alaspäin valaisevat led-nauhat juotettiin 6 metrisiksi, ja niihin kolvattiin liitosjohdot muuntajalle. Profiilin sisällä keskellä on johdoille tilaa, jota tässä hyödynnettiin: Profiilin nauhauran pohjiin porattiin reiät, joista johdot vietiin profiilin keskelle ja yhdistettiin niin, että muuntajalle saatiin sähköt vietyä yhdellä liitosjohdolla. Nauhan sähkönsaanti siis hoidettiin yhdellä muuntajalla.

Led-nauha liimattiin kiinni ensimmäisiin 2,5 metrin pituisiin profiileihin. Kuuden metrin mittaisia vetoja varten tarvittiin kaksi kokonaista profiilia, ja yksi metrin mittainen profiili. Alumiiniprofiilit leikattiin oikeisiin mittoihin sirkkelillä.

Seinäkiinnikkeiden ja profiilien kiinnitys seinään

Asiakkaan luona seinään oli valmiiksi merkitty asennuslinja, johon metallikiinnikkeet ruuvattiin noin puolen metrin välein. Profiilien liitoskohtiin lisättiin yhdet kiinnikkeet, jotta ne saatiin pysymään tiiviisti peräkkäin. Onneksi mukana oli ylimääräisiä kiinnikkeitä, sillä kuten aina, kiviseinä ei ole absoluuttisen suora ja oikeisiin kohtiin kiinnikkeitä lisäämällä saatiin profiili seinää vasten. Tarvittiin siis muutama ylimääräinenkin kiinnike. Alumiiniprofiili painettiin kiinnikkeisiin aloittaen virransyöttöpäästä, johon led-nauha oli valmiiksi liimattu. LedStoren led-nauhoissa on valmiiksi liimattava pinta suojamuovin alla, eli asennukseen ei tarvita erikseen liimaa, eikä asennusvaiheessa esiinny ongelmia, miten saada led valot pysymään pinnassa. Alumiiniprofiili on paras pinta nauhan kiinnittämiseen, sillä se on tiivis ja sileä. Se myös lisää valojen käyttöikää lämmönjohtokykynsä vuoksi.

Led profiili ja led nauha kiinnitettiin asiakkaan luona kuusimetriseen seinään

Led-nauhan liimaaminen profiileihin

Epäsuoran led-nauhavalaistuksen asennus jatkui kiinnittämällä toinen ja kolmas profiili seinään ja liimaamalla led-nauhat profiilin molemmille reunoille. Muovikannet, eli diffuuserit kiinnitettiin tämän jälkeen painamalla ne paikoilleen. Kannet kannattaa kiinnittää niin, että kansien jatkoskohdat tulevat eri kohtiin kuin alumiiniprofiilin jatkoskohdat. Muovikansien suojana olevat suojakalvot jätettiin paikoilleen tässä kohteessa, sillä profiilit tullaan vielä maalaamaan seinän sävyiseksi.

Liitosjohtoja peittävien johtokourujen asentaminen

Kun led-nauhat oli kiinnitetty molemmille puolille, vuorossa oli syöttöjohtojen piilottaminen. Tähän tarkoitukseen käytettiin ruuvattavaa, pientä johtokourua, joka propattiin seinän kulmaan. Liitosjohtojen pituudet oli mitoitettu niin, että ne riittivät muuntajille, johon otettiin virta seinäpistorasiasta.

Led nauhoilta tulevat liitosjohdot piilotetaan johtokourulla Muuntaja liitetään verkkovirtaan helposti pistokkeella joka LedPajalla oli valmiiksi liitetty muuntajan verkkovirtapäähän

Led-nauhojen kytkeminen muuntajiin ja verkkovirtaan

Led-nauhojen liittäminen värilämpötilaohjaukseen tarkoitettuun muuntajaan vaatii muuntajan output-liitännöiltä useamman miinus-kanavan. Miinuskanavat nimittäin mahdollistavat värilämpötilan säädön, lämpimän valkoisen WW ja kylmän valkoisen välillä CW. On myös oltava tarkkana muuntajan riittävän kokonaistehon kanssa. Kahteen suuntaan valaisevassa profiilissa oli tässä kohteessa 12 metriä 14,4 W/m tehoista led-nauhaa per seinä, joten molempien muuntajien tehoksi kuormitusvaroineen sopiva oli 200W, mikä onkin itse asiassa maksimikuorma tämän pituiselle, 14,4 W/m tehoiselle led-nauhalle. Verkkovirta-asennusta varten muuntajan input-päähän oli asennettu pistoke. Se oli helppo kytkeä pistokkeella seinärasiaan, vaikka led nauha oli asennettuna korkealle katonrajaan. Asennuslista oli tässä kohdassa tärkeä, jotta johdot saatiin seinänvierellä siististi piiloon.

Käyttöönotto langattomaan ohjaukseen

Led-nauhan paritus RF-muuntajalta langattomalle painikkeelle käy helposti. Kun led-nauhalle tulee virta, painetaan muuntajan learning keystä kerran. Tämän jälkeen painetaan kerran mistä tahansa painikkeen painikkeesta kerran. Led-valot välkähtävät onnistuneen parituksen merkiksi. Kun paritus on onnistunut, valot säätyvät portaattomasti lämpimän valkoisen WW ja kylmän valkoisen CW välillä, sekä himmenevät tasaisesti 0-100% kirkkaustasojen välillä. Pariliitokset oli muodostettu jo valmiiksi LedPajalla, joten käytännössä asiakkaan luona vain tarkistettiin, että valaistus toimii, kuten haluttiin.

Älyvalaistus sävyn säätö nauhalle onnistuu myös valitsemalla Zigbee-ohjaus, eli älyvalaistukseen sopiva muuntaja vastaanottimella sekä langaton ohjain. Valot asennetaan samalla tavalla, ainoastaan pariliitoksen tekeminen on hieman erilainen. Myös nämä ohjauslaitteet saa LedPajalta asennusvalmiina.

Valmis asennus Led kisko valaisee kahdella nauhalla sekä ylöspäin katon kautta sekä alaspäin seinän kautta

Värilämpötilan säätö ja värintoistoindeksi

Värilämpötilasäädettävät led-nauhat säätyvät oranssin valkoisen 2 500 Kelvinin ja päivänvalon 6 500 Kelvinin välillä. Alla olevassa kuvassa esimerkkinä vastaavalla led-nauhalla toteutettu lukunurkkaus. Värilämpötilan vaihtaminen vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miltä ympäristön värit näyttävät. LedStoren led-nauhoissa on tärkeänä ominaisuutena erittäin korkea värintoistoindeksi (CRI98!). Värintoistoindeksi vastaa siitä, kuinka laajalla skaalalla ja luonnollisesti led-nauha heijastaa ympäristön värit. Kun värintoistoindeksi on lähellä sataa, koko valkoisen valon spektri toistuu kauniisti, eli väreistä ei jää puuttumaan mitään. Lue lisää värintoistoindeksistä LedStoren sivuilta.

Värilämpötilasäädettävä led-nauha lukunurkkauksessa, LedStore.fi
Lukunurkkauksessa led nauhavalaistuksen värilämpötilaa voidaan säätää lämpimän valkoisesta 2500K kylmän valkoiseen 6500K Valaistusta säädetään langattomalla seinäpainikkeella

Led-nauhan kiinnitys ulkotiloissa

Led-nauhaa ja alumiiniprofiilia voidaan käyttää myös ulkotiloissa, kun huolehditaan esimerkiksi päätyjen suojauksesta. Led-nauhasta saa toimivan ulkovalon esimerkiksi sisäänkäynnille ja terassin tasaiseen valaisuun. Led-nauhan alumiiniprofiilissa voi asentaa myös esimerkiksi ulkosaunaan, tasolle jossa lämpötila ei nouse yli 60 asteen.

Olemme koonneet kuvia valmiista asennetuista led-nauhavaloista kuvagallerioihimme. Jos haluat tutustua kaikkiin kuviin, löydät ne Kuvagalleria-pääsivulta. Oma kansionsa löytyy myös ulkovalaistukselle, jossa on myös led-nauhavalaistuskuvia. Olohuoneen valaistus -kuvagalleriasta löydät puolestaan paljon toteutettuja olohuonevalaistuksia.

 

Lue lisää toteuttamistamme led-valaistusprojekteista blogissamme, meillä on sitä varten kategoria Remontit.

Havainnolliset remonttiblogit LedStoren blogissa
Havainnolliset remonttiblogit LedStoren blogissa

 

Tervetuloa myös tutustumaan valaistusesimerkkeihin mallitiloissamme. All in One myymälästämme löydät kaikki valaisinmallimme asennettuna. LedStore sijaitsee osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa (Koivuhaka). Tutustu myymälään tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *