Tässä ”pariliitos tehdään näin” -artikkelissa annetaan helpot käytännön ohjeet pariliitosten luomiseksi Zigbee-tuotteillamme hubin, muuntajien / vastaanottimien ja ohjainten välille. Olemme saaneet toistaiseksi hyviä kokemuksia sekä Philips HUE, Samsung Smart Things että Lidlin Silver Crest hubeista. Zigbee on avoin protokolla, niin käytännössä kaikki ohjelmistot, jotka toimivat Zigbee 3.0:lla tai aiemmalla ottavat vastaan myös LedStoren valaisinohjaustuotteet. Meillä on myös ”oma” hubi, ja siihen käyttöliittymänä Azoula Smart sovellus. Tähän liittyvä ohjeartikkeli seuraavassa.

Olemme liittäneet verkkokaupassa jokaisen tuotteen yhteyteen ohjeet kohtaan Tuoteliitteet, mutta tämä artikkeli selventää prosessin vaiheet kokonaisuudessaan ja antaa yksinkertaisimmat tavat pariliitosten tekemiseen sekä yleisten haasteiden selättämiseen.

1. Hubi luo perustan ohjelmoitavalle mobiiliohjaukselle

Hubi on kodin älyohjauksen ydin. Hubiin voidaan liittää kaikki kyseisen brändin tukemat laitteet sekä muut ns. kolmansien osapuolien laitteet, jollei ohjelmistossa ole tätä erikseen blokattu. Hubilla (hub) on useita nimityksiä, joten jos näet seuraavia termejä, niin kyse on samasta asiasta: silta (brigde), yhdyskäytävä (gateway), yhdistäjä (connector).

Hubi tarvitsee pariksi reitittimen / modeemin, johon se liitetään hubin mukana tulevalla ethernet-kaapelilla. Hubi ei itsessään kuitenkaan käytä kodin wifi-verkkoa, vaan Zigbee-laitteiden välille muodostuu wlania tehokkaampi mesh-verkko. Ihan ensin siis otetaan käyttöön hubi ja applikaatio vähintään yhteen mobiililaitteeseen.

Zigbee-ohjauksen voi luoda valaisimille kolmella tavalla

Alla olevassa esimerkkikuvassa ohjataan kattoplafondeja yhtenä ryhmänä ja seinällä olevaa led-nauhavalaisinta yhtenä ryhmänä. Mustat viivat kuvaavat sähköjohtoa. Zigbee-ohjaus voidaan toteuttaa vaihtoehtoisilla tavoilla, alla olevassa kuvassa viivat kuvastavat langattomia pariliitoksia, jotka avataan laitteiden välille.

a) käytetään hubin kanssa saman brändin mobiiliapplikaatiota valaistuksen ohjaamiseen (pinkit liitokset)

b) otetaan langattomat ohjainpainikkeet mukaan mobiilikäytön rinnalle (vihreät liitokset)

c) Jos valaisimille ei haluta ohjelmointia ja mobiiliohjauskäyttöä, niin vaihtoehtona on myös käyttää langattomia ohjaimia ilman hubia (oranssit liitokset). Hubi voidaan ottaa tässä tapauksessa käyttöön myöhemminkin.

A pelkästään mobiililla yhteydet merkitty pinkillä B mobiililla ja langattomilla painikkeilla yhteydet merkitty vihreällä C vain langattomilla painikkeilla yhteydet merkitty oranssilla

PARILIITOS TEHDÄÄN NÄIN:

Hubin käyttöliittymässä valaisimen liittäminen on yksinkertaista. Esim. Philips HUE applikaatiossa Koti-valikossa valitaan Lisää valoja -> Hae. Ohjelmisto etsii pariliitostilassa olevan laitteen ja tuo sen näkyviin näytölle. Näin sen voi nimetä ja lisätä haluttuun huoneeseen tai ryhmään.

Toisena esimerkkinä Samsung Smart Things -käyttöliittymässä valitaan Lisää laite ja valitse laitteiden luettelosta Valaistus, ja valaistuslistasta Tint. Alla kuva molemmista käyttöliittymistä lisää valo / lisää laite -näkymästä.

Myös LedStoren VaLO Zigbee langattomat ohjaimet/painikkeet liitetään valoina/valaisimina , mutta niitä ei liitetä mihinkään huoneeseen eivätkä ne näy laitteina käyttöliittymässä. Tässä kohtaa menee monesti asennus pieleen sillä vaikka painike lisätään valaisimena, ei HUE, tms löydä sitä, MUTTA painikkeen merkkivalo kertoo sen liittymisestä Zigbee verkkoon. Tämä on tärkeää, sillä muuten painikkeen parituksen jälkeen suoraan muuntajaan se poistuu applikaatiosta mikäli painiketta ei ole ensin viety Zigbee verkkoon. Poikkeuksena on painikeohjelmoitava Friends of Hue ohjain, joka lisätään lisälaitteena (accessories) ja se löytyy nimellä Friends of Hue. Käyttöliittymässä määritellään painikkeen toiminnot halutusti.

2. Valaistuksen ohjauksen ja valaistuksen osat

Hubiin voidaan lisätä Zigbee-ohjainlaitteet, jotka ovat joko muuntajia, joissa on vastaanottimet sisäänrakennettuna tai vastaanottimet jotka ovat erillään muuntajasta. Kun ostat valoja, niin valaisimille määritellään Zigbee-muuntajat käyttöryhmien kokonaisottotehon ja jännitteen mukaan.

Kaikki nämä muuntajat / vastaanottimet haetaan erikseen hubiin ja lisätään haluttuun huoneeseen ja nimetään valoryhmän mukaan. Esimerkiksi olohuoneen kattovalot, olohuoneen verhovalot, olohuoneen jalkalamppu. Kun valaisinlaite tulee näkyviin ohjelmistoon, ohjelma tunnistaa sen valaisinohjausominaisuudet. Ominaisuuksina ovat esimerkiksi himmennettävyys, valkoisen valon värilämpötilasäädettävyys (CCT) ja värien vaihto-ominaisuus (RGB).

Älyohjaukseen voi hubista riippuen liittää noin 50-200 laitetta (vastaanotinta), joten tällä määrällä pärjää jo hyvin melko isossakin asuinkokonaisuudessa, jollei joka ikiseen spottiin ota omaa vastaanotinta. Ns. älypolttimot kuten E27 ja GU10 sisältävät aina oman vastaanottimen per valaisin, joten nämä vievät eniten paikkoja suhteessa saatavan valon määrään. Lähes kaikki LedStoren valaisimet on liitettävissä muiden kotiautomaatioiden lisäksi myös Zigbee-älyohjaukseen.

3. Muuntajat eli virtalähteet ja vastaanottimet

PARILIITOS TEHDÄÄN NÄIN:

Aloitetaan hubin käyttöliittymästä lisäämällä valoja. Zigbee-muuntajissa on vastaanotin sisäänrakennettuna (esim. Zigbee RF 24V 200W CCT), ja ne pariliitetään hubiin niin, että muuntajan program keystä painetaan viisi (5) kertaa. Valot ja sähköt tulee olla päällä kun pariliitosta aletaan tehdä, jotta muuntajalla on virta ja valojen välkähtelystä voidaan nähdä että pariliitostila on aktivoitunut.

Muuntajasta irralliset vastaanottimet pariliitetään hubiin samalla tavalla kuin muuntajat, eli painetaan program keystä viisi (5) kertaa. Tämä toimii samalla myös resetointina, ja sen jälkeen laite avautuu heti pariliitostilaan.

Sen jälkeen kun muuntaja / vastaanotin on liitetty hubiin (muista myös nimetä), niin siihen johdotettuja valaisimia voi käyttää käyttöliittymällä yhdestä tai useammasta mobiililaitteesta, jotka on liitetty hubiin. (käyttötapa a)

Tämän lisäksi voidaan ottaa myös LedStoren langattomat VaLO Zigbee-ohjaimet mukaan mobiilikäytön lisäksi (käyttötapa b). Liittämisohje Touch Link tapa langattomille ja Find&Bind tapa verkkovirtakäyttöisille ohjaimille seuraavassa kappaleessa.

Jos langattomien ohjainten lisäksi ei oteta käyttöön mobiiliohjausta, eli hubia, (käyttötapa c) niin pariliitokset tehdään suoraan muuntajien / vastaanottimien ja ohjainten välille. Yksi muuntaja ja yksi ohjain muodostavat parin, ei useampia ohjaimia samaan muuntajaan (mutta useampi muuntaja onnistuu samaan painikkeeseen). Muuntajan pariliitostila käynnistetään tällöin painamalla neljästi (4) program keytä. Tämä on Touch Link pariliitosmenetelmä, jossa ohjain tuodaan alle 10 cm päähän muuntajasta / vastaanottimesta pariliitoksen ajaksi, sekä luodaan yhteys ohjaintyypistä riippuen Touch Link menetelmällä, ohjeet alla langattomille seinämallisille ja langattomille kauko-ohjainmallisille ohjaimille.

Alla esimerkkejä muuntajista ja vastaanottimista, sekä neliosainen, neljän valaisinryhmän ohjain.

Pariliitos tehdään näin - muuntajat ja neliosainen ohjain

4. Langattomat, paristokäyttöiset, seinämalliset ohjaimet

PARILIITOS TEHDÄÄN NÄIN:

Käyttötapa b, mobiilikäyttö + langattomat ohjaimet. Langattomat ohjaimet viedään hubiin, jonka jälkeen ne liitetään haluttuun muuntajaan/vastaanottimeen Touch Link-ohjeen mukaan. Olennaista on seurata hubiin liittämisessä painikkeen vihreää indikaattorivaloa, joka välkähtelee pariliitosprosessin ajan. Pariliitos päättyy viiteen nopeaan indikaattorivalon välkähdykseen.

Ensimmäinen vaihe, pariliitos hubiin

Aloita ensin valon lisääminen käyttöliittymästä, minkä jälkeen ohjain liitetään oman tyyppinsä mukaan, pika-aloitustapa (Quick start) toimii kaikissa seinämallisissa paristokäyttöisissä ohjaimissa. Nappiparisto on ohjaimissa valmiina. Muista poistaa pariston suojamuovi ennen pariliitosten tekemistä!

Paristokäyttöiset seinämalliset ohjaimet ovat valikoimassa sekä mustana että valkoisena Ylärivissä 1 osainen painike 2 ryhmän painike ja 4 ryhmän painike Alarivissä CCT painike RGB painike ja CCT+RGB painike

Pariliitos hubiin eri ohjaintyypeillä

  • Paina ohjaimen alimpia I ja O -painikkeita tai S1, S2 -painikkeita (RGB+CCT ohjaimessa kahta alinta) samanaikaisesti kolme kertaa, pariliitos Hubiin aktivoituu. Pariliitos päättyy viiteen nopeaan indikaattorivalon välkähdykseen, HUOM! Applikaatio väittää että mitään ei löytynyt, mutta painike on merkkivalon mukaan liittynyt. kaikki on silloin ok. Yksi painike viedään hubiin yhden kerran vaikka siinä olisi useamman valaisinryhmän ohjaus.

Tällä metodilla liitetään alla olevat painikkeet

Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, 1-osainen painike valkoinen ja musta, SKU VaLO-P1OS-ZG
Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, 2-osainen painike valkoinen ja musta, SKU VaLO-P2OS-ZG
Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, 4-osainen painike valkoinen ja musta, SKU VaLO-P4OS-ZG
Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, CCT ohjauspainike valkoinen ja musta, SKU VaLO-P1CCT-ZG
Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, RGBW ohjauspainike valkoinen ja musta, SKU VaLO-P1RGB-ZG
Langaton LED himmennin – VaLO Zigbee, RGB+CCT ohjauspainike valkoinen ja musta, SKU VALO-P1RGBCCT-ZG

Kun pariliitos hubiin on valmis, niin jatketaan vielä pariliittämällä (Touchlink) ohjaimen ohjausryhmä ja sen valoryhmän muuntaja keskenään, jota halutaan ohjata sekä hubista että langattomasta ohjaimesta.

Toinen vaihe, pariliitos ohjaimen ja muuntajan kesken

PARILIITOS TEHDÄÄN NÄIN:

Liitostapa on Touch Link, joka tehdään tuomalla ohjain alle 10 cm päähän muuntajasta. Linkittäminen laitteiden välillä tapahtuu avaamalla ensin Touch Link -pariliitostila muuntajasta, neljä (4) painallusta program keystä. Tämän jälkeen

  • yksiosaisessa ohjaimessa pidä molemmat painikkeet alhaalla, kunnes ohjaimen merkkivalo alkaa vilkkua, sen jälkeen heti perään kaksi painallusta I painikkeesta.
  • kaksiosaisessa ohjaimessa oikea alin + vasemman puoleisista napeista sitä, kumpaan ryhmään haluat valot liittää.  Pidä pohjassa samanaikaisesti kolme sekuntia ja vapauta.
  • neliosaisessa ohjaimessa oikea alin + vasemman puoleisista napeista sitä, mihin ryhmään haluat valot liittää.  Pidä pohjassa samanaikaisesti kolme sekuntia ja vapauta.
  • CCT-ohjauspainikkeessa pidä kahta alinta pohjassa (S1 ja S2 painikkeet) samanaikaisesti kolme sekuntia ja vapauta.
  • RGBW-ohjauspainikkeessa pidä kahta alinta pohjassa (S1 ja S2 painikkeet) samanaikaisesti kolme sekuntia ja vapauta.

Pariliitos alkaa ohjaimen led-indikattorivalon vilkunnalla ja päättyy pariliitetyn valoryhmän välkähdyksiin. Paritus kestää n. 10 sec.

5. Langattomat, paristokäyttöiset, kauko-ohjainmalliset ohjaimet

Voit käyttää langattomia kauko-ohjaimia joko mobiiliohjauksen kanssa (käyttötapa b) tai liitettynä suoraan valaisinryhmiin (käyttötapa c). Kauko-ohjaimissa on valkoisen valon sävyn säätö (CCT) ja himmennys, RGB värien säätö ja himmennys tai molemmat CCT+RGB ja himmennys. Lisää laitteeseen 3XAAA sormiparistoa. CCT+RGB kaukosäädin toimii kahdella AAA sormiparistolla. Nämä eivät kuulu tuotteeseen.

PARILIITOS TEHDÄÄN NÄIN:

CCT ja RGB sekä RGB+CCT -kaukosäätimet liitetään samalla tavalla hubiin aloittamalla etsintä käyttöliittymästä. Tämän jälkeen painetaan on/off painiketta kunnes indikaattorivalo aktivoituu. Sen jälkeen kerran S1 painiketta, ja pariliitosprosessi alkaa. Indikaattorivalo vilkkuu 5 kertaa onnistuneen liitoksen merkiksi.

Eli RGB ja CCT -kaukosäätimet liitetään Touch Linkillä muuntajaan käynnistämällä Touch Link pariliitostila muuntajasta neljällä prog key painalluksella. Tämän jälkeen kaukosäädin tuodaan alle 10 cm etäisyydelle muuntajasta ja painetaan kerran on/off painikkeesta. Tämän jälkeen ryhmän numeroa johon halutaan liittää. Tämän jälkeen kerran on/off painikkeesta ja kerran S2 painikkeesta. Pariliitostila aktivoituu ja päättyy kuuteen indikaattorivalon välkähdykseen ja kahteen valaisimien välkähdykseen.

Alla esimerkkikuva CCT kaukosäädinohjaimen Touchlink pariliitosprosessista.

6. Langattoman ohjauksen, verkkovirtakäyttöiset ohjaimet

Näitä laitteita käytetään käyttötavan b tai c mukaan, eli joko hubiin liitettynä tai ainoastaan muuntajiin pariliitettynä.

Käyttötavassa b verkkovirta-asennettavat ohjaimet, kuten VaLO langaton Zigbee CCT LED seinäsäädin 4 ryhmälle, 230V (SKU Valo-INWALL-ZG-4OS-CCT), liitetään langattomasti mobiiliohjaukseen eli hubiin painamalla painikkeen keskeltä kunnes indikaattorivalo aktivoituu. Tämän jälkeen painetaan vasenta alapainiketta (S1). Indikaattorivalo vilkkuu prosessin lopussa 5 kertaa onnistuneen pariliitoksen merkiksi.

Alla esimerkkikuva käyttöohjeen englanninkielisestä versiosta.

Verkkovirtaan kytkettävissä laitteissa hubiin liittämisen jälkeen tehdään Find & Bind moodin mukainen pariliitos muuntajien ja ohjaimen ryhmien 1-4 välille. Seurataan siis sekä muuntajista sekä ohjaimesta Find&Bind ohjetta, joka on:

  • muuntajissa paina kolme (3) kertaa program keytä
  • Tämän jälkeen paina ylimmäisen rivin painikkeista sen ryhmän numeroa, jonka haluat liittää ohjaukseen. Paina ohjaimen keskeltä kunnes indikaattorivalo aktivoituu, ja tämän jälkeen S3 painiketta.

Jos käytetään käyttötavalla c niin tehdään vain Find&Bind pariliitos.

Toisessa verkkovirtaan kytkettävässä mallissamme LED TRIAC himmennin ja Zigbee vastaanotin 230V – VaLO, led valaisimille, max. 150W (EXXACT), (SKUValo-TRIAC-ZG-150W) pariliitos hubiin luodaan aloittamalla valon etsintä / lisääminen hubista ja tämän jälkeen kytkemällä virrat päälle himmentimeen. Hubi löytää pariliitostilassa olevan himmentimen ja siihen kytketyt valot välkähtävät viidesti jääden sitten palamaan kiinteästi. Muuntajana tässä on TRIAC-muuntaja, johon kytkin on johdotettu, eli näiden välillä on jo yhteys.

Pariliitos tehdään näin Triac 150w Zigbee langallinen ohjain.

Jos halutaan lisätä useampi ohjain, niin seurataan ohjeen Touchlink pariliitosprosessia, ja liitetään ohjaimet keskenään.

7. Näin teet pariliitoksen: video-ohjeita LedStoren You Tubessa

Olemme koostaneet tästä ohjevideon You Tubeen: esimerkissä kaksiosaisen painikkeen pariliitos muuntajaan. https://www.youtube.com/watch?v=IlN87nN0eZE&t=4s

Muuntajaan voi pariliittää myös useamman painikkeen mobiiliohjauksen lisäksi. Tällöin noudatetaan samaa toimintatapaa, mutta toistetaan ohjainten liittäminen useampaan kertaan. Tässä aiheesta You Tube video: https://www.youtube.com/watch?v=aunrKLsKqYY

8. Virhetilanteiden varalle

Kaikissa laitteissa on myös resetointiohjeet siltä varalta, että liittäminen ei onnistu. Tällöin kannattaa resetoida. Laitteiden ohjeet alkavat kaikki siitä että poistetaan liitettävä laite kaikista verkoista eli palautetaan tehdasastuksiin. Vain harvoin resetointia tarvitsee tehdä ennen liitoksen aloittamista. Hubista / käyttöliittymästä laitteen voi resetoida yksinkertaisesti poistamalla laitteen. Tämän lisäksi on hyvä resetoida manuaalisesti laite. Lisäksi on hyvä tietää, että pariliitosprosessi aikakatkaistaan 180 sekunnin jälkeen. Jos jokin liitos ei muodostu, niin kannattaa odottaa 180 sekuntia ennen uudelleenyritystä.

Olemme kirjoittaneet Zigbeestä myös aiemmissa osissa 1-4, jotka löytyvät alta:

Osa 1 tarkemmin käyttötavasta c https://ledstore.fi/blog/2021/10/01/zigbee-valaistuksenohjaus-haltuun-osa-1/

Osa 2 tarkemmin käyttötavoista a ja b https://ledstore.fi/blog/2021/10/06/zigbee-valaistuksenohjaus-haltuun-osa-2/

Osa 3 LedStoren polttimot ja muut Zigbee laitteet eri käyttöliittymissä https://ledstore.fi/blog/2022/02/14/zigbee-valaistuksenohjaus-haltuun-osa-3/

Osa 4 Värilämpötilasäädettävien valaisimien johdotus ja Zigbee-käyttö asentajan näkökulmasta https://ledstore.fi/blog/2022/08/04/cct-zigbee-alyvalaistus-asentajan-nakokulmasta/

Kaikkiin ZigBee-laitteisiin pääsee tutustumaan LedStoren myymälässä Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Olemme asentaneet Zigbee-ohjauksia myymälään, ja käytämme Philips Hue sekä Samsung Smart Things sovelluksia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *