Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?

Mikä led-valaisimissa maksaa – mistä laatu muodostuu?

Miksi samalta näyttävät led-valaisimet ovat keskenään eri hintaisia?

Useat led-valaisimet näyttävät hyvin samanlaisilta, ja esimerkiksi valkoisten led-paneelien vertailu netissä pelkän kuvan perusteella on vaikeaa. Myös pitkästä listasta tuoteominaisuuksia, voi olla vaikea erottaa ne olennaisimmat. Korkeasta hinnasta ei aina voi suoraan päätellä ledin laatua, ja toisaalta edullisestikin voi saada hyvää laatua. Led-valaisimien hinta muodostuu useamman asian kokonaisuudesta. LedStore on kehittänyt omaa mallistoaan ja suunnitteluosaamistaan yli 10 vuoden ajan, jotta sen asiakkaat saisivat aina täysimittaisen kokemuksen led-valaistuksestaan.

Käytetyt materiaalit ja työtavat maksavat, mutta lisäksi ominaisuudet, kuten

 • led-piirin laatu,
 • käyttöikä,
 • himmennettävyys,
 • valaisimen kosteussuojaus
 • huollettavuus
 • ja asennuksen helppous maksavat.

Tuotteen toimittamisessa nopeus, joustavuus ja saatavilla oleva henkilökohtainen palvelu näkyvät myös myyntihinnassa, mutta ovat lopputuloksen kannalta olennaisia asioita.

Led-paneelit ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia, eroja on vaikea havaita eri valaisinten välillä.

Valaisimien materiaali ja osat

Valaisimien runkomateriaaleissa on eroja. Led vaatii valaisinrungolta paljon, jotta led-piiri jäähtyy eikä rikkoonnu. Meillä valaisimen runko on aina metallia, useimmiten alumiinia, jollei muuta ole mainittu, mutta markkinoilla voi törmätä myös muovisiin spotteihin tai ohuisiin peltirunkoihin. Muovinen, tiivis lähellä led-piiriä oleva runko luonnollisestikin jäähdyttää lediä huonommin, kuin alumiininen, ja peltirunkoiset valaisimet saattavat vääntyä kuumuudesta. Kilpailu led-markkinoilla on kovaa, joten osa valmistajista käyttää edullisempia materiaaleja alumiinin sijaan.

 

Kiinteitä ledejä sisältävissä led-valaisimissa on myös puolensa. Niihin saadaan monesti tiiviimpi rakenne, mikä on erityisesti märkiin tiloihin tarkoitetuissa valaisimissa parempi. Kiinteällä ledillä saadaan monesti myös kompaktimpi muoto valaisimeen.

LedStoren Funk Seinä mustana

Seinä Funk valaisimessa valonlähde on kiinteä, millä saadaan kompakti muoto. Valaisimen ulkomitat ovat 10*10*10 cm. Valon avautumiskulmaa säädetään neljän toisistaan erillisen säätölipan avulla.

Värintoistokyky CRI ja led-piirin merkitys

Valaisimessa käytetty led-piiri vaikuttaa osaltaan hintaan. Laadukkaat led-piirit, jotka toistavat hyvin värejä, ovat luonnollisesti kalliimpia, kuin led-piirit, joissa värintoisto on huono ja vaihtelu piirien välillä suurta. Myös se, kuinka paljon led-piiristä saadaan valotehoa, vaikuttaa led-piirin hintaan (ledin hyötysuhde). Useimmiten valaisin, jossa on parempi hyötysuhde, on myös kalliimpi.

Värintoistoindeksi kertoo ledin laadusta.

LedStoren hyvän värintoistoindeksin, CRI, led-valaisin toistaa kohteen värit sellaisena kuin niiden kuuluukin olla.

Me LedStoressa satsaamme valaisimissa mm. värintoistoon, jotta valaistus näyttää sisustuksen värit sellaisina kuin ne ovat, eikä valaistus vääristä värejä. Paneelivalaisimissa värintoistoindeksi on meillä yli 90 ja parhaimmissa malleissamme 97. Olemme nähneet myynnissä paljon paneeleja jopa alle 80 värintoistoindeksillä, mikä sopii kyllä varastotiloihin, mutta kun on huolella valinnut oman sisustuksensa värit, ei sellaista kannata asuin- ja toimistotiloihin asentaa. Paremmat led-piirit maksavat enemmän, minkä vuoksi myös valaisimen hinta nousee.

Hyvä esimerkki led-piirien eroista ovat led-nauhat. LedStoren valikoimissa nauhoja on viidessä eri teholuokassa, ja led-piirien määrä metrillä led-nauhaa vaihtelee 30 ledistä metrillä 630 lediin metrillä. Heikkotehoisemmalla led-nauhalla saadaan tunnelmavalaistusta, ja tehokkaimmilla hyvälaatuista työvalaistusta pikkutarkkaankin työhön.

Valkoisen valon värilämpötilan (Kelvinien) säätö ja RGB-värien säätö ovat huomioon otettavia nauhojen ominaisuuksia. Asentamisen kannalta on olennaista muun muassa se, kuinka tihein välein nauhan voi katkaista, ja voiko nauhaa taivuttaa myös sivusuunnassa.

Nauhojen laatu näkyy myös takuun pituudessa. Pisimmät takuut led-nauhoissamme ovat 7 vuotta.

Led-nauhan hintaan vaikuttavat led-piirien laatu ja ominaisuudet, määrä metrillä, sekä liittimet

Huollettavuus ja asennuksen helppous

Led-valaisimien hintaan vaikuttaa vaihdettavien osien ja liittimien määrä, jotka nostavat usein valaisimen hintaa. Myös esim. ketjutusmahdollisuus muuntajassa voi nostaa hintaa. Tämä on luonnollista, koska mitä enemmän osia ja liitoksia valaisimessa on, sen työläämpi se on valmistaa.

Kuitenkin se, että valaisin on ketjutettava, saattaa laskea asennuksen hintaa merkittävästi. Jos valaisin on vielä pikaliittimin ketjutettava, asennus on vielä nopeampaa (ei tarvitse aukoa ruuveja) ja johdotus voidaan tehdä yksinkertaisemmaksi, jolloin asennus nopeutuu. Tämä ei toki välttämättä päde, jos urakkahinta on ennalta sovittu, mutta useimmissa remonttikohteissa valaisimen asennusajalla ja -tavalla on merkitystä.

Kun valaisimessa on erillinen, pikaliittimellä kiinni oleva muuntaja, on huoltokin helppoa. Muuntaja on nimittäin se osa, joka led-valaisimesta rikkoontuu ensimmäisenä, jos jotain rikkoontuu. On siis hyvä, että muuntaja on mahdollista vaihtaa. Elektroniset muuntajat ovat valaisimen kuluvia osia.

Alla olevassa kuvassa LedStoren korkean värintoistoindeksin spottivalaisimen laatuominaisuudet purettuna. Ne ovat:

 • laadukas alumiinikehys
 • häikäisyä tasoittava diffuuseri
 • valon avautumiskulmasta huolehtiva linssi
 • korkealaatuinen led-piiri
 • hyvin jäädyttävä alumiinimoduuli
 • pikaliittimet muuntajalle
 • ketjutettava muuntaja.

Led-spotin yksityiskohdissa on lukuisia laatuun ja hintaan vaikuttavia kohtia. Kuvassa laadukas alumiinikehys, häikäisyä tasoittava diffuuseri, valon avautumiskulmasta huolehtiva linssi, korkealaatuinen led-piiri, hyvin jäädyttävä alumiinimoduuli, pikaliittimet muuntajalle sekä ketjutettava muuntaja.

Led-valaisimien hinta ja ominaisuudet

Led-valaisimissa on nykyään saatavilla erilaisia ominaisuuksia. Ledeissä on himmennettäviä, kosteussuojattuja ja lisäksi vielä valon värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Osa ominaisuuksista tulee ns. kaupan päälle (kosteussuojaus on usein vakio) ja osa on kalliimpi toteuttaa. Lähes kaikki LedStoren led-valaisimet ovat himmennettäviä ja himmennykseen voidaan käyttää langallisia, ”perusmallisia” pyöritettäviä himmentimiä. Pyöritettävät himmentimet ovat suhteellisen edullisia hankkia. Jos valaisimia halutaan himmentämisen lisäksi säätää värilämpötilan osalta, se tuo pieniä lisäkustannuksia valaistukselle.

Esimerkiksi värilämpötilasäädettävät (CCT) valaisimet vaativat lisäominaisuuksia, mutta valon värilämpötilan säätö tuo myös paljon lisää mahdollisuuksia valon käyttöön. Himmentimiä joissa on myös värilämpötilasäätö, löytyy LedStoren valikoimasta sekä langallisena että langattomana.

cct spotti ja kolme eri värilämpötilaa vakiona

Kannattaa siis jo suunnitteluvaiheessa miettiä valaistuksen tarpeita ja vaatimuksia eri tiloille, sekä toivottuja valaistuksen käyttöön liittyviä ratkaisuja. Tarjousvaiheessa kannattaa myös varmistaa, että valaisimen hinta sisältää kaikki tarvittavat osat, kuten esimerkiksi virtalähteen/muuntajan. Meillä kaikkien valaisimien hintaan sisältyy muuntaja, lukuun ottamatta led-nauhoja, joiden muuntajan tarve lasketaan käytetyn metrimäärän avulla sopivaksi. Usein saattaakin olla niin, että kun toisaalla säästää, tulee toisaalla kuluja. Kannattaa aina pyytää kokonaistarjous paketista, jolloin useimmiten myyjä voi tulla hinnassa vastaan.

 

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved