Tyylikkäät upotetut spottivalokourut - valoremontin toteutus ja hinta

Tyylikkäät upotetut spottivalokourut – valoremontin toteutus ja hinta

LedStorelle remontoitiin sisäkattoon häikäisemättömät spottivalokourut, joihin molempiin asennettiin 3 kpl 9W spotteja. Upotettavat kourut tuovat tilan valaistukseen uudenlaista ilmettä verrattuna aiempaan led-paneelivalaistukseen. Toinen kouru maalattiin sisältä valkoiseksi ja toinen mustaksi. Vastaavanlaisen remontin voi tehdä melko helposti, jos sisäkatto on kipsilevyä ja siinä tarpeeksi upotusvaraa. Uudisrakennuksessa tilanne on luonnollisesti helpompi, kun spottivalokourut voidaan ottaa suunnittelupöydälle tarpeeksi aikaisessa vaiheessa.

Remontissa tarvittiin timpurintaitoja ja sähkötyötaitoja. Remontin tarvikkeisiin kului alle 100 euroa ja spottien hinta on 444 euroa (sis. alv.).

Valaistusremontin suunnittelu

Remontoitavaan työhuoneeseen haluttiin uudenlaista ilmettä valaistuksella. Aikaisemmin tilassa oli kaksi 300x1200 kokoista led-paneelia, ja ne valaisivat tilan mukavan tasaisesti. Kahdesta paneelista saatiin yhteensä 6000 luumenia valaistustehoa, laskennallisesti 12 neliön kokoiseen huoneeseen 500 luksia neliölle, mikä riittää työskentelyyn.

Työpöytien päälle kolmelle työpisteelle asennettiin kuitenkin paneelien lisäksi led-nauhakiskoilla työskentelyvalot. Valon määrä siis kasvoi, jolloin yleisvalaistus oli mahdollista toteuttaa uudella ilmeellä. Tilaan tehtiin led-paneelit korvaavat upotettavat spottivalokourut. Kolme spottia per valoura tuo tilaan laskennallisesti 300 luksia per neliö, mikä riittää hyvin, kun työpisteiden kohdalla on tarpeeksi tehokkaat led-nauhalla ja alumiiniprofiililla tehdyt led-kiskovalaistukset.

Valmiit kourut taaemmassa mustaksi maalattu sisäpinta. Molemmissa 3 kpl 9W alasvaloja, eli spotteja, valon värisävy raikas neutraali valkoinen 4000 Kelviniä.

Remontin tarvikkeet - valitut spotit

Spottivalokourut päätettiin toteuttaa kolmella 9W spotilla, joissa on valotehoa 600 luumenia per spotti. Valo avautuu näistä 9W spoteista hyvällä yleisvalomaisella, 45 asteen kulmalla. Rungon muodossa on kaksi vaihtoehtoa, neliö tai pyöreä. Näistä valittiin neliön muotoinen runko, valoaukko on pyöreä, kuten kaikissa LedStoren 9W ja 15W spoteissa, eli alasvaloissa.

Spoteissa on erittäin korkea värintoistoindeksi CRI, minkä vuoksi niiden antama valo on luonnollista ja aistiystävällistä. Laadukkaiden muuntajien ja led-piirien ansiosta valoissa ei ole havaittavissa häiriötä, kuten särinää, mikä saattaa kuormittaa silmiä työpäivän aikana. Spotit ovat lisäksi himmennettäviä, ja valkoisen valon värilämpötilan saa valittua asennusvaiheessa kolmesta vaihtoehdosta, lämmin 2900K, neutraali 4000K ja kylmä 5500K. Valaisimissa on lähtökohtaisesti mukana valaisinkohtainen virtalähde, mutta haluttaessa liukuvaa värilämpötilan säätöä, niin ne vaihdetaan ohjaustavan mukaiseksi ryhmämuuntajaksi.

Mustaan spottivalokouruun valittiin suunnattavat mustat pyöreärunkoiset 9W spotit, ja valkoiseen kouruun valkoiset neliskanttisella rungolla olevat suunnattavat Kantti 9W valaisimet.

 

Valkoiseen kouruun asennettiin Suunnattava Kantti 9W spotit ja mustaan kouruun Suunnattava pyöreä musta 9W spotit. Värilämpötilanvalintakytkin muuntajan kyljessä.

 

Remontin vaiheet - valokourun rakentaminen

Spottivalokourun rakentaminen alkoi paneelivalaisinten irrottamisella katosta. Paneelin upotusaukosta sahattiin kipsisahalla 2 metrin mittainen kouru, jonka leveydeksi tehtiin 15 cm. Sopiva aukon leveys saatiin tuettua lisäämällä välipohjaan ylimääräiset välipohjan korkuiset, 250 mm palkit. Tyypillinen palkkiväli on 400 mm, ja kourun leveydeksi haluttiin tässä 150 mm. 55x55 mm rimat kiinnitettiin palkkeihin 133 mm korkeudelle, jotta saatiin haluttu kourun syvyys 120 mm, kun kipsilevyn paksuus on 13 mm.

Rakennekuva kourusta. Välipohjan korkeus 250mm. Valokourun korkeus 120mm. Korkeutta määrittävät rimat 55x55 mm. Rimojen keskellä havainnollistukseksi spotti.

Katon kourun työvaiheisiin kuuluivat yksinkertaistetusti oikeankokoisen aukon sahaaminen ja palkkien ja rimojen lisääminen. Sisäosan kappaleet leikattiin kipsilevystä ja pohjapalaan tehtiin aukot spoteille. Sisäkaton rakenteessa oli 250mm syvyinen tila, joten kouru oli helppo tehdä tarpeeksi syväksi, ja spottien yläpuolelle jäi vielä reilusti tilaa. Valokourun syvyydeksi valittiin hyväksi havaittu 120mm, jotta valaisimet eivät näy sivusta päin katsottaessa.

Led-paneelin aukkoa muokattiin ja tehtiin kipsilevystä uusi kolmen spotin valokouru.

 

Remontin vaiheet - valaistuksen asentaminen ja valaistuksen ohjaus

Valot asennettiin 80 mm asennusaukkoihin ketjutettavilla virtalähteillä. Spotit pysyvät hyvin paikoillaan jousten avulla. Virtalähteiden kyljestä valittiin värilämpötilaksi neutraalin valkoinen 4000 Kelviniä. Kun värilämpötila valitaan, virta pitää olla poissa päältä. Valojen käyttökytkin oli jo valmiiksi seinässä, joten päätettiin käyttää spotteja sillä.

Spottien ohjaukseen on myös muita mahdollisuuksia. Valot voidaan himmentää asentamalla seinään johdollinen seinähimmennin, mikä on tarkoitettu ledien himmentämiseen. LedStore testaa useita eri malleja, ja olemme julkaisseet testituloksia sivustollamme kohdassa Tietoa > Himmennys

Vasemmalla valmis valokouru. Valot testattiin ennen katon viimeistelyä.

Valokoururemontti sujui lamppukauppiaalta mukavasti muiden töiden lomassa 🙂

Spottien ominaisuutena on myös värilämpötilan säätö, jota saa vaihdettua liukuvasti lämpimästä kylmään eli noin 2800 - 5500K. Tätä varten spottien omat virtalähteet korvataan spottien yhteenlasketun kokonaistehon mukaisesti yhdellä muuntajalla, joka voidaan liittää johdolliseen 24V värilämpötilasäädin-himmentimeen.

Langattomaan ohjaukseen on kaksi vaihtoehtoa, VaLO RF ja VaLO RF Zigbee. Näissä vaihtoehdoissa valon värilämpötilasäädin-himmennin voidaan sijoittaa vapaasti haluttuun paikkaan seinällä tai käyttää kaukosäädintä. Ohjaimia voi olla useampiakin valoryhmää kohti. Zigbee-tuoteperheessä ohjaimet ovat ulkonäöltään erilaiset. Muuntajat valitaan tuoteryhmistä VaLO RF tai VaLO RF Zigbee spottien yhteenlasketun kokonaistehon mukaisesti, ja muuntajassa on sisäänrakennettu vastaanotin, josta lähetetään signaali ohjaimiin. Zigbee on mahdollista liittää älykotiohjaukseen lähes kaikkien Zigbee-protokollaa käyttävien hubien kanssa, kuten Philips Hue ja Samsung Smart Things.

Miten valaistus muuttuu mustassa ja valkoisessa valokourussa?

Kokeilimme ja mittasimme valotehoja sekä mustaksi maalatussa kourussa että valkoiseksi maalatussa kourussa. Tiedossa oli, että musta pinta vähentää valon heijastuksia, ja tämä osoittautuikin paikkansa pitäväksi ja tarkentui mitattaessa valaistusmittarilla. Suoraan kourujen alta mitattuna valon määrä oli molemmissa kouruissa sama. Valkoisen kourun sivuilla oli noin 20 % enemmän valoa kuin mustan kourun ympärillä.

Tämä selittyy sillä, että valo ei pääse yhtä hyvin heijastumaan kourun seinistä ympärilleen, kun kourun seinät ovat mustat. Mustan kourun alla ja sivuilla syntyy myös voimakkaampia varjoja huonekaluista ja ihmisistä, koska valojen heijastus ympäristöön on vähäisempää. Valo ohjautuu selkeämmin ylhäältä alas.

Valojen heijastukset näkyvät kuvassa hyvin. Mustassa kourussa valojen luoma valokeila näyttää kapeammalta kuin valkoiseksi maalatussa kourussa. Valojen luoma avautumiskulma on identtinen.

Voit kysyä lisää remontin toteuttamisesta ja tulla tapaamaan meitä myymälään!

Valokourut on nähtävissä Lamppukauppa Led Storen myymälässä Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Esillä myymälässä koko valikoima asennettuna. Samoissa tiloissa myös LedPaja ja valaistussuunnittelu ja konsultaatio. Tervetuloa!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved