Internet kysyy mikä polttimo

Internetissä tulee kaikenlaista vastaan ja jokaista meitä askarruttavat eri asiat. Keräsimme kokoon yleisimmät kysymykset led valoista, kuten led tekniikka, led ongelmat ja ledien asennus. Huomaisimme, että samat asiat toistuvat koko ajan, mutta eri sanamuodoissa. Siispä älä ihmettele, vaikka luet saman kysymyksen ja vastauksen, sillä jokainen meistä ottaa oman tulokulman aiheeseen ja kysyy eri tavalla.

Led tekniikka

Ledien tekniikasta kysytään jonkun verran ja tässä on teknisempiä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Huomaa että jokaisesta kysymyksestä olemme tehneet myös syventävän artikkelin.

Led tekniikka
Led tekniikka

Kuka keksi ledin?

Keksijöita on useita, mutta jos yksi pitäisi valita, niin Nick Holonyak keksi LEDin. Tästä ledien historian lyhyt oppimäärä.

Miksi LED-valo tarvitsee etuvastuksen?

LED-valo tarvitsee etuvastuksen, jotta se toimisi oikein. LED-valo on erittäin herkkä sähkövirran muutoksille ja etuvastus auttaa stabiloimaan sähkövirran sekä varmistaa että LED palaa tasaisesti. Ilman etuvastusta LED-valo voi alkaa vilkkua tai alkaa jopa palamaan liian kirkkaana, mikä voi vaurioittaa valoa. Syvällisempi vastaus kysymykseen löytyy artikkelista mikä on led?

Miksi LED-valo on parempi kuin hehkulamppu?

LED-valot ovat tehokkaampia ja kestävämpiä kuin hehkulamput. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä, sillä niiden energiankulutus on huomattavasti pienempi ja niiden elinikä on pitempi. LED-valot tarjoavat myös laajan valikoiman valon värilämpötiloja, värejä ja kirkkauksia, mikä tekee niistä monipuolisen valinnan erilaisiin tarpeisiin. Olemme vertailleet eri tekniikoita tässä artikkelissa.

Ovatko LED-valot parempia kuin pienloistelamput?

LED-valot ovat yleensä parempia kuin pienloistelamput monilla eri tavoilla. Ne ovat tehokkaampia, kestävämpiä, ympäristöystävällisempiä sekä turvallisempia käyttää. LED-valot tarjoavat myös paremman valaistuksen ja värikylläisyyden kuin pienloistelamput. Lisäksi led-valojen valon tuotto on parempi.

Mikä on paras tapa ohjata LED-valaistusta?

Paras tapa ohjata LED-valaistusta on käyttää himmennettävää valonlähdettä tai valaisinta, jota voidaan suunnata ja jonka voimakkuutta voidaan säätää. Tämä mahdollistaa valon säätämisen tarpeen mukaan ja auttaa luomaan miellyttävän valaistuksen tai tehokkaan kohdevalon.

Mikä tarkoittaa LED-valolla?

LED tarkoittaa light emitting diodea, eli valoa lähettävää diodia. LED-valot ovat tehokkaita ja energiatehokkaita valonlähteitä, joita käytetään laajasti valaistuksessa ja elektroniikassa. LED-valot ovat kestäviä, ne kuluttavat vähemmän energiaa ja niiden elinikä on pitkä verrattuna muihin valonlähteisiin. Tässä on syvällisempi vastaus kysymykseen mikä on led?

Miten LED-valo toimii?

LED-valo toimii valoa lähettävän diodin avulla. Kun jännite kulkee diodin läpi, se lähettää valoa. LED-valot ovat tehokkaita ja energiatehokkaita valonlähteitä, joita käytetään laajasti valaistuksessa ja elektroniikassa. LED-valojen elinikä on pitkä ja ne kuluttavat vähemmän energiaa verrattuna muihin valonlähteisiin. Tässä on syvällisempi vastaus kysymykseen miten led toimii?

Mitä tarkoittaa 4000K?

4000K tarkoittaa LED-valaisimen valon värilämpötilaa. Värilämpötila kertoo valon väristä, ja 4000K tarkoittaa neutraalin valkoista valoa. KNeutraalin eli puhtaan valkoinen valo sopii hyvin esimerkiksi keittiöön tai työhuoneeseen, ja se antaa puhtaan valkoisen ja kirkkaan valaistuksen. Eri valon värilämpötilojen vaikutuksesta vuorokausirytmiimme voit lukea tästä.

Onko LED-lamppu himmennettävä?

Joissain LED-valaisimissa on himmennysominaisuus, joka mahdollistaa valon tehon säätämisen. On tärkeää tarkistaa valaisimen tuotetiedot ja varmistaa, että valaisin on himmennettävä, jos tämä ominaisuus on tarpeen. Eri himmennystekniikoista lisää täältä

Voiko kaikkia LED valoja himmentää?

Kaikkia LED-valoja ei välttämättä voi himmentää, sillä se riippuu valaisimen ja himmennystekniikan spesifikaatioista. On tärkeää tarkistaa valaisimen ohjeet ja varmistaa, että valaisin on himmennettävä ennen käyttöä. Himmennystekniikoita on erilaisia, jonka vuoksi himmennettävä valaisin ei toimi kaikilla mahdollisilla himmentimillä, vaan sillä mikä kyseiselle valaisimelle on määritelty. Eri himmennystekniikoista lisää täältä

Tarvitseeko LED muuntajan?

Kaikissa tapauksissa LED-valaisimet tarvitsevat muuntajan toimiakseen oikein. Tämä riippuu valaisimen ja järjestelmän tyypistä, mutta esimerkiksi led nauhat tarvitsevat ulkoisen muuntajan, kun taas E27 lampuissa muuntaja on sisäänrakennettu lampun kantaan.

Led ongelmat

Aina ei hommat mene putkeen ja led vikaantuu. Tässä yleisimpiä vikaantumiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Led ongelmat
Led ongelmat

Miksi LED-valo palaa himmeästi?

LED-valo voi palaa himmeästi useista syistä. Yksi yleisimmistä syistä on puutteellinen sähkövirran tarjonta. LED-valot tarvitsevat tietyn sähkövirran toimiakseen parhaiten, ja jos sähkövirran tarjonta on puutteellista, LED-valo voi palaa himmeästi. Toinen yleinen syy on vanhentunut tai viallinen etuvastus, joka ei enää tarjoa tarvittavaa stabilointia sähkövirralle. Vika voi myös piillä valokytkimessä tai johdossa. On tärkeää selvittää syy ja korjata se, jotta LED-valo palaa täysillä. Tässä led nauhan vianmääritys artikkelissa on varmasti apuja tähänkin kysymykseen.

Miksi LED-valo vilkkuu videolla?

LED-valojen vilkkuminen videolla voi johtua useista syistä, kuten väärästä sähkövirran tarjonnasta, puutteellisesta jännitteen stabiloinnista tai huonolaatuisesta valokytkimestä. Vilkkuminen voi myös johtua siitä, että LED-valojen syklinen virrankulutus ei ole yhteensopiva kameran tai videon tallennusjärjestelmän kanssa. On tärkeää selvittää syy ja korjata se, jotta LED-valo toimisi oikein videolla. Toisinaan apu löytyy kameran asetuksista. Tässä tarkempi vastaus kysymykseen miksi led valot välkkyvät kamerassa?

Miksi LED-valo ei toimi?

LED-valo voi joskus lakata toimimasta monista eri syistä, kuten puutteellisesta asennuksesta, huonosta laadusta tai vanhentuneesta sähköjärjestelmästä. On myös tärkeää tarkistaa, onko valo yhteensopiva käytetyn virtalähteen kanssa. On suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, jos LED-valo ei toimi oikein. Tässä led nauhan vianmääritys artikkelissa on varmasti apuja tähänkin kysymykseen.

Miksi LED-valo värisee?

LED-valon värähtely voi johtua puutteellisesta sähköasennuksesta, yhteensopimattomasta vaihtovirtalähteestä tai himmentimestä. Tämä voi aiheuttaa välkkymistä. On suositeltavaa tarkistaa sähköasennus ja virtalähteen kunto sekä liitännät. Apua löytyy myös kysymykseen: Miten korjata välkkyvä led nauha?

Miksi LED-valojen kaukosäädin ei toimi?

LED-valojen kaukosäätimen toimintahäiriö johtuu yleensä pariston loppumisesta, säätimen rikkoutumisesta tai joskus harvoin parituksen katoamisesta (voimakkaan häiriön vuoksi).

Miksi LED-valot eivät toimi?

LED-valojen toimintahäiriöt voivat johtua puutteellisesta asennuksesta, huonosta laadusta tai vanhentuneesta sähköjärjestelmästä. On myös tärkeää tarkistaa, onko valo yhteensopiva käytetyn virtalähteen kanssa. On suositeltavaa ottaa yhteyttä sähkömieheen, jos epäilet että ongelma on sähköissä. Tässä led nauhan vianmääritys artikkelissa on varmasti apuja tähänkin kysymykseen.

Miksi valo välkkyy?

Valon välkkyminen voi johtua puutteellisesta sähköasennuksesta, huonosta laadusta tai vanhentuneesta sähköjärjestelmästä. On myös mahdollista, että virtalähde on heikko tai että valon teho on liian suuri sähköjärjestelmälle. Jos valo välkkyy himmennettäessä, on usein kyseessä yhteensopimaton himmennin. On suositeltavaa tarkistaa sähköasennus ja virtalähde ennen valon käyttöä ja tarvittaessa ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Apua löytyy myös kysymykseen: Miten korjata välkkyvä led nauha?

Miten korjata led-valot?

LED-valojen korjaaminen riippuu vian syystä. Esimerkiksi, jos LED-valo ei syty, voi syy olla kaukosäätimen paristojen loppuminen tai muu vika. Jos LED-valo ei toimi oikein, voi syynä olla virheellinen asennus tai vika valonlähteessä. LED-valojen korjaamiseen tarvitaan usein teknistä tietämystä ja varaosia, joten on suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan myyjäliikkeeseen tai sähkömieheen. Led ongelmat saatat ratkaista myös lukemalla artikkelimme: Miten korjata välkkyvä led nauha?

Mistä tietää onko kaukosäädin rikki?

Jos LED-valo ei reagoi kaukosäätimeen, kaukosäädin voi olla rikki. Voit myös tarkistaa, onko paristot vaihdettu uusiin tai onko kaukosäädin yhteensopiva LED-valon kanssa. Jos ongelma ei ratkea paristojen vaihtamisella tai yhteensopivuuden tarkistamisella, kaukosäädin voi olla rikki ja tarvitsee korjauksen tai vaihdon.

Ledien asennus

Led valaisimien ja polttimoiden asennuksesta kysytään. Minne ja miten asennan led valaisimeni tai led polttimoni. Tässä pyrimme vastaamaan selkeästi kysymyksiin.

Led valon asennus
Led valon asennus

Kestääkö LED-nauha vettä?

Kyllä, useimmat LED-nauhat on suunniteltu kestämään kosteutta ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi keittiössä, suihkussa tai ulkona. On kuitenkin tärkeää valita LED-nauha, joka on suunniteltu erityisesti kosteisiin ympäristöihin ja on IP65-luokiteltu.

Käykö IP44 ulos?

Riippuu asennuspaikasta. Jos asennus on säältä suojaan katoksessa tai lasitetulla terassilla, niin jo IP21 riittää. IP44-luokiteltu LED-valo ei sovellu rajumpaan ulkokäyttöön, sillä IP44 ei suojaa jatkuvaa vettä ja likavettä vastaan tarpeeksi. Talon ulkoseinille se sopii vielä mainiosti. Ulkokäyttöön tarkoitetuille LED-valoille on saatavilla IP65- tai IP67-luokitus, jotka tarjoavat tarvittavan suojan sääolosuhteita vastaan jos ne tulevat esimerkiksi maahan. LED nauhoille on myös kosteussuojattuja, IP65 alumiiniprofiileja. Valitsemalla oikeat tuotteet oikeisiin paikkoihin, vältät useimmat led ongelmat.

Käykö LED-lamppu saunaan?

Kyllä, LED-lamppuja voidaan käyttää myös saunassa. On kuitenkin tärkeää valita LED-lamppu, joka on suunniteltu erityisesti korkeisiin lämpötiloihin, joita saunassa yleensä on. Tällaiset LED-lamput ovat yleensä IP44- tai IP65-luokiteltuja ja niillä on erityisiä suojamekanismeja, jotka estävät niiden ylikuumenemisen, kuten runsas alumiinin määrä. Led ei kestä kuumaa, miksi?

Miten kiinnittää LED-valonauha?

LED valonauha tulee aina kiinnittää lämpöäjohtavaan materiaaliin. Paras tähän tarkoitukseen on led nauhalle suunniteltu alumiiniprofiili.  On tärkeää varmistaa, että valonauha on kiinnitetty tukevasti ja että se ei pääse irtoamaan, eli pyyhi aina alusta ensin puhtaaksi rasvasta ja liasta. Parhaan kiinnityksen saat, kun laitat nauhaan valot ja sen hieman lämmetessä painelet nauhaa vielä kiinni.

Miten laittaa LED-valot?

LED-valojen asentaminen on yleensä melko helppoa. Ensinnäkin sinun täytyy valita sopiva valaisin ja LED-lamput. Sitten sinun täytyy irrottaa vanha valaisin ja kytkeä LED-lamput paikoilleen. Lopuksi sinun täytyy kytkeä virta LED-lamppuihin ja varmistaa, että ne toimivat oikein. On suositeltavaa seurata valmistajan ohjeita LED-valojen asentamiseen, jotta vältät led ongelmat. Huomioithan että osa asennuksista vaatii sähkömiehen.

Mitä tapahtuu, jos kytkee lampun väärin?

Jos LED-lampun kytkee väärin, se saattaa vioittua tai lakata toimimasta oikein. Tämä riippuu täysin valaisimen mallista ja merkistä. Led ongelmat voi välttää tarkistamalla valaisimen käyttöohjeet ja varmistamalla, että lampun kytkee oikein ennen kytkennän tekemistä. Huomaathan että osan kytkennöistä voi tehdä vain sähkömies.

Voiko sisävalot laittaa ulos?

Sisävalojen käyttäminen ulkona ei yleensä ole suositeltavaa, sillä ne eivät ole suunniteltu kestämään ulkoilman olosuhteita, kuten sateita ja kosteutta. Tämä voi vähentää niiden elinikää ja lisätä vikaantumisen riskiä. On parempi käyttää ulkovaloja ulkotiloissa. Olemme kirjoittaneet ohjeita asennuksesta tänne.

Voiko ulkojouluvaloja käyttää sisällä?

Ulkojouluvalojen käyttäminen sisällä on mahdollista. Liika suojaus ei haittaa sisällä, toki ulkovaloissa on yleensä mahdottoman pitkät johdot, eli paljon niputettavaa.

Voiko LED-valojen paikkaa vaihtaa?

LED-valoja voidaan vaihtaa tarvittaessa ja niitä voidaan siirtää uusiin paikkoihin. On tärkeää tarkistaa valaisimen ja LED-polttimon spesifikaatiot ja varmistaa, että vaihtaminen ei vaaranna valaisimen toimintaa tai turvallisuutta. Helpoiten onnistuu pinta-asennettavien valaisimien paikanvaihto.

Voiko LED-lampun laittaa saunaan?

LED-lamppuja voidaan käyttää saunassa, mutta on tärkeää valita sopiva LED-lamppu saunan olosuhteisiin. On esimerkiksi suositeltavaa valita lamppu, joka kestää korkeita lämpötiloja ja kosteutta. Myös etäisyyksistä kattoon ja kiukaaseen kannattaa ottaa selvää (valaisinkohtainen). Led ei kestä kuumaa, miksi?

Saako LED nauhan asentaa itse?

LED-nauhan asentaminen itse on mahdollista, jos henkilöllä on tarvittavat tietotaidot. On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ja turvallisuusmääräyksiä. Muista aina led nauhan asennuksessa huomioida myös led nauhan jäähdytys ja pysyvyys pinnassa. Nämä asiat hoituvat kerralla käyttämällä led alumiiniprofiilia. Kannattaa kiinnittää huomiota myös muuntajan sijoitteluun ja siihen kuinka valoa käytetään. Eli kuinka laitat valon päälle ja haluatko säätää valon kirkkautta tai värejä.

Voiko LED valoja leikata?

Tällä kysymyksellä viitataan todennäköisesti led nauhaan. Pienjännite 12/24V led nauhoja voi leikata tarpeen mukaan. Useimmissa heikkovirta nauhoissa on leikkausmerkit niillä kohdin mistä nauhaa on mahdollista lyhentää. On tärkeää tarkistaa valaisimen ohjeet ja varmistaa, että leikkaaminen ei vaaranna valaisimen toimintaa tai turvallisuutta. Tämä tulee erityisesti ottaa huomioon, jos sinulla on 230V led nauhaa jota EI SAA LEIKATA.

Lopuksi

Kuten huomasimme Ihmiset kysyvät monia asioita internetissä ja vastaamme myös jatkossa mielellämme kysymyksiin. Lisää hyviä kysymyksiä ja vastuksia löydät:

Osa 1, Energian kulutus ja ympäristön vaikutukset

Osa 2, Led tekniikka, led ongelmat ja ledien asennus (TÄMÄ ARTIKKELI!)

Osa 3, Ledeillä korvaaminen, led ja turvallisuus sekä led ajoneuvovalot

Led tekniikan asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *